"Kopam" juce po esc arhivi i naidjem na snimak kompletnog bh eurosonga 2005.
20 godina ljudi moji, ko bi rekao...
Inace, ovo je bio poslednji nacionalni izbor BiH, nakon toga je BHRT predstavnika birao internim putem (8 puta).
Jedna interesantna informacija: Feminem (pobjednice sa pjesmom "zovi", kasnije u Kijevu eng verzija "call me") su imale isti broj poena kao i Tinka Milinovic (po 20).
Tinka je godinu kasnije u Atini sa još 5 izvodjaca predstavljala Svajcarsku.
Medjutim, pravila su tada prednost u tom slucaju davala ucesniku koji je dobio vise poena od zirija, sto ne znam da li danas igdje postoji, vjerovatno ali ne u velikom broju zemalja.
Feminem su bile trece po glasovima publike a pobjednik sms glasanja je bio Igor Vukojevic sa pjesmom "jabuka", a u generalnom plasmanu tek treći ( zbog 6 od zirija).
Kasnije je u susret Esc-u BHRT pravio specijal u kojem su gostovali i promovisali svoju pjesmu nekoliko ucesnika. Sjecam se da je bio duet iz Irske.
Sve to danas djeluje nezamislivo, ne samo zbog takvih emisija vec i dobro poznate cinjenice oko izostanka BiH već 9 godina, 10 do Austrije iduce godine.
Voditelji bh eurosonga 2005 su bili Maja Tatic (BiH predstavnik 2002) i Deen (2004 i duetu sa Dalal 2016).
Glasove publike je u prostorijama BH telecoms saopštila Maja Miralem (tada Cengic), i danas zaposlena na BHRT, dugogodisnja saradnica sefa bh delegacije i komentatora samog esc-a Dejana Kukrica.
Te godine navodno jedna od 3 članice grupe Feminem nije imala bh drzavljanstvo za vrijeme bh eurosonga kao ni u periodu podnošenja prijave prije toga, te je to izazvalo sumnju u regularnost samog takmičenja.
Čitam nedavni intervju Tinke koja kaze da bi rado predstavljala BiH na Eurosongu. Tada da je pobjjedila, potpisala bi ugovor sa nekom njemackom producentskom kucom a čuveni njemački kompozitor Ralf Siegel je zelio da radi sa njom. On je kasnije nju i predložio svajcarskom javnom servisu za esc 2006.