297. FSC - Bečka šnicla

MariaTheresia.webp

„Jedna imperija. Bezbroj pesama. i puno istorijskih trauma.“
Dame, gospodo, kneževi, grofice, baronese i svi vi koji ste greškom završili pod habsburškom krunom
dobrodošli u Bečku šniclu, najimperijalniju FSC temu do sada.
Nekada davno, jedna porodica odlučila je da bukvalno uzme pola Evrope, i malo sveta, i nazove to “našom skromnom baštinom”.
Rezultat? Carstvo u kome su ljudi govorili 50 jezika, jeli različite verzije iste šnicle i svi imali različite traume ali istog vladara.
Danas…
više nema carstva, ali muzika ostaje.
I zato vraćamo imperiju, bar na plejlistama.

IMPERIJALNI ZAKONIK BEČKE ŠNICLE:

Svaki takmičar dobija jednu državu koja je u nekom trenutku bila pod vlašću Habsburgovaca.

Zadatak je jednostavan:
Pošalji jednu pesmu iz te države.
Žanr, godina, jezik i stil su potpuno slobodni.
Bitno je samo jedno:
da je izvođač rođen u dodeljenoj zemlji.
Sve prolazi.
Carica ne sudi - carica sluša.
Ako neka provincija odluči da na dvor pošalje duet ili višeglasnu pojavu, obavezuje se da svaki pojedinačni izvođač koji je potpisan kao nosilac pesme mora poticati isključivo iz iste, dodeljene provincije.

Carstvo ne priznaje:
-strane goste,
-DJ-eve koji ne pripadaju provinciji,
-proizvođače ritmova koji se iznenada pojave u zagradi,
-niti lica koja su „samo pomogla, ali su potpisana velikim slovima“.

Ako se ime nalazi u naslovu pesme,
Carstvo pretpostavlja da to ime “ima pasoš”.
A pasoš mora biti provincijalan.
Time se štite:
– kulturni suverenitet provincije
– mir u sali
– i živci Carice.

p.s: I standardna FSC pravila na snazi.

MOTO TEME:
„Ako je nekad bilo u carstvu - danas je na FSC-u.“

Birate brojeve od 1-48.
Molim da se Ivani i Bebi odabere broj.

SPISAK PESAMA

IMPERIJALNE PROVINCIJE:

I CORE IMPERIUM
Srce Habsburške monarhije

🇦🇹 Austrija
🇨🇿 Češka
🇸🇰 Slovačka
🇭🇺 Mađarska
🇸🇮 Slovenija
🇭🇷 Hrvatska

II ALPINE & ADRIATIC DOMINIONS
Zapadne i severne krunske zemlje

🇨🇭 Švajcarska
🇮🇹 Italija
🇧🇪 Belgija
🇳🇱 Holandija
🇱🇺 Luksemburg

III CARPATHIAN & GALICIAN LANDS
Istočno-srednjoevropske pokrajine

🇵🇱 Poljska
🇺🇦 Ukrajina
🇷🇴 Rumunija
🇲🇩 Moldavija

IV IMPERIAL BALKANS
Jugoistočne provincije

🇧🇦 Bosna i Hercegovina
🇷🇸 Srbija
🇲🇪 Crna Gora
🇲🇰 Severna Makedonija
🇦🇱 Albanija

V WESTERN CROWNLANDS
Zapadnoevropske krune Habsburga

🇪🇸 Španija
🇵🇹 Portugal
🇫🇷 Francuska

VI NUEVO IMPERIO
Kolonije španskih Habsburgovaca

🇲🇽 Meksiko
🇦🇷 Argentina
🇧🇴 Bolivija
🇨🇱 Čile
🇵🇪 Peru
🇨🇴 Kolumbija
🇻🇪 Venecuela
🇨🇺 Kuba
🇨🇷 Kostarika
🇵🇭 Filipini
🇵🇾 Paragvaj
🇺🇾 Urugvaj

VII HOLY ROMAN EXTENSION
Imperija u kojoj su oni bili carevi, ali nisu sve lično posedovali

🇩🇪 Nemačka
🇱🇮 Lihtenštajn
🇸🇲 San Marino
🇲🇨 Monako
🇸🇪 Švedska
🇳🇴 Norveška

VIII DINASTIC ALLIANCE ZONE
Rodbina, brakovi, personalne unije, kratke krune

🇬🇷 Grčka
🇧🇬 Bugarska
🇹🇷 Turska
🇪🇬 Egipat
🇮🇷 Iran
🇮🇶 Irak
🇹🇳 Tunis

NAPOMENA:
Za mikrodržave šaljete i predloge iz većih zemalja:
San Marino - Italija
Monako - Francuska
Lihtenštajn – Švajcarska ili Austrija

TRAŽENJE BROJA KREĆE U 19:30
PRIJAVA PESAMA KREĆE U 21:00 I TRAJAĆE OD 11.01. – 16.01 do 17H.

