Izbori

Pa, Miloše, ljudi moraju da se organizuju u nekakve grupe kako bi politički delovali. Zaista ne razumem koja je alternativa? Druga stvar je to što se stranački angažman kod pojedinih svede samo na lovljenje prilike da se nabudže evrima i ostvare svoje priv/posl. interese. Mi inače nemamo kulturu da prvo pospremimo u svom dvorištu, bilo da je u pitanju zaostavština devedesetih ili stranački tajkun uhvaćen u muljanju, a to je mnogo veći problem. Politička scena je puna ljudi sa takvim sumnjivim pedigreom.

Još jedan problem je to što ne znamo uvek i sa sigurnošću šta koja stranka zastupa u smislu vrednosti i opredeljenja, jer ih često u javnosti predstavljaju funkcioneri koji kao da su na drugim krajevima spektra.

Naravno, ne govorim o SNS, to je samo uglađenija verzija viđenog u devedesetim.

U grupe da, možda više građanski orijentisane, ali i tada treba misliti svojom glavom i ne slediti slepo ciljeve grupe, jer stranačka vrhuška te može otkačiti koliko sutra, nakon što iskoristi određene kapacitete člana sledbenika. Za SNS je jasno kuda to vodi i da štošta nije dobro. Ja sam suštinski protiv povratka na bilo šta staro, a loše, a već sam pričao i zašto smatram i da Đilas ne bi trebalo da bude reper za bilo šta dobro, i zašto mislim da ne treba biti deo ni njegovog političkog delovanja - bio je na vlasti, bilo je takođe dosta afera koje su ga pratile, korupcija takođe cvetala, bio je i gradonačelnik Beograda, a negde nije učinio apsolutno ništa, ali ništa, i to dok je njegova stranka bila na vlasti na lokalnom nivou, te nije bilo prepreka kao što recimo danas ima Medijana u Nišu. Dakle., rezultati su bili veoma razočaravajući i samim tim, treba pokušati sa nekim novim licima. Politički, ali pre svega stranački, aktivizam može biti surov, i ne mislim da ga trebamo svi upražnjavati, već naprotiv, potrebno je da se udaljavamo od toga i nateramo te grupacije da mnogo više cene ljude i potencijalne glasače, da nema sigurnih glasova. Sve dok se ljudi ponašaju kao nečiji podanici, teško možemo napredovati. Korupcija je srž problema i ona se ne može iskoreniti smenom jedne osobe, ili jedne vlade, nema magičnog štapića da se desi suštinska promena preko noći. To je proces koji mora da potraje, a najviše zavisi od narodne volje i spremnosti da se uhvati u koštac sa tim, što nije jednostavno, jer je dosta i "običnog" sveta na neki način učestvovalo u korupcijskim činovima. Ako pristajemo da se stalno grupišemo po nekakvim partijama, naročito onim gde su vođe istaknute, to znači da vrlo lako možemo biti iskorišćeni, ili u najboljem slučaju, steći samo privremenu korist, koja se već sutra može obiti o glavu. Stranačko zapošljavanje se mora smanjiti na minimum, a to nisu želele ni demokrate, a tek SNS, tako najlakše kontrolišu masu i održavaju se na vlasti.

Često kritikujemo RTS, a nadam se da ste svesni da nam je javni servis zapravo najobjektivniji medij u zemlji. Svi ostali relevantni idu iz krajnosti u krajnost, kao da živimo u paralelnom univerzumu. Kada vidite da i vlast i opozicija kritikuju neku tv, onda je to signal da tu postoji bar nekakva objektivnost i da se koliko toliko, ne podleže ucenama.

