Offtopic

Od 2012. kmečim jer nemamo ideologiju, imamo diktatora i lopove i stvarno mi je dosta toga, jeste loše, ali neka nas polako i sigurno vode u EU, pa ćemo ih se posle otarasiti! 😂

Od 2012. kmečim jer nemamo ideologiju, imamo diktatora i lopove i stvarno mi je dosta toga, jeste loše, ali neka nas polako i sigurno vode u EU, pa ćemo ih se posle otarasiti! 😂
Kao da smo između 2000. i 2012. imali ideologiju i da nismo imali lopove. Jedino je razlika diktator.

Imali smo slobodne medije i mentalno zdravije drustvo nego danas, sada se ljudima zgadila politika i izbori. Odlicna taktika da vladaju duze i da rade sa drzavom sta hoce...

Imali smo slobodne medije i mentalno zdravije drustvo nego danas, sada se ljudima zgadila politika i izbori. Odlicna taktika da vladaju duze i da rade sa drzavom sta hoce...
Imali smo manje polarizovane medije nego sada, ali to je i jeste neki svetski trend sada. Mentalno zdravije društvo je upitno, ali je politička atmosfera delovala zdravije, to sigurno. Svi smo samo padali na DS, G17 i ostale umivene i pristojne lopine koje su sve pokrale i sjebale istorijsku priliku da uđemo u EU do neke 2010/15e. Ne znam koliko su ljudi svesni da je u stvari ovaj bedni Vučić mnogo više birokratski približio Srbiju EU nego Tadić pre njega.

Last edited:
Svi smo samo padali na DS, G17 i ostale umivene i pristojne lopine koje su sve pokrale i sjebale istorijsku priliku da uđemo u EU do neke 2010/15e. Ne znam koliko su ljudi svesni da je u stvari ovaj bedni Vučić mnogo više birokratski približio Srbiju EU nego Tadić pre njega.
Tačno tako, iste lopine kao i danas, samo su oni iz prethodnih garnitura bili malo više artikulisani, školovaniji i uglađeniji, pa je nekima bilo lakše zažmuriti. DS je sebi pucao u nogu (ili glavu) onog trena kada su zarad vlasti rehabilitovali SPS i Dačića. Nije im pomoglo ni to što posle Đinđića nisu imali ozbiljno vođstvo, naročito imajući u vidu da je lepi Boris u Zoranovo vreme sedeo u trećem redu, a Živković bio relativno nebitan. Pajtić i Đilas su no comment i te njihove interne svađe su konačno sahranile nekada najjaču opozicionu stranku. Bedno.

I dalje mi je presmešno kada pomislim da sada o Kosovu pregavaraju oni koji su bili vlast u vreme sukoba 1998. i bombardovanja, kada nas je NATO tovario osiromašenim uranijumom. Sramimo se, čestitke.

Jos veci krindz kad ga Amerikanci hvale i kazu da je izabrao evropsku budućnost lol

Nikada nije postojala sansa ulaska Srbije u Uniju u kratkom roku nakon 90ih, to su bajke, drzava je bila unistena. Od toga da 2000. nismo cak bili ni clanica UN, preko razrusene infrastrukture, ekonomskog kolapsa, sprege kriminala i bezbednosnih agencija, statusa Kosova, optuznica za jugoslovenske ratove, neresenih odnosa sa CG... Zemlje bez ovih problema pa su pregovarale 5-7 godina, Srbija jednostavno nije imala sanse.

Pirova pobeda DOS-a, svi sa svima, samo da se srusi, a onda svaka od gomile partija vuci svako na svoju stranu i ganjaj svoje interese, do ubistva premijera koji nije imao podrsku ni svojih koalicionih partnera a ne sire javnosti. Totalni debakl oko izrucenja Milosevica na Vidovdan gde je Djindjic i definitivno ugasio kod odredjenog broja onih koji su ga podrzavali.

DS jednostavno nikad nije imao dovoljnu podrsku za promenu kursa, uvek im je neka manja partija uslovljavala funkcionisanje, setite se samo spora oko finansiranja zavrsetka Koridora 10. Stalno im se spocitava ozivljavanje SPS-a ali koja je alternativa u tom momentu bila? DSS nije zeleo nastavak pregovora sa EU dok ne priznaju suverenitet nad Kosovom, LDP nije imao dovoljno mandata. Plus su uvek za vratom imali veoma mocnu desnicarsku opoziciju koja im je skakala za isti. Lako je biti populista kad nemas nikakvu odgovornost za vodjenje drzave i interes/ideologija ti je opozit onom zvanicnom proevropskom.