UČESNICI:

Aleksa49, Arsenic, Bebi, cinque, creature, Dežurni, Destry94, Detektivka, djole_, Djole89, dodo, Doctor Who, dracarys, Endrega, etica, EvilSmile, Filhy, GavranESC, Ivana, Leo Cezar, Lux, Majsta94, Marko, Nanulina, Nije sve tako sivo, Pokahontas, Ro97, Shum, Stefix, Stefan28, Stole, Storm, Tetsujin, Tinte, TheCode_123, Vaxildan, whisky, zakaya, zeleni​

Attachments

Last edited:
Svaka čast, Bebi :)

Lepa i brza prezentacija :)

Pesme su odlične, nekoliko je baš baš dobro :love:

Neću ni da zamislim na koje načine će dvor da se rešava svojih provincija za nekoliko dana :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Odlična priredba, bravo Bebi. Zanimljive pesme i izvođači, većina mi nije poznata.

Bravo Bebasto na prezentaciji, opisima i banerima, jako vaš fazon u pozitivnom smislu 🍸

Odmah smo scopali komentare da se ispoštuje Bebana, jako šarenoliko izdanje! Generalno su nas više latino stvari odradile, ali naravno ima izuzetaka (i pozitivnih i negativnih). Nema semafora pošto je premalo prošlo da bismo bojili, ali se po većini komentara da naslutiti gde vodi.

PRVO POLUFINALE
1. Danny Ocean - Cero condiciones
🇻🇪 Zaintrigiralo me. Pored komercijalnog zvuka ima nešto kul. Odlična iskopina za tešku državu.
2. Irina Rimes – Dudadu 🇲🇩 Vilinski zvuci, hipnotiše nas i radi na veoma mistične osećaje.
3. Knez - Vjeruj 🇲🇪 Sunčane skale 2001.
4. Rombai - Me Voy 🇺🇾 Ovaj latino bit mora da ima neku specifičnost da bi me zaintigirao, ovako je ravan i dosadan.
5. ZIAN - Show You 🇱🇮 Sećam se ovog kad ga je slao Androga pre 2 i po godine. Bolja mi je bila ta pesma, ova je stereotipičnija i baladastija.
6. Fedez, CLARA - SCELTE STUPIDE 🇸🇲 Bolji mi je instrumental nego vokali. Previše autotjuna, a treba više dinamike po meni.
7. Suzane - Champagne 🇫🇷 Dobar je bit i vozi, ali postane repetativno do kraja pesme.
8. Toni Gonzaga - Perfect World 🇵🇭 Previše sladunjavo. Jako diznijevski da gledam animirani film, što je lepo, al ne za FSC.
9. Qamuy Qamuy / Ven Ven - Marci La Anomalia X Avril Navarro 🇵🇪 Instrument sa početka pesme je top, a onda se posle skoro više ne pojavljuje. Šteta, pošto je mogao od stereotipične latino pesmičice da napravi nešto specijalno.
10. BUNGEE - FIKU MIKU 🇵🇱 Poljski shitpost. Interesantno i ostavlja utisak kvalitetnog treša.
11. Calcutta - Cosa mi manchi a fare 🇮🇹 Jako milozvučan synth u instrumentalu. Pesma prerepetativna.
12. Melanie Santiler - BUEN PROVECHO 🇨🇺 Za tešku državu poput Kube ovo je fenomenalno. Svetski i ostavlja utisak.
13. Francis of Delirium - Blue Tuesday 🇱🇺 Dobar indić luksić. Instrumentalizacija je odlična pa možda i ne smeta što je repetativno.
14. Glazed Curtains - LOVE ME NOW 🇦🇹 Zanimljiv pank, ističe se muzički u odnosu na sve do sada.
15. New Bulgarian Voices & Georgi Petkov - Woven Shadows 🇧🇬 Pa ok vajb, ali kao i neke pesme do sada repetativno. Ako je Vax u pitanju bolje nego što obično šalje.
16. oskar med k - Make Me Feel 🇳🇴 Znam izvođača i pesmu, predobra haus čilanica.
17. SEVDALIZA - RHODE 🇮🇷 Interesantan izbor za Iran, zaboravio bih da je persijanka. Pesma je konceptualna i estetika nam se sviđa, ali nas melodijski trenutno ne radi. Možda uz par slušanja.
18. Vanja Mišić - Tvoje ruke 🇧🇦 Sladunjavo, nenametljivo.
19. manifest - KTS 🇹🇷 Neočekivano od Turske. Pa radi nas fino skroz, bičarski.

