ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Irska je bila odsutna 1983. (odustala) i 2002.
Island 1998. i 2002.
Slovenija 1994. i 2000.

A da, zaboravio sam da Irska nije učestvovala 1983. 2002. nije imala pravo učestvovanja zbog slabog plasmana prethodne godine. Za Island i Sloveniju je isto bilo tih godina.

Ne znam šta bih rekao na sve ovo. Pretužno mi je što gledam kako se nešto što volim od kad znam za sebe raspada, ne mogu da se radujem bilo čijem odustajanju.

Ne znam za vas ali totalno sam izgubio želju za praćenjem. Nisam slušao ništa sem ponude Crne Gore, nemam ni volju ni želju.

Za mene je izgubljen svaki smisao glasanja jos od 2022. i pobede Ukrajine koja je po meni obesmislila glasanje i ucesce kao takmicarsko. Od tada je sve krenulo nizbrdo. Licno, od tada vise ne pratim Evroviziju kao "zagrizeni" fan visedecenijski. Iskljucivo me interesuje kakve su pesme i nacionalni izbor. Gledam Evroviziju kao da je revijalnog karaktera, a to je jos doprinelo sto su me glavni moji favoriti razocarali sa promenama u pesmama.
Kod mene nema tog "hajpa" koji je bio ranije i sad ne trazim godisnji za vreme evrovizijske nedelje.

U ziri sam se razocarao, jer su manje vise kopi-pejst i nema tog balansa koji bi trebao doprineti u kombinaciji sa glasovima publike. Tako da mi je svejedno hoce li biti zirija ili ne, i u kojem je broju. I u proslom veku je bilo malverzacije u glasovima zirija i namestanja iliti lobiranja, bojkotovanja, ali nekako je to bilo u nekoj prihvatljivoj meri. Mozda mi se cini da je tako, jer sad je mnogo lakse doci do neke informacije nego tada.

Svakako, sledeca godina ce doziveti dosta bojkota i odustajanja, ne samo drzava ucesnica, nego i raznoraznih fanova, ali ne verujem da ce biti nekog negativnog uticaja na kupovinu karata i da ce biti sve popunjeno.
I kod mene slicna situacija, mada mislim da sam se razocarao malo ranije, posle pobede Ukrajine 2016. Od tada su mi highlight sezone nacionalni izbori. Kad dodje Evrovizija vise sam u fazonu “let’s get over with this”, nego sto mogu da uzivam, narocito kad vidim kako se odvija glasanje.

Evo ja kao neću bojkotovati nacionalne izbore, ali meni se ništa ne sluša od ovih kod kojih nisam čuo pjesme :( Sada je u fandomu interesantnije praćenje ovih događanja nego preslušavanje pjesama

Mozemo mi o Turskoj da pricamo svasta, ali spasli su se 2012 godine odlaskom sa ESCa. Nisu danas deo ove bruke i samog raspada ESCa. Drugo, stalno se spominje kako je mala zainteresovanost ljudi u Slovackoj za ESC. Kada pogledamo na sta lici ovo i logicno je sto je tako. Pa ta nezainteresovanost se lagano siri na sve ostale zemlje. Unistite takmicenje za par godina po sve. ESC 2026 ce imati malo jacu gledanost od juniorskog takmicenja.

I kod mene slicna situacija, mada mislim da sam se razocarao malo ranije, posle pobede Ukrajine 2016. Od tada su mi highlight sezone nacionalni izbori. Kad dodje Evrovizija vise sam u fazonu “let’s get over with this”, nego sto mogu da uzivam, narocito kad vidim kako se odvija glasanje.
Meni je pobeda Ukrajine 2016. bila realna i okej jer kao, koja druga pesma je trebalo da pobedi te godine?

Australija je bila dobra ali dosadna, Rusija je imala bajatu pesmu iz 2003. Francuska je imala najveći hit i mogla je možda da pobedi, ali je nastup bio slab i potpuni non-event a top 6 rezultat jedino na konto dobre pesme i seksipila pevača. Švedska i Italija nekonkurentne. Jermenija kič i besmislen tekst.

Ne volim Džamalu i smeta mi njena interpretacija na engleskom. Voleo bih da su engleski delovi bili na ukrajinskom. Ali imala je zanimljivu pesmu i fantastičan nastup.

Ni meni nije jasno kako iko ko stvarno voli ovo takmicenje moze da se raduje sto neka zemlja odustaje.
I vrapcima na grani je jasno da ovo takmičenje više nije niti će ikada biti ono takmičenje koje smo istinski voleli, kako kažeš. Što se mene tiče, skroz bi mi bio ok i potpuni bojkot, jer oni koji su ESC uništili do srži, ništa manje i ne zaslužuju.

I vrapcima na grani je jasno da ovo takmičenje više nije niti će ikada biti ono takmičenje koje smo istinski voleli, kako kažeš. Što se mene tiče, potpuno bi mi bio ok i potpuni bojkot, jer oni koji su ESC uništili do srži, ništa manje i ne zaslužuju.
Isto se osećam. Mnogo sam voleo Evroviziju ali realno nema za čim da žalimo. Prosto nije više isto takmičenje, već su ga upropastili. Nema sad poente da plačemo da prosutim mlekom i razmišljamo kako je nekad bilo kad ta verzija festivala više ne postoji.

Meni je pobeda Ukrajine 2016. bila realna i okej jer kao, koja druga pesma je trebalo da pobedi te godine?

Australija je bila dobra ali dosadna, Rusija je imala bajatu pesmu iz 2003. Francuska je imala najveći hit i mogla je možda da pobedi, ali je nastup bio slab i potpuni non-event a top 6 rezultat jedino na konto dobre pesme i seksipila pevača. Švedska i Italija nekonkurentne. Jermenija kič i besmislen tekst.

Ne volim Džamalu i smeta mi njena interpretacija na engleskom. Voleo bih da su engleski delovi bili na ukrajinskom. Ali imala je zanimljivu pesmu i fantastičan nastup.
Rusija imala najbolju pesmu te godine i najbolja nastup ikada bajata kako da ne .

Isto se osećam. Mnogo sam voleo Evroviziju ali realno nema za čim da žalimo. Prosto nije više isto takmičenje, već su ga upropastili. Nema sad poente da plačemo da prosutim mlekom i razmišljamo kako je nekad bilo kad ta verzija festivala više ne postoji.
Upravo to, a što je najgore, EBU je imao sve karte u rukama da ovo rasulo spreči. Ali jbg, finansijski interesi su nadvladili pravdu, pre svega. Kako seješ, tako žanješ, tjt.

RÚV je saopštio da odluka nije doneta jednoglasno, te da tri člana Upravnog odbora nisu podržala odluku o neučešću u Beču. To su Ingvar Smári Birgisson i Unnur Brá Konráðsdóttir iz Partije nezavisnosti i Sveinn Óskar Sigurðsson iz Centralne stranke.

Inače, Páll Óskar koji je predstavljao Island na Evroviziji 1997, pozdravio je odluku i predložio da se 40 godina od prvog učešća Islanda proslavi "ludim šouom", on bi ga rado vodio, a pozvao bi i brojne muzičare.​

Zaslužio pobedu Sergey 2015. Pokrao ga žiri i to je tako. Namerno punili bodovima Jamalu i Australijanku jer su znali da će Rusija pokidati televote.

Kada je tačno ta verzija festivala prestala da postoji?

Back