ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Mislim da je rezervisanost povodom Nemovog postupka više posledica činjenice da bi isti čin u trenutku, recimo, pobedničke ceremonije, ili neposredno nakon bio više ispraćen, glasniji i simboličan u pogledu odlučnosti da se neko usprotivi načinu na koji je Izrael tretiran na takmičenju. Tokom Evrovizije u Švedskoj, sukob i nesrazmeno raketiranje Gaze od strane Izraela su uveliko trajali. Svedočili smo i tome na koji način je njihova delegacija pravila haos iza scene drugim takmičarima koji su izrazili rezervacije u pogledu njihovog prisustva. Bilo je i tada jasno da se muvalo sa glasovima. Znači ništa se bitnije nije promenilo u pogledu njihovog tretmana na samom takmičenju. Sila kojom su krenuli na Gazu i ciljano izgladnjivanje su došli kasnije, ali je svakako sam tok operacije bio upitan i za osudu i mnogo ranije, naročito zbog targetiranja civila. Ne treba sumnjati u iskrenost ovakvih činova (pa ni Nemov), ali prosto znamo da mnogi vole da koriste slične situacije za malo promocije.

Sasvim je legitimno da, ukoliko neko želi, bojkotuje sezonu i Evroviziju, sami biramo. Ne vidim na koji će način moje praćenje NF i potencijalno Evrovizije kompromitovati lični stav da su i EBU i Izrael luzeri i da greše, niti će naše ''učešće'' kao fanova dati validnost bilo čemu što Izrael radi. Isto važi i za PzE i sve što ga/nas prati u poslednjih godinu dana.

Ma sve trče da bojkotuju globalne kompanije, koje usput posluju i u Izraelu, kao da je nekom Izrael na umu kada uđe u Mek ili koristi usluge Bookinga, Google-a, kupuje u Zari itd. Još će i SAD da im uvedu sankcije, u limburgu mesecu.

A i kad smo kod tog saosećanja, ko je bio uz nas '99? Pesma Evrovizije, i to sticajem okolnosti u Izraelu, održavala se baš za to vreme, a nije bilo bojkotovanja zemalja koje su pevale na takmičenju, dok su istovremeno vršile zločin nad Jugoslavijom. Previše je nepravedne selekcije po svetu.

Potencira se sa primenom na pogrešnom mestu, kao da se sve vrti oko jedne nacije, dok se u isto vreme, slične, a možda i gore situacije u svetu, ignorišu. Ostrašćeni ljudi idu iz krajnosti u krajnost. S jedne strane, neki su protiv bilo kakve saradnje sa Izraelom, a drugi ističu kako su ovi prvi Hamasoljupci i poštovaoci antisemitizma.​
Razlika je u tome sto smo u ocima ostatke cele Evrope (ne kazem sveta jer se ovde najvise tice Evrope) mi bili agresori koji je zasluzio bombardovanje. A ovde je drugacije. U najmanju ruku je podeljeno, ako ne i vise su za Izrael da ucestvuje.

Problem sa Nemom je taj sto kada se on takmicio tema Izrael - Palestina je bila vec goruca i verovatno nije o tome razmisljao, nego o tome da se pojavi na jednom velikoj muzickoj smotri da prikaze sebe, takmici i pobedi. Njegova reakcija da preda trofej mi je sad kao lancana reakcija, a recimo mogao je to da uradi jos pre pola godine ako je imao taj stav, osim ako je tek sad dobro prorazmislio, video kako ce drugi da reaguju. Podrzavam ako zaista tako misli i oseca.
Svakako imao trofej ili ne, bice poznat da je bio jedan od pobednika Evrovizije (y) , a trofeja moze da se odrekne, jer je to licna uspomena.

Razlika je u tome sto smo u ocima ostatke cele Evrope (ne kazem sveta jer se ovde najvise tice Evrope) mi bili agresori koji je zasluzio bombardovanje. A ovde je drugacije. U najmanju ruku je podeljeno, ako ne i vise su za Izrael da ucestvuje.
Čak i da je tako, i da je zbog vođstva naše države, oni nisu samo sedeli i kritikovali, već su nas bukvalno bombardovali i pevali u isto vreme. Naravno, nisu nas EBU članice gađale bukvalno, ali nisu se ni pobunile zbog tog nehumanog čina. Sad ima podeljenosti, ali, ako se ne varam, nijedna članica EBU-a koja učestvuje na takmičenju, nije napala Izrael oružjem, čak i ako se ne slaže sa onim što rade, a čini se da su preterali više nego naši tokom 90-ih. Jednostavno, nema opravdanja, i tužno je što postoje tako drugačiji pogledi. Ja sam tad bio mlađi, nisam preterano razglabao o globalnoj politici, sećam se da sam u selu jurio nekakav jadni signal lokalne televizije na kojoj je išao prenos, rado slušao i navijao za susede koji su se takođe odlučili da se takmiče te godine, dok im, gotovo na pragu, lete bombe, a sada kada je to daleko od njih u svakom smislu, i geografski i kulturološki, pridaju veću pažnju ljudskim pravima. Uprkos tome, što i dan danas mislim da je to bilo nepravedno, smatram da pripadamo i Evroviziji, a valjda jednog dana i EU, i da je neophodno da sarađujemo i sa tim zemljama, zarad bolje budućnosti.

