gr Grčka 2022: Amanda Tenfjord - Die Together

Iako ništa tokom njihovog nastupa nije bilo grčko, sasvim zasluženo su dobili sve bodove. Jedna od najboljih sinoć
 
Ovde je ista prica kao sa Portugalom. Ziri je vise podrzao od publike. Mozda sam ocekivao da ce dobiti malo vise poena od publike, ali i ovo je ok. Svakako jedan bas lep nastup.
Meni je ova pesma slicna kao azerbejdzanska, u smislu nista se ne desava i onda na kraju neka kulminacija, koja je ovde imala jacu snagu. A i bili su blizu u redosledu nastupa. Meni se ta zavrsnica dopala. Mislim da na kraju moze biti zadovoljna.
 
Ovo je pokazatelj da Evropa ne voli ovakvu amerikanizovanu Grcku. Hocu da se vrate svom stilu. Helena je pevala na engleskom, ali je predstavila grcki zvuk celoj Evropi i postala jedna od najboljih pobednika u istoriji ovog festivala. Go Helena, Go Greece! ♥️🇬🇷
 
Da. Slazem se. Pevala je na engleskom, ali se moglo prepoznati zvuk koji dolazi iz Grcke. Jeste da su lose prosli 2018. pevajuci na Grckom, ali voleo bih da opet nesto tako posalju.
 
Ovo je pokazatelj da Evropa ne voli ovakvu amerikanizovanu Grcku.
Pa i nije neki pokazatelj s obzirom na to da im je ovo najbolji plasman još od 2013. Recimo ja i dalje ne razumem Yiannin flop, i čak i ako izuzmemo nastup meni je to jedna od boljih pesama tog izdanja. Slažem se da bi mogli opet da pošalju nešto više etno, ili bar na grčkom, ali ne po svaku cenu i nešto dated, već da to bude baš onako fino skockano. Više mi 'smeta' to što predstavnike traže po dijaspori.
 
Pa nakon flopova iz 2016. i 2018. i ove godine Cipra, grčki jezik s njihovim melosom od Grčke nećete čuti više nikada 😂
 
Pa i My Number One je tesko "amerikanizovana" pesma ako cemo po tome da gledamo, to sto ubace 15 sekundi Sirtakija ne cini ih tradicionalnijim uopste.
 
Kada sam cuo prvi put pesmu na radiju, prve taktove prva pomisao mi je ovo je nesto grcko, tursko i pomislio sto bi ovo bilo odlicno za Evroviziju. U toku pesme negde nakon posle prvog refrena cuo se glas koji kaze "Eurovision 2005" ili samo "Eurovision" ne mogu da se bas setim. Odmah sam znao za koga cu navijati, iako nisam znao kakve su ostale pesme i da li ce mi se neke vise dopasti.
Hocu da kazem, da nije tesko amerikanizovana pesma, jer se moze cuti da se taj neki grcki melos provlaci kroz celu pesmu, a pogotovo kad ide onaj instrumental.
Sada ni tih 15s nema u grckim pesmama.
 
Grcka je ove godine napravila dobar plasman samo zbog zirija. Videli smo gde je bila po televotingu. Sto se Helenine pesme tice, kroz ceo instrumental se cula Grcka, a tekst jeste bio na engleskom. I to sto kazete nemoj samo da bude "date"? Sta je to danas moderan zvuk? Sta je to moderno da se danas salje na Evroviziju? Svaka zemlja treba da salje nesto svoje, prepoznatljivo za svoju zemlju. To je i smisao Evrovizije, sto ne znaci da je to date i staromodno. Kada kazem da zemlja treba da salje nesto svoje, ne mislim odmah samo na etno. Mada i etno danas ako se dobro ukombinuje moze i vise nego moderno da zvuci.

