hr Hrvatska 2026: LELEK - Andromeda

Govorim u kontekstu regiona, kome je jezik i kompozicija bliska. Publika je dala 12, pa što bi žiri onakvo Daničino pevanje i ostalo ocenio tako loše.

Srbija je tada zauzela 19. mesto, a hrvatski žiri je smestio ispod te pozicije, dok npr. Hrvatska sad zauzela 15. mesto, a srpski žiri je rangirao iznad toga, kao 12, i pravi se frka kao nikad ranije.
Lavina je zauzela 17. pa je dobila 12. Konstrakta je bila 5. pa je dobila 12. Teya Dora je bila 17. pa je bila 8. kod Hr žirija i dobila 3 poena. Šta ćemo sad?

Sad ćemo da igramo kolo, eto šta. Kao što rekoh, svaka godina je priča za sebe i mnogo faktora utuče na rezultate, pored same pesme i nastupa, i konkurencija, sastav žirija itd. Nikad nije bilo ovoliko buke zbog nekih glasova, a moj primer je dobar pokazatelj, jer smestiti na 21. mesto mnogo jači vokal nego što su i Lelekice, i to je delovalo sa namerom, nije tek tako za poređenje sa nekim drugim primerima. Tada je kolektivno hrvatski žiri zakucao Srbiju pri dnu, dok sada očigledno nije bilo kolektivne namere da se ostave bez poena, štaviše Jeleni su bili u top 3, još dva člana stavili u top 10, i na kraju bili veoma blizu poena. Lično bih im dao poene, kao što sam davao i na forumskom i ogae glasanju. Ono što smeta je masovno targetiranje od strane Hrvata.

Neki portali su posle finala izašli sa pogrešnim imenima srpskog žirija, uzevši članove žirija za portal Eurovoix iz aprila, pa je nekoliko Hrvata napalo i uputilo neverovatno niske posvke i uvrede tim ljudima, uključujući Sašku Yanx i Anu Mašulović. Upravo o tome se ovde radi, koliko su ljudi netolerantni, drčni, željni skandala i bljuvotina.​

Nije mi jasno zašto je EBU od 2021. odlučio da ne objavljuje kako je tačno koji član žirija glasao?

Glavni razlog je integritet i zaštita procesa glasanja, usled pritisaka na članove žirija, online targetiranja i hejta prema pojedinim članovima žirija. EBU je tine pokušao da napravi balans, da javnost i dalje vidi kako je svaki pojedinačni glas izgledao, ali da se ne zna koji konkretan član žirija stoji iza kog glasa, kako bi se smanjili pritisci, lobiranje i potencijalne osvete prema pojedincima. Neki članovi sami istupe, pa se prepozna koji su njihovi glasovi.

• Like
Reactions: FFM
Efekat i nije puno bolji, svakako se targetiraju clanovi zirija pa se oni oglasavaju.
Ne zna se i dalje konkretno ko je kako glasao ali se vodi javna zustra polemika i prozivaju se.

Generalno, nije postignut Bog zna kakav efekat.

Više se prozivaju kolektivno, a samo dokoni i zli ljudi to rade direktno pojedincima. Jedno je ne slagati se sa glasovima, a drugo vređati ih.

Slično je bilo i Vannom 2024. kada se ona morala pravdati da je glasala za Teya Doru.Ali problem je što oni ne mogu da dokažu kako su tačno glasali, a vjerovatno im i sam nacionalni emiter kažu da ne odaju svoje glasove.Da je ovakva situacija npr bila 2017. da se npr tada nije znalo ko je Žaka stavio na posljednje mjesto. Ili možete zamisliti da je ovakva situacija bila u polufinalu PZE da se nije znalo ko je Lavini ove ili Luke Blacku 2023 dao 0?

Više se prozivaju kolektivno, a samo dokoni i zli ljudi to rade direktno pojedincima. Jedno je ne slagati se sa glasovima, a drugo vređati ih.

Naravno da je neukusno ici na licno vrijedjanje , ali razumna kritika je pozeljna i korisna.
Sami su prihvatili da budu u ziriju i ipak kao javne licnosti moraju znati da im prag tolerancije za kritiku (u granicama normale) ipak mora biti malo veci.

Naravno da uvrede, prijetnje i sl. nisu nikako prihvatljive i ne bi trebale biti dozvoljene.

Eto, neki su odgovorili na kritike i obrazložili svoje kriterijume i to je to.

Sto se eurovizija odmice, to manje postaje bitno kako je ziri glasao (osim naravno nule lijepoj našoj), ali bože moj, život ide dalje.

Naravno, ostaje malo gorak ukus zbog sve ove drame oko žirija i glasanja i tužno je da se moraju namjestat glasovi. Izrael je definitivno non event i nije zasluzio 2. mjesto ni pod razno jer je pjesma najgora od posljednje 3 koje su slali.

Nadalje, zbog ovog cijelog sranja sa glasanjem, u drugi plan je palo ono što je bitno - ono što najviše volimo, a to su pjesme i nastupi. Kad smo kod Lelekica ajde top 15 je oke, iako su realno zasluzile koje mjesto vise, bar 9 ili 10.

Nije mi jasno kako je Švedska tako nisko po publici, no dobro ne mogu stalno biti u vrhu. Ukrajina također.

