ESC 2026: Polufinale i finale

Bože koliko su osakatili Rumunjsku, znam da je netko već stavljao, ali i dalje se ne mogu načuditi, neka mi netko objasni kako netko to može stavit na zadnje mjesto u svom rangiranju, ili Albaniju i Češku također, KAKO? Sve dok mnogi članovi žirija glasaju po svom muzičkom ukusu kao fanovi, imat ćemo problem i ovakve gluposti

Pa žiri i glasa kao obični fanovi. Kao da sam pitala baba tetku da mi izdvoji 10 pesama koje su joj se dopale ako ih se seća. Identično.

Ljudi shvatite da ima ljudi kojima se ne sviđa hrvatska pjesma. 😭 Zašto je Aleksandra Kovač zalijepila pjesmu na dno to ona najbolje zna.

Meni se sviđaju UK, Moldavija i Jermenija, šta sad da im lupim top 5 mesta kao žiri i dobiju poene na ludorije bez ikakvih vokalnih sposobnosti. Niđe veze, nek lepo onda bude samo tvt kad žiri obesmišljava svoju nazovi struku.

Sto ljudi, sto ćudi. Oni su nekako obrazložili svoje glasove iako ne moraju, a da li će ljudi razumeti, druga je stvar. I dalje je nekima u glavi da je član koji je stavio na 23. mesto, zvao se on A. Kovač, Pera, Mika, Žika, kriv što nisu dodeljeni poeni, a pokazalo se da nije.

Deset članova žirija je stavilo Hrvatsku na poslednje mesto, naši nisu u toj grupi, ima to jedno predzadnje, ali suština je da nije jedino slabo rangiranje te pesme. Takođe, previše buke jer je 1 od 7 članova tako spustio pesmu, a za 2018. i Balkaniku im u redu što je jedan od 5 stavio na isto to 23. mesto, a od ostalih, niko iznad 14. mesta i to zovu stručnim glasanjem.

tek sad sam stigao da vas citam, vratio sam se kuci u ponedeljak uvece i idalje procesuiram celu proslu nedelju, ziri finale gledao iz arene, live finale iz evrosela i bukvalno 2 savrsena dogadjaja koja mogu da se ostvare nekom esc fanu, bilo je prelepo u Becu i nezaboravno iskustvo ❤️
u toku ziri finala nakon nastupa Bugarske okrenuo sam se prema drugu i vrisnuo SOFIJA 2027, bio je bas dobar nastup ali naravno da nisam mislio da moze ikad da se dogodi, LUDILO :ROFLMAO: sigurno najvece iznenadjenje ikada, ne znam kad me je poslednji put ovoliko iznenadio pobednik, na dan finala u subotu Australija, Bugarska i Finska su mi imale najvece winner vibes, ali opet, ko je mislio da ce Bugarska uzeti ziri???

sve u svemu, srecan sam zbog Bugarske, nakon live nastupa mi je presla sa 12og na 6. mesto na listi, jako sam tuzan zbog mojih Finaca, setice se mozda neko da sam napisao u finskoj temi u martu jos da Finska nece pobediti jer moji favoriti nikad ne pobedjuju :P nego vise mi je tuzno sto nisu ni u top 5, ali sta je tu je, ponosan sam na njih svakako

sa pozitivne strane TOLIKO MI JE DRAGO ZA CHOKARICU :love: iskreno mozda i najbolji staging godine ako mene pitate, meni licno omiljeni entry nakon Finske, nakon gledanja finala, toliko mi je drago sto je bila u top 3, da je ziri iole normalan mogli smo da gledamo split screen rumunije i bugarske, ali dobro, mozda je bolje ovako jer bih se mozda smorio da je Rumunija izgubila, a ovako smo pobedili zlo hahaha

sto se tice nas, nazalost, ocekivano, bukvalno sam rekao 50 i nesto poena od tv pre nego sto su proglasili, jednostavno nije bilo hajpa za nas, koliko smo se nadali, ali to ne menja cinjenicu da boljeg predstavnika nismo mogli imati, najdivniji momci, nas najbolji esc nastup ikada, steta sto nije makar neko 14/15 mesto, ali oni su zaista dali sve od sebe, pesma jednostavno nije za siroke mase i retko ko je razumeo, neka to bude hidden serbian gem, dajemo primer zemljama kad je u pitanju unikatnost i iskrenost :love:

sto se tice sledece godine, zelim da saljemo Teu Tairovic ili Micy P, pa kud puklo!!

