ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Koliko je sve postalo jedna sprdnja i totalna nebuloza oko celog ovog takmičenja, ja bih najiskrenije poslao na Evroviziju nešto totalno neozbiljno i glupo. Mislim da bi ovo bio idealni predstavnik ove godine:

У суштини, отишле су 4, дошле 3, вјероватно ће све остале од прошле године да остану, плус ако додају још некога, правиће се као да ништа није било.

ESC je konacno dotakao dno. Srozavao se iz godine u godinu i bilo je neminovno da se desi. Zao mi je nas koji smo pratili i voleli ovo takmicenje. Ljigavstina i mulj, ljudski odron je poceo da vlada. Nije mi jasno da je nekome toliko bitno jedno muzicko takmicenje, da ulozi moguca i nemoguca sredstva kako bi izlobirao promociju svojih nedela kojim se (pazi jos vece ljigavstine) ponosi. Trebalo bi jos zemalja da se povuce i da se do srzi obesmisli ovo takmicenje, iako nisam sigurna moze li vise.

Па није могло другачије да се заврши, огромна већина политичког врха у Европи је на страни Израела, тако да свакако не би дозволили да им се јавни сервиси побуне против истог. То је реалност.

Ne znam za vas ljudi, ali ja polako osećam (ne mogu baš da kažem ,,sramotu" iako ide ka tome) neku vrstu nelagodnosti što sam državljanin ove zemlje, što živim ovde i što nam je zemlja ovakva kakva je i što se sve ono Srpsko ponosno i časno polako gubi i nestaje. Tu uključujem onaj inat, moral, doslednost, hrabrost, ponos, iskrenost i sl...
Ako te teši, nije ni Evropa mnogo bolja...
Palestina je ogolila evropski imperijalizam i rasizam, i srušila mit o liberalnog demokratiji (nisu bitni javno mnjenje, ni štrajkovi i protesti, već kako su moćni odlučili)...

Uzgred, ovo je posledica nemačke dominacije u EBU, i činjenice da je Nemačka pretila povlačenjem ako se izbaci Izrael...

Last edited:
Kako li smo mi glasali? Džabe pitam. Jasno ko dan.
Ako misliš na pitanje Izraela, direktnog glasanja nije ni bilo, pa ni mi, ni drugi, nismo se izjašnjavali glasanjem.

Što se tiče glasanja za nova pravila, i ja bih glasao za njih, jer smatram da je sasvim dovoljno 10 glasova po broju, dobro je i što će biti više članova žirija, uključujući i mlađe, dobro je i što će se više raditi na bezbednosti i kontroli, a što se tiče žirija u polufinalu, može se diskutovati, budući da nekad zaista bude korektivni faktor, a nekad možda progura nekog koga publika nikako ne želi, pa se smorimo, ali kako god.

Problem je što je to glasanje uopšte povezano sa pitanjem učešća Izraela. I bez tog pitanja, mislim da je u redu poboljšati pravila. Verujem da su mnogi gledali na to kao i ja, pa otuda je ogromna većina podržala predlog.

O učešću Izraela trebalo je glasati direktno i anonimno, bez obzira na ishod prvog glasanja. Mišljenja sam da bi i u tom slučaju, Izrael ostao, tj. da ne bi bilo više od polovine protiv učešća, već da bi mnogi bili za ili uzdržani. U javnosti, nekoliko zemalja je bilo glasno za i protiv, dok je većina ćutala, i nešto ne verujem da im je to pitanje previše bitno, pa da su čekali da anonimno kažu kako su protiv njihovg učešća. Mislim da se mišljenje zajednice emitera i javnosti, u ovom slučaju ne podudara.

Što se tiče Rusije, možda ni oni ne bi bili uklonjeni, da se glasalo, ali jasno je da im lobi nije jak kao jevrejski, a ni to pitanje nije previše bitno emiterima, pa se tek ponekad neko osvrne na njihov status.

@Pokahontas Mogu na Interviziju.