Bilo je gresaka naravno, ali najveca su im neprepoznavanje momenta i licne sujete koje su dovele do unistenja infrastrukture jedne od tri ozbiljne partije u modernoj srpskoj istoriji i samim tim lisavanja nas svih bilo kakve alternative ovom kec-ol manijaku. Smena generacija u srpskoj politici misaona imenica.

Jasan je interes ovih spolja koji su ga instalirali i podrzavaju ga dok on i njegova oportunisticka i nedorasla klika unistavaju apsolutno svaki segmen ovog drustva dok ispunjavaju zadatke, ali da neko od nas tvrdi da je Vucic uradio vise za evrointegracije od prethodnika je ili zesce nepoznavanje materije ili uklapanje u narativ o Ocu nacije. Jbt, ni Milosevic se nije toliko mesao u autonomiju Univerziteta, i on je dozvoljavao opozicione medije. Ne znam kako se ovde zamisljaju evropske vrednosti, ali ako su nam uzor Madjarska i Poljska, onda smo mi u zescem problemu.

Ja ne mogu da verujem da autoritarni gosn. Vucko i dalje zivi u zabludi da ce da nas prime u EU...

Kazem, to ce se desiti samo NIKAD! Bar ja to necu doziveti. A i ne treba, jer stalno krse nas integritet, licemeri neotesani.

I kazem autoritarni, jer ovo vise ne lici na diktaturu, nego na autoritarizam. A Vucko ce i dalje da se ulizuje penzionerima, Pink ce biti sve pristrasniji i subjektivniji u informisanju i posle mladi beze iz Srbije. Kako je krenulo na kraju bih i ja otisao, ali dzabe kad nemam sredstava za to. Nisu ni prethodnici cvecke, mada i ne pamtim jer sa bio mladji i politika me nije zanimala, ali nema veceg lazova od Vucka. Prvo, laze za prosecnu platu, zatim laze za zemlje koje su navodno "povukle" priznanje tzv. Kosova, da ne pominjem da je pre prvih njegovih izbora rekao da ga NE INTERESUJE MESTO PREDSEDNIKA I DA NECE DA SE KANDIDUJE. Laze cim zine to autoritatno g.

Last edited:
Ta EU nam je vise odmogla nego pomogla. Lepo su nam pomogli 1999, oduzeli nam parce teritorije i uz to krse nas integritet a zahtevaju postovanje integriteta Ukrajine. Ma to su bre licemerna goveda.

Nezamislivo mi je da nama napacenima, jadnima i bednima EU pomaze u bilo kakvom smislu. Jedino mi je zamislivo to da nas jasu i sikaniraju kako stignu. Citiracu pesmu Dragane Mirkovic:

"Pre ce reka uzvodno da tece,
pre ce mesec ko sunce da pece,
iz kamena suza ce da krene,
iz tvog oka nikada zbog mene.

Da se zemlja okrene, nema promene
nije tebi ljubavi (EU) stalo do mene (Srbiji)."

Radjeno je pred koronu jedno opsezno istrazivanje o medijskoj pismenosti, probacu da ga nadjem. Iznenadio bi se koliko ljudi ne ume da koristi internet.

Plus najveci broj mladjih od 35 se i ne informise o bilo kakvim desavanjima. Ono, apsolutno nista.

Bilo je gresaka naravno, ali najveca su im neprepoznavanje momenta i licne sujete koje su dovele do unistenja infrastrukture jedne od tri ozbiljne partije u modernoj srpskoj istoriji i samim tim lisavanja nas svih bilo kakve alternative ovom kec-ol manijaku. Smena generacija u srpskoj politici misaona imenica.

Jasan je interes ovih spolja koji su ga instalirali i podrzavaju ga dok on i njegova oportunisticka i nedorasla klika unistavaju apsolutno svaki segmen ovog drustva dok ispunjavaju zadatke, ali da neko od nas tvrdi da je Vucic uradio vise za evrointegracije od prethodnika je ili zesce nepoznavanje materije ili uklapanje u narativ o Ocu nacije. Jbt, ni Milosevic se nije toliko mesao u autonomiju Univerziteta, i on je dozvoljavao opozicione medije. Ne znam kako se ovde zamisljaju evropske vrednosti, ali ako su nam uzor Madjarska i Poljska, onda smo mi u zescem problemu.

