ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Drugari trebalo vas je isčitati. Ovo veče sam hteo pomno sve da ispratim pa sam forum batalio na nekoliko sati. Delim saosećanje u vezi glasova žirija i publike kao i nezadovoljstva našim plasmanom. Bravo za Loreen ali nekako mi je nakon svega gorak ukus u ustima. Svakako jedna od slabijih ESC sezona. Čestitam Britancima na organizaciji. Sledeće godine osim povratka Luksemburga očekujem još povlačenja, nekako mi se čini da su neke zemlje demotivisane ( nije ni čudo) Loreen je odličan performer i to joj niko ne osporava ali vidim gomilu hejta zbog njene pobede. Kaarija je moralni pobednik, a Izraelka pozitivno iznenađenje za mene. Top 10 Estonije Belgije i Australije ne bih komentarisao.. Precenjeno do bola! Sada ide apatija povodom završetka sezone i lutanja u neka nova nadanja ❤️ Hvala vam što ste mi ulepšavali gledanje svega ovoga, a verujem da se i dalje družimo dok se halabuka malo ne smanji.. Tu sam čitam, pratim i dalje , a sada idem da spavam 😴

Moram da priznam, koliko god da mi je drago za Loreen jer jeste moj pobednik, Käärija je ipak zaslužio da odnese pobedu i stvarno se nadam da će ukinuti žiri u budućnosti, nije mi u redu da pesma koja ima toliku prednost kod publike izgubi jer je 5 ljudi iz svake države odlučilo tako...

Zanimljivo da je FInska dobila čak 18 12-ica od publike u finalu, a Švedska nijednu, ko bi rekao. I pored toliko 12-ica naspram nijedne, i 130 poena razlike kod publike, on izgubi. Ostaje malo gorak ukus od te činjenice, da pobediš na Evroviziji a publika iz nijedne zemlje ti ne da 12 poena.

u nekom intervjuu je rekla da nije ni planirala da se prijavi na ESC, nego su je naterali

realno je gadura kao osoba, baš ima energiju egomanijaka
To je nagovorila ona što jede ljude u svom podrumu što sedi pored nje.

ja bi uveo da je 2:1 odnos žiri:publika

publika daje normalno kao do sada od 1 do 12 (ukupno 58), a žiri od 1 do 8 bez sedmice (1,2,3,4,5,6,8), dakle sedam pesama dobije poene od žirija svake publike (ukupno 29 poena, dakle duplo manje)

I ja sam za ukidanje žirija ali bi glasanje onda bilo dosadno. Nisu ovo više 2000e kada su glasovi bili raštrkani svugde na tabeli. Sad sve zemlje glasaju za prvih par izvodjača, glasovi se ne razlikuju mnogo bilo da glasa UK ili Jermenija. Nekad si sa 50ak poena na TVT bio 22, a sada se ulazi u top 10 bez problema.

Osvajači 12 poena publike

Finska 18x
Izrael i Ukrajina 4x
Italija, Jermenija i Moldavija 2x
Albanija, Kipar, Hrvatska, Norveška, Poljska, Slovenija 1x

Dakle 12 zemalja je dobilo bar jednom 12 poena, a među njima nije pobednica.

Osvajači 12 poena publike

Finska 18x
Izrael i Ukrajina 4x
Italija, Jermenija i Moldavija 2x
Albanija, Kipar, Hrvatska, Norveška, Poljska, Slovenija 1x

Dakle 12 zemalja je dobilo bar jednom 12 poena, a među njima nije pobednica.
Meni je to jezivo

Ili da se promeni pristup u glasanju zirija i broju clanova ili da se ukine skroz...

• Haha
Reactions: Mrm
U suštini, skoro sve ove 12-ice izuzev koje je dobila FInska su na bazi glasova dijaspore i komšijskih odnosa: Albanija od Švajcarske, Hrvatska od Slovenije i obrnuto, Norveška od Finske, Kipar od Grčke, Poljska od Ukrajine, Italija od Malte i Albanije, Moldavija od Italije i Rumunije, Jermenija od Gruzije i Francuske. Ukrajina dobila od Poljske, Moldavije, Češke i Portugala (jedino je Portugal možda random, mada nisam upućen da li su se možda raselili tamo u većem broju) i Izrael od Azerbejdžana, Jermenije, Kipra i ostatka sveta. Dakle bukvalno u najboljem slučaju jedna 12-ica od svih ovih nije na konto tih odnosa, što je takođe malo poražavajuće.​

Žiri kao kOrEkTiVni fAKtOr lol, korektivno da se omogući Švedskoj da bude elita sa dve pobede istog izvođača, da se dogodine loži na 50-ogodišnjicu Abbe, da osim iste još i Italija i Ukrajina slučajno ne izbiju iz top 10, i generalno su tu da se korektne a najbejzik pesme vozdižu u nebesa.

A prošle godine se ovde malo i branio žiri sećam se lol, nadam se da nećemo opet čitati žiri apologetizme.
I ja sam svakako za to da žiriju ili treba dati znatno manji udeo u glasanju da bude manje bitan, ili ga ukinuti skroz. Neće tu nikakve kriterijumske rekoncepcije u glasanju istog pomoći ako nastavi da ima 50% udela.
I publika često glasa jako pristrasno, ali barem je legitimnije.

Back