bg Bugarska 2026: DARA

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
ESClogoBg.webp

Posle tri godine pauze, BNT se vraća na Pesmu Evrovizije. Predstavnika u Beču odabraće putem selekcije tokom januara i februara.​

Petnaest izvođača je potvrdilo učešće:
  • Kerana i Kosmonavtite
  • Mihaela Marinova
  • Mihaela Fileva
  • Molec
  • Roksana
  • Fiki
  • DARA
  • Dara Ekimova
  • DIA
  • Elizabet
  • Innerglow
  • MONA
  • Preyah
  • VALL
  • Veniamin
Ovi izvođači su među najslušanijim protekle godine, uzevši u obzir da su dospevali na vodeće pozicije "BG top 40" liste PROFON asocijacije, a jak uticaj imaju i na digitalnim platformama kao što su Spotify, Apple Music i YouTube. Bugarska selekcija ima za cilj da uravnoteži etablirane umetnike sa snažnim medijskim prisustvom i izvođače u usponu sa kreativnim potencijalom i digitalnim dostignućima. Zahvaljujući sporazumu između PROFON-a i BNT-a, izbegnut je subjektivni faktor prilikom formiranja liste učesnika.

U prvoj fazi, 24. januara, svih 15 izvođača izvešće jednu pesmu po izboru iz njihovog originalnog repertoara. Tokom druge emisije, 31. januara, u koju će proći 7 izvođača, izvešće se druga pesma po izboru sa ličnog repertoara, i odabraće se pobednik. U trećoj emisiji, 28. februara, pobednik će izvesti 3 nove kompozicije, a ona koja prikupi najviše poena, predstavljaće Bugarsku u Beču. Tokom svih faza, glasaće i publika i stručni žiri.

U susret nacionalnom izboru, od danas, sredom i petkom, emitovaće se evrovizijske novosti "100% Evrovizija" u okviru emisije "100% budni" na BNT 1, a takmičari se već predstavljaju i u emisiji "Dan počinje sa Georgijem Ljubenovim". 25. januara, sedmoro finalista biće gosti Dragomira Draganova u specijalnom izdanju emisije "Sa BNT-om zauvek".​

Dara i Dara Ekimova su mi poznate, kao da ih je neko slao na FSC ranije.

Čmarko je slao Daru Eskimovu na povijesni FSC i ispala je

Ali Fiki na izboru ksksks

Ladno će Bugari poslati mušku nabildovanu Teu Tairović pre nas

Mislio sam da odem u izlazak u subotu ali ovo ludilo mi se gleda isto, jedva čekam drame nakon rezultata a la Đurđa i Krstinja protiv žirija

• Love
Reactions: Lux
Posle čak 14 godina, došlo je vreme da bugarska javnost dobije priliku da učestvuje u izboru predstavnika na Pesmi Evrovizije. Bugarska nacionalna televizija pokrenula je sajt eurovision2026.bg, putem koga će se glasati za izvođača, a kasnije i pesmu koja će ih predstavljati. Gledaoci mogu da glasaju jednom, sa jedne IP adrese, a glasanje će trajati 15 minuta nakon poslednjeg nastupa.

Sutra od 20 časova, 15 takmičara izvešće jednu pesmu sa svog repertoara, a publika i žiri će odabrati kojih 7 nastavlja takmičenje. U sutrašnjem tročasovnom šou programu, gosti će biti Krisija, predstavnica Bugarske na Dečjoj Evroviziji 2014, Kristijan Kostov, predstavnik Bugarske 2017. i Viktorija Georgijeva, predstavnica Bugarske 2021. godine.

Voditelji šoua biće Borjana Gramatikova i Georgij Ljubenov, dok će se iza scene javljati Vladimir Iliev.

BNTvoditelji.webp

Nije mi baš najjasniji sistem bodovanja. Jedino sam shvatio će se poeni publike pretvoriti u poene od 1-15. Žiri valjda dodeljuje od 1-5 poena za svakog takmičara. Tu mi ništa nije jasno. Da li se ti poeni na kraji sabiraju? I ako da kako? 🤔

Definitivno najkonfuzniji izbor sezone, sigurno neću pratiti. Fali neki dobar folk treš na ESC-u, ovaj Fiki ima potencijala za taj fazon. :ROFLMAO:

Žiri će se u prve dve faze sastojati od 5 članova, s tim da će biti različit sastav, kao što je slučaj i za PZE. Nakon svakog nastupa, svaki član žirija ocenjuje takmičara ocenama od 1 do 5 i ti poeni se sabiraju zasebno za svakog takmičara.

Publika glasa standardno, kao i u drugim zemljama, a izvođač sa najviše glasova dobija 15 poena, i tako redom, do poslednjeg koji dobija 1 poen.

Dakle, jedan izvođač od žirija može dobiti najviše 25 poena, a najmanje 5. To se onda sabere sa poenima publike, tako da najveći mogući broj poena u zbiru je 40, a najmanji 6. Najboljih 7 nakon sabiranja poena, prolazi u drugu fazu, a u slučaju istog broja poena, prolaze obe ili više pesama sa istim brojem poena.

