302. FSC - Give Me Back My MTV!

Nakon drugog dana prijava, zaposleni na ShTVu uspeli su da dođu sebi i za vas spreme program pod nazivom FSC VREMENSKA KAPSULA

Godina je 1981. Na TV ekranima muzički program sastojao se od par TV emisija fokusiranih na uživo izvođenje. Jedan čovek, Robert W. Pittman, predlaže novi koncept - TV kanal koji će biti baziran isključivo na emitovanje muzičkih spotova. 1.8.1981. rodio se MTV.

Prva prikazana sekvenca uključivala je snimak sletanja na Mesec i postavljanje MTV zastave. Zanimljvo je da producenti nisu smeli da koriste čuvene reči Nila Armstronga "Ovo je jedan mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo", s obzirom da nije želeo da ustupi prava na ovu izjavu.

Prvih godina, između dve pesme, često je bio crni ekran koji je označavao momenat kad su zaposleni menjali kasete u VCRu. Program se u početku emitovao iz Teletronic studia, na Menhetnu, a signal je bio satelitski.

Kada ste se vi prvi put susreli sa MTVom?​

On a personal note: Za MTV sam znao iz priča roditelja, kada se signal MTV prenosio na trećem kanalu. MTV počinjem da gledam pri uvođenju kablovske sa nekih 12 godina - to je bila MTV Adria. Na netu sam istraživao o MTV VMA i američkom MTVu.

Prijave su i dalje otvorene, uzbuđeno čekamo vaše predloge!
Pa prvi put sam čuo za MTV kao televiziju možda nekad 2011. jer je starija sestra to gledala, a za muzičke kanale možda godinu ili dvije poslije kada smo imali komercijalni paket TV kanala. Interesantno ja npr. nikad nisam gledao taj MTV Adria, uopšte nisam znao ni da je to postojalo lol.

Recimo, da za MTV sam cuo, saznao tamo negde 1992/93. Mozda i malo ranije, nisam siguran. Ne mogu reci da sam pratio, gledao toliko MTV. Vise sam gledao VIVA, kao sto ste pisali na 3. Kanalu. Inace, uglavnom smo snimali na video kasete spotove, pa smo cesto vrteli kasnije.
Kasnije, posle dosta godina, kada je dosla kablovska onda sam povremeno gledao MTV.

Nailazio sam kod nekih ljudi na MTV tamo negde krajem 90ih, ja klinac, muzika koju niti razumem niti mi prijala. Uvek sam se pitao koja je svrha tog kanala i kome puštaju te pesme koje veze nisu imale sa onim što smo tada slušali na domaćim kanalima. Bili su mi nejasni ljudi koji slušaju pesmu gde ne razumeju jezik. Bio je to jedan od onih kanala koji se odmah prebacuju kad šaltaš. Pošto svakako nemam nikakvu uspomenu na MTV moguće i da preskočim izdanje. 🫶🏻

Nailazio sam kod nekih ljudi na MTV tamo negde krajem 90ih, ja klinac, muzika koju niti razumem niti mi prijala. Uvek sam se pitao koja je svrha tog kanala i kome puštaju te pesme koje veze nisu imale sa onim što smo tada slušali na domaćim kanalima. Bili su mi nejasni ljudi koji slušaju pesmu gde ne razumeju jezik. Bio je to jedan od onih kanala koji se odmah prebacuju kad šaltaš. Pošto svakako nemam nikakvu uspomenu na MTV moguće i da preskočim izdanje. 🫶🏻
Ma jok, što bi preskakao kad je slobodna tema. Samo pošalji pesmu iz dobijenog perioda.

Ja sam bila baš mala 2000ih sa jednim tv-om u kući, tako da ne mogu reći da sam baš gledala, ali posle jesam sa različitim mtv kanalima za 90e, 00e itd.

EPIZODA 2: USPON MTVa

Najraniji format emitovanja sledio je primer radio formata koji je bio fokusiran na pun repertoar rok albuma. Do 1984. program se transformisao u prikazivanje TOP 40 hitova. Originalno za ovaj program bilo je uvođenje video džokeja, koji su snimali uvodne i odjavne špice kao i muzičke vesti, intervjue i promocije.

Od tada, muzičari shvataju popularnost MTVa i počinju da, u većoj meri, stvaraju muzičke videe radi promocije na samom kanalu. Ovaj talas spotova naterao je MTV da uvede 7 kategorija na svoju plejlistu: New, Light, Breakout, Medium, Active, Heavy and Power, kako bi obezbedio jednakost u etru. Flashdance je bio prvi film čija je promocija bila delimično zasnovana na dostavljanju promotivnih muzičkih videa koji su se rotirali na MTVu.

Neki od prvih izvođača koji su se pojavili na MTVu uključuju: Blonie, the Cars, Duran Duran, Billy Idol, Michael Jackson, the Police, Prince, U2...

Koji su neki od vaših omiljenih spotova i pesama iz 80tih, a da su učestvovali na FSC?

On a personal note: Zvuk 80tih apsolutno uvek da me oraspoloži. Synth pop koji je počeo 70tih, a pik doživeo 80tih mi je neprevaziđen i drago mi je da se taj zvuk vraća u modernoj muzici danas. Od omiljenih pesama definitvno je:

Paula Abdul - Straight Up - 1988. (254. FSC - @etica - 2. polufinale - 15. mesto)
Pet Shop Boys - It's a sin - 1987. (249. FSC - @cinque - finale - 2.mesto)

Prijave su i dalje otvorene! Čekamo vas :love:

Bilo sta od Madone znaci.

Opste je poznato da sm ja veliki Madonin obozavalac (imam sve u kolekciji od nje sto cdove sto i DVDjeve njene).

Tu bih dodao i predivnu Janet Jackson.

A i Michael se podrazumeva naravno.

A kad je spomenuta Paula Abdul, moram spomenuti njene pesme Opposites Attract i My Love Is For Real.

Meni jedan od omiljenih videa ikad je Chaffeur Duran Durana sa albuma Rio. Inace muzički spotovi sa albuma, smatraju se kljucnim u istoriji muzike jer su revolucionisali ovaj medijum i odredili vizuelnu estetiku 1980-ih. Video ima estetiku Helmuta Newtona i filma Nocni Portir.
Ovaj video dole je originalni video a verzija koja se vrtela na MTV-u je cenzurisana jer se video smatrao nepristojnim. Originalni je prikazivan u nocnim klubovima.

Haha daje mi obavestenje “ovaj video je ogranicen prema uzrastu i dostupan je samo na youtubu” stvarno?? I dalje, posle svih baljezgarija koje su napravili ovaj biser je i dalje etiketiran.

Baš jedva čekam pesme, kao ogroman fanatik svih ovih dekada posebno se radujem osamdesetim i devetesetim. :love:

Back