U redu je da se simpatiše neka stranka, normalno je da se preferira neka više od drugih, ali to je nešto sasvim drugo od stranačkog aktivizma koji neretko deluje sektaškim pristupom, što je vrlo zabrinjavajuće.​

Mi i nemamo dugu istoriju višestranačja i slobodnih izbora, a demokratija u nekom osetnijem obliku je i dalje misaona imenica. Mislim da je teško očekivati da građanske grupe mogu uraditi nešto u obliku u kom postoje. To je jedino pritisak, koji ne upali uvek i prilično je efektno samo na lokalnom nivou, odnosno, čini se da je to slučaj kod nas. Uvek se dešavalo da se na takve građanske inicijative nakače kojekakvi politički frikovi kako bi dobili platformu za delovanje, ili se u samom pokretu javi potreba pojedinaca da sebe istaknu kao vođu, i onda sve poprima strukturu koja negira jednakost.

Korupcija postoji i u najuređenijim demokratijama, samo je razlika u tome što u takvim sistemima ima mehanizama da se izvršna vlast natera da poštuje zakone i pozove na odgovornost, jer su sudstvo i sva druga kontrolna tela nezavisni subjekti. Uticaja uvek ima, naravno, bilo kroz imenovanje sudija u Vrhovnom sudu (kao što je recimo to aktuelno sada u Americi), ali postoji čitav niz regulatora koji (mogu da) reaguju na koruptivne radnje.

A objektivnost i RTS su i dalje na udaljenoj distanci, tu ne mogu da se složim. Vrlo stidljivo i verovatno na ličnu inicijativu i hrabrost pojedinaca se desi da se čuje kritika vlasti, a da je to medij koji ima objektivnost kao primat onda bi se drugačija slika gledala. Doduše, to nije samo naš nedostatk, jer su i normalnijim zemljama javni servisi uvek u nekakvoj ljubavi sa vladajućom garniturom, ali to nije uporedivo sa nama jer ovde trpimo autokratsku vlast i svakodnevne zloupotrebe jednog čoveka koji je sve medije sa nac. pokrivenošću stavio u funkciju svoje partije i prodavanje magle.

Ne treba da težimo nemogućim stvarima, pa ni društvu bez korupcije, već da se ona svede na minimum, i da većina ne misli da je normalno nekog podmititi ili mu namestiti posao i sl.

Ovo danas što imamo u lokalu je bukvalno preslikana slika vladavine DS-a od pre 15-ak godina. U opštini se moglo zaposliti samo ako se učlaniš u stranku, a tako je i danas, s tim da tad nije ništa ni urađeno kod mene u kraju, dok danas jeste, iako nedovoljno i uz mnogo manjkavosti.

I ne mislim da bilo kome treba nabijati na nos što je njegova opština glasala za vlast ili koga god. Čitam danas kako se u grupi malih proizvođača žale da neće da otkupljuju mleko i sir od malih gazdinstava u Novom Kneževcu, a neki u komentarima pita a za koju stranku su ta sela glasala. Da li je to bitno? Glasali su za iste ko i 95% Srbije, ali to ne treba da bude kamen spoticanja.

Ovo danas što imamo u lokalu je bukvalno preslikana slika vladavine DS-a od pre 15-ak godina. U opštini se moglo zaposliti samo ako se učlaniš u stranku, a tako je i danas, s tim da tad nije ništa ni urađeno kod mene u kraju, dok danas jeste, iako nedovoljno i uz mnogo manjkavosti.
Stranačkog zapošljavanja i favorizovanja kadrova je uvek bilo, slažem se, to nije odlika samo ove garniture. Jedina bitna razlika što su DS-ovci i sateliti uglavnom zapošljavali ljude iz struke za dato radno mesto i to je verovatno manje bolo oči. I nije postojala ta psihologija dužničkog ropstva kako praktikuje SNS, u smislu uslovaljavanja i vaspitnih mera ako nekad negde nešto ne uradiš što zatraže. i još jedna važna stvar je što su tih godina čišćeni svi SPS, JUL i SRS kadrovi i onda je to često išlo bešumno. A i gomila kadrova je brzo preletela u DSS i druge stranke koalicije.

