Izbori

Mađarima je lakše. Oni barem znaju koji im je strateški pravac, znaju gde su im granice i ko su im saveznici.

Mi smo totalno izgubljeni na svim poljima i bojim se da, ukoliko se ne napravi neko održivo rešenje za period posle Vučića, rizikujemo da dobijemo novi DOS i novu dozu haosa. Ne znam kako će se studentski pokret odnositi prema različitim pipavim pitanjima, ali nadam se da neko razmišlja o tome jer će ta opcija dobiti glasove i ostrašćenih desničara i onih koji su glasno proevropski orijantisani.

Jedino mi je realno da ako uspeju da pobede, da to bude sličnim "oružjem", a to znači ne preveliko odstupanje od aktuelne politike, ali sa većim fokusom na odgovornosti i kažnjavanju onih koji su radili protivzakonito, i uglavnom na tako nekim unutrašnjim stvarima, dok za spoljnu politiku, možda bude i gore od SNS-a, koji je načelno proevropski, ako ciljaju da dobiju širu podršku. Tek kasnije, u slučaju pobede, možda krenu da se bave suštinskim pitanjima, pristupom EU i drugim temama. Iznenadilo bi me ako izađu sa jasnim stavovima (a koji se neće svesti na Srbija Srbiji) i pobede. To bi bilo dobro, kako ne bismo lutali još godinama.

Didn't age well šta? Nije mu ni krenuo mandat, već najavljuje, a i to se sve odnosi na borbu protiv sistemske korupcije. To je maltene njegov ceo predizborni program i obećanje. Jahanje na antiruskom sentimentu je već provaljena priča. To čišćenje je jedina stvar koja moža da protrese Mađarsku, ali zaista ne vidim na koji način će to uticati na odnos Mađarske sa drugima i ne očekujem bitne političke zaokrete. Čak je i u prvim izjavama bio prilično rezervisan, osim što najavljuje jačanje tradicionalnih saveza.

Magyar je konzervativac, pripada desnom centru i sedeo je u Fidesu do pre par godina. Ne vidim na koji će način to da uzdrma ili promeni poziciju Mađarske po mnogim pitanjima, spolja ili interno. Lik je tokom kampanje glasno kulirao neka pitanja, recimo stanje LGBT zajednice koju je Orban targetirao i pravno izopštio. Meni je veće iznenađenje to što su progresivne snage i stranke levog centra i one koje zastupaju soc-dem agendu postale totalno nebitne i to što je izborni kolač pripao desničarima i nacionalistima.
pa ako smo se vec dotakli LGBT pitanja, da on pripada konzervativnoj strani ali i takav je za njih verujem mnogo prihvatljiviji od Orbana. Prosle godine je Prajd prvi put bio zakonski zabranjen u Madjarskoj, vlast je pretila da ce koristiti AI da identifikuju one koji krse zakon. Opozicioni gradonacelnik i ostali su ipak izasli na mars i tako je Prajd postao jedan veliki antivladini protest. Peter nije hteo da se eksplicitno izjasnjava o Prajdu ali je izmedju ostalog izjavio da je vlast sirila mrznju u javnom prostoru i da je raznoraznim potezima skretala paznju sa stvarnih problema, sto realno i rade ti ‘cuvari porodice i tradicionalnih vrednosti’ u nekim drzavama. Meni to vec zvuci dosta prihvatljivije.

https://telex.hu/belfold/2025/06/28/orban-viktor-magyar-peter-pride-ongol

Takodje Orban i njegovi su godinama uvodili anti lgbt zakone po uzoru na ruske o kojima je EU sud pre par dana doneo presudu

https://www.bbc.com/news/articles/cddqvyr0yjro

Dovoljno je da ukinu te zakone i da Madjar nema izlive mrznje kao Viktor mislim da je njima to dovoljno. Mada koliko vidim novi ministar saobracaja je gej kako se prica. Btw, Madjarska ima zakon o istopolnim zajednicama.

Sto se tice naseg studentskog pokreta meni je citava stvar jako sumnjiva. Ne znamo program, ne znamo ko je na listi, ne znamo misljenje o bitnim pitanjima. Imamo samo komunikaciju i predstavu o njima samo na osnovu drustvenih mreza gde su prisutni (instagram i twitter) na kome su ih okarakterisali kao desnicarski nastrojene sudeci po objavama dok oni tvrde da nisu ni za jednu ni za drugu stranu i da imaju ljude raznoraznih ideologija podjednako u svojim redovima. Kome verovati ne znam ali i SNS je 2012. bila stranka sa opstim mestima: za pravdu, slobodne izbore, eliminisanje korupcije, jake institucije itd pa su posle godinu dana pokazali svoje pravo lice. Da se pitam ukinuo bih koalicije, pa neka svako glasa za stranku koja im najvise lezi. U suprotnom u takvim kombinatorikama uvek mogu da se provuku neki sumnjivi elementi. Kad prodju izbori tek se onda prave dogovori i stvara vlast a odluke se donose kompromisima. Nije normalno ni u jednoj demokratiji da neka stranka ima 50% i vise glasova. Americki sistem favorizovanja dve partije mi se ne svidja kao ni britanski first past the post sistem

Nekad smo na balkonu dočekivali sportiste nakon velikih uspeha na terenu i radovali se zajedno svi a sada dočekujemo ubice, silovatelje i ostale vrste kriminalaca koji su lojalni srpskom Hitleru.