Pa iskreno nemam takav stav. Većina pjesama i nastupa su mračni, a pritom se pjeva i na maternjem. Naprosto mi ne djeluju kao paket za koji mi ima naročito smisla da bude visoko kod žirija, mislim da nekom strancu prosječni nastup izgleda previše sirovo i neshvaćeno. Naravno da reputacija igra ulogu, ali ne mislim u najvećoj mjeri. Zejnina ovogodišnja pjesma mi je zazvučala kao žiri bait, ali nažalost nastup nije bio na nivou. Možda ona Nađina pjesma bi prošla solidno.
A pa ne može za tužnu baladu ili metal stvar da bude svijetao i veseo nastup lol, sad znači problem i jezik, pjesme na portugalskom, jermenskom i albanskom mogu biti u žirijevskom top 10 ali ne može pjesma na srpskom, znači indirektno priznaješ da se srpske pjesme kanale samo zbog toga koju državu predstavljaju, da se na ovom takmičenju prvenstveno glasa za države a ne za pjesme to odavno znamo...

Kakav je to paket imala Albanija 2018-e pa je bila u top 10 kod žirija i to u prejakoj godini? Lika su napumpali poenima samo zbog kvalitetnog vokala, pjesma inače dosadna i outdated do bola a nastup od 5 dinara, takvih primjera ima još mali milion skoro svake godine.

Od uvođenja novog sistema glasanja, za ovih 10 godina sve zemlje su dočekale svojih 5 minuta da zablistaju kod žirija (ne računajući Crnu Goru i Gruziju koje finala od tad faktički nisu ni vidjele, izuzev Nuce iz 2024-e), jedino Srbija nikad nije podržana i nagrađena u onoj mjeri kako zaslužuje, mi moramo da dubimo na trepavicama i bukvalno da izmišljamo (Konstraktinu) toplu vodu kako bi prismrdili lijevoj strani tabele.

Slali smo i brze i spore pjesme i vesele i tužne nastupe i jače i slabije vokale, pjevali na i na srpskom i na latinskom i na engleskom ali ishod je svaki put bio isti. 🫴

Za mnogo veće budalaštine je žiri znao da glasa i imao svoje wtf momente 'otkud ova pesma' i baš im nikad palo na pamet nije da se uhvate srpske pesme za tako nešto🤣 neki se ponašaju kao da je Evrovizija egzaktna nauka, da sve ima svoje objašnjenje, 14. mesto mora da je bolje od 19., da je potrebno da primeniš matematičku formulu i eto rezultata.
Koliko god da mi je drago za Daru, ta pesma bi bila desna strana tabele u nekoj regularnoj godini, jer tako su takve pesme ranije ocenjivane. Ovako su videli da ima najveće šanse za pobedu po glasovima iz oba polufinala i opet se igra scenario koji je dosadio i Bogu i narodu: 'spašavanje Evrovizije od zlikovaca' koje oni sami drže tu btw.

Svaka čast svakome ko još misli da bilo šta što se tog takmičenja tiče ima legitimitet.

Što gledate ako vam ništa ne valja? Interesantno vam da kreirate teorije zavere oko svega, i u vezi sa Izraelom i bugarskom pobedom i domaćim glasovima?

Meni ova godina muzički bila slaba, a šou prilično dobar, ali da sam mislio kao neki od vas, teško da bih gledao takav program gde mi se gotovo ništa ne dopada.

Dok ljudi sa naših prostora uglavnom negoduju zbog glasova srpskog žirija, jedan Britanac napisao da su glasovi našeg žirija pristojni i da je super videti da nisu rangirali Hrvatsku među top 10 samo jer smo komšije. Takođe, dok nisam podelio računicu na društvenim mrežama, mnogi nisu bili ni svesni kako se zapravo formira konačna lista žirija. Ljudi često misle da žiri samo podeli poene po ESC sistemu 1-8, 10 i 12 i da je to sva mudrost.

Screenshot_20260522_092628_Facebook.webp
Screenshot_20260522_091626_Instagram.webp
Screenshot_20260522_091703_Facebook.webp

Sve u svemu, neki zakljucak je da ziri glasa kao i mi, obicna publika po svom ukusu i kao sto sam pisao plus mogu da se izmanipulisu, da se ima uticaja na njih. I ono sto je jos bitnije, svake godine neke druge glave su u zirijem, pa nema sablona po kom bi se moglo reci sta bi odgovaralo po njihovom ukus.

Uz duzno postovanje Bugarskoj i Dari, ali ova pesma da bude pobednik strucnog zirija i to ne ubedljivo, ali sa osetnom prednoscu od 40 poena razlike od ostalih, a moze se reci po strucnosti, kada bi se analiziralo, da su te pesme ipak malo vise pokazale.
Meni se, iskreno, dopao nastup Bugarske (sem onih maski na pocetku) i izgledalo mi je kao da gledam spot a ne da je na bini. Bila je bas dobra i realno sam pomislio da bi mogla da se ugura kod zirija oko 10.-og mesta.