Kako da nisu zapošljavali ljude od struke. Sve sami "stručnjaci" u opštini, koji su toliko bili stručni da nisu umeli baš ništa smisleno da urade. Puno je predrasuda i pogrešnih zaključaka. Suštinske promene ne dolaze preko noći. Naravno, treba krenuti od nečega, ali kada vidim često "ali" ne bi li se neka stranka uzdigla u svakom segmentu u odnosu na aktuelnu garnituru, ježim se. Voleo bih dugoročno da težimo društvu koje će biti dovoljno inteligentno da rasuđuje i tera političare da rade u interesu zemlje, a ne obrnuto. Njihov je izbor da se bave time i moraju snositi više odgovornosti. Takođe, treba da budu svesni da su smenjivi i da, po potrebi, to ne bude težak zadatak. Ne znam šta je ovo danas, kada i pored dostupnog interneta, kod mnogih vlada jednoumlje i hipnotisanost. Bilo bi lepo da se udaljimo od favorizovanja kulta ličnosti, i da nam ne bude previše bitno ko su premijer ili predsednik, već da sudimo po njihovom radu. Danas nažalost imamo vrlo podeljeno društvo koje ide iz krajnosti u krajnost i ne ume ili ne želi da sagleda širu sliku.

A preletače ne treba primati u svoje jato. Takvi neka izađu iz politike. Čast stručnim izuzecima.

EU is concerned
Šolc: „Princip nepovredivosti granica primenjuje se na svaku zemlju, nezavisno od toga da li leži istočno ili zapadno od nas, i svaka zemlja se toga mora pridržavati, nezavisno od toga da li je mala ili je veoma moćna“, kazao je Šolc i dodao da je to „fundementalni princip međunarodnog prava i ključni deo onog što nazivamo zapadnim vrednostima“.

Granice nepovredive kako kome i kako za koga. Licemerje. Isto sledi i Ukrajincima, uzeće im teritoriju da se nagode sa Putinom i ubediti ih da su pobedili.

Doduše, to nije samo naš nedostatk, jer su i normalnijim zemljama javni servisi uvek u nekakvoj ljubavi sa vladajućom garniturom, ali to nije uporedivo sa nama jer ovde trpimo autokratsku vlast i svakodnevne zloupotrebe jednog čoveka koji je sve medije sa nac. pokrivenošću stavio u funkciju svoje partije i prodavanje magle.
Ovo zavisi pre svega od finansiranja.

BBC je mogao da se direktno protivi ratu u Iraku svoje vlade, jer ne zavise od državnog budžeta, ni od trenutne vlasti. Pretplata im je dovoljna za finansiranje.

Sve dok RTS dobija novac iz budžeta, moraće da bude podoban...

Ovo zavisi pre svega od finansiranja.

BBC je mogao da se direktno protivi ratu u Iraku svoje vlade, jer ne zavise od državnog budžeta, ni od trenutne vlasti. Pretplata im je dovoljna za finansiranje.

Sve dok RTS dobija novac iz budžeta, moraće da bude podoban...
Mislim da je kod BBC takav uticaj moguć kroz upravljačke kadrove, jer ih bira nekakav bord koji valjda između ostalih čine i zvaničnici Vlade. Nisam potpuno siguran, ali se sećam neke afere od pre par godina kroz koju je provejavala činjenica da ni oni nisu u potpunosti operisani od spoljašnjeg uticaja.

Meni ni BBC nije sinonim za objektivnost, već za agenda setting, shodno interesima.

