ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Pa ne baš, posebno ako bi se ishod glasanja odnosio i na naredne npr. tri godine, pa se unapred ni ne može znati ko će učestvovati. To bi bilo otprilike kao da kažeš, na parlamentarnim izborima mogu da glasaju samo oni koji prate politička zbivanja na dnevnom nivou ili ograničiš po nekom drugom uslovu, mimo zakona. EBU ima svoja pravila i trebalo bi da ih se drže, a ne da pitaju samo više podobne. Ako pak, imaju regulisano, da član koji se ne prijavi za učešće na Pesmi Evrovizije, time gubi i pravo glasa u vezi sa tim takmičenjem, onda bi bilo u redu. Ako toga nema, ne bi trebalo da menjaju kriterijume u hodu.​

Definitivno je najgora opcija ostanak Izraela + povlačenje ovih jakih financijskih igrača tipa Španjolska i Nizozemska, neću ni zamisliti kako će se to odraziti na nas siromašne što se tiče troškova participacije

Razumijem ja pravila samo mi je glupo da o nečemu glasuju zemlje koje uopće nisu tamo. Ali dobro, ako će afričke zemlje glasati, bliže smo tome da Izrael bude dsq. 🙏

@Marko eto sada je šansa EBU-u da napravi ograničeni budžet o kojemu priča godinama. I uostalom meni je suludo da zemlje toliku participaciju plaćaju.

Ako Izrael otpadne, eto mogucnosti da ucestvuju Liban koji je trebao i 2005., ali nisu zeleli da prenose izraelsku pesmu, pa su zbog toga sankcionisani iako su izabrali pesmu. Tu se moze vratiti i Maroko i debitovati komsiluk. Oni ce svi glasati protiv Izraela, her je Izrael i razlog njihovog neucestvovanja

Ako Izrael otpadne, eto mogucnosti da ucestvuju Liban koji je trebao i 2005., ali nisu zeleli da prenose izraelsku pesmu, pa su zbog toga sankcionisani iako su izabrali pesmu. Tu se moze vratiti i Maroko i debitovati komsiluk. Oni ce svi glasati protiv Izraela, her je Izrael i razlog njihovog neucestvovanja
Teško, ipak je Evrovizija u suprotnosti sa tzv. porodičnim vrednostima.

Uostalom i :tr: i :hu: ne učestvuju iz tih razloga.

Mada, svakako bi bilo lepo da se poveća broj učesnika.

Evrovizija se oduvek promoviše kao porodični šou, koji mogu da prate i odrasli i deca. Samo je percepcija tih porodičnih vrednosti nešto drugačija za Evroviziju u odnosu na npr. Interviziju, bilo iz ugla običnih gledalaca ili onih na pozicijama sa kojih se odlučuje o učešću, odnosno tv prenosu.

Mene najvise nerviraju komentari Srbenda kako je Intervizija "pevacko takmicenje" a Evrovizija "satanisticko i pedersko" takmicenje, a posle svi ti gledaju tu istu "satanisticku i pedersku" Evroviziju.

Cinjenica je da je Evrovizija postala Barbi fazon, ali nesto sto ima tradiciju 70 godina treba postovati, a ne nesto sto je nastalo kao kopija ove godine uzdizati.

Za Tomija su napisali, da mu navodno pesmu radi Edwyn Roberts, koji je pisao "Tutta l'Italia" (2025), "Fai rumore" (2020), "Dove si balla" (2022) i "Ma non tutta la vita" (2024) sa Sanrema.

Ma cisto sumnjam u tu pricu za Tomi Kesa, bas su problem pravili i za Zolijera pre dve godine jer je pevao na napolitanskom dijalektu. A plus mi se cini da je Karlo Konti rigidniji od Amadeusa po tim pitanjima

Da, pa dobro, to su samo neke želje, a šta će biti u realnosti, videćemo. Verovatno su male šanse da se pojavi u takmičarskoj konkurenciji.

Sumnjam i da bi se proslavio kakva god da je pesma, nije to bas solja caja za Sanremo publiku, oni su mu i na ESC dali samo 7 bodova a pesma se bas zavrtela u Italiji

Svake godine u ovo vreme krenu da se pojavljuju Sanremo spiskovi, što fanova, što navodno onih koji su zainteresovani i tu maltene navedu 70% njihove scene. Fanovi su naročito kreativni, pa su pre par godina najavljivali i da je zvezda šezdesetih/sedamdesetih Mina zainteresovana za učešće, a žena se nije pojavila u javnosti da nastupa od kraja 1978. lol. Ne mogu da zamislim da bi Tommy mogao da se nađe u selekciji, a naročito ne u onoj koju radi Conte. Pritom tu ima malo i balansiranja oko velikih imena i debitanata, pa prisustva velikih izdavačkih kuća + svaki umetnički direktor ima svoju viziju. Amadeus je bio slobodniji u pogledu izbora i zvuka, dok je trenutni malo rigidniji kao što kaže Choda.

Od 'stranaca' koji su skoro bili na festivalu trenutno mi na pamet pada samo Ana Mena (baš loš pokušaj, iako volim njene španske pesme), mada ona paralelno snima za špansko i italijansko tržište pa se verovatno i ne smatra strankinjom.

Back