ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Mislim da je ovde glavna razlika izmedju nas sto ti vidis Ukrajinu na ESCu 2022. kao zloupotrebu ESCa, a ja vidim kao zeitgeist.

U svakom slučaju imamo nepravedan odnos, a to je ono protiv čega se navodno fanovi i televizije bore. Dovoljno je što smo već doživeli ukrajinsku pobedu 2022. i promociju njihove politike direktno tokom celog šoua, što je katastrofalno za ovakvu vrstu događaja.

I Izrael veći deo kampanje sprovodi ispod radara.
Poredjenje nidje veze, cak bih rekao i zlonamerno. Naravno da nam se svima povraca od tolikih poena koje dobija ukrajina kad salje slabije pesme ali to je jer su rastrkani svuda po evropi, normalno, zbog rata. Podjednako je katastrofalno i kad srbija, litvanija i slicne zemlje dobijaju poene iz dijaspore i komsija. Realno srbija da nema dijaspore bi ispala nekoliko puta od 2017. godine jer smo cesto bili blizu crte (deveti/deseti). Tako da mi najmanje treba da se bunimo zasto ukrajinci glasaju za svoje i kako to obesmisljava show.

Izrael je zemlja koja koristi sva sredstva da dodje do cilja, sluze se varanjem i podmicivanjem. Jos uvek nisam naisao na osobu da zdusno podrzava ucesce izraela a da nije iz izraela ili ima njihovo poreklo. Ima ljudi koji su ok sa tim ali nisu za to po svaku cenu. Ja sam bio protiv izbacivanja izraela 2024. godine jer je rat u gazi trajao decenijama, ali nakon sto je postalo ocigledno kako svake godine zloupotrebljavaju takmicenje i samo im je bitno da propagandisu po svaku cenu ne pada mi napamet da zatvaram oci na takve mahinacije

Sve države u ratu bilo žrtve ili agresori utiču na rezultate na Evroviziji. I bez igranja dobrog ili lošeg policajca ili opredeljivanja za strane neko rešenje po meni bi bilo da bilo koja država koja je u ratu ne može da učestvuje takmičarski ali može revijalno i kroz to da im se da podrška.

@blueeyed Gde ti vidiš poređenje, pa još i zlonamerno?

Mnogo fanova je licemerno. Doživeli smo katastrofalan odnos 1999. prema Jugoslaviji, pa kada se to spomene, svi ćute, jer nemaju argumenata da opovrgnu činjenicu da je većinu bolelo uvo za agresiju nad našom zemljom. E sad, pošto loše postupanje u prošlosti, ne znači da ga treba slediti i u današnje vreme, može se reći bilo pa prošlo, ali ne treba zaboraviti. Danas kada ima više problema, ne treba žmuriti na njih, već ih nekako rešavati, i a to se trenutno najviše odnosi na pitanje učešća Izraela, a potom i Ukrajine, Rusije, Belorusije i pozabaviti se ostalim članovima EBU-a adekvatno. To je stvar o kojoj pričam sve vreme, a ne o poređenju čiji je postupak lošiji ili zločin veći.

Kao što je Paučica rekla, zemlje u ratu ne treba da učestvuju u takmičarskom programu i to mišljenje delim odavno. Ipak, ne slažem se ni da ih treba propagirati u revijalnom delu, odnosno mislim da mora postojati mehanizam koji bi tako nešto realizovao uz pristanak dovoljne većine. Kako bi sad publika reagovala na Izrael u revijalnom delu kome se pruža podrška? Podrška za žrtve koje su imali ili podrška za njihove loše momente? Bojim se da je teško postići konsenzus po tom i sličnim pitanjima, jer iako ima većih i manjih krivaca, nevinih uglavnom nema.

Kome može šta šačica srpske dijaspore po Evropi? Još nas poredite sa ukrajinskom, niđe veze. Mi smo videli ove godine, pa i poslednjih par godina da ni to malo što imamo ne glasa uvek za bilo šta što Srbija pošalje. Takođe smo videli i da srpska dijaspora nije uopšte toliko jaka da može nekome npr. da ukrade mesto u finalu (poput Ukrajine poslednje 2 godine) ili plasman u top 10 ako je pesma stvarno ispod proseka. Svaka država na ESC ima dijasporu koja udeli koji poenčić pa tako i Srbija. Kao što i komšijsko glasanje zna samo nama da se spočitava, a Baltiku i Skandinaviji (kojima da nije bilo komšija ove godine bi imali 0 od publike, pre svega Litvanija i Švedska).

Elem, problem JESTE kada dijaspora ima moć da uzme 6 - 12% televoting poena. To već značajno utiče na rezultate i smisao takmičenja. Apsurdno je 'takmičiti' se u sistemu koji obesmišljava tu reč.

Izrael, Ukrajina, Rusija... uvek iznova se ta tema vrti...a zapravo najveću i jedinu štetu samo Belorusija ima, bar u kontekstu ESC-a.

Sve ove ostale 3 države, apsolutno dok se krize, ratovi, intervencije, genocidi ili šta god od navedenog ne završe, a u njima učestvuju direktno, morale bi biti na pauzi od ESC-a.

Lično, za sve 3 zemlje, dileme nemam. Napolje.

Neko će reći Belorusija je zbog podrške Rusiji opravdano isključena. Apsolutno i jedno veliko ne. Tom logikom i kolektivni zapad, mrzim taj termin ali je tačan, je čak i vojno, novčano, medijski i svakojako podržao Ukrajinu a time i produžetak a ne rešenje krize/rata u Ukrajini.

