ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Ako ne ubace Kanadu i Kazahstan, bice po 14 u polufinalu.
Osim ako nesto nisam ispratio. Ove 4 odustaju (Slo, Spa, Hol i Irs) a vracaju se Rumunija, Bugarska i Moldavija.
Big 4 i Austrija direktno u finalu.

Pa ako Island odustane to je 35 zemalja.Znači 5 direktnih finalista i 2 polufinala po 15.

Sad vidim da Armenija i Gruzija još nisu potvrdile, mada se nisu ni oglašavale nešto u vezi Izraela.

Koliko nam plaćaš?
Боже свашта, ја се не бавим тим радњама. Бог ће вам вратити. Србија учествује - значи подржава Израел на Евровизији.

Učestvovanje bilo koje zemlje u Beču, ne znači nužno da one podržavaju učešće Izraela, već, pre svega, da one žele da predstave svoju muziku i budu deo takmičenja, pa i po cenu da nisu saglasni sa svim okolnostima. Evo Belgijanci veruju da ima još prostora za poboljšanja.

Biće zanimljivo šta će Islanđani odlučiti. Kada su članovi Upravnog odbora RUV-a glasali za predlog da se EBU-u predloži isključenje Izraela, to je prošlo sa 5 od 9 glasova. S obzirom da je tad bilo tesno, sumnjam da će jednoglasno glasati da ne učestvuju. pa jedan glas može da presudi.

Ne vidim šta je toliko smešno u mojim postovima.
Meni konkretno to što mi se čini da suviše relativizuješ sve stvari. 🙂
Pišeš uvek teoretski, kao da sve funkcioniše besprekorno i da imamo pravnu državu, a u praksi je očigledno predaleko od toga svuda, a posebno kod nas. Nemojmo da se bez veze zavaravamo šarenim lažama. 😃
Čisto sumnjam da politika nema masovno upliva na nacionalne emitere i njihove odluke (to su ipak državni servisi). Izrael se očigledno nikada neće sam povući i koristi sva moguća sredstva da kroz visoko praćen program propagira svoj stav i politiku. I naravno da dodatno bode oči što takmičenje uništava jedna azijska zemlja, bez obzira na to što je ona redovna EBU članica.
A Rusiju su očigledno distancirali i izolovali na duge staze tako da je smešno govoriti da EBU radi po bilo kakvim pravilima i poštuje ikakve norme, a posebno moralne.

Pa može da ti se čini, ali ne radim to, već samo racionalno sagledavam situaciju, bar smatram da je tako. Kod mnogih je bukvalno sve crno ili belo, a ja nisam pristalica takvih stavova. Evo i sad na primeru Islanda, kao i kod ostalih Skandinavaca, glasni su pojedinci, ali kada se stavi na sto, oni nisu jednoglasni, kao što se nekima čini.

Do sad se mislilo da EBU nije problem, nego da su problem što zbog Izraela niko neće da se povuče, a zbog Rusije su hteli neki pa je zato odstranjena, al evo sad vidimo da nije tako.

Koliko se sećam čak nijedna članica velike petorke nije pretila odustajanjem u slučaju učestvovanja Rusa, dok ovde imamo jednu i još jednu jako uticajnu, defacto šestu.

Pa tako je kako je. Nepravde ima koliko hoćeš. Bilo bi ok da vrate i Rusiju i Belorusiju i da se završi sa tim zabranama. Vlada mišljenje da je ruski javni servis pod strogom kontrolom vlasti, pa se postavlja pitanje propagande itd, ali vidimo da ni u Izraelu nisu baš nezavisni, s obzirom da im je itekako stalo do toga da država pogura promociju predstavnika, uz poneku provokaciju, koja se ne vidi možda na prvi pogled, pa formalno sve deluje u redu.​

Razočarala me Belgija, ali mislim da je to to što se tiče povlačenja. Jermenija učestvuje 100 % a i Gruzija (imaju veće šanse za finale). Island mislim da se neće na kraju povući. Uglavnom, praćenje Evrovizije od strane mene biće minimalno.

Ovo je bruka i za internacionalno širenje brenda Evrovizije...
U Americi se gledaoci u velikoj meri poklapaju sa mlađom generacijom koja je po koledžima protestovala zbog Palestine...

Mene više potresa to što EBU boli patka za to što će 4 zemlje odustati da bi jedna koja je geografski izvan Evrope ostala. O razlozima za bojkot i dvostrukim aršinima nećemo.. Teši me da nije crno samo u Srbiji.

Upravo se oglasio i generalni direktor RTBF-a i potvrdio da će Belgija učestvovati na Evroviziji u Beču!
https://www.rtbf.be/article/eurovision-la-rtbf-a-tranche-et-elle-participera-11643154

Takođe, Holanđani, iako neće učestvovati, prenosiće takmičenje.

RTBF Belgije objavili na instagramu da učestvuju i nijedan pozitivan komentar pa su morali da se oglase kako vide da su ljudi nezadovoljni i kako oni naravno učestvuju zbog kulture i izvođača. Kako da ne.

Najdraži su mi ovi koju se poseru pa kasnije poližu svoje govno.

Back