Ostvarili su, zaista, vrhunski rezultat. Uspeli su da budu deportovani iz Crne Gore i mislim da bi stvarno bio red da im hulja podeli ordenje. Osvetlali su obraz srpskom kriminalu.

717187303-27063838509942640-5624089349101297816-n.jpg

Avion, lux hotel i dva autobusa za diiiivneeee momke koji su hteli samo da obraduju i pokažu najiskreniju ljubav prema otadžbini i vrhovnom vođi, huliganu sa Marakane. Po povratku na Bg aerodrom su samo nestali. Puf!

A dodatno ordenje su zaslužili jer su heroji koji
gasili požare!

A i do Makedonije pre par dana svraćali na izlet.

Celu državu uzeo kao neme taoce i radi, priča, šta mu se ćefne. Sad počeo i u drugim zemljama da preliva...

A sve je moglo lako da se reši, samo su trebali da mu kažu i on bi im se zahvalio na svemu što su hteli da urade i poslao bi ih nazad :ROFLMAO:

Još se nije slegla prašina oko ubistva na Senjaku i Veselina Milića, eto novog skandala.

Što više bude odlagao izbore, sve će više da se zakopavaju, tu dileme nema.

Ја и даље, вероватно и Ђилас, не знам о којој листи причате. Ко је носилац те листе, ко су чланови...ако се зове студентска листа, ваљда треба неки студенти да се представе јавности.

Potrebna je proevropska opozicija samostalno jer studentska lista nije (otvoreno) proevropski opredeljena - sto i odbija jedan deo opozicionih glasaca da ih podrzi. Tako da je njihovo samostalno prirustvo jako bitno, i nikako nije "potpomaganje rezimu".

Svako ima svoje poglede. To sam napisao prevashodno za Đilasa, koji je bojkotovao beogradske izbore, jer kao nije bilo izbornih uslova, i time pomogao režimu da se zadrži na vlasti, a u isto vreme učestvovao na nekim drugim lokalnim izborima, i mimo toga, generalno mi ne uliva poverenje na osnovu svega što je do sada radio, kako na vlasti, tako i mimo nje. Videćemo i za ove druge šta će na kraju reći, ali evidentno je da su im važne funkcije i da ne žele tek tako da prepuste deo kolača drugima zarad eventualnih promena.

Ono što se već sada naslućuje je da nećemo imati samo SNS protiv Studentske liste, već da će biti složenija situacija. Studenti su za sada obelodanili da su za Kosovo i Metohiju unutar Srbije, što mi je svakako ok kao stav, ali mislim da će morati u nekom trenutku da kažu nešto više o spoljnoj politici. Pretpostavljam da će fokus biti na unutrašnjoj, korupciji itd, kako bi se privoleo veći broj birača da stane uz njih, dok jasno izjašnjavanje po pitanju spoljne politike nikako ne može da zadrži sve birače na okupu. Bilo da su više za zapad ili istok, zameraće im se. Evo već sada im neki zameraju za Kosovo, jer to vide kao prepreku putu ka EU, što verovatno na kraju tog puta, i jeste neka istina, ali ne vidim ni smisao da neka stranka izađe i kaže, mi smo za kršenje Ustava Srbije i nismo za Kosovo u Srbiji, tako da sve ima svoje. Verovatno će se karte otvarati tek nakon raspisivanja izbora, a ovo sada što imamo su samo neke naznake.​

Ево и Вучић вам најављује оставку, да би се спремио за место премијера. Све вам је олакшао, ето таман може неко из опозиције да победи за председника. И онда коначно вратимо тој функцији небиност. Значи некакав блокадерски Тома Николић...

Onda prvo treba da odgovara za zloupotrebu položaja, jer je delovao van svojih ovlašćenja.

Он расписује изборе кад му падне на памет. Јебеш Устав и законе, биће кад он каже да ће бити. За њега је и Милошевић био аматер

Молим вас, то је све по закону. Не расписује он, него народна скупштина. А пошто је владајућа већина СНС, има да се слуша председник. Још је увиђајан, па чека да се заврши лето да сви будемо на броју.
Све вам чини, а ви тако.

Nijedan zakon ne propisuje da su narodni poslanici klimoglavci koji rade ono šta im kaže neko iz izvršne vlasti 😆

Izbori
Back