Offtopic

Iznad Sikstinske kapele u Vatikanu pojavio se beli dim, što je znak da su kardinali, drugog dana konklave, izabrali novog poglavara Rimokatoličke crkve. Ime novog pape, kao i papsko ime koje će poneti, biće uskoro objavljeni.

Čestitke Trumpu, i u Vatikan se uspio ugurati! 🙃
Bogami obzirom da ga je u Vatikan doveo prethodni papa, očekujem da bude važan glas protiv sad već otvorenog Trampog fašizma.

Već se svađao s potpredsednikom oko antimigratorske retorike obučene u religiozno ruho:

Ponovila se izreka:"Chi entra papa esce cardinale", iliti oni koji uđu kao već viđeni za papu po pravilu uvek izađu kao obični kardinali...

Šefica BH delegacije na ESC je prije nekoliko dana gostovala u jutarnjem programu i pričala o dugu prema EBU-u, pohvalama vlastima u BiH za koje kaže da se trude da pomognu ali da nije dovoljno i dalje..

Više na:

"Kopam" juce po esc arhivi i naidjem na snimak kompletnog bh eurosonga 2005.
20 godina ljudi moji, ko bi rekao...

Inace, ovo je bio poslednji nacionalni izbor BiH, nakon toga je BHRT predstavnika birao internim putem (8 puta).

Jedna interesantna informacija: Feminem (pobjednice sa pjesmom "zovi", kasnije u Kijevu eng verzija "call me") su imale isti broj poena kao i Tinka Milinovic (po 20).
Tinka je godinu kasnije u Atini sa još 5 izvodjaca predstavljala Svajcarsku.

Medjutim, pravila su tada prednost u tom slucaju davala ucesniku koji je dobio vise poena od zirija, sto ne znam da li danas igdje postoji, vjerovatno ali ne u velikom broju zemalja.

Feminem su bile trece po glasovima publike a pobjednik sms glasanja je bio Igor Vukojevic sa pjesmom "jabuka", a u generalnom plasmanu tek treći ( zbog 6 od zirija).

Kasnije je u susret Esc-u BHRT pravio specijal u kojem su gostovali i promovisali svoju pjesmu nekoliko ucesnika. Sjecam se da je bio duet iz Irske.
Sve to danas djeluje nezamislivo, ne samo zbog takvih emisija vec i dobro poznate cinjenice oko izostanka BiH već 9 godina, 10 do Austrije iduce godine.

Voditelji bh eurosonga 2005 su bili Maja Tatic (BiH predstavnik 2002) i Deen (2004 i duetu sa Dalal 2016).
Glasove publike je u prostorijama BH telecoms saopštila Maja Miralem (tada Cengic), i danas zaposlena na BHRT, dugogodisnja saradnica sefa bh delegacije i komentatora samog esc-a Dejana Kukrica.

Te godine navodno jedna od 3 članice grupe Feminem nije imala bh drzavljanstvo za vrijeme bh eurosonga kao ni u periodu podnošenja prijave prije toga, te je to izazvalo sumnju u regularnost samog takmičenja.

Čitam nedavni intervju Tinke koja kaze da bi rado predstavljala BiH na Eurosongu. Tada da je pobjjedila, potpisala bi ugovor sa nekom njemackom producentskom kucom a čuveni njemački kompozitor Ralf Siegel je zelio da radi sa njom. On je kasnije nju i predložio svajcarskom javnom servisu za esc 2006.

Last edited by a moderator:
Sada u Litvaniji ziri ima prednost, do pre koju godinu je imao i u Portugalu, mislim da je sada to promenjeno.

Nacionalna takmičenja kod kojih žiri ima prednost u slučaju nerešenog ishoda ukazuju da se tu nešto mulja i da nisu čista posla.

"Kopam" juce po esc arhivi i naidjem na snimak kompletnog bh eurosonga 2005.
20 godina ljudi moji, ko bi rekao...

Inace, ovo je bio poslednji nacionalni izbor BiH, nakon toga je BHRT predstavnika birao internim putem (8 puta).

Jedna interesantna informacija: Feminem (pobjednice sa pjesmom "zovi", kasnije u Kijevu eng verzija "call me") su imale isti broj poena kao i Tinka Milinovic (po 20).
Tinka je godinu kasnije u Atini sa još 5 izvodjaca predstavljala Svajcarsku.

Medjutim, pravila su tada prednost u tom slucaju davala ucesniku koji je dobio vise poena od zirija, sto ne znam da li danas igdje postoji, vjerovatno ali ne u velikom broju zemalja.

Feminem su bile trece po glasovima publike a pobjednik sms glasanja je bio Igor Vukojevic sa pjesmom "jabuka", a u generalnom plasmanu tek treći ( zbog 6 od zirija).

Kasnije je u susret Esc-u BHRT pravio specijal u kojem su gostovali i promovisali svoju pjesmu nekoliko ucesnika. Sjecam se da je bio duet iz Irske.
Sve to danas djeluje nezamislivo, ne samo zbog takