Intervizija 2025

Kako Ramonda uvek uskoči niotkuda u diskusiju, pa je mrzi da klikne i pogleda koju stranu unazad gde su prikazani rezultati, i još potpuno omaši poentu i vrednosti takmičenja, no bitno da se nešto prokomentariše na način da se neko ili nešto unizi. Svi postadoše stručnjaci za Interviziju u roku od jednog dana.

Ove godine je mnogima očigledno trn u oku bila zemlja domaćin, pa su pojedinci postavljali pitanja šta ćemo mi tamo, iako je prirodno da budemo. Eto dogodine je Saudijska Arabija domaćin, možda bude manje hejta, a možda takmičenje prođe i bez nas.

Na Instagramu neki Portugalac se čudi što učestvujemo na takvom takmičenju, kaže to mu menja sliku o Srbiji, a očigledno ne zna da je i Portugal učestvovao '79. godine. Ranije su učestvovali i Belgija, Holandija, Finska, Švajcarska... I to u isto vreme kada su se takmičili i na Evroviziji, tako da nema tu nekog presedana. Svi bi da vode neku svetsku politiku, a muziku i kulturu stave po strani...
Svi dobro znamo zašto je Intervizija osmišljena posebno ova koja je iz groba izvađena. Intervizija od prije i Intervizija od jučer nisu isto. Da su je htjeli imati iz nekih drugih normalnih razloga onda su je mogli puno prije aktivirati. Izgledalo je kao skup država koje se međusobno ne poznaju nego su eto tamo samo da se pokaže ili dokaže nešto...

I ako netko kaže da Intervizija nije kopija Eurovizije, onda je slijep. Ili se pravi mutav. Cijeli jučerašnji koncept (osim glasovanja) je bio identičan Eurosongu, a i sama Intervizija je osmišljena davno kao Eurovizija za istočnoeuropske zemlje. LOL

Bilo bi bolje da su osmislili svoj vlastiti format nekakvog natjecanja koji ne naliči ovome. Ovaj je samo dokazao da Rusiju svrbi što nije na Eurosongu. Najblaže rečeno.

Ja stvarno ne razumem, šta su to "normalni razlozi"? Ljudi žele da imaju svoje muzičko takmičenje na kom niko neće moći da ih uslovljava da li mogu ili ne mogu da učestvuju. Svako ko želi je dobrodošao, ko ne želi ne mora i kraj priče. Niko nikoga ne sili da mora da učestvuje ili prati.

A kad kažete liči na Evroviziju, pa normalno je da liči. Sva muzička takmičenja se svode na isti fazon, učesnici nastupaju, a posle ih žiri ocenjuje. 🤷🏻‍♂️

Da li je poenta takmičenja to što Rusi tvrde? Baš u ovakvim trenutcima imamo povratak Intervizije. Takmičenje koje otvara Putin. Hmm ... Poenta je jasna. I baš sam se ogrešio zar ne? Pritom, poenta takmičenja me ni ne zanima (a ni ono samo). Moj komentar se odnosio na zemlje učesnice i da smo i na takmičenju sa diktaturama gotovo nebitni, iako bi neki domaći zaljubljenici voleli da je drugačije...

E da, i dio o politici... Putin se javlja, Lavrov se obraća i ponovno kritizira naravno Europu u rukavicama (boli, boli), Ministarstvo vanjskih poslova nagovara zemlje da nastupe, ljudi neprirodni u publici... Podsjetilo malo na Sjevernu Koreju. Čitam da su i na ruskim stranicama izašli oglasi da se za novac popuni publika. Može Putin uložiti hrpu novaca, nikada neće s ovim zemljama imati ono što ima Europa. Kako god okreneš, Rusi bi sve nešto dokazali, pokazali, ali ih u suštini jako svrbi i muči što nisu dio Europe. Neka ih tamo, neka ostanu gdje i jesu.

Ma odakle vam to da je Intervizija za istočne ili istočnoevropske zemlje? Možda se naginje malo ka istoku, ali pola zemalja učesnica su sa zapada i juga. U nečijim glavama je fiksirano da je istok nešto nužno loše, ispod nivoa, ali uglavnom to govore oni koji nisu mrdnuli iz svog sela. Ko i Hrvati što bi da se nekako premeste zapadnije da mogu, da ne budu balkanska zemlja, jer pojedinci se stide sami sebe. Imam utisak da bi neki vodili politiku oko Intervizije više nego lično Putin i Lavrov. Toliko je predrasuda. Niko nikog ne tera da gleda nešto što ne želi, pa ne mora ni da komentariše. Koliko je plitkih komentara kod ljudi, viđao sam na društvenim mrežama komentare poput, ako Srbija učestvuje tamo, da li to znači da napušta Evroviziju. A odgovor bi bio identičan, kao i za Belgiju, Holandiju, Švajcarsku, Finsku koje su ranije učestvovale - dakle, naravno da ne. Učešće na jednom festivalu, i to mahom od strane delegacije druge televizije, ne isključuje učešće na drugom festivalu.

