Kako li smo mi glasali? Džabe pitam. Jasno ko dan.
Ako misliš na pitanje Izraela, direktnog glasanja nije ni bilo, pa ni mi, ni drugi, nismo se izjašnjavali glasanjem.
Što se tiče glasanja za nova pravila, i ja bih glasao za njih, jer smatram da je sasvim dovoljno 10 glasova po broju, dobro je i što će biti više članova žirija, uključujući i mlađe, dobro je i što će se više raditi na bezbednosti i kontroli, a što se tiče žirija u polufinalu, može se diskutovati, budući da nekad zaista bude korektivni faktor, a nekad možda progura nekog koga publika nikako ne želi, pa se smorimo, ali kako god.
Problem je što je to glasanje uopšte povezano sa pitanjem učešća Izraela. I bez tog pitanja, mislim da je u redu poboljšati pravila. Verujem da su mnogi gledali na to kao i ja, pa otuda je ogromna većina podržala predlog.
O učešću Izraela trebalo je glasati direktno i anonimno, bez obzira na ishod prvog glasanja. Mišljenja sam da bi i u tom slučaju, Izrael ostao, tj. da ne bi bilo više od polovine protiv učešća, već da bi mnogi bili za ili uzdržani. U javnosti, nekoliko zemalja je bilo glasno za i protiv, dok je većina ćutala, i nešto ne verujem da im je to pitanje previše bitno, pa da su čekali da anonimno kažu kako su protiv njihovg učešća. Mislim da se mišljenje zajednice emitera i javnosti, u ovom slučaju ne podudara.
Što se tiče Rusije, možda ni oni ne bi bili uklonjeni, da se glasalo, ali jasno je da im lobi nije jak kao jevrejski, a ni to pitanje nije previše bitno emiterima, pa se tek ponekad neko osvrne na njihov status.
@Pokahontas Mogu na Interviziju.