Kada sam cuo prvi put pesmu na radiju, prve taktove prva pomisao mi je ovo je nesto grcko, tursko i pomislio sto bi ovo bilo odlicno za Evroviziju. U toku pesme negde nakon posle prvog refrena cuo se glas koji kaze "Eurovision 2005" ili samo "Eurovision" ne mogu da se bas setim. Odmah sam znao za koga cu navijati, iako nisam znao kakve su ostale pesme i da li ce mi se neke vise dopasti.
Hocu da kazem, da nije tesko amerikanizovana pesma, jer se moze cuti da se taj neki grcki melos provlaci kroz celu pesmu, a pogotovo kad ide onaj instrumental.
Sada ni tih 15s nema u grckim pesmama.
Ta pesma je stvarno bila posebna. Nijedna pesma me nije tako ponela energetski kao My number one. Stvarno to je bilo van svake konkurencije. Tako jako, upecatljivo, snazno, bas za tron koji ce ostati zauvek upamcen. I ta pesma je dan danas toliko sveza, moderna. Moj broj 1 zauvek. Fuego nije imao tako jak instrumental kao My number one. Steta sto nijedna pesma nije posle dosegla tu snagu kao My number one.
 
Od grčkih pesama nije, a inače ovako jeste bar Fairytale koji je i dan danas veoma slušan hit. Nama je nešto bliži grčki zvuk pa zato je možda tako neki utisak za My number one.
 
Meni je cudno da nijedan nas pevac nije presnimio My number one, posto je bila veliki hit. Mada mozda bas zbog toga, sto je toliko poznata,kao i sam izvodjac, da je smesno prisvojiti takvu pesmu. Obicno nasi pevaci uzimaju grcke hitova koji nisu kod nas toliko poznati,pa tek onda na srpskom postanu hitovi.
 
Postojala je nekad obrada, neka Mirela valjda, zove se Jedino zlo, mada je to bila nekam Sezam produkcija tipa i već godinama ne uspevam da nađem snimak 🤣

Ljudi mi ne veruju da to postoji! Seća se možda neko? 😀 "Za nas dvoje gotovo je, ja ne mogu slušati te reči tvoje" 😂
 
I to sto kazete nemoj samo da bude "date"? Sta je to danas moderan zvuk? Sta je to moderno da se danas salje na Evroviziju? Svaka zemlja treba da salje nesto svoje, prepoznatljivo za svoju zemlju. To je i smisao Evrovizije, sto ne znaci da je to date i staromodno. Kada kazem da zemlja treba da salje nesto svoje, ne mislim odmah samo na etno. Mada i etno danas ako se dobro ukombinuje moze i vise nego moderno da zvuci.
Dated i prvenstveno mislim na to da, ako žele da uguraju etno ili te neke prepoznatljive deonice, onda da to urade u nekom modernijem aranžmanu, a ne da se po svaku cenu servira nešto samo da bi vrištalo Grčka. Amandin plasman je dobar, a i tvt je negde u rangu prethodnih godina, iako slabiji od Stefanie.

Uostalom i ja sam komentarisao negde na početku teme da želim nešto više što asocira na njih, prvenstveno zbog jezika i tu nas je bar delimično utešila Andromache (na stranu flop sa nastupom, govorim o pesmi). Za Heleninu pesmu se potpuno slažem, volim tu njihovu pobedu, ali ne može nam pesma iz 2005. biti reper/orijentir za buduće grčke entryje.
 
Last edited:
Devojka je dobila poene od 9 zemalja od 40, znaci da nije bas dobro prosla na televotingu. A Helenina pesma naravno da moze da bude reper, jer je ta pesma vanvremenska i pobila bi danas sve ove pesmicice "moderne". Nijedna grcka pesma se nije pojavila do sada da moze da parira pesmi kao sto je "My number one".
 
S tim da je Sakis u jacoj godini osvojio vise poena, sa 3 zemlje ucesnice manje :)

A sto se ostalog tice, to je stvar ukusa. Meni je na primer "Die Together" najbolja grcka pesma ikada, po licnom ukusu. Znalo se od pocetka da puca na ziri
 
Dzabe, Sakis jednom top 3, jednom top 7. Zna se ko je jedini doneo za sada pobedu Grckoj. I ko se najvise da se pamti na Evroviziji. Nije za dzabe proglasena za 4. najbolju pesmu u prvih 50 godina Evrovizije. Helena Paparizou, queen of Europe. 🇬🇷🔥🇬🇷
 
Back
Top