Mislim da je ovo veoma romantizovana slika DSa. Ne mozes da ne prepoznas istorijski momenat ranih 2000ih, mozes samo da ga ne iskoristis, tj. da ga iskoristis za svoje dupe. I rekao bih i da im je veci problem bio sto su pokrali i rasprodali apsolutno sve sto su mogli, a izgradili skoro nista. Mi npr. seremo SNSu za Rio Tinto, a on je usao u Srbiju dosta pre 2012. Svaka domaca banka, pivara itd. je prodata u bescenje. Jedino je korumpirana Delta prezivela i procvetala tokom DSa.

DS nas je ideoloski bio priblizio EU, ali je Vucic to uradio birokratski. Tadic se maknuo nije sa Kosovom apsolutno nigde, gomila zakona koja je relativno lako mogla da se donese da bismo se uskladili sa EU poglavljima se jednostavno nije desila, cak je i organizacija Prajda tek krenula nakon njih.

Vucic je diktator i autokrata koji postavlja morone na najbitnije pozicije i daje uzasan primer kako se treba ponasati i komunicirati i time je i odgoviran za ogroman egzodus obrazovanih Srba u inostranstvo, to sve stoji. Pritom je i odgovoran za onu rak ranu Beograda na vodu, koju ne mogu nikada da im oprostim.
Ali gore od svega toga mi je DS/DOS koji su prodavali nadu u bolje sutra, a onda bukvalno samo napunili svoje dzepove i uradili bukvalno nista kada su imali sansu veka.

A taj narativ da Vucic ne dozvoljava opozicione medije - pa najveca kompanija na Balkanu, United Grupa, ti je cist opozicioniji medij sa gomilu svojih outleta. Kamo srece da imamo opozicione medije istog kvaliteta kao 90ih (tadasnji B92, Glas javnosti, tadasnji Blic), ovo sad je uzas. Ali su uzas i Vucicevi mediji naravno, bas dno.

I ovo nije branjenje Vucica, on je sramota, ovo je protiv umivanja nesposobnog DSa nako. Djindjicevog ubistva.

Ne mozes da ne prepoznas istorijski momenat ranih 2000ih, mozes samo da ga ne iskoristis, tj. da ga iskoristis za svoje dupe.

Mislio sam na 2012. ne na post-5 okt. (neprepoznavanje momenta, recimo mandat Dacicu nakon prvog kruga predsednickih izbora npr). Dacic je nakon lokalnih izbora morao da raspusti vrh novosadskog SPS-a jer su odbijali da raskinu saradnju sa DS na lokalnom nivou.

Da su sjebali stvar, jesu, pre svega sto nisu sproveli lustraciju. Mozemo pricati o tome ko je to onemogucio.
Ovde se tih 12 godina pripisuje DS-u a ako uzmemo da analiziramo rezultate izbora, vlade i ideologije partija u vlasti ispade da se pod DS period racuna sve proisteklo iz DOS-a. Znam da je Botina DS tripovala Blerov Treci put i spajanje nespojivog ali u praksi se to pokazalo kao sugavo resenje koje je rezultovalo u cupkanju u mestu. Mnogo je lakse kad imas centralno upravljanje i jedan covek odlucuje o svemu. Zna se ko se koliko ugradjuje i koja je adresa za obracanje. To pre prve Vuciceve vlade nije bilo moguce.

I rekao bih i da im je veci problem bio sto su pokrali i rasprodali apsolutno sve sto su mogli, a izgradili skoro nista. Mi npr. seremo SNSu za Rio Tinto, a on je usao u Srbiju dosta pre 2012. Svaka domaca banka, pivara itd. je prodata u bescenje. Jedino je korumpirana Delta prezivela i procvetala tokom DSa.

To je konstanta svih vlada nakon 5. oktobra, nece se promeniti ni Vodjinim odlaskom. To je onaj cuveni Milosevicev govor 2000. Oni su tu da stite interese stranog kapitala.
Moze se pricati o tome u kakvom su stanju bile fabrike i oprema posle 10 godina embarga i ekonomske krize osamdesetih. Za banke cu se sloziti, to je bio najveci pucanj u nogu, jer danas privredu nema ko da kreditira.
Pivare su (skoro sve) uspesno privatizovane, pocelo se jos krajem devedesetih. Za Celarevo i Apatin znam da su privatizovani po slovenackom modelu, druga stvar sto su radnici deonice prodali i ulagali u nekretnine.