DRUGO POLUFINALE
1. YAENNIVER - MÄNNER LOL
🇩🇪 Ovo mi bilo na spisku xD fenomenalna pesma, a nemački mi je fuj jezik tako da je prava umetnost napraviti ovako dobru pesmu na njemu.
2. TINI - Down 🇦🇷 Zanimljiv je bit u refrenu. Vozi, pa pusti, pa vozi i tako u krug.
3. Andrómeda - La otra Minina 🇧🇴 Simpa. Teška država, tako da izbor skroz korektan.
4. Desperado - Táncolj 🇭🇺 Pomalo vuče na srpsku komercijalu iz 2000tih lol, nije loše, može proć.
5. Ivan Zavala - No Te Van A Cambiar 🇵🇾 Onako, dosadnjikavo i ravno.
6. Alis - S'ta kam than 🇦🇱 Nisam znao da je albo 2k26 treper u slobodno vreme. Dobra mu je ova, bolja od evrovizijske ako bi računali šta bih pre slušao xD
7. Dina Jashari - Moreto me tera da mislam 🇲🇰 Veoma milozvučno, radi nas na lepe emocije.
8. Debi Nova - 3:33 🇨🇷 Slično kao Dina, radi nas na dobre vajbove. Synth koji dođe pri kraju je strava.
9. Go_A - Dumala 🇺🇦 Malo su bili do sad pa može još koji put xD pesma nije loša, ali svakako će se uzeti u obzir kreativnost izbora izvođača.
10. Seinabo Sey - Hard Time 🇸🇪 Zanimljivo, malo gospel što nam se sviđa.
11. Angèle feat. Roméo Elvis - Tout Oublier 🇧🇪 Dosadnjikav radio, instrumental opet bolji od vokala.
12. Rosalinda Galán - Mataora 🇪🇸 Ovo ona sa Benidorma, očekivano da će se pojaviti. Pesma je ekstra, elektro flamenko koji bi vrv na esc prošao solidno uz dobar nastup.
13. HVNDS - BLOOD 🇷🇴 Do jaja, više me radi od većine metalcore/a skorije ovako na prvu.
14. Vukayla - DIVA 🇷🇸 Interesantno za Srbiju. Iskreno slabije me radi od "Mask", nekako je stereotipičniji girl bopić.
15. Juliana - 24 Horas 🇨🇴 Sviđa mi se konceptualnost, ali fali konkretniji refren.
16. ETHER - Mrtva tišina 🇭🇷 Nekarakteristično za Hrvate pošto zvukom više vuče na "istok" xD Pred kraj ga odlično ožeži, kvalitetan podrum.
17. Daphne Lawrence - In Your Eyes 🇬🇷 Dosadno i ravno.
18. Mon Laferte - Otra Noche de Llorar 🇨🇱 Teatralno, spot je strava i ima smisla, top stvar.
19. M. Pokora - Si on disait 🇲🇨 Ovaj čovek je bio 5 puta na FSC i nikad mi se nije svidelo šta peva xD
20. Thalia - Amor A La Mexicana 🇲🇽 Proglasiti ovu pesmu za himnu Meksika!!!

Da obavestimo sve pristutne da je prvi post sređen sa listom pesama, kao i informacijama o glasanju.

Jedino nisam napravio plejliste, ako ima neka dobra duša time da se bavi mnogo joj hvala mi smo iscrpljeni od svega.

Hvala na divnim rečima! :love:

Od svega najteže mi ide pravljenje slika i banera jer se konstantno svađam sa chatgptom da ponavlja iste face kad opisujem scenu koju tražim, onda tako istrošim kredite jer ih radi pogrešno pa čekam da prođe vreme opet da pravim slike. 😂 generalno me najviše mrzi da pravim banere.
Dok pisanje, ako me ičemu naučio neperspektivan fakultet, to je da umem nešto da napišem. :LOL: Da ne pominjem to koliko sam srednjevekovnih sapunica gledao, bukvalno mi je to content, pa igrica uz to.

