ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Kod žirija za poene u konkurenciju ulaze (nasumično nabrajam)....
Austrija (zbog Teodore)
Australija (mislim da je ovo ukus srpskih stručnjaka)
Estonija (vrlo moguće)
Slovenija (moguće zbog Bojana)
Španija (zbog vokala)
Kipar (isto takođe)
Švedska (sig.)
Finska (možda)
Portugal (imam osećaj)
Italija (moguće)
Hrvatska (možda da, možda ne)
Norveška (moguće)

U konkurenciju za poene od naše publike ulaze:
Hrvatska (sig)
Slovenija (sig)
Finska (sig)
Češka (vrlo moguće)
Izrael (vrlo moguće jer je bila kratko u trendu na YT kod nas)
Švedska (vrlo moguće, ipak je to Lorin)
Ukrajina (možda zbog ovih Rusa i Ukrajinaca koji su došli kod nas i protivnika rata)
Portugal (video komentare ljudi kojima se dopada)
Poljska (takođe video slične komentare)
Moldavija (postoje šanse)
Australija (za ljubitelje tvrđeg zvuka)
Austrija (ipak je Teya naša, a pesma je ok za srpsku publiku)
Norveška (isto postoje šanse)

Kako je evrovizijska publika nezahvalna umesto da nagradi trud Srbije. Dokad vise, dokad?

Ova anketa gore je stvarno dramaticna, seme li im njihovo

zorica-markovic-foto-nikola-tomic-37.jpg

Moja neka konačna zapažanja pred večerašnje finale:

- Australija i Velika Britanija skoro pa sigurno ližu dno kako od strane žirija tako i od publike, Njemačka će dobiti nešto od gledalaca a od žirija ne očekujem ništa.

- Austrija mi smrdi na fejl nažalost a ako izbjegnu neko mjesto ispod 20-og trebaju da slave, Belgija će se gore spomenutom trojcu vjerovatno pridružiti na dnu tabele, ako opet budu u vrhu kod žirija onda ne znam stvarno, Francuska bez sumnje u prvih 10 po žiriju ali ne vjerujem da će zasijati i kod publike pa očekujem neku srednju žalost po pitanju rezultata.

- Estonija, Kipar i Švajcarska koje imaju pjesme na koje žiri inače najviše svršava mislim da će po istom biti zasigurno u top 10 dok će na televotingu lošije proći (sve u svemu neki prosjek), Litvanija bi s druge strane mogla iznenaditi dobrim plasmanom, nema sumnje da će ošuriti kod dijaspore a i od žirija će biti lijepih poenčića.

- Izrael ima zagarantovano neko top mjesto a moguće je da upadne i među prvih 5, Češkoj prognoziram bottom 5 po publici a po žiriju tipa neko 10. poziciju, naćiće se negdje na polovini liste.

- Italija će pokidati sa tvt glasovima jer jednostavno Evropa voli crnokose i zgodne, bradate ''žabare'' koji pjevaju tugaljive balade, dok u jury bodovanju imam osjećaj da se neće nešto proslaviti jer su lani bili domaćini (i to za većinu delegacija i ne baš sjajni), Ukrajina mislim da ide u top 3 kod publike (ili eventualno prvih 5, logično iz sažaljenja koje još uvijek nije prošlo Evropljane u potpunosti) dok kod ovih drugih znatno niže no svakako mislim da će o(p)stati u top 10, Španija prvih pet kod žirija a prvih deset po publici.

- Jermenija se neminovno vraća na vrh a i profitiraće jer su jedina kavkaska zemlja u finalu, Moldavija mi neodoljivo miriše na flop, na televotingu tipujem na ''stotku'' a kod žirija opet potop tako da se i oni kao i mi opraštaju od top 10 ove godine (u najbolje slučaju gornji dio desne ili donji dio lijeve tabele, otprilike poput Natalije), Norveška će pokupiti dosta televote-a a i kod žirija će sasvim solidno proći što će biti dovoljno da odbrane prošlogodišnji plasman, Portugal će neloše u globalu proći ali ne vjerujem da idu visoko, top 15-20 za gospođicu Mimi.

- Poljska Bejba mislim da se neće nešto proslaviti u finalu po glasovima naroda dok kod žirija (koji ih ionako ne voli) slijedi sahrana, Albanija se možda i provuče u top 20 ako fakat svoju dijasporu podignu na noge a kod žirija očekujem Balkanika scenario.