Ni meni nije jasno zbog čega je glasanje o izmenjenim pravilima bilo povezano sa pitanjem učešća Izraela, baš iz razloga jer bi verovatno ishod o pojedinačnim tačkama bio drugačiji da se glasalo odvojeno. Ovako imam utisak da je pitanju nekakva proceduralna smicalica kako bi se pokazala fejk usaglašenost tj. većinsko raspoloženje koje uopšte ne mora da odgovara stvarnom stanju. To nikada nećemo znati. Doduše, ni ne čudi, EBU se kompromituje bez da trepne i neverovatno je koliko se odlukama podilazi Izraelu.

Zemljama koje su odustale svaka čast na doslednosti. Svakako će faliti, meni lično najviše Španija.

По друштвеним мрежама се пискара да су и Белгија и Исланд одустали, а неко румунско удружење је званично позвало њиховог емитера да преиспита одлуку о повратку и повуче се са такмичења.

Belgija i Island tek treba da se izjasne, bar tako sami rekoše. Verovatno mora da prođe to neki odbor unutar televizija.

Moguće, mada nije neko naročito ohrabrenje, ako je samo 4 zemlje odustalo, što je otprilike jedna devetina ili desetina potencijalnih učesnika. Islanđani bi mogli da zauzmu i drugačiji stav, ako je tako malo zemalja odustalo, zašto bi se i oni samoizolovali i onemogućili naciji da prati i učestvuje u programu koji je veoma gledan tamo.

Pa vlast i javni servisi, nemaju baš toliko zajedničko, čak ni kod nas, a još manje u nekim drugim zemljama. Previše je teorija zavera. Fanovi misle da je svima u glavi samo Izrael i da je to jedini problem koji treba nekako rešiti.

Šta će se desiti 2027? Pretpostavljam da je ideja pre bila da se Izrael bar nekako kazni, makar tako što neće učestvovati jednu godinu, a pošto se to neće desiti, koliko je realno da zemlje koje sada bojkotuju, nastave sa bojkotom i narednih godina? Meni zvuči besmisleno da se neko izoluje na duge staze. Pre ili kasnije, vratiće se, i onda se možda ispostavi, da ništa svojim bojkotom, nisu postigli.

Slično, ko neki na našim izborima u junu 2024, kada su bojkotovali, a time suštinski pomogli vlastima da se održe. Juče sam išao do Lesnine na Novi Beograd, pored Kvantaša, pa još na trotoarima stoje oni "pečati" za bojkot, što je samo podsetnik koliko je to bio loš potez.

Ako se bojkotuje, onda valja da to većina učini. Ovako, jeste da se zna određeni znak, ali pod trenutnim okolnostima, očigledno je to prihvatljivo. Na kraju, da nisu odustale ove zemlje, odustale bi neke druge, poput Nemačke, a ni domaćinu Austriji se ne bi dopalo itd. Kako god okreneš, biće nezadovoljnih, jer odavno nema jedinstva.​

Питање је шта ће бити на дуже стазе, ако Изр опет ошури твт а не смири се ни стање у Гази, свакако очекујем да ове 4 земље наставе са бојкотом и 2027.

Ne vidim šta je toliko smešno u mojim postovima. Određene vlasti i servisi da, ali nije tako svuda. Previše se generalizuje i umišlja, kao da baš svaka odluka zavisi od vlasti i da ne postoji šansa da javni servis sam donese neku odluku, makar i o muzičkom takmičenju.

Eno RTVE na svom sajtu okačila mapu sa obeleženim zemljama učesnicama i Kosovom odvojenim od Srbije, a Španija ga ne priznaje. Svako tera nešto svoje u današnjem svetu.

Najbolje bi bilo da se Izrael sam povuče, makar na godinu dana, dok se strasti ne smire.

• Like
Reactions: FFM
Evo trenutnih rezultata naše Instagram ankete, na pitanje, šta vi podržavate.

Screenshot_20251205_121652_Instagram.webp

Među 7 glasova ZA Izrael je i glas zvanične stranice EMA - Eurovision Slovenia. Možda nisu razumeli pitanje :unsure:

Back