ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ja ne pamtim da je naša delegacija ozbiljno pristupila predstavniku izuzev 2007-e kada su angažovali Dragana Sakana da se pozabavi nastupom, koji je bio zaista ozbiljno ime u svom poslu, a Graja i Mare doradili pesmu u inostranstvu. Eventualno Željko Joksimović koji je verovatno i sam umešao prste u ceo proces oko svog učešća. Ovogodišnji pokušaj sa "Milom" je bio čist promašaj, naročito vezano za nastup. Plesači koji se uvijaju sa torbicama oko Milice Pavlović uz pesmu "Kučketina" baš i ne odaju utisak da je balada njihov teren što se na kraju ispostavilo tačnim. Nastup je u nekim momentima delovao smešno. Mi kao da nemamo stručne ljude u delegaciji. Kako to da ništa nisu naučili, a sede u tim foteljama dvadedet godina?

Last edited:
kako im je top 5 zagarantovan kad su dvaput u zadnje 3 godine bili van istog?
Bili su 6. koliko se sećam 2023. Eto onda top 10 im je zagarantovan. Ne menja činjenicu da su ti rezultati nezasluženi. Stefania je možda zaslužila da se nađe u top 5 (ne i da pobedi) i Jerry zasluženo 3. mesto, ovo ostalo po meni ni za finale nije bilo a ne za top 10.

• Like
Reactions: bxm
Apsolutno se slazem. Jedino bih dodao Tvorčija uz Terezu i Mariju

• Like
Reactions: bxm
Vidim da nam je svima promaklo da je objavljen popis izvođača za naredni FiK koji će se održati od 17. do 20. decembra:
  • 2 Farm
  • Vedat Ademi
  • Alis
  • Luna Çausholli
  • Frensi
  • Ghiti
  • Gresa Gjocera
  • Fifi & Tiri Gjoci
  • Lorenc Hasrama
  • Sihana Haxhnikaj
  • Kamela Ismalaj
  • Endri Kaçaçi
  • Sara Kapo
  • Kimi
  • Malvina Likaj
  • Erik Lloshi
  • Rigersa Loka
  • Gerta Mahmutaj
  • Enxhi Nasufi
  • Inis Neziri
  • Egzon Pireci
  • Evi Reçi
  • Sheila
  • Rezarta Smaja
  • Erans Sojli
  • Kleansa Susaj
  • ThreeX
  • Savjana Vjerdha

Drago mi je da se vraća Inis Neziri, imala je dva baš dobra pokušaja do sad.

Nadam se da ce sacuvati sistem glasanja iz prosle godine

Bit će kombinacija stručnog žirija (50%), albanskog televotinga (25%) i svjetskog online glasanja (25%) putem aplikacije. Inače, umjetnička direktorica ovogodišnjeg izdanja je Elhaida Dani.

Bili su 6. koliko se sećam 2023. Eto onda top 10 im je zagarantovan. Ne menja činjenicu da su ti rezultati nezasluženi. Stefania je možda zaslužila da se nađe u top 5 (ne i da pobedi) i Jerry zasluženo 3. mesto, ovo ostalo po meni ni za finale nije bilo a ne za top 10.
Ma meni su Ukrajinci svake godine precijenjeni a pogotovo od 2022-e otkako su u ratu, izuzev Tereze i Marije ni sa kim nisu zaslužili top 10, ni sa Tvorčijem (ispod 20. mjesta u normalnim okolnostima) a posebno ne sa Ziferblatom (da je neka druga država u pitanju lizali bi dno polufinala).

Jedini put kad su bili potcijenjeni je onda sa Melovinom, odlično prošli na televotingu što je i za očekivati ali fenomen posljednjeg mjesta kod žirija u finalu mi ni dan-danas nije jasan, kapiram da je svima tad bilo malo too much Ukrajine jer su dvije godine prije toga pobijedili a prethodne bili domaćini + 2018-a je bila prejaka godina sa fokusom na nekim drugim državama koje su ranije bile u sjenci pa su ove skrajnuli, ali kako god top 15 su zaslužili. :coffee:

Biće 30- 35 učesnika ako Izrael bude učestvovao... Imaće jedno polufinale sa do 20 zemalja i finale (sa 10 direktno plasiranih iz prošlogodišnjeg top 10 + Big 5)... Ne vidim drugi scenario.

Zaista ne vidim kako će se čitava priča razrešiti običnom diskusijom koja je najavljena. Ovo primirje deluje krhko i do maja se situacija stvarno može menjati u raznim pravcima. Neke zemlje imaju izrazito jak negativni sentiment zbog dešavanja u Gazi, dok su druge vatrena podrška Izraelu i mislim da dok neko iz ta dva tabora ne istupi i uradi nešto drastično tj. povuče se, cela debata će se reciklirati u nedogled.

Last edited:
A po svoj prilici niko neće uraditi ništa drastično, samo će se razvlačiti ovako da se stvori privid da se pitanje Izraela rešava dok se postepeno opet ne pomirimo sa tim da su previše bitni i da ne idu nikuda.

Bit će kombinacija stručnog žirija (50%), albanskog televotinga (25%) i svjetskog online glasanja (25%) putem aplikacije. Inače, umjetnička direktorica ovogodišnjeg izdanja je Elhaida Dani.
Odlicno, ona je prosle godine napravila bas dobar festival, bilo je nekoliko pesama koje su bile stvarno konkurentne za ESC, a pobednik je uspeo da uhvati top 10 i top 5 u publici.

Sto se zemalja ucesnica tice, neizvesno je bas, mada mislim da Slovenija otpada nevezano za Izrael, vec par godina se apostrofira rezanje budzeta

Back