Akcenat na tradiciji i kulturi zemalja učesnica, ne znači nužno da je reč o porodičnim vrednostima, niti postoji takav besmisleni uslov za izvođače. Takođe, na takmičenju nisu učestvovale samo zemlje koje naginju ka nekakvoj diktaturi.

Ја ипак мислим да је победио Вијетнам због ове теме овде. Људи читали овде да ће Русија да победи, па рекли ајд да променимо. ВОЛИМ што особе на овом форуму верују да су САД и Бразил диктатуре.

Da, neki su prognozirali da će top 3 biti Rusija, Kina i Belorusija, kad ono Belorusija 6, Kina tek 9.

Predrasude su čudo.

Da, neki su prognozirali da će top 3 biti Rusija, Kina i Belorusija, kad ono Belorusija 6, Kina tek 9.

Predrasude su čudo.
A kad ono Rusije nema u glasovanju jer zašto bi se za nju glasalo... :ROFLMAO: Valjda i sam pjevač znao kako će sve završiti. Nema veze, pobijedit će u SA.

Ma sigurno je znao, pa de uplašio pobede... Može samo da se nagađa šta bi bilo kad bi bilo, ali činjenica je da Belorusija i Kina nisu bile blizu top 3.

A kad ono Rusije nema u glasovanju jer zašto bi se za nju glasalo... :ROFLMAO: Valjda i sam pjevač znao kako će sve završiti. Nema veze, pobijedit će u SA.
Ништа онда, таговаћемо те следеће године у истој теми. Слободно одиграј неки лото тикет. Иде ти.

Sve u svemu, jedan masovni flop, loše organizovan propagandni program, promene izvođača i pesama u poslednji čas, pola pesama ili ukradene ili coveri, a sve u svemu jako nezanimljivo.

Last edited:
Poslušao sam samo pobedničku pesmu, i ono ok mi je, ali ništa spec. Ceo događaj mi je apsolutni non event i ni najmanju želju nisam imao da pratim bilo šta u vezi ovoga. Sve mi je potpuno irelevantno u smislu muzičke manifestacije, i imam utisak da je cela pozadina ovoga politički obojena. Naše učešće mi je od početka wtf momenat, mislim da tu ne pripadamo u bilo kom smislu.

Trkulju bas slusam i jako volim njegove pesme a i obrade, ali ova mi nije sela, kao da ima previse improvizacije. Bio sam mu na koncertu u Sava centru pre par godina i ono je bilo fantasticno iskustvo, ali mi nije to to bez Balkanopolisa. Kao da mu nije bas leglo pevanje sa matricom, ipak je covek vise za lajv.

Čemu se li Aleksa smeje? Činjenicama? Nisu menjani predstavnici i pesme u poslednji čas? Nisu pola pesama coveri? Nije korišćeno kao direktno propagandno glasilo? Nisu imali uživo uključenja Putin i Lavrov? Nije slaba gledanost i ispraćenost takmičenja?

Sve u svemu, jedan masovni flop, loše organizovan propagandni program, promene izvođača i pesama u poslednji čas, pola pesama ili ukradene ili coveri, a sve u svemu jako nezanimljivo.
Razumem da ti se nešto ne sviđa, ali da kažeš da je ono sinoć bilo flop ne mogu da razumem. Arena i scena čista 10-ka, produkcija pokidala.

Pesme možda jesu slabijeg kvaliteta nego na esc-u, ali je svaka država pevala na svom jeziku, ubacila motive svojih kultura i tradicija. Meni lično su se generalno svidele i bilo je zanimljivo videti nešto novo u odnosu na ono na što smo navikli, za promenu.

Ne razumem zašto se ide u krajnosti, propagandni program? Pa ako tako gledamo onda je i Evrovizija čist propagandni program i promocija nekih sasvim drugih vrednosti, podržavalac i propagandista države koja čini zločine nad decom i ženama. Zar nije banalno tako posmatrati stvari?

Slažem se da je obraćanje političara bilo potpuno nepotrebno, kao i da je sistem glasanja pomalo konfuzan, da je bilo propusta u organizaciji. Te kritike su opravdane i na mestu.

Za prvi put je sasvim korektno odrađeno takmičenje, pozitivan celokupan utisak. Negativno komentarisanje i obezvređivanje onoga što smo gledali ne stoji i krajnje je zlonamerno.

Pa jeste i ESC propagandni program sve više zbog određenih država, protiv čega se i većina fanova trenutno bori. Al opet, evo bar ja da se sećam, da li je zvaničnik države koja organizuje bio u programu prvih 10 minuta da se hvali na Evroviziji? Bude gradonačelnik grada organizatora na crvenom tepihu i to je to.

Postoji ipak jedna izrazita razlika - ESC fanovi izričito kritikuju nepočinstva koje je napravila Evrovizija bez "da, ali..", dok se Intervizisti svesrdno trude da svaku manjkavost Intervizije opravdaju ili anuliraju, i osetljivi su na svaku vrstu kritike

Back