Kako god okreneš, RTS je najobjektivniji televizijski medij u Srbiji, iako to ne znači da je potpuno objektivan, već samo da je objektivniji od drugih. Možda se nekima dopada više izveštavanje Pinka, a nekom N1 i Nove, ali i jedni drugi idu u ekstremnu krajnost i isključivo napadaju neistomišljenike (Pink tu svakako prednjači), ali ono što preferiramo, ne znači da je nužno objektivno, štaviše opterećujuće je kada na dnevnom nivou štancuju vesti, nekad samo kritike, a nekad potpune bljuvotine. Toga na RTS-u uglavnom nema, i rečnik koji se koristi je primereniji. Na kraju, to nam je i najgledanija tv, što je i dobro u današnje vreme.​

To je tvoj subjektivni doživljaj i verovatno ga temeljiš na neutralnom vrednosnom kontekstu aktera koji provejava u prilozima, a koji ne znači nužno i objektivno izveštavanje. Nisam siguran da bi se oni koji se profesionalno bave analizom sadržaja (Dnevnika 2 npr.) složili.

A koji medij je objektivniji po tvom mišljenju i na osnovu čega temeljiš to? Naravno, mislim na bitnije medije koji se bave informativnim programom?

Ne smatram da imamo štampani medij, radio ili TV za koji bi moglo da se kaže da je nepristrasan i objektivan u svom radu. Ali mislim da bi RTS od svih najviše morao da teži ka takvom radu i izveštavanju, zato što im je to obaveza, bez obzira na to kakve pritiske trpe. Ne očekujem da istim intenzitetom kritikuju vlast kao što to rade N1 ili Nova (koji su druga krajnost), ali su dužni da o svim dešavanjima izveštavaju bez friziranja, uvijanja i odlaganja, kao i da prestanu sa praksom da svako izveštavanje o, recimo, ovim protestima nivelišu prenošenjem Vučićevih nebuloza sa ciljem da sve deluje egal.

Mediji u privatnom vlasništvu uvek naginju strani shodno interesima vlasnika koji se vode različitim parametrima. Svi naši mediji sa nac. frekvencijom danas su u službi odbrane režima.

Ono što je obaveza svih je da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda. To mnogi ne čine, a kodeks krše u tolikoj meri da bi u uređenoj državi gde regulator svoj posao radi nezavisno i profesionalno ostali bez dozvole za rad (ili je ne bi ni obezbedili).

N1 i Nova S jesu druga krajnost, ali setimo se da se tamo retko čuje druga strana jer ta druga strana ne želi i ne sme da ide na te televizije. U početku nije bilo tako, ali sad su maltene u ratu.

Ne znam kakvi su Euronews i Newsmax kod nas, ali svakako je to Telekomovo, a i ima promil gledanosti, pa nije ni bitno.

@dodo Nisi odgovorio koja je televizija objektivnija (dakle ne potpuno objektivna, komparacija prideva) već samo ističeš da javni servis treba da izveštava na drugi način. To niko ne poriče, ali mislim da nemamo trenutno bolju alternativu. RTS ne treba da izveštava kao tabloid, niti da zauzima stavove prilikom izveštavanja (u čemu prednjači Pink, a sve više su toksični i N1 i Nova). Imam instaliranu aplikaciju Nove na telefonu i postalo je baš opterećujuće koliko iskaču notifikacije Vučić obukao odeću vrednu nekoliko hiljada evra, Vučić uradio ovo i ono, Vučić se obraća po stoti put, te imam utisak da su opterećeni njim približno Pinku, bez obzira što im ne dolazi u goste, a kad se nekom daje na značaju, makar i u negativnom kontekstu, znamo da to u suštini pomaže njegovom rejtingu. Predstavnici vlasti uglavnom ne gostuju na Novoj, a opozicije nema na Pinku, čak izbegavaju i pred izbore kada dobiju pozive. Dakle, nisu spremni da se bore sa vetrenjačama u dovoljnoj meri.

Pa N1, bez sumnje. To ne znači da ne mislim da su pristrasni i često histerični.
Vreme, Radar, i u nekoj meri NIN. Danas žarko želi da bude Guardian ali im ne ide, kolumne su im neotesane.
Verovatno ima lokalnih novina i portala, ali to je sporadično.

Back