Izbori

Pa ja i kažem daleko manje, neka je pola, neka je i četvrtina od te brojke, opet je katastrofa, računajući da imaju na repertoaru i druge načine manipulacije.

Pa dobro, ali svakako nije isto izaći i reći javno 40 hiljada ako je potencijalno stvarni broj 10.

Ne kažem da nije bilo manipulacija, ima ih kod nas a da nema u Srbiji, ali to prozivanje Srba iz Republike Srpske kako su odlučili izbore mi je smiješno (ne mislim na tebe, nego na raznorazne komentatore na mrežama).

Ljudi, svakako nisu konacni rezultati, naravno nece se previse promeniti, ali meni deluje da čak i pored kradje i svega da u Beogradu je moguce da je jos tesnije bilo na izborima, čak ne iskljucujem da je i SPN pobedio u Beogradu, najozbiljnije ovo govorim, ovo iz RS na primer i danas kupovina glasanja za par hiljada je mozda bas odlucilo izbore u Beogradu.
Na drzavnom nivou meni je ok SPN sto se tice rezultata, evo Dacic dobio koliko imace 5 posto na drzavnim recimo, to je debakl, a ovo je napredak za Mariniku, Djilasa itd, opet 10% su skocili u odnosu na proslu godinu, solidno je ovo na ovako malu izlaznost..

Pa dobro, ali svakako nije isto izaći i reći javno 40 hiljada ako je potencijalno stvarni broj 10.

Ne kažem da nije bilo manipulacija, ima ih kod nas a da nema u Srbiji, ali to prozivanje Srba iz Republike Srpske kako su odlučili izbore mi je smiješno (ne mislim na tebe, nego na raznorazne komentatore na mrežama).
Majsta, taman posla, ta prozivka nije nikako na račun građana Republike Srpske. Proziva se vlast za manipulaciju.
Ako tako gledamo, neuporedivo bi više prozivki trebalo da je upravo na račun naših građana koji su uslovljeni ili ucenjeni da glasaju, ili to jednostavno rade za neku sitnu svotu novca jer je takvih slučajeva svakako daleko, daleko više od RS glasača, ma koliko njih bilo.

Jezivo, nema promena za pasivne, jer ih oni zaista i ne žele! Svako ko je verovao u promene i želeo ih, je izašao na izbore! To što je skoro polovina nacije pasivna, i što ne veruje u bolje sutra jeste (u određenoj meri) do mentaliteta i kulturno-istorijskog nasleđa, ali je i dobrim delom projekat mnogih političkih vlasti u vidu zaglupljivanja, omekšavanja, omaložavanja, izbezumljenja i oduzimanja svesti, volje, želje i vere u moguće promene kroz razne manipulacije, propagandne programe, događaje skretanja sa stvarnosti (da ne spominjem ucene, kao i ono što se radi studentima, mladima, visoko obrazovanom kadru- znate na šta mislim i čime su nabrojane grupacije izložene)... Bez obzira na sve se ne treba predavati i pobeći iz države (što i odgovara vlasteli), već nastaviti borbu i raditi na otklanjanju pasivnosti, povećavanju zainteresovanosti i više se informisati (uz malo mudriju organizaciju glasanja kod opozicije i nalo više vere kod naroda)...

Manite se defetizma. Ovo je proces i u svakom slucaju korak napred. Do pre 6 meseci opozicija na >20% je bila misaona imenica. Ko je ocekivao krah ove masinerije (sa podrskom Zapada) u jednom izbornom ciklusu na koje je opozicija izasla relativno nepripremljena je blesav.

Pa Beograd je uvek bio prvi korak.

U ovakvoj rezultatskoj klackalici jeste bio važan svaki glas...
Ali bi mi neko svaljivanje krivice na prekodrinske Srbe baš bilo grozno...

