ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Jeste bi bilo najbolje da su odlucili da Izrael ne ucestvuje, ali i da jesu ova brojka bi mozda bila i manja jer su tu i oni koji bi bojkotovali zbog toga. Tako da jedan EBU i nije imao nesto preterano izbora da sacuva broj ucesnika u ovakvoj politickoj klimi (iako opet kazem realno pravilna odluka bi bila da su izbacili Izrael)

Da nisu na silu vratili Bugarsku, Rumuniju i Moldaviju, imali bi potpuni kolaps sistema. Jer se te zemlje sigurno ne bi vratile samoinicijativno, pod normalnim okolnostima.

Neka te druge zemlje učestvuju slobodno a neko će manipulacijama i organizovanim glasanjem da nekom drugom otme pobedu ili da ga izgura iz top 3, 5 ili 10 pa čak i nekoga da ostavi u polufinalu. Aj da se pravimo ludi.

Uvek je bilo nepravde povodom glasanja na Evroviziji, samo se sad malo više ispoljava. Međutim, i ovima koji bojkotuju takmičenje, to nije glavni argument, već problem ljudskih prava, a za to su možda i zakasnili. Kako god se okrene, ne postoji jedinstven stav i teško da je ova godina mogla proći bez nečijeg povlačenja. Valjalo bi više doslednosti, ali šta je, tu je.

Da nisu na silu vratili Bugarsku, Rumuniju i Moldaviju, imali bi potpuni kolaps sistema. Jer se te zemlje sigurno ne bi vratile samoinicijativno, pod normalnim okolnostima.
I te priče fanova da je neko na silu vraćen su mi malo too much. Ne kažem da možda nije bilo veće inicijative od strane EBU-a da se vrate jer im trebaju da popune broj, ali ipak u pitanju su manje više redovne učesnice. Moldavija preskočila samo prošlu godinu zbog lošeg kvaliteta pesama. Bugarska i Rumunija su isto tako u prošloj deceniji znale da preskoče godinu/dve pa se opet vrate. Nije kao da su stvarno dovukli Kanadu ili nekog novog.

Pa Moldavija je svake godine imala nacionalno finale, oko nje ništa nije iznenađujuće. Za Bugarsku i Rumuniju jeste malo čudno da se baš vraćaju u istoj godini, ali ne znam odakle uopšte informacija da će imati nacionalna finala.

Pa ja verujem da je bilo lobiranja i da se neki povuku i da se neki vrate da ne bi ispala katastrofa. U svakom slučaju nije samo dve zemlje manje, ESC ima tendenciju pada i u ovom trenutku realnije je da padne na 25 učesnika nego da ponovo ima 42. A da to nisu države koje nisu u Evropi.

Ja se ne bih složio, meni su obe pesme bile odlične i kvalitetne. Hurricane mi se malo više svidela. Da su normalne okolnosti uopšte se ne bih bunio da je recimo Eden te godine pobedila. Ako izuzimamo televoting malverzacije, moramo u obzir da uzmemo i očigledno bojkotovanje od strane žirija određenih zemalja. Kad oduzmeš nešto televotinga i to nadoknadiš poenima žirija (koji u normalnoj godini uvek lepo nagradi takve balade), opet bi se našle tu oko top 5 plasmana.
Slazem se da bi verovatno bile top 5, sa drugacijom konstelacijom poena zirija i publike. U tu masineriju su upregli najjace ljude iz svoje muzicke industrije, koja je ionako jaka na globalnom nivou. Zalosno je sto je to iz propagandnih razloga i krivo mi je, ali ako uporedimo sa vecinom njihovih pesama u poslednjih dvadesetak godina spadaju u realno najkvalitetnije.

Druga strana je sto se krvava propaganda nalazi iza toga i jasno mi je zasto vlada takvo misljenje o njima i zasto ih je nemoguce objektivno sagledati.

Ne znam vise sta da kazem na sve ovo.

Jedino mi je nepravedno to sto Izrael moze a Rusija ne, tu je ERU ispao veliki licemer.

Pa Moldavija je svake godine imala nacionalno finale, oko nje ništa nije iznenađujuće. Za Bugarsku i Rumuniju jeste malo čudno da se baš vraćaju u istoj godini, ali ne znam odakle uopšte informacija da će imati nacionalna finala.
Organizovala je Moldavija i do sada nacionalna finala, ali ga sada organizuje i to u areni

Scena :love:

U srcu scene nalaziće se LED ekran u obliku zakrivljenog lista, koja čini centralni deo produkcije. Zaobljeni luk i razrađena struktura, upotpunjuju ovaj spektakularni dizajn, iza koga stoji Florijan Vider, koji je bio odgovoran za dizajn scene osam puta, uključujući i Beč 2015.

Kreativni duh bečke secesije, leži u središtu koncepta scenografije. ORF-ova produkcija želi da namerno razbije konvencije i dozvili nove forme. List je simbol porekla i potencijala, predstavlja nove početke i zajednički dizajn, na kome će biti ispisana raznovrsna muzika iz cele Evrope. Zakrivljena linija je simbol rezonancije, razvoja i muzičkog pokreta, koja otelotvoruje povezanost, emociju i bečki šarm. Konstrukcija zlatne strukture, povezuje umetnost sa funkcionalnošću, podržava umetničku viziju i formira kontrast zakrivljenoj liniji.

Tzv. green room, biće direktno povezan sa binom, preko prolaza koji će ujedno omogućiti pobedničku šetnju kroz publiku.​

1765874576737.webp
1765874636599.webp

Last edited:
Scena je spektakularna, sviđaju mi se ovi zlatni detalji i zlatno srce. Šteta što sam pod dojmom loše energije. Ovaj jubilej je trebao biti sve samo ne bez Španije i ostalih zemalja. 39 država, bez prisustva Izraela i bez politikovizije i mislim da bi hajp bio mnogo veći. Ne igra mi srce kao pre, šteta.

Holivudska režija

Michael Kögler i Robin Hofwander biće zaduženi za režiju na 70. Pesmi Evrovizije. Inspiracija će im biti Holivud, a po prvi put u istoriji Evrovizije, koristiće se Arri kamere, predstavljajući takmičenje na stilski kinematografski način.
Muzička tema inspirisana Mocartom

Dorothee Freiberger i Martin Gellner reinterpretiraju odabrane teme iz Mocartove "Čarobne frule" za muzičku temu predstojeće Evrovizije. Orkestarski sjaj susrešće se sa modernom strukturom, stvarajući snažnu vezu između klasične simbolike i aktuelnog muzičkog jezika, a sve u interpretaciji Simfonijskog orkestra ORF-a.​

Samo pročitaš tekst iznad i saznaćeš. Preko puta bine, isto kao i 2015.

Meni je scena topina! Videćemo kako će izgledati kada se sagradi. Iako mi više ima vajb za NF ili JESC, ipak pohvaljujem dizajn jer volim kružne scene, tako da ja sam zadovoljan

Back