Odlična priredba, zanimljive pjesme, drago mi je što nisam preskočio izdanje 😄

Lepa priredba Bebi! 🙌

Preseo mi kolač sa pauze kada sam video konkurenciju u mom pf, ali nema veze, hajdemo u život samo nek' se fura 😌🆗

Prvo polufinale:
happyfathersdaymarkos.webp

🇻🇪 Venecuela – Danny Ocean - Cero condiciones
🇲🇩 Moldavija – Irina Rimes - Dudadu
🇲🇪
Crna Gora – Knez - Vjeruj
🇺🇾 Urugvaj – Rombai - Me Voy

🇱🇮 Lihtenštajn – ZIAN - Show You
🇸🇲 San Marino – Fedez, CLARA - SCELTE STUPIDE
🇫🇷 Francuska – Suzane - Champagne
🇵🇭 Filipini – Toni Gonzaga - Perfect World
🇵🇪
Peru – Marci La Anomalia X Avril Navarro - Qamuy Qamuy / Ven Ven
🇵🇱 Poljska – BUNGEE - FIKU MIKU
🇮🇹
Italija – Calcutta - Cosa mi manchi a fare
🇨🇺Kuba – Melanie Santiler - Buen Provecho
🇱🇺 Luksemburg – Francis of Delirium - Blue Tuesday
🇦🇹 Austrija – Glazed Curtains - Love me now

🇧🇬 Bugarska – Ivan Shopov, New Bulgarian Voices & Georgi Petkov - Woven Shadows
🇳🇴 Norveška – oskar med k - Make Me Feel
🇮🇷 Iran – Sevdaliza - Rhode
🇧🇦 Bosna i Hercegovina – Vanja Mišić - Tvoje ruke

🇹🇷 Turska – manifest - KTS

Drugo polufinale:
crown-royalty.webp
🇩🇪 Nemačka – YAENNIVER - MÄNNER LOL
🇦🇷 Argentina – TINI - Down
🇧🇴
Bolivija – La otra Minina - Andrómeda
🇭🇺 Mađarska – Desperado - Táncolj

🇵🇾 Paragvaj – Ivan Zavala - No Te Van A Cambiar
🇦🇱 Albanija – Alis - S'ta kam than
🇲🇰
Severna Makedonija – Dina Jashari - Moreto me tera da mislam
🇨🇷 Kostarika – Debi Nova - 3:33
🇺🇦 Ukrajina – Go_A - Dumala

🇸🇪 Švedska – Seinabo Sey - Hard Time
🇧🇪
Belgija – Angèle feat. Roméo Elvis - Tout Oublier
🇪🇸 Španija – Rosalinda Galán - Mataora
🇷🇴 Rumunija – HVNDS - Blood
🇷🇸 Srbija – Vukayla - Diva
🇨🇴 Kolumbija – Juliana - 24 Horas
🇭🇷
Hrvatska – ETHER - Mrtva tišina
🇬🇷 Grčka – Daphne Lawrence - In Your Eyes
🇨🇱
Čile – Mon Laferte - Otra Noche de Llorar
🇲🇨 Monako – M. Pokora - Si on disait
🇲🇽 Meksiko – Thalia - Amor A La Mexicana

Linije za glasanje su otvorene od jutros, ali slobodno krčkajte više.

E sad sam se setio za spotify loverse, mora i to neko da vam napravi jer trenutno pravim druge stvari. 😅

ChatGPT Image 17. јан 2026. 10_50_42.webp
Leopold i Anna

U odajama za poslugu, daleko od zlata i svetlosti dvora, vazduh je bio gušći i tiši nego inače. Leopold je stajao blizu vrata, kao gost koji zna da ne sme dugo da se zadrži, dok je Anna prebirala po rubu kecelje, kao da u tom jednostavnom pokretu traži oslonac. Njihov razgovor bio je tih, prepun pauza i pogleda koji su govorili više od izgovorenog.

Anna mu je govorila o strahu, o granicama koje se neumitno približavaju, o tome kako se tajna više ne da sakriti kao pre. Nije rekla ništa direktno, ali je rukom nesvesno kliznula preko stomaka, zadržavši je tamo predugo da bi pokret bio slučajan. Leopold je razumeo pre nego što je svest stigla da se sabere. U tom trenutku, umesto panike, na njegovom licu pojavila se tiha, gotovo detinja radost.

