hr Hrvatska 2026

1. Lelek
2. Zevin
3. Ananda
Lelek mi je za pobedu u ovoj konkurenciji, ali mi je žao na primer što nisu došle sa tane. Više me je radila na prvu, ali mislim da ova pesma ima potencijal za kreativniji nastup, bezveze mi je što pesma nema neki jači deo, nekako mi je previše ravna :/

Polušao sam sve pesme sa Dore ’26 i, iako mi je konkurencija primetno slabija nego prošle godine, siguran sam da pobednička pesma ne može biti lošija od prošlogodišnje — ili se bar tome nadam.

Na prvo slušanje izdvojio bih dve pesme koje su žanrovski dijametralno suprotne, a koje su mi se dopale iz potpuno različitih razloga.

1. U kontekstu ESC-a, i isključivo na osnovu audio snimka, Lara odnosno „Mantra“ me radi ubedljivo najviše.
Kakva je na sceni ili vokalno, zaista nemam pojma — priznajem, kasno mi je da to sada istražujem — ali pesma voooozi odlično. Kao što sam rekao, ovo radi na prvu, a meni je upravo taj aspekt za sam ESC najbitniji. 💪💯
Da li je savršeno, originalno ili već viđeno — u to sada ne ulazim. Verovatno ništa od toga nije u potpunosti, ali u ovoj konkurenciji i u kontekstu ESC-a ’26, pesma je na prvo slušanje odlična, barem po mom mišljenju.

2. ToMa verovatno i nije najsrećniji izbor kada se gleda isključivo kontekst ESC-a i potencijalni rezultat, ali ovo je pesma kojoj sam se odmah i prvo vratio nakon što sam sve ostale preslušao po jednom.❤️
Njegove ranije radove poznajem prilično površno, tako da me nije mogao razočarati, ali ako me je neko večeras baš oduševio i „kupio“, onda je to upravo on — priznajem bez zadrške.

I evo zašto:

Najpre, pesmom je servirao ubedljivo najjaču emociju večeras, tu bar nemam dilemu, jedini me naježio. Peva maestralno, tekst je prelep i dirljiv. Pesma jeste pomalo dated i možda tipično balkanska za ukus većine slušalaca, ali ovo nije neka „sklepana“ balada, već vrlo kvalitetna pesma u svim segmentima — od vokala, preko melodije, do aranžmana. Sve je na svom mestu, iako uvek može bolje. Njegova emocija i glas pesmu čine „skupljom“ i dodaju onaj simbolični dinar preko.
Ima još nekoliko dobrih pesama, ali biće prilike da se osvrnem i na njih narednih dana. 😉

Kod Tome mi je problem što pesma uopšte nije pamtljiva, i eventualno ako ga se neko seti, biće kao onaj momak što fino peva, ali ni tu ne prija svima, jer se kroz pokušaj prenošenja jače emocije, otišlo u krajnost pa pomalo zvuči kao da sve vreme cvili, što nije baš u duhu Evrovizije.

Mogao je tu pesmu da izbaci mimo Dore. Plus mu je što je na hrvatskom jeziku, pa će se slušati u domaćim okvirima, ali ujedno je i njegov najslabiji pokušaj kada je Evrovizija u pitanju.

Nisam stigao preslušati detaljno sve pesme, tek par njih. Ali sam par puta pregledao rekapitulacije.

Jako dobar izbor na Dori ove godine. Međutim samo jedna pesma mi je u startu privukla pažnju, što je svakako dobro za Evroviziju. Zevin sa My Mind = genijalno. Da Slovenija učestvuje glavu dajem da bi nju slali.

Lelek mi je malo razočarenje, nije mi to to. Stela odlična iako skroz neočekivano od nje

U take da soul of my soul...

Cuo sam samo Lelek iz radoznalosti, ostale preslusavam kasnije.

Interesantni komentari na hrvatskom portalu Muzika, gde im je opšti utisak veoma sličan mom, pa im je prosečna ocena 4,48 od 10. Za neke pojedinačne numere se ne slažem, ali u proseku, upravo je takav utisak. Imaju jednu pesmu za 9-ku, Lelekice, jednu 8-icu za Zevin, a dosta pesama im ispod prosečne 5-ice, što prilično realno oslikava ponudu. Za ToMu možda preteraše sa kecom i trojkom, ali to je otprilike tako u kontekstu Evrovizije.​
➡️ https://www.muzika.hr/dora-2026-preslusali-smo-sve-pjesme/

DORA 2026 hajlajti:

Lelek - jako dobre, pesma atmosferična, dramatična, najež totalni. 10/10
Zevin
- na repeat, najviše od svih. Ne znam kakva je uživo, ali ovo bih mnogo volela za Hrvatsku, prezanimljivo. 10/10
ToMa
- za mene najbolja balada na Dori ove godine. Najviše emocije i duše. Ne mislim da je za ESC, ali jako lepo. 9/10
Marko Kutlić - jbt, kakav glas. Ne pamtim da sam skoro čula boljeg muškog vokala u poslednje vreme na našem jeziku. Ko je ovaj momak? Pesma je ok. 8/10
Ananda - dopada mi se pesma, ali mislim da je donja power balada u odnosu na Lelek. 8/10
Lara Demarin - najbolji girl bopić od ponuđenih, zavisi od nastupa, ali mislim da Hrvatska treba odabrati nešto drugo ove godine. 7/10

U globalu, mislim da ovde Lelek pobeđuje sa značajnom razlikom. Ne čini mi se da ovde ima neki dark horse, ne vidim ko bi mogao da uskoči i osvoji i publiku i žiri na osnovu pesama. Ostaje nam da vidimo live.

Back