Manite se defetizma. Ovo je proces i u svakom slucaju korak napred. Do pre 6 meseci opozicija na >20% je bila misaona imenica. Ko je ocekivao krah ove masinerije (sa podrskom Zapada) u jednom izbornom ciklusu na koje je opozicija izasla relativno nepripremljena je blesav.
Mislim da niko nije očekivao čudo, već je neverovatno da se ovakvo pelješenje nigde ne registruje. Pominješ Zapad, e taj nivo licemerja je posebno jeziv. On njima treba zbog Kosova i koječega, oni njemu zbog keša i smešnih investicija na nivou motanja kablova. Kada bude dobio NE u Briselu, drugačija će pesma da se peva, jer od dalekih čeličnih prijatelja nema ništa.

Ma nisu krivi Srbi iz RS kao takvi naopako, necemo sad o kolektivnoj krivici. Mogli su doci odaklegod, ali to sto su radili ti ljudi nije u redu, a nije ni legalno.

Ali ova RTS-ova "novinarka" koja na u SNS stabu "pita" Vucevica kako je Aleksic izgubio izbore u svom selu 😂

Samo neko da mi ne prica kako se nesto razlikuju i kako su objektivna televizija, ista stoka kao pink

Pominješ Zapad, e taj nivo licemerja je posebno jeziv.

Istekli su mu rokovi, svestan je toga i sam, a ako uspe da zavrsi predaju Kosova i da ostane na vlasti, onda mu stvarno samo skinuti kapu.

On ko da ne zna istoriju svog naroda i kako je ovaj tip lidera kod nas gotovo uvek zavrsavao.

Što se tiče glasača iz Republike Srpske koji uopšte ne žive ovde, njima jednostavno nije ovde mesto, nije legitimno da utiču na rezultate beogradskih lokalnih izbora, makar ih bilo 50, a ne na hiljade. Isto bi važilo i kad bi Beograđani otišli npr. u Banjaluku, tamo glasali i uticali na njihove rezultate. To nije u redu i apsolutno treba takve stvari kritikovati. Daleko su oni veći problem, a ne stanovnici prigradskih opština. Ne treba menjati ljude, niti administrativnu podelu grada, oni glasaju kako glasaju, već menjati političare i način na koji oni deluju u svakodnevnici, pa i samoj kampanji. Na njima je da promene tu svest, prevashodno lokalnim delovanjem. I u centru grada ima ljudi koji glasaju za vlast, tako da zaista nema potrebe deliti grad na podobne i nepodobne. Trebalo bi naći neki način da se spreče mahinacije. Glasači iz Republike Srpske su krivi kao i stanovnici Srbije koji pristaju da učestvuju u tome zarad nekih beneficija koje često budu minimalne u odnosu na to koliku težinu imaju takve radnje.​

Pa Beograd je uvek bio prvi korak.

U ovakvoj rezultatskoj klackalici jeste bio važan svaki glas...
Ali bi mi neko svaljivanje krivice na prekodrinske Srbe baš bilo grozno...
Slažem se, ali iskreno mislim da mašiš poentu, niti ja, niti bilo ko drugi ima nešto protivdrinskih Srba, već logično ljudi imaju protiv toga da koliko vidim svi koji su dosli da glasaju su glasali 100% za broj 1, a drugi problem je što nije ni fer ni normalno da ti u gradu Beogradu o sudbini grada u ovom slucaju, glavnog grada koji je najbitniji budimo realni za početak pada jednog ovakvog autokratskog režima, jednog Gebelsovskog sistema, odlučuju osobe koje ne žive ovde i retko dolaze, ljudi ne žive čak ni u Srbiji.
Takodje ljudi sa Kosova su mislim blizu 80% glasali za SNS, a svega 5% su dali SPN što je baš užasno, ne mogu shvatiti tu količinu mazohizma da Srbi sa Kosova daju glas Vučiću, čak su jednu plavu ženu intervjusali kaže srećna je što je došla da ipak glasa u Srbiji, kada ne može na Kosovu i kao glasa za bolje sutra i za predsednika Vučića, a meni se prevrnuo želudac...