Rekao joj je da ne gleda unapred sa strahom, da postoje putevi koje dvor još ne vidi, i sudbine koje se ne kroje samo dekretima i titulama. Njegov glas bio je smiren, pun vere u ishod koji još nema oblik. Anna ga je slušala sa mešavinom nade i sumnje, znajući da je ljubav koju dele zabranjena, ali po prvi put osećajući da možda nije i osuđena.

Kada je otišao, ostala je sama, ali više ne sasvim. Tišina je nosila novo značenje. Ne kao pretnju, već kao obećanje koje tek treba da se razjasni.

ChatGPT Image 17. јан 2026. 10_38_33.webp

Dan VI

Dan je osvanuo tiši nego prethodni. Kao da je dvor još uvek pokušavao da se seti da li je cirkus zaista bio stvaran ili tek kolektivna potreba za zaboravom. Šarene tkanine su uklonjene, akrobate ispraćene uz pristojne poklone, a u hodnicima je ostao tek blagi trag smeha koji je delovao nepristojno u prostoru naviklom na šapat i težinu pogleda. Carica je primila jutarnje izveštaje mirno, bez uobičajene teatralnosti, kao neko ko zna da se svet ne menja zbog jednog veselog dana.

Vojvoda se pojavio ranije nego inače, ozbiljan i povučen, ali sa senkom nelagode koju nije uspevao da sakrije. Uz njega je bio i njegov sin Leopold, po prvi put ne kao nemi pratilac već kao prisutan učesnik. Leopold je nosio u sebi onu mladalačku sigurnost koja još nije naučila koliko je opasno govoriti pre nego što se proceni ko sluša. Njegovi komentari o jučerašnjem veselju, o delegacijama koje su se smejale preglasno i onima koje su posmatrale sa previše pažnje, delovali su naivno, ali su u njima već bile skrivene oštrice. Neko od dvorjana je primetio kako Carica na trenutak podiže pogled ka njemu, ne strogo, već znatiželjno, kao da prvi put procenjuje njegovu težinu u budućim danima.

Midžet je tog jutra bio svuda i nigde. Kretao se između grupa, razmenjivao šale koje su zvučale bezazleno, ali su uvek ostavljale prostor da se neko zapita da li je nešto promaklo. Za razliku od bala, sada nije bio zabavljač već posmatrač sa osmehom. Pravio je male zvrčke od razgovora, sudarao tuđe rečenice, dopuštao da istina isklizne kroz smeh. Delovalo je kao da mu je taj dan posebno zabavan, što je obično bio loš znak.

Kapelan je, naprotiv, bio uznemiren. Cirkus ga je zabavljao samo na površini, ali ga je ono posle mučilo. Govorio je tiho o poremećenoj ravnoteži, o tome kako se previše toga sakrilo iza smeha. Njegove reči nisu imale konkretan oblik, ali su odzvanjale kao upozorenje.

Kunigunda se vratila u punoj snazi, vedra, brbljiva i neobično britka. Govorila je o svom pročišćenju sa tolikim entuzijazmom da su se dvorjani smejali i pre nego što bi stigla do poente. Pomenula je Inka šamana sa takvom ozbiljnošću da je cela priča postala još smešnija. Ipak, ispod šala se nazirao novi ton. Njena paranoja je nestala, ali je zauzvrat došla jasnost koja nije obećavala mir.

Anna je tog dana delovala smireno, gotovo odsutno. Pratila je razgovore bez potrebe da u njima učestvuje, pamtila poglede, pauze u govoru, načine na koje su se ljudi okretali jedni od drugih. Leopold joj je privukao pažnju više nego što je očekivala. Ne zbog onoga što je rekao, već zbog onoga što još nije znao da ne sme.

Predveče, kada se činilo da će dan proći bez ikakvog stvarnog pomaka, stigla je koverta. Tamna, uredno zapečaćena, sa pečatom iz Rusije. Doneta je direktno Carici, bez najave, bez objašnjenja. Soba je na trenutak utihnula. Carica je zadržala koverat u rukama, ne otvarajući je odmah, kao da joj je potrebno nekoliko sekundi da odluči kakvu će težinu taj papir dobiti.

Niko nije znao šta u njoj piše. Znali su samo da se odnosi na Isidoru i da se posle tog trenutka dvor više nije ponašao isto.

Back