Ne mozes da ne prepoznas istorijski momenat ranih 2000ih, mozes samo da ga ne iskoristis, tj. da ga iskoristis za svoje dupe.
Mislio sam na 2012. ne na post-5 okt. (neprepoznavanje momenta, recimo mandat Dacicu nakon prvog kruga predsednickih izbora npr). Dacic je nakon lokalnih izbora morao da raspusti vrh novosadskog SPS-a jer su odbijali da raskinu saradnju sa DS na lokalnom nivou.
Da su sjebali stvar, jesu, pre svega sto nisu sproveli lustraciju. Mozemo pricati o tome ko je to onemogucio.
Ovde se tih 12 godina pripisuje DS-u a ako uzmemo da analiziramo rezultate izbora, vlade i ideologije partija u vlasti ispade da se pod DS period racuna sve proisteklo iz DOS-a. Znam da je Botina DS tripovala Blerov Treci put i spajanje nespojivog ali u praksi se to pokazalo kao sugavo resenje koje je rezultovalo u cupkanju u mestu. Mnogo je lakse kad imas centralno upravljanje i jedan covek odlucuje o svemu. Zna se ko se koliko ugradjuje i koja je adresa za obracanje. To pre prve Vuciceve vlade nije bilo moguce.
I rekao bih i da im je veci problem bio sto su pokrali i rasprodali apsolutno sve sto su mogli, a izgradili skoro nista. Mi npr. seremo SNSu za Rio Tinto, a on je usao u Srbiju dosta pre 2012. Svaka domaca banka, pivara itd. je prodata u bescenje. Jedino je korumpirana Delta prezivela i procvetala tokom DSa.
To je konstanta svih vlada nakon 5. oktobra, nece se promeniti ni Vodjinim odlaskom. To je onaj cuveni Milosevicev govor 2000. Oni su tu da stite interese stranog kapitala.
Moze se pricati o tome u kakvom su stanju bile fabrike i oprema posle 10 godina embarga i ekonomske krize osamdesetih. Za banke cu se sloziti, to je bio najveci pucanj u nogu, jer danas privredu nema ko da kreditira.
Pivare su (skoro sve) uspesno privatizovane, pocelo se jos krajem devedesetih. Za Celarevo i Apatin znam da su privatizovani po slovenackom modelu, druga stvar sto su radnici deonice prodali i ulagali u nekretnine.
Rio Tinto je tad dobio dozvolu za istrazivanje, ne i iskopavanje, koliko sam upoznat. Mozda gresim, nisam toliko detaljno pratio tu temu.
DS nas je ideoloski bio priblizio EU, ali je Vucic to uradio birokratski.
Koji kriterijum koristis kad pricas o birokratskom priblizavanju? Momenat otvaranja pregovora nakon Briselskog?
Tadic se maknuo nije sa Kosovom apsolutno nigde, gomila zakona koja je relativno lako mogla da se donese da bismo se uskladili sa EU poglavljima se jednostavno nije desila, cak je i organizacija Prajda tek krenula nakon njih.
Da li mislis da je socijaldemokrata Tadic sa Tomom, Vucicem i Kostunicom kao opozicijom imao isti kapacitet da nametne resenje suprotno nacionalnom interesu kao Vucic u svom hibridnom rezimu danas? Nije cudno sto je instaliran bas on da zavrsi posao sa Kosovom. U vezi sa tim i Prajd, gde su odjednom nestali navijaci Zvezde i Rada nakon sto je Vucic dosao na vlast? Odjednom im pederi nisu bitni nakon sto je Vodja rekao da su huligani jaci od drzave?
Proces pridruzivanja ima odredjenu dinamiku i neke procedure moraju da se ispostuju. Vodja je obesmislio parlament i rasprave o bilo cemu nije bilo a nije ni sad mnogo bolje. Koje zakone je Bota mogao lako da uskladi a nije? Mozda znas nesto sto ja ne znam.
Ali gore od svega toga mi je DS/DOS koji su prodavali nadu u bolje sutra, a onda bukvalno samo napunili svoje dzepove i uradili bukvalno nista kada su imali sansu veka.
To je najveci problem, izneverena ocekivanja i izgubljena nada i apatija koja je usledila.
Bilo je i tada naivno sa tim ljudima ocekivati bolje sutra, dovoljno je da pogledas emisiju zute Olje u kojoj gostuju Batic, St Protic i Canak. Sa takvim ljudima nije moglo da se menja nista, to je i sam Djindjic izjavljivao dok je bio ziv.
A taj narativ da Vucic ne dozvoljava opozicione medije - pa najveca kompanija na Balkanu, United Grupa, ti je cist opozicioniji medij sa gomilu svojih outleta. Kamo srece da imamo opozicione medije istog kvaliteta kao 90ih (tadasnji B92, Glas javnosti, tadasnji Blic), ovo sad je uzas. Ali su uzas i Vucicevi mediji naravno, bas dno.
Nijedan nema nacionalnu frekvenciju, a u tim sa nacionalnom frekvencijom se svakodnevno iznose gomile neistina o svakom ko dovede u pitanje politiku SNS. Ne zive svi u BG-NS-Nis i nemaju pristup SBB. REM ne radi svoj posao, pola medija bi vec trebala biti pogasena ili im oduzeta frekvencija zbog krsenja zakona. Samo jedan Vucicevic koliko je vec puta trebalo da odgovara.
I ovo nije branjenje Vucica, on je sramota, ovo je protiv umivanja nesposobnog DSa nako. Djindjicevog ubistva.
Razgovaramo, razumem ozlojedjenost ali ako cemo da analiziramo nesto i donosimo ocene moramo da uzmemo u obzir sve faktore i okolnosti. Ne romantizujem ja DS, secam se vrlo dobro i Bodruma, i Trivanke azdaje i prljave kampanje 2008. i rusenje ustavnih ovlascenja montazom prvog fikusa Cvetkovica. Ono sto je Bota zapoceo svojim stilom vladanja, ovaj je odveo na nivo metastaza, s tim sto je ovaj jos i okruzen totalnim diletantima koji prave greske koje nas neverovatno ugrozavaju i kostaju.
Probao je on na pocetku da bude nesto drugo, ali ga je elita vecinski odbacila i sad imamo osvetu losih ucenika. Seti se da je on hteo Delevicku za ministra inostranih, a Djilas podrzavao ideju.