- Slovenija bolje prolazi kod publike nego kod žirija ali po poenima jednih i drugih očekujem neko 15. mjesto maksimum, Hrvatskoj istoj predviđam neki rezultat koje su imale Uraganke, dakle neko 8. mjesto na tvt-u i tipa 23-e po žiriju.

- Finska i Švedska kao glavni rivali ove godine ostavljeni za kraj, ovako: mislim da će Finac izdivljati sa televotingom (najvjerovatnije preko 300 poena) dok će Šveđanka nešto slabije proći (između 250 i 300 recimo) ali svakako ne očekujem neku abnormalnu razliku, s druge strane Lorin ubjedljivo razvaljuje kod žirija i to sa povećom razlikom u odnosu na ostale (isto preko 250 pretpostavljam) dok Kerije će tu biti u zaostatku i rekao bih da će imati čemu da se nada ako dosegne 200 a sve ispod toga mu umanjuje šanse za trijumf.

Final thoughts: glavno pitanje koje se postavlja jeste to koliko će Finca žiri a Šveđanku publika da spusti, ipak sam mišljenja da će (nažalost) Kerije biti neko 5. ili 6. mjesto po žiriju i da će mu izmaći pobjeda dok će Lorin svakako biti druga po publici (ispod nema teorije jer je preslaba konkurencija) i smatram da će ona na kraju uzeti trofej, meni je ionako Švedska na 1. mjestu i bio bih presrećan zbog Lorenine ''duple krune'' ali bi mi nekako bilo draže da Kerije bude na tronu jer Finci nisu baš dugo pobijedili (plus mi je on kao lik preharizmatičan) dok Šveđani na svakih par godina su u vrhu, noć će definitivno biti uzbudljiva i napeta pošto će osjećam biti tijesno i neizvjesno do samog kraja, srećno svima! :cool:

I ja sam mislio Češka flop ali su na Global Viral listi pa ostavljam prostora za lepe poene od publike.

Ja nazalost ne mogu gledati uzivo veceras ali cu pogledati cim se vratim, nadam se da cu biti kuci dok traje ziri glasanje ili cak i pre toga da mogu da vratim strim i odbegnem spojlere. Lep provod svima svakako, meni je bas zao sto je ova esc nedelja ovako brzo prosla.

Mislim da se profil publike, koja glasa, ne razlikuje mnogo od naše koju sam svrstala u 4 grupe:

1.ESC fanovi-vole brže ritmove i uporedjuju sa ranijim pesmama sa ESC
2.prosečan gledalac koji veče provodi uz TV i bitno mu je dobro pevanje po mogućnosti poznatog izvodjača i da nastup nema eksperimenata
3.moderni-urbani odrasli uz rock muziku i nagradjuju inovacije i sve što je suprotno od šlagera
4.klinci i tinejdžeri koji još ne izlaze u grad i kojima je bitno da je izvodjač sladak i da liči na tinejdž zvezdu

Najveća grupa su druga i četvrta, ali prva najviše glasa. Za pobedu je potrebno imati glasove 3 grupe (obavezno prosečnih) ili dve ukoliko je plebiscitarna podrška 2.grupe prosečnih.
U skladu sa svojom teorijom pobedi su najbliže Švedska ili Izrael, Finca smatram isuviše ekscentričnim za prosečnu publiku koju kad uporedim sa našom najviše vidim ovu sličnost.
Portugal=Cvet sa Istoka
Poljska=Rumba
Slovenci= Nadja

Hrvatska mi je misterija. Mislim da su dosta glasova u polufinalu,pokupili od dijaspore kako svoje tako i mnogobrojne ukrajinske, ali da pevanje u donjem vešu nije ono što prosečan gledalac nagradjuje. Tipičan su primer onog što voli 3.grupa, pa ako takvih bude u žiriju možda se i ogrebu za koji njihov bod. I pored dobrog redosleda nastupa koje imaju u finalu, mislim da je realnije očekivati ih u desnom delu tablice.

Što se žirija tiče Švedska, Izrael,Francuska,Španija pokrivaju ono što stručni žiri gleda. Uvek treba uzeti u obzir i blokovsko glasanje gde Švedska i Norveška, pa i Estonija mogu kod žirija lepo da prodju.
Nas neće, pa neće iako smatram da imamo najmoderniju pesmu koja je ispred svog ESC vremena.

Back