Zašto?

Pa opet zarad ličnog profita što onih preko bare (vojna industrija), što ovih EU marioneta zarad ličnog profita i bogaćenja. Boli njih k.ta za ukrajince ili palestince realno.

I da li je neko makar i zbog političke podrške i mešanja u sukob direktno ili indirektno, suspendovan a od tih zapadnih zemalja sa ESC-a? Pa nije naravno jer ,,istina" je uvek i isključivo samo ono što oni serviraju kao istinu. Sve drugo i drugačije od toga ne može i ne sme biti čak ni poluistina a kamo li istina.

A zapravo istina nije uvek onakva u kakvu nas bilo jedna ili druga strana ubedjuje niti se treba uzimati sve zdravo za gotovo. Krivicu imaju apsolutno svi u zaraćenim stranama ali nedužani ljudi stradaju sa bilo koje strane što meni kao običnom smrtniku i jeste najtužnije a manifestacije poput ESC-a se direktno zloupotrebljavaju, služe im kao poligon za potkusurivanje a kako bi svoju nadmoć, opet niko drugi nego politika i novac, dokazali.

Nadovezah se samo na postove pomalo iziritiran iznova istom temom, a @Miloš ako smatra da post treba obrisati, nikakav problem.

Belorusija je izbačena iz EBU zbog kršenja slobode izveštavanja i uticaja vlasti na njihov nacionalni medij. To je kulmirniralo kada su hteli da pošalju pesmu koja se sprda sa ljudima u Belorusiji koji su masovno prebijani i protestvovali protiv vlasti. Dakle nema veze sa Rusijom i njenom agresijom na Ukrajinu.

SRJ je izbačena iz EBU zbog sankcija i ratova početkom 90-ih i nismo se ni vratili do početka 2000-ih.

A ostali agresori nisu sankcionisani... Upravo zbog te selektivne pravde, treba dignuti glas i ne dozvoljavati da se i danas upražnjava.

Ako misliš na Izrael tehnički gledano oni nisu agresor. Hamas i Hezbolah bombarduju Izrael tim njihovim šklopocijama od raketa bez prestanka pa onda kada ovima prekipi pa odgovore onda kukaju. Pride imamo i pokolj koji je hamas uradio u Izraelu. Kod Gaze je problem što se Hamas krije u civilnim objektima i ne dozvoljava evakuaciju civilima. Hezbolah je skroz drugi problem, uopšteno ova tema je isuvše komplikovana da bih se upuštao u tu tematiku na temama o ESC. Ako mislite da je istorija Balkana i naših konflikata komplikovana, a jeste, to je mala beba kada krenete da čitate o konfliktima na bliskom istoku i koliko duboko i široko idu.

Ne mislim samo na Izrael. Ko o čemu, neki o Izraelu. Mislim na sve agresore, i one 1999, i ove aktuelne. Ono što je potrebno Evroviziji je sveobuhvatno rešenje, koje možda ne može biti idealno, ali može da bude pravedno koliko je to moguće u ovom trenutku. EBU nema misiju da rešava politička pitanja i ratove, već da očuva svoje takmičenje.

Ma gde lepa pesma, u evrovizijskom kontekstu dosadna, kao i nastup, i da to nije Ukrajina, ne bi ni prišli levoj strani tabele, možda ni finalu.

Oni ako pošalju nešto bez veze, idu u drugu polovinu top 10, a ako bude nešto konkurentno, eto ih u top 5. Nema neke veće razlike u odnosu na Izrael, osim što ljudi na njihovo učešće više žmure.
Mislim da je tolerancija veca prema Ukrajini jer se ne trude da upadaju u oci kao Izrael, plus je vecina zemalja politicki na njihovoj strani, a nekad se cini da namerno spustaju loptu i da su podmireni pobedom.

Srpska geopolitička pozicija je obrnuta od evropskog mejnstrima, to je bar svima jasno. Iz tog razloga što se tiče esc najbolje da se pravimo ludi, kao što smo do sada.

Nekako rat u Ukrajini zadnje 2 godine nije toliko u fokusu, pa zato Ukrajina nešto slabije prolazi. Ali 2022. je bila slična situacija kao sa Izraelom zadnje 3, sigurno je tu bilo organizovanog glasanja. Mislim Kipar pored Grčke njoj daje 12, sve nordijske zemlje joj daju 12 pored Švedske i Norveške.

Last edited:
Ako misliš na Izrael tehnički gledano oni nisu agresor. Hamas i Hezbolah bombarduju Izrael tim njihovim šklopocijama od raketa bez prestanka pa onda kada ovima prekipi pa odgovore onda kukaju. Pride imamo i pokolj koji je hamas uradio u Izraelu. Kod Gaze je problem što se Hamas krije u civilnim objektima i ne dozvoljava evakuaciju civilima. Hezbolah je skroz drugi problem, uopšteno ova tema je isuvše komplikovana da bih se upuštao u tu tematiku na temama o ESC. Ako mislite da je istorija Balkana i naših konflikata komplikovana, a jeste, to je mala beba kada krenete da čitate o konfliktima na bliskom istoku i koliko duboko i široko idu.
Ok Hamas Hezbolah 7. oktobar bla bla, ne vidim kakve veze to ima sa Evropom. Jel učestvuju Liban, Iran i Palestina na evroviziji pa oni uništavaju takmičenje kontra njih ili samo demonstriraju svoju meku moć i sektašku privrženost tome da budu iznad drugih.

Back