Što gledate ako vam ništa ne valja? Interesantno vam da kreirate teorije zavere oko svega, i u vezi sa Izraelom i bugarskom pobedom i domaćim glasovima?
Sto se mene tice, iako sam kritican vec nekoliko godina, Evroviziju cu gledati, jer volim tu ideju da zemlje izaberu predstavnika i da se takmice u pevanju, navijanju svojih favorita, iako se vecinski ne slazem sa rezultatima. Nemam problem sa teorijama zavere, samo bih voleo da ziri bude ono sto treba ziri da bude i sto predstavlja.

Pravo pitanje je kako gledate bez ikakvog kritičkog mišljenja. xD Svi volimo ovo takmičenje, većina nas dobar deo svog života, i gledaćemo ga i kad bude gore (a biće, jer se ne nazire da će biti bolje) ali ne može sve da se opravda i predstavi kao savršeno normalno jer definitivno ne vlada kolektivna paranoja ako svi primećujemo iste stvari dok se šaka ljudi, uključujući EBU, trudi da objasni da sve treba da bude ovako kako je i da cvetaju ruže.

Pravo pitanje je kako gledate bez ikakvog kritičkog mišljenja. xD Svi volimo ovo takmičenje, većina nas dobar deo svog života, i gledaćemo ga i kad bude gore (a biće, jer se ne nazire da će biti bolje) ali ne može sve da se opravda i predstavi kao savršeno normalno jer definitivno ne vlada kolektivna paranoja ako svi primećujemo iste stvari dok se šaka ljudi, uključujući EBU, trudi da objasni da sve treba da bude ovako kako je i da cvetaju ruže.
Ovo je posten komentar.
Ja generalno razumem zasto bi Dara dobila dosta poena od zirija, ali razumem i zasto bi EBU, poput RTSa na PZEu, pokusao da da hintove da se podrzi najveci pobednik publike koji nije I*rael

Ja upražnjavam kritičko mišljenje, ali ne i teorije zavere, ako nema jasnih naznaka koje bi me podstakle da ih razmatram. Što se tiče Dare, ona je u polufinalu otvorila šou, dok se u finalu bolje istakla sa povoljnije pozicije i između Češke i Hrvatske, kojima je bila sušta suprotnost. Možda je žiriju iz prvog polufinala trebalo više vremena da procesuiraju njen nastup i upravo oni su joj više poena dali u finalu, a možda je u određenoj meri bila bolja na žiri probi finala.

O kakvim hintovima pričate? Da li je neko iz žirija za sve ove godine izašao u javnost sa informacijom da im EBU javlja kako da glasaju? Videli ste u računici da nimalo nije lako proceniti da li će, a posebno i koliko, poena dati žiri jedne zemlje nakon kombinovanja pojedinačnih rang-lista. Da su masovno rangirali na prvo ili drugo mesto, pa da bude očigledno da se dobija 12, a ovako, šanse su minimalne da se kalkuliše usmeno i da imaju na magičnoj kugli prikaz kako bi druge zemlje mogle da glasaju.

Tebi nije sumnjivo da je ljudima koji STRUČNO ocenjuju pesme Moldavija ispred Hrvatske ? Još se busaju u prsa po medijima da su glasali stručno :)

Moraš njih pitati. Ne mogu fanovi da daju odgovore u njihovo ime. Možda ih energija osvojila, možda ih Aljona osvojila i zamaskirala ostalo skakutanje. Npr. Aleksandra Kovač kojoj se najviše zamera na poenima, njih je najlošije rangirala, na 17. mestu.

Dara i Aleksandra su odmah posle polufinala u roku od 24h dobile milion pregleda, što je već hint sam po sebi. Švedaka jako leše stajala sa pregledima, isto dovoljan hint. Nemačku svi otpisali, Antigoni nesigurna. A znamo da svake godine žiri podrži jednu girl bop pesmu i izgura je u top 3. Tako da se Darina pobeda žirija možda zaista slučajno desila.

E sad mene mnogo više brine Izrael mašinerija. Ne moraju oni da potplate žiri, situacija im ide u korist svake godine sve više i više jer je sve manje i manje žirija koji su protiv genocida i žele da učestvuju na esc i u jednom trenutku ćemo imati 80% žirija koji će dati neki poen od 1 do 10 izraelu i to će biti dovoljno za njihovolu pobedu.

ESC 2026: Polufinale i finale
Back