Ma nisu krivi Srbi iz RS kao takvi naopako, necemo sad o kolektivnoj krivici. Mogli su doci odaklegod, ali to sto su radili ti ljudi nije u redu, a nije ni legalno.
Tako je! Ljudi ovde spinuju, bukvalno komentari su ovde kao Ana Brnabic i Vucic da ih pise kao jaoo jadni ljudi svi napadaju ljude iz RS, a zapravo ljudi smatraju da je to nelegalno i da nije fer, da ljudi iz RS uniste buducnost Srbije..

Ja nisam iznenadjen rezultatima republickih izbora, cak su i istrazivanja videla SNS ispod 40% sto mi nije delovalo realno. Prvi zakljucak je da su opoziciona desnica + SPS potpuno unisteni i da su se ljudi koji su se kolebali u zadnje vreme ipak vratili SNS-u.

Druga stvar je ovo sto Esc.fan kaze, zabrinjava ta masa koju nista ne zanima i ovde atomska bomba da padne pitanje je da li bi izaslo vise od 60-65% biraca, ljudi su ubijeni u pojam od svega i ne veruju u promene sto je jos jedna velika pobeda ovog sistema.

Treca stvar i najgora, mafija vodi drzavu i nikada necemo imati fer izbore ni fer kampanju.

I poslednje, 25-30% ljudi u zemlji razmislja jos uvek normalno i glas su razuma ove drzave u pokusaju.

Beograd jeste kao prvi korak, ali mislim da na kraju prebrojavanja rezultata, izvedenih manipulacija i dogovora za tajnim stolom i iza zatvorenih vrata... ovo neće biti izbori gde je taj prvi korak napravljen... Zapad i Amerika ništa neće reći za izbore, jer im je Vučić potreban da uradi ono što se traži od njega i ono što se očekuje (a verovatno je zbog toga i postavljen), dok su Lukašenka i Belorusiju za stvari koje su bile i manje vidljive i bez većih pokrića- sankcionisali, jer isti nije u njihovom interesu i ne sprovodi njihovu politiku već prorusku, gde se opet vidi i ogleda zapadnjačko licemerje... Isto tako ni Rusi neće reći ništa zbog svojih interesa, jer im ovi neće uvesti sankcije (jer bi izgubili dobar deo glasova) i zato što znaju da Vučić igra igru sedenja na dve stolice...dok bi opozicija potencijalno mogla to da uradi, uglavnon ona. prozapadno orijentisana (za njih može da važi i ovo prvo što važi i za Vučka)...

Problem je sto mi nikada nismo bili demokratska drzava i ljudi nemaju svest o tome kako je kad izgubis nesto sto nikada nisi imao. Demokratija kod nas moze da prodje samo kao acquired taste. Vecina gradjana misli da treba da uzme 4000 za glas, eto zaradice nesto za malo cimanje, vecina gradjana misli da je ok krsiti zakon ako mozes da se izvuces, a pri tom nesto i zaradis. Prosto mi kao drustvo nemamo svest o bilo kakvom sistemu socijalne pravde.

Svakako da je glupo da u BG glasa neko ko nije iz Beograda, logično, ja sam se osvrnuo na pojedine tvitove glasača/kandidata opozicije od kojih je jedan glasio da mu je žao što nas 'M*džahedini nisu potamanili sve do jednog devedesetih' zbog šake ljudi koja je došla da glasa iz Republike Srpske i taj tvit nakupio skoro hiljadu lajkova 🤡 zato i rekoh da se ne odnosi na forumaše i objave ovde.

Evo možda će biti šansa za nove izbore bar u Beogradu, neka se ovi koji su ostali kod kuće danas izađu i poguraju ljude koje žele.