Rio Tinto je tad dobio dozvolu za istrazivanje, ne i iskopavanje, koliko sam upoznat. Mozda gresim, nisam toliko detaljno pratio tu temu.

DS nas je ideoloski bio priblizio EU, ali je Vucic to uradio birokratski.

Koji kriterijum koristis kad pricas o birokratskom priblizavanju? Momenat otvaranja pregovora nakon Briselskog?

Tadic se maknuo nije sa Kosovom apsolutno nigde, gomila zakona koja je relativno lako mogla da se donese da bismo se uskladili sa EU poglavljima se jednostavno nije desila, cak je i organizacija Prajda tek krenula nakon njih.

Da li mislis da je socijaldemokrata Tadic sa Tomom, Vucicem i Kostunicom kao opozicijom imao isti kapacitet da nametne resenje suprotno nacionalnom interesu kao Vucic u svom hibridnom rezimu danas? Nije cudno sto je instaliran bas on da zavrsi posao sa Kosovom. U vezi sa tim i Prajd, gde su odjednom nestali navijaci Zvezde i Rada nakon sto je Vucic dosao na vlast? Odjednom im pederi nisu bitni nakon sto je Vodja rekao da su huligani jaci od drzave?

Proces pridruzivanja ima odredjenu dinamiku i neke procedure moraju da se ispostuju. Vodja je obesmislio parlament i rasprave o bilo cemu nije bilo a nije ni sad mnogo bolje. Koje zakone je Bota mogao lako da uskladi a nije? Mozda znas nesto sto ja ne znam.

Ali gore od svega toga mi je DS/DOS koji su prodavali nadu u bolje sutra, a onda bukvalno samo napunili svoje dzepove i uradili bukvalno nista kada su imali sansu veka.

To je najveci problem, izneverena ocekivanja i izgubljena nada i apatija koja je usledila.

Bilo je i tada naivno sa tim ljudima ocekivati bolje sutra, dovoljno je da pogledas emisiju zute Olje u kojoj gostuju Batic, St Protic i Canak. Sa takvim ljudima nije moglo da se menja nista, to je i sam Djindjic izjavljivao dok je bio ziv.

A taj narativ da Vucic ne dozvoljava opozicione medije - pa najveca kompanija na Balkanu, United Grupa, ti je cist opozicioniji medij sa gomilu svojih outleta. Kamo srece da imamo opozicione medije istog kvaliteta kao 90ih (tadasnji B92, Glas javnosti, tadasnji Blic), ovo sad je uzas. Ali su uzas i Vucicevi mediji naravno, bas dno.

Nijedan nema nacionalnu frekvenciju, a u tim sa nacionalnom frekvencijom se svakodnevno iznose gomile neistina o svakom ko dovede u pitanje politiku SNS. Ne zive svi u BG-NS-Nis i nemaju pristup SBB. REM ne radi svoj posao, pola medija bi vec trebala biti pogasena ili im oduzeta frekvencija zbog krsenja zakona. Samo jedan Vucicevic koliko je vec puta trebalo da odgovara.

I ovo nije branjenje Vucica, on je sramota, ovo je protiv umivanja nesposobnog DSa nako. Djindjicevog ubistva.

Razgovaramo, razumem ozlojedjenost ali ako cemo da analiziramo nesto i donosimo ocene moramo da uzmemo u obzir sve faktore i okolnosti. Ne romantizujem ja DS, secam se vrlo dobro i Bodruma, i Trivanke azdaje i prljave kampanje 2008. i rusenje ustavnih ovlascenja montazom prvog fikusa Cvetkovica. Ono sto je Bota zapoceo svojim stilom vladanja, ovaj je odveo na nivo metastaza, s tim sto je ovaj jos i okruzen totalnim diletantima koji prave greske koje nas neverovatno ugrozavaju i kostaju.

Probao je on na pocetku da bude nesto drugo, ali ga je elita vecinski odbacila i sad imamo osvetu losih ucenika. Seti se da je on hteo Delevicku za ministra inostranih, a Djilas podrzavao ideju.

Back