306. FSC - Pokémon Music League 🔥💧🌿⚡⚪🐲

Ipak to nije lokalna, ali i u toj sam iznajmljivao. Bile su tri lokalne i bukvalno smo iznajmljivali po 6-7 filmova nedeljno. A nekad i vise, pa smo presnimavali na video kasete.

Bilo je parola snadji se. Ako zelis sto pre da pogledas sve.

Uzgred. Drugo pf-e mi ima vise dobrih pesama, ali generalni utisak je da je dosta dobro izdanje. Za sada mi prednjace vodeni pokemoni, ali videcu do kraja da li ce tako i biti.

Schitts Creek Girl GIF by CBC

IMG_4359.gif
Nikada nisam ostavljala semafore jer mi nije bilo lepo da urnisem pesme, cak i kada su bile veoma daleko od mog ukusa. Ali sada sam prijatno iznenadjena izborom nekoliko pesama i cinjenicom da su se forumasi odlucili da ih posalju. Neke od njih nisu ni najmanje crowd pleasing niti prate formulu koja obicno prolazi.

Zato uvodim novu kategoriju: Crna perla.

Xico Gaiato – Sem Perdao

Ovo me je oduvalo.
S jedne strane postoji tradicija fada. Ne kroz formu, vec kroz emociju. U njegovom glasu prisutna je saudade – ona specificna portugalska ceznja koja je postala deo identiteta jednog naroda.

Sa druge strane nalazi se moderna produkcija popa, elektronike i urbanog zvuka.
A onda video.
Xico razume prostor. Njegov ples ne deluje kao koreografija vec kao nesto organski ugradjeno u muziku. Posebno je impresivno njegovo vladanje kadrom. Kamera ga voli jer razume kako funkcionise pokret pred objektivom.
Na 1:48 pocinje ludilo: promene dinamike, zastoji, nagle promene pravca. Ovaj covek ocigledno plese godinama.

Kao da je duh fada skinuo crno odelo, izasao iz lisabonskih ulica i preselio se u 2026. godinu.

668 slusalaca na Spotifyju.
Postajem 669.

Still Corners – Today Is the Day

Less is more.
U vremenu hiperprodukcije, prenaglasenih refrena i stalne potrebe da se impresionira, Still Corners biraju suprotan put.
Nepretenciozni do kraja.
Gitare ne dominiraju. Bubanj ne impresionira. Sintisajzeri nisu tu da pokazu tehnologiju vec da stvore prostor.
Iako su Britanci, pesma mirise na Ameriku starih polaroida, on the road kroz sume Vermonta, benzinskih pumpi pored autoputa i motela sa neonskim natpisima kao sa slika Edwarda Hoppera. Negde izmedju Chrisa Isaaka, The Mamas & the Papas i filmske Amerike koju nikada nismo zaista ziveli.
A onda dolazi bridge.
Najlepsi deo pesme.
Gitare i sintisajzeri ulaze u savrsenu harmoniju. Nema demonstracije vestine. Samo nekoliko pazljivo postavljenih nota koje stvaraju osecaj slobode.

U eri buke, to je gotovo radikalan cin.

Jake Wesley Rogers – Pluto

Prvo sam cula pesmu, pa tek onda pogledala video.
Slusajuci “Pluto”, tesko je poverovati da je umetnik odrastao u Americi 21. veka. Kao da su on i Still Corners zamenili geografsko poreklo.
U njegovom glasu i harmonijama ima mnogo vise Eltona Johna, Davida Bowieja i britanskog glam rocka nego savremenog americkog popa.
Ali Jake nije imitator.
On razume da velike pop pesme ne nastaju iz produkcije vec iz klavira, melodije i harmonije.
Old school kantautor.
Vizuelno je jos zanimljiviji.
Muzika pripada sedamdesetim. A njegova estetika buducnosti.

Kao da je izasao iz editorijala Vogue Italia, a ipak ispod svega ostaje gotovo staromodna emocionalna iskrenost.

Bones UK – Beautiful Is Boring

Ova pesma odbacuje potrebu za odobravanjem vec u prvim sekundama videa.
Tema je stara koliko i popularna kultura: pobuna protiv uniformnosti.
Po stavu britanski In Corpore Sano.
Elektronski elementi ne ublazavaju agresiju gitare. Naprotiv, dodatno je pojacavaju. Distorzirane gitare i digitalni slojevi sudaraju se negde izmedju underground kluba, modne piste i postindustrijskog pejzaza.
Posebno mi je paznju privukla scenografija sa pregradama sa metalnom resetkom koja me je podsetila na Bauhaus sekvencu iz filma The Hunger sa Davidom Bowiejem.
Najjaci je kontrast izmedju precizne produkcije i gotovo haoticne energije izvodjenja.

Beautiful Is Boring je mali manifest za sve koji su umorni od algoritamski proizvedene lepote i predvidivih identiteta.

Ovo ne znaci da ne volim i ne glasam za pop, klasicni rock, etno ili bilo koji drugi zanr. Dobra pesma je dobra pesma. Samo mi je posebno drago kada medju predvidivim favoritima i komercijalom naidjem na nesto neocekivano, autenticno i svoje.

306. FSC - Pokémon Music League 🔥💧🌿⚡⚪🐲
Back