Vlast u Srbiji promenice se kada bude na izbore izaslo izmedju 5 i 10 posto vise nego sada i to je to..
Kada 70% ljudi izadje na izbore, on pada naravno.
Prognoza opozicije da ako izadje 5 ili vise procenata na izbore, da će izgubiti Vučić vlast, bila je tačna, makar za Beograd.
Moj stav je da ako bih bas morao birati pametniju politiku za svoju zemlju, vise bih isao ka zapadu nego ka Kini i Rusiji, a razlog je jednostavan, prosto Rusi nisu naša braća, gledali su i u ono zlo doba svoj interes, pa bili i po strani, kada Ukrajina nije bila po strani, ako se sećate, oni su nam ga zavukli da izvinete..
Drugo, nije dobro i pametno biti SADA dobar sa Rusima, niti su nam oni istinska braća i istinski toliko bliski.
Kina mi se takodje ne dopada, kao i silne firme i prljava tehnologija i fabrike sa prljavom tehnologijom koje dovodimo u Srbiju, sa Kinom u tom smislu nikako ne bih saradjivao.
Mi smo Evropska zemlja, treba graditi dobre i ljudske i posloven odnosne sa zemljama iz okruzenja i zapadnim evropskim razvijenim zemljama.

Problem je sto mi nikada nismo bili demokratska drzava i ljudi nemaju svest o tome kako je kad izgubis nesto sto nikada nisi imao. Demokratija kod nas moze da prodje samo kao acquired taste. Vecina gradjana misli da treba da uzme 4000 za glas, eto zaradice nesto za malo cimanje, vecina gradjana misli da je ok krsiti zakon ako mozes da se izvuces, a pri tom nesto i zaradis. Prosto mi kao drustvo nemamo svest o bilo kakvom sistemu socijalne pravde.
Jeste i to! Svaki problem je dublji nego što se misli, i uglavnom lično dolazi iz samog društva! Mentalitet, socijalni maniri, svest i shvatanje realnosti, politika, način života i razmišljanja, funkcionalnost same zajednice ljudi, ustanova kao i države su samo manifest shvatanja, stavova i navika celog društva ali i određenih pojedinaca iz tog istog društva... Da bi napravio trajne i suštinske promene moraš prvo da promeniš pojedinca, pa društvo, pa državu na kraju da oblikuješ- a to je sve Sizifov posao!

Svakako da je glupo da u BG glasa neko ko nije iz Beograda, logično, ja sam se osvrnuo na pojedine tvitove glasača/kandidata opozicije od kojih je jedan glasio da mu je žao što nas 'M*džahedini nisu potamanili sve do jednog devedesetih' zbog šake ljudi koja je došla da glasa iz Republike Srpske i taj tvit nakupio skoro hiljadu lajkova 🤡 zato i rekoh da se ne odnosi na forumaše i objave ovde.

Evo možda će biti šansa za nove izbore bar u Beogradu, neka se ovi koji su ostali kod kuće danas izađu i poguraju ljude koje žele.
A ti ljudi bi imali svasta da kazi o svima bez obzira s koje strane Drine dolazimo. To ti je obrazac ponasanja, dolazi iznutra.
Jeste i to! Svaki problem je dublji nego što se misli, i uglavnom lično dolazi iz samog društva! Mentalitet, socijalni maniri, svest i shvatanje realnosti, politika, način života i razmišljanja, funkcionalnost same zajednice ljudi, ustanova kao i države su samo manifest shvatanja, stavova i navika celog društva ali i određenih pojedinaca iz tog istog društva... Da bi napravio trajne i suštinske promene moraš prvo da promeniš pojedinca, pa društvo, pa državu na kraju da oblikuješ- a to je sve Sizifov posao!l
Mislim da bi tu bio efikasniji top down pristup. Kada bi se zavela vladavina prava, pa kad bi ti ljudi bilo dosledno kaznjavani kada krse zakon brzo bi se naucili redu i miru. Zato je glavno pitanje zapravo pitanje vlasti.

Last edited:
Back