ESC 2026: Izbor foruma za najbolju pesmu

Ispali mi kečevi iz oba polufinala - Belgija i Azerbejdžan.

Relativno zadovoljan rezultatima, od većih poena mi je ispala samo Malta (7), a od ostalih Estonija (4) i Švicarska (1).

Poljska, Belgija, Ukrajina, Malta sve poklonjeno po 1,2,3 poena i baš me briga... 💀
ALI ispadak Švajcarske 7 i
Jermenije 10,
e to ne oprašram! 😭

Ispale su mi u prvom Belgija (2p), u drugom Švajcarska (6p), Jermenija (4p), i Malta (2p).

Prvo pf mi je nekako "čistije" i izgleda da postoji veći konsenzus, tu mi je od starta bilo jasno ko ne dobija poene (ni moje, a ni dovoljno tuđih).
U drugom ima(m) i manje jakih favorita, a i manje izgubljenih slučajeva, stvarno bih svima sem Azerbejdžana udelio bar nešto da sam mogao. Bilo je teže predvideti sad, a biće i u maju.

Nakon što objavim rezultate finala, biće postavljen Excel fajl sa svim glasovima i u polufinalu i finalu.

Naš forum nije političkog karaktera i nije mesto odluke da li će neka zemlja da učestvuje na Evroviziji. Pošto oni koji o tome odlučuju (EBU, odnosno njegove članice), nisu odlučili da Izrael ne učestvuje, članovi mogu da kažu da li im se to dopada ili ne dopada, kada se o tome povede diskusija (a povela se prošle godine i u suštini, završena je), ali ne i da iskazuju bunt protiv toga jer nismo adresa za to pitanje. Forumaši mogu da imaju svoje mišljenje kakvo god bilo, ali mogu kasti, odnosno napisati, samo ono što je u skladu sa pravilima foruma, a ona nalažu da su članovi obavezni da poštuju druge članove i njihovo mišljenje, a prozivanje članova sa "to neka ostane vama na čast" je suprotno od toga.

Pojedinci mogu da imaju svoj stav i da glasaju ili ne glasaju za nekog, iz kojeg god razloga, i ako misle da treba to nekom da obrazlože, mogu to učiniti ako je obrazloženje u skladu sa pravilima foruma, ali ono što nije ok je prozivanje drugih jer ne dele tvoj stav. Glas za neku kompoziciju ne mora nužno da znači podrška ni stavu EBU-a, niti izraelskoj politici. Pojedinac može u svojoj glavi da interpretira to kako želi, ali mora se voditi računa šta se piše i kako se ophodi prema drugim članovima i učesnicima diskusija.​

Kako ima onih koji ne glasaju za Izrael zbog političkih razloga isto ima i onih koji glasaju za njih, isto iz političkih - nekako se desi da pojedinci uvijek vole njihovu pjesmu - a neki manji dio su oni koji gledaju samo pjesmu. Generalno vidim u balkanskim fandomima manji je bunt protiv učešća Izraela ili neutralan u najmanju ruku.

Naš forum nije političkog karaktera i nije mesto odluke da li će neka zemlja da učestvuje na Evroviziji. Pošto oni koji o tome odlučuju (EBU, odnosno njegove članice), nisu odlučili da Izrael ne učestvuje, članovi mogu da kažu da li im se to dopada ili ne dopada, kada se o tome povede diskusija (a povela se prošle godine i u suštini, završena je), ali ne i da iskazuju bunt protiv toga jer nismo adresa za to pitanje.​
Iako naš forum nije političkog karaktera, politika je sve prisutna. Ovo što si komentarisao je isto, politički stav.
Diskusija se provlači i dalje (svež primer na temi Danska) i očigledno nije gotova dokle god je dotična zemlja prisutna na ESC-u
Glas za neku kompoziciju ne mora nužno da znači podrška ni stavu EBU-a, niti izraelskoj politici.​
Čemu je podrška ako ne baš tome?
Da se EBU ozbiljno pozabavimo ovom temom mi sada ne bi ni pričali o ovome i dokle god fanovi podržavaju, EBU će imati još jedan dodatni i truli izgovor da nastavi sa rascepom.

Da ne mračnim-o više, upravo dobih u inbox novi extra hit. U skladu sa tim, živeli!

Last edited:
To je glas za muzičku kompoziciju, a ne izjašnjavanje da li si saglasan sa politikom neke države. U tebe niko ne upire prstom jer si glasala za tu i tu pesmu, pa ne treba ni ti to da radiš. Da li je nekom pojedincu na umu i nešto više od same pesme, to ja na njemu. Glasači ne mora da pravdaju svoj muzički ukus, niti da obrazlažu zbog čega su udelili poene. EBU je skup emitera, i svi imaju određenu zaslugu za (ne)funkcionisanje takmičenja, dok mi nismo deo toga, već samo posmatrači. Stoga, kome se ne dopada, adresa za kukanje nije forum evrovizijskih fanova, već se treba obratiti EBU-u i njegovim članicama. Jedno je podeliti mišljenje na temu učešća, a drugo etiketirati forumaše na neprimeren način. To što sam ja naveo, apsolutno nije politički stav.​

Predlažem Anavl ako ju je ovo šokiralo da nipošto ne ulazi u nadolazeću temu Spasi svog favorita!

To definitivno. :D Nisam glasala za Izrael, ali poštujem ukus onih koji jesu i nemam ništa protiv toga.

15/20, iz prvog Belgija (6), Portugalija (3) i San Marino (1) mi nisu u finalu, a iz drugog Švajcarska (2) i Azerbejdžan (3) (ako se ne varam).

Ne znam kako ljudi glasaju ili na osnovu čega, mogu reći u svoje ime da sam predhodne dve godine glasao za Izrael, jer sam ocenjivao pesme. Ove godine mi nisu blizu 10 najboljih pa neće dobiti poene. I to je tako jednostavno.
Pitanje učešća jedne takve zemlje je ozbiljna tema, ali svakako nije ni prva ni poslednja kontroverzna tema na ESC.
I naravno niko neće "ugasiti" ESC to je tolika budalaština, sve dok ima para, a para ima..

Iako je 11 dana ostalo do kraja roka za glasanje, svih 25 finalista je već dobilo prve poene. 👏

Kao i u polufinalnom glasanju, ni sada nijedna pesma nema podršku svih glasača.

Back