Sada postoji podeljenost, ali je ogromna većina emitera za učešće na Evroviziji, i to nikako ne treba tumačiti kao podršku Izraelu, iako su se pojedine EBU članice eksplicitno izjasnile u tom kontekstu, kada je reč o njihovom učešću, što ne znači nužno da i oni podržavaju sve njihove akcije. Ako bismo tako posmatrali stvari, gotovo niko ni sa kim na ovom svetu, ne bi sarađivao, jer skoro da ni nema nacija bez ijedne mrlje.​

Nemu svaka čast na ovome činu. Iako to sada možda deluje besmisleno, daleko je od besmislenog. I i te kako ima težinu kada tako nešto uradi neko poput njega. Što reče Milica, borba protiv aparthejda je počela na isti način. A ovo što sada rade Izraelci prema Palestincima je premašilo i aparthejd i holokaust zajedno.

I nemojte više ta glupa poređenja tipa, ko je reagovao kada su nas tukli. Jer upravo zbog toga mi prvi bi morali da reagujemo jer velika većina zna kako je to kada ti siledžija propisuje pravila

Nisu pritisak ni štrajkovi običnih ljudi da bi drhtao Netanjahu, već se gradi BDS pokret za ekonomski bojkot genocidnih profitera:
September%202025%20%281%29.png

(Puma je bila na listi, pa se povukla iz Izraela, tako da BDS ima efekta.)

Krajnji cilj je pritisak na sopstvene vlade ne bi li se uvele sankcije Izraelu, kao što je to svojevremeno bilo prema Južnoj Africi (nije ni Reganova vlada recimo htela te sankcije, Regan je čak stavio i veto 1986., ali ga je primorao Kongres).
Dovoljne su bile ove zemlje da se ukine aparthejd:
International_sanctions_against_South_Africa.svg

Većina muzičara je pred kraj aparthejda odbijala tamo da svira (uz par neslavnih izuzetaka, poput Queen).

Nije ni južnoafrička vlada drhtala od samih muzičara, ali su oni bili važan stub kampanje protiv aparthejda.

Svaki nov glas je dobrodošao.
Svaki pojedinačni bojkot takođe pomera situaciju do kritične tačke.
Milice, počeću da sumnjam da te neko plaća da širiš ovu BDS propagandu na forumu, s obzirom na toliku tvoju ostrašćenost i isključivost. Nisam ovde redovno, ali primećujem da je svaki tvoj post poziv na bojkot Izraela i ovo, po meni, besmisleno poredjenje sa aparthejdom u Južnoj Africi. Počinješ da zvučiš kao Nemo.

I tako, dok se mi povlačimo i sami izolujemo, zbog mira u svetu, drugi idu svojim putem... To bi imalo nekog smisla da je veći odziv, ali očigledno većina ne misli da je to neophodno, odnosno ne vide interes u tome, već više gledaju svoja posla. I to ne zato što su za Izrael, već zato što su za sebe. I na kraju, iako bi trebalo, nismo svi jednakih prava, pa nema istu težinu povlačenje Slovenije, kao Španije. A i kad se gruzijska tv oglasila kako podržava izraelsko učešće, odmah su neki skočili da kažu kako je nebitno šta Gruzija kaže, a da je i San Marino rekao nešto protiv Izraela, dizali bi ga u nebesa. Zaista se preteruje kao da se pitanje odnosa na Bliskom istoku rešava upravo na muzičkom takmičenju. Uostalom, zašto se onda ne bore za povratak Rusije i Belorusije, pošto se sad i to iznosi kao argument, pa neka svi pevaju i ujedinjuju se muzikom.​

Šta znam, meni je u vezi Nema problem trenutni momentum, zašto takav stav nije izrazio nakon pobede prošle godine... Sada kada se situacija zahuktala sa svim ovim silnim povlačenjima i generalno krizom u kojoj se ESC ne nalazi od juče, svi iskazuju nekakvu solidarnost...