No i dalje se ne mogu oteti dojmu da je sve jedna velika namjestaljka i da je bugarska pobjeda unaprijed dogovorena i da je bila uvijet da se oni vrate na eurosong. Pjesma nije losa, al mi nekako skroz neocekivan nonevent pobjednik. K tomu bih pridodao Darino ponasanje pri izvođenju pobjednicke pjesme, ili je bila pre anskiozna zbog pobjede ili je vec znala da ce pobijetiti pa su uvjezbali nastup u tajnosti za poslije proglasenja.

Kod Lelekica je bilo nekih momenata gdje su trebale ostavit kadriranje s Dore, ono izdajice na Dori je izgledalo brutalnije, kao i neki djelovi npr ono mrdanje kamere kod stiha "dok peru ruke krvlju naših rana". No dobro.

Kao i svake godine, stručnost stručnog žirija dovodi se u pitanje i smtram da ga trebaju maknuti, barem iz polufinala jer nemoguće je da se toliko razlikuju od publike. I nije fer da njih 380 ili koliko ih je vec u svakom žiriju ima 50%, a milijuni ljudi koji su glasali imaju drugih 50. Nije nimalo fer.

No i dalje se ne mogu oteti dojmu da je sve jedna velika namjestaljka i da je bugarska pobjeda unaprijed dogovorena i da je bila uvijet da se oni vrate na eurosong. Pjesma nije losa, al mi nekako skroz neocekivan nonevent pobjednik.
U moru non-event pesama ove godine, Dara je ubedljivo najveci komercijalni event

Izrael je definitivno non event i nije zasluzio 2. mjesto ni pod razno jer je pjesma najgora od posljednje 3 koje su slali.
Najgora i konkurencija bila ove godine, slabije pesme, a upravo u odnosu na njih se rangira, a ne u odnosu na prethodne godine. No, slažem se da je previsoko završio.

Mislim da Dara ne bi pobedila da nije spremila tako dobar nastup. To je bilo presudno za lansiranje u vrh. Sa nastupom kao na bugarskom izboru, teško da bi odskočila.

Najgora i konkurencija bila ove godine, slabije pesme, a upravo u odnosu na njih se rangira, a ne u odnosu na prethodne godine. No, slažem se da je previsoko završio.

Mislim da Dara ne bi pobedila da nije spremila tako dobar nastup. To je bilo presudno za lansiranje u vrh. Sa nastupom kao na bugarskom izboru, teško da bi odskočila.
Ova godina je puno jača od 2025. Upucaj me ako možeš navesti više od 5 pesama iz prošle godine da se i dalje pamte. Iz ove ću da pamtim njih deset bar, uključujući i ceo ex-yu blok, dok su sve ex-yu pesme prošle godine za zaborav.

Ova godina je puno jača od 2025.
Teško... Prošle godine sam imao bar jednu pesmu za ocenu 10, Austriju, a ove godine nijednu. Doduše bugarski nastup bih mogao da ocenim desetkom, ali pričamo samo o pesmama...

A Lelekice ? Sori ali nisam pratio ako si negde objavio top listu ovogodisnjih numera

Teško... Prošle godine sam imao bar jednu pesmu za ocenu 10, Austriju, a ove godine nijednu. Doduše bugarski nastup bih mogao da ocenim desetkom, ali pričamo samo o pesmama...
To je samo tvoje subjektivno viđenje, kao što je moje da su ove godine pesme bolje. Na kraju krajeva, bitne su samo brojke i strimovi kao objektivan parametar. Videćemo na kraju godine iz koje godine su pesme uspešnije i popularnije.

Podrazumeva se da kada iznosimo lična mišljenja, da su subjektivna. Inače, nisam govorio o hitičnosti pesama.

A Lelekice ? Sori ali nisam pratio ako si negde objavio top listu ovogodisnjih numera
Ocenio sam njihovu pesmu u Chodinom podkastu sa 7 na skali od 1 do 10 (dakle prilično dobro, jer 10 niko nije dobio). U finalu forumskog izbora dao sam im 3 poena. Nisam pravio rang-listu posle Evrovizije, neka bude da su mi oko nekog desetog mesta gore-dole (neko ih je paketom pretekao na kraju, poput Bugarske, koja mi nije upala u top 10 na forumskom glasanju).

Ova godina je bila izrazito izjednačena, kvalitetom slabija. Nitko nije posebno odskakao. Ono što je loše je da se sustav glasovanja mora mijenjati jer će se ovo događati iz godine u godinu i da se Izrael mora izbaciti. Nadalje, svakako je zanimljiva činjenica da već spomenute trojke nema na Eurosongu zbog "financijskih" razloga ili nečeg sličnog, a onda završe kao 1., 3. i 8. Odjednom Bugarska ima milijun eura za prijavu, za nastup i režiju koje im rade jedni od najpoznatijih ljudi iz domene Eurosonga i glazbenog svijeta...

A najzabavnije mi je to licemjerstvo koje se tamo događa u EBU-u, od vrha pa do članica... Mislim nije da nisam znao i svi mi znamo kako to sve funkcionira, ali čovjek se svejedno u najmanju ruku čudi iz godine u godinu. Lavini se ne može skinuti plašt, ali se Finskoj smije dopustiti sviranje uživo i tako u krug.

EBU i cijeli Eurosong trebaju ići na jedan veliki reset.

hr Hrvatska 2026: LELEK - Andromeda
Back