mt Malta 2023: The Busker - Dance (Our Own Party)

Aidan - Regina definitivno favorit.

Ne znam da li smo ikada imali malteški na Evroviziji? Koliko se sećam on je i prošle godine bio jedan od favorita, isto na malteškom. Ovaj tizer zvuči obećavajuće.

Brooke nije loša isto, ali uzimajući u obzir da zvuči više kao žiri pesma i da sada isključivo publika odlučuje u polufinalu mislim da je Aidan bolja opcija.

Bio je 1971. koliko se sećam.

Evo poslušao sam sve isečke, i od 40 izdvojio bih 12, i to ovim redom:

1. Mikhail - "Leħen fiċ-ċpar"
2. Clintess - "Lura Qaff"

Ove dve ubedljivo najbolje!! Na malteški su obe... Inače mi se dopadaju svi isečci od pesama na malteškom jeziku ovaj put.. :)

3. Cheryl Balzan - "La La Land"

Ovo mi je najbolji isečak od pesama na engleskom jeziku..

4. Maxine Pace - "Alone"
5. Aidan - "Regina"
6. Dominic and Anna - "Whatever wind may blow"
7. Brooke - "Checkmate"
8. Maria Christina - "Our flame"
9. Haley - "Tik tok"
10. Maria Debono - "X'Allegrija"
11. James Louis - "Dream"
12. Ryan Hili - "In the silence"

Videćemo kako će se ovo dalje razvijati.. 🤔😊

Natjerao sam se još jednom da poslušam sve isječke (onako kako su raspoređeni po četvrtfinalima) i zapravo nije toliko loše, ima nekolicina pjesama koje intrigiraju i koje baš želim čuti cijele.

1. četvrtfinale je definitivno najjače, iako ne znam zašto su ovamo strpali sve do jedne pjesme na malteškom jeziku. Izdvajaju se:

Aidan - Reġina - na prvu mi se nije svidio isječak, ali kasnije uđe u uho, definitivno je Aidan ponovno produkcijski najozbiljniji i najviše televote friendly
Haley - Tik tok - ovo mi ne izlazi iz glave, djeluje kao baš, baš dobra balada, ima nešto definitivno i ovoj se pjesmi možda i najviše radujem čuti je cijelu
Klinsmann - Piranha - na stranu glupav tekst, ali ima dobru melodiju + on je slatkica
Mikhail - Leħen fiċ-ċpar - slabija malteška balada od Tik tok, ali neloše

2. četvrtfinale

Brooke - Checkmate - od prvog slušanja mi je zapala za uho, favorit uz Haley definitivno
Lindsay - Haunted - doima se kao fina baladica, naravno, nedovoljno dobro za ESC, ali u ovoj konkurenciji...
Maxine Pace - Alone - uz Aidana možda i najbolja produkcija, zvuči fino, ali definitivno treba čuti čitavu
The Busker - Dance (Our Own Party) - onako, simpatično donekle

3. četvrtfinale

Ovdje mi se doslovno ništa nije svidjelo do te mjere da poželim poslušati cijele 3 minute jednom kad izađu, ali ajde kao okej su Chris Grech - Indescribable i James Louis - Dream. Plus honorable mention za Andre - Broken hill, lik je meme u najavi s onim scary pogledima i izbuljenim očima. 🫠

Dakle, neki top 5 na temelju isječaka:

1. Haley - Tik tok
2. Brooke - Checkmate
3. Aidan - Reġina
4. Klinsmann - Piranha
5. Maxine Pace - Alone

Sačuvaj bože oni nisu čitavi sa količinom pesama. Jedva sam odslušao i sve mi je samo prozujalo ništa mi nije ostalo u sećanju. Čekam cele pesme onda možda dam neki sud 😆

Znam da se ukusi razlikuju, ali zdrav razum mi govori da je ovo loše svakom ko ima funkcionalna čula sluha i vida. Baš sam dobio neprijatan transfer blama od ovog videa.

Ježim se od pomisli na kvalitet ostalih 700 pesama malteškog nacionalnog finala kada je ljudima ova pesma omiljena. Utisak koji sam dobio je neko četvrto mesto na nekom turskom ili grčkom nacionalnom finalu 2007. Kriminalno je zastarela pesma, pregažena vremenom i prostorom, sa potpuno besmislenim tekstom i sa amaterskom produkcijom.

Nastup je u skladu sa pesmom i vokalima (2 dinara), ali ne mogu da budem previše kritičan, jer pretpostavljam da su im uslovi i resursi bili veoma ograničeni. Ipak, cela ova estetika i koreografija su mi veoma neki zli gusar u seriji Lazy Town.

Haos 🥶

Last edited:
Nakon cijelih pjesama baš mi se pokvario utisak o Regini, ok, treba čuti normalnu studijsku verziju, ali previše je sve nabacano i meh. S druge strane, Haley - Tik tok i Klinsmann - Piranha su mi opravdali očekivanja i to su zapravo jedine dvije pjesme koje su mi vrijedne spomena nakon lajv izvedbi.

Brooke na 1:39:40

Opravdala očekivanja na temelju isječka, u usporedbi s Aidanom je odlična. Mislim da zaista ne bi trebala imati konkurenciju što se konačne pobjede tiče

Ne znam. Meni nešto fali. Jesu joj i ovo radili Bugari? Svakako u slučaju da uspe da pobedi imam osećaj da će promeniti pesmu.

I uopšte mi nije jasno zašto Malta ima izbor sa toliko pesama, a fazon po površini su u rangu sa Čačkom. 🙈

Back