287. FSC | Noć muzeja

moba-01.webp
Prva slika u kolekciji, nazvana Lucy in the Field with Flowers, doslovno je izvučena iz kontejnera u Bostonu 1993. godine. Bio je to početak revolucije „anti-umetnosti“.

Ako delo nije dovoljno loše da izazove reakciju — ne može da uđe.

MOBA ne prima obične amaterske slike, već samo one koje imaju ambiciju, neuspeh i šarmantnu katastrofu.

Muzej je integrisan u pivaru koja služi hranu i piće, i gde se mogu videti radovi na zidovima dok uživaš u pivu ili BBQu, sa ulazom besplatnim.

Kada su im poslali portret koji je naslikao bivši predsednik SADa George Bush, MOBA ga je odbio, jer je bio previše kompetentan za njihove standarde.

Godinama je muzej bio smešten u podrum picerije u Somervilleu, sa idealnim sloganom:

“Art too bad to be ignored. Pizza too good to skip.”

PRIMERI koji idu uz moj prilagođeni opis zadatka MOBE:

Evo mojih pesama što su kao na ivici trola al nisu pošto ih ja zapravo slušam xD Neki su prošli u finale, neki ne, al jak je osećaj kada s pesmom za koju mislite da nemate šanse za finale zapravo prođete.

Moji predlozi.

Luvr, Pariz
Mislim da ovo moze proci.

Moma, Njujork
Koliko mogu da primetim, nemam nijednu odgovarajucu pesmu.
Evo jednog takvog primera za mene.

Mona, Horbat
Mozda ovo.

Moba, Boston
Definitivno je ovo.

Ovo su mi neki omiljeni joke entriji. Takoder sjecam se jednog fsc-a kad sam poslao Ansambl Roka Zlindre i kad me organizator napao da mu trolam organizaciju jer ko bi takvu glupost poslao. Mislim da je Boxonja bio organisator

Ali ovo što zeleni sopstveni entry Argy - Tataki doživljava kao joke entry, a meni se otvaraju čakre i diže mi se spiritualna frekvencija kad god je pustim, još mi bilo krivo što nisam bio tada u istom pf da zalepim 12, ja tu pesmu neironično ozbiljno doživljavam a on veli joke entry alooo

Evo naše antologijske pjesme! Finale 55. FSCa, 19. mjesto (pljačka!) Kao pobednik prethodnog FSCa, bili smo direktni finalisti, i proglašenje finalista je tada izazvalo padanje u nesvest i skandali, jer je tadašnji forum i FSC bio zgrožen ovakvim pesmama i do tada nije bilo joke entry-ja na FSCu. Sve smo prvi radili!

Designer ima pluton u škorpiji, postat ce umetnik a da nece znat da je posto umetnik
E da, ja video reklamu za novu sezonu Pinkovih zvezda od jeseni, Desingerica će biti u žiriju.
Pre neki dan potpisao ugovor sa Mitrovićem. 🤣

kič-01.webp
Muzej kiča u Bukureštu (Muzeul Kitsch-ului) je pravi dragulj za sve one koji vole da se smeju, čude i preispituju granicu između umetnosti i lošeg ukusa. Evo nekoliko zanimljivih činjenica i fan fektova o ovom neobičnom muzeju:

Prvi muzej kiča u Rumuniji
Osnovan 2017. godine, Muzej kiča u Bukureštu (Romanian Kitsch Museum) je prvi te vrste u zemlji — a možda i najzabavniji. Nalazi se u samom centru grada, u blizini Starog grada (Centrul Vechi), i brzo je postao hit među turistima.

Eksponati između ironije i nostalgije
U muzeju je izloženo više od 200 predmeta koji ilustruju različite forme rumunskog kiča: od verskih ikona sa LED osvetljenjem, do plastičnih ukrasa, keramičkih figurica, zlatnih WC školjki i bizarnih porculanskih mačaka.

Čaušesku kič
Posebna sekcija posvećena je „socijalističkom kiču“ i vremenu Čaušeskua: tu su propagandni predmeti, glomazni nameštaj, partijske značke i slike vođe — sve u najgorem, grandiozno-patetičnom stilu.

Interaktivni pristup
Ovo nije samo muzej za gledanje — posetioci mogu da se slikaju na „kitsch tronu“, probaju leopard ogrtač ili se smeju uz „najgore“ reality scene na TV-u. Postoji i „test kiča“: kviz u kojem saznaješ koliko si ti sam/sama kič.

Pogađanje budućnosti i „Drakula kič“
Muzej ne bi bio kompletan bez rumunskih stereotipa — tu je i deo posvećen Drakuli sa plastičnim vampirima, kao i sekcija o romskim amajlijama i vračarama, što dodatno osvetljava spoj sujeverja i kiča.

Poruka muzeja
Iako sve izgleda kao sprdnja, poenta muzeja je zapravo da se kroz smeh i ironiju zapitamo šta je kič, a šta nije? Gde prestaje „umetnost za mase“ i počinje estetika lošeg ukusa? Muzej postavlja ta pitanja bez osuđivanja.
PRIMERI
Forumaš
@Miki
Forumaš
@Doctor Who
Forumaš @Pipi
Podelite sa nama još primera kojih se sećate.

Back