U drugoj fazi, tj. emisiji, slično, žiri ocenjuje pesme ocenama 1 do 5, a publika 1 do 7, pa ispada da najviše može da se skupi 32 poena, a najmanje 6, tj. u drugoj emisiji žiri ima još jaču ulogu. Bar tako deluje, budući da u pravilima ne piše nigde da glasovi žirija i publike nose isti procenat, već da se samo sabiraju i rangiraju.

Nakon što se odabere predstavnik, održaće se treći šou u kome se bira pesma od 3 ponuđene. Žiri će se tada sastojati od 10 članova, po 5 iz prve dve faze. Pesma koja dobije najviše glasova publike, dobija 3 poena, drugplasirana 2 i trećeplasirana 1. Svaki član žirija svaku pesmu ocenjuje od 1 do 3, onda se saberu poeni svih 10 članova, i ona koja je skupila najviše dobija 3, druga 2 i treća 1 poen. Dakle, kad se bude birala pesma, tad će odnos žirija i publike biti 50%:50%. U slučaju istog broja poena kad se saberu poeni publike i žirija, prednost ima ona koja je dobila više od publike.​

Žiri će se u prve dve faze sastojati od 5 članova, s tim da će biti različit sastav, kao što je slučaj i za PZE. Nakon svakog nastupa, svaki član žirija ocenjuje takmičara ocenama od 1 do 5 i ti poeni se sabiraju zasebno za svakog takmičara.

Publika glasa standardno, kao i u drugim zemljama, a izvođač sa najviše glasova dobija 15 poena, i tako redom, do poslednjeg koji dobija 1 poen.

Dakle, jedan izvođač od žirija može dobiti najviše 25 poena, a najmanje 5. To se onda sabere sa poenima publike, tako da najveći mogući broj poena u zbiru je 40, a najmanji 6. Najboljih 7 nakon sabiranja poena, prolazi u drugu fazu, a u slučaju istog broja poena, prolaze obe ili više pesama sa istim brojem poena.

U drugoj fazi, tj. emisiji, slično, žiri ocenjuje pesme ocenama 1 do 5, a publika 1 do 7, pa ispada da najviše može da se skupi 32 poena, a najmanje 6, tj. u drugoj emisiji žiri ima još jaču ulogu. Bar tako deluje, budući da u pravilima ne piše nigde da glasovi žirija i publike nose isti procenat, već da se samo sabiraju i rangiraju.

Nakon što se odabere predstavnik, održaće se treći šou u kome se bira pesma od 3 ponuđene. Žiri će se tada sastojati od 10 članova, po 5 iz prve dve faze. Pesma koja dobije najviše glasova publike, dobija 3 poena, drugplasirana 2 i trećeplasirana 1. Svaki član žirija svaku pesmu ocenjuje od 1 do 3, onda se saberu poeni svih 10 članova, i ona koja je skupila najviše dobija 3, druga 2 i treća 1 poen. Dakle, kad se bude birala pesma, tad će odnos žirija i publike biti 50%:50%. U slučaju istog broja poena kad se saberu poeni publike i žirija, prednost ima ona koja je dobila više od publike.​
Kad komplikuju onoliko plivanje za časni krst, nije ni čudo što su i izbor za ESC zakomplikovali

Nevezano za način bodovanja, meni su svi izbori gde se prvo bira pevač, uglavnom bez veze. Na kraju, bitno je da neko odlično izvede tu jednu pesmu od 3 minuta, a ne da li je tokom karijere snimio ovo ili ono. Zamislite kod nas da se prijavi neko poznat i odabere svoje najveće hitove da izvede u prvim fazama, ljudi onda glasaju ko ludi i odaberu ga, a sama ESC pesma mu baš i ne legne dobro, naročito što će da sklepaju nešto za mesec dana, osim ako već imaju nešto po fiokama. Uvek mi je bolje da se biraju pevač i pesma u isto vreme ili interno odaberu jedan ili više izvođača, pa za njih spreme ESC pesme, kao kod nas 2010-2011.​

Ma jasno, lijepo je što stvaraju hajp oko učešća i što imaju baš dobra imena na izboru, djeluju zagrijano učesnici, ali sam način izbora je preloš. Ajde da vidimo kako će da izgleda to sve na kraju, možda im se bude isplatila ovakva selekcija

Nema mi poente da se bira sam pevač, a da pesme uopšte nisu puštene. Onda sude na konto prethodnih pesama i popularnosti, bezveze. Ja sam pomislio da je prvo polufinale i da predstavljaju pesme.

Ma sr**e je ovaj koncept, bolje je da su izabrali pevača interno i onda za njega namenski pravili npr. 3 pesme i onda organizovali glasanje. Ovo je potpuni nonsens.

Počeo i ovde šou uz gozbu.

Bg1.webp
Bg2.webp

Članovi žirija su Toni Dimitrova, pevačica, Milen Mitev, generalni direktor Bugarskog nacionalnog radija, Petar Dundakov, kompozitor, Ruši, pevač i glumac i Vasil Petrov, muzičar.

Ovo mi tako odaje vibe bugarskih izbora iz 2000-tih, sto po estetici, sto po tome da ceo proces izbora mirise na neke namestaljke. Citaj: bice skandala ala Maja Nikolic.

Back