Apsolutno jeste aparthejd u nekom obliku, u istom crnačka bantu plemena nisu imala državljanstvo Južne Afrike, već Bantustana koji efektivno nisu imali teritoriju kojom upravljaju već su bile pustare koje dati narodi nisu ni naseljavali, slično kao što je Palestina (pogotovu Zapadna Obala) niz džepova gde se nalaze Palestinci (Arapi, kako god želite da ih nazivate) koji nit imaju slobodu kretanja (moraju da prolaze kroz Izraelske check pointove kad idu između dva mesta), nit su imali pravo glasa na svojim teritorijama, slično kao bantu crnci.

Naravno da nije isto, ali vuče dosta sličnosti.

Slažem se da je Nemova reakcija u neku ruku neiskrena s obzirom da je rat već uveliko trajao tokom ESC koju je pobedio, ali sa druge strane bolje i ovakva naknadna reakcija nego nikakva reakcija.

Zašto se onda, kada kažete da je to postao toliko populistički potez, neko drugi od silnih evrovizijskih pobednika nije setio da vrati svoj trofej sem Nema (jeste još Charlie McGettigan, ali tek inspirisan Nemovim potezom)?
#pravdazanema

Ne vidim razlog da se bilo čiji potez koji je na strani pravde omalovažava kad je realno malo njih diglo glas u tom pravcu, a s druge strane jako velika i moćna mašinerija u Evropi stoji iza :il:

Nije to omalovažavanje, već samo racionalno razmišljanje o smislu tih poteza, makar bili simbolični. Posebno, Charlie McGettigan je pobedio pre 31 godine, kada je bila i skroz neka druga postava EBU-a, i zbog čega bi sad da "poništi" trenutak prošlosti, samo da bi se pročulo o tome? Rekao je da ga je Nemo kontaktirao i pitao da sledi njegov potez, a dodao je i da ne zna gde mu je trofej, pa eto, kao ako ga pronađe, vratiće ga, u znak podrške Nemu. I ko sad tu koga podržava i šta bi time postigao?

Zamisli da radiš negde i stekneš određene zasluge pa i radni staž, i posle tri decenije ta tvoja bivša firma bude na lošem glasu zbog ko zna čega, i ti kažeš, evo ja se solidarišem i tražim da mi se poništi radni staž i obriše iz evidencije da sam ikad tamo radio. Takve stvari uglavnom nemaju smisla. Ako hoćeš da reaguješ na određeni način, uradi to u pravom trenutku, u sadašnjosti, a ne budućnosti. Niko nije dužan da se pravda zbog budućih poteza onih sa kojima je sarađivao.

Političke okolnosti su se reflektovale na Pesmu Evrovizije otkako postoji, i pored toga, takmičenje je opstajalo i ponovo ujedinjavalo različite kulture, a ima realne šanse da još dugo bude tako, uprkos trenutnoj krizi.​

Poslednji pasus jeste zapravo poenta price @Miloš, Evrovizija je takmicenje zemalja i politicko stanje se reflektuje na sve.

Najveci problem je sto se ovaj menadzment ponasa kao da je mirnodopski period i zraci licemerstvom.

Nažalost, mada tome doprinose i sami emiteri. Uostalom, i članovi Referentne grupe za ESC su iz redova emitera, uključujući predstavnike Španije (čak je i predsedavajuća) i Holandije.

Trenutni sastav Referentne grupe:​

Predsedavajuća:​

Ana Maria Bordas (RTVE)

Članovi:​

Michael Krön (ORF)
Ebba Adielsson (SVT)
Moritz Stadler (SRG SSR)
Carla Bugalho (RTP)
Molly Plank (DR)
Claudia van der Pas (AVROTROS)
Tomislav Štengl (HRT)
David Tserunyan (AMPTV)
Gert Kark (EBU)

Kada je pobedio, Nemo je pričao o tome kako bi trebalo reformisati EBU ili samo evrovizijsko takmičenje, tako da se njegovo povlačenje koje je nastupilo tek sada može opradvati očekivanjem da će se nešto u budućnosti promeniti, te da će nekako uspeti da se samo takmičenje ratosilja bespomučnog upliva Izraela kako uticajem od spolja i iznutra, tako i samim učešćem. On je svoju bitku dobio protiv Izraela, i tada delovalo je da je Izrael (dovoljno) odgurnut u toj prvoj rundi, sećam se kolika je radost bila na ovom forumu i ove i prošle godine što Izrael nije uspeo da pobedi i samim tim "ubije" Evrosong. A ta pobeda koja je izvojevana na dugoročne staze, kao i definitivan potop Evrovizije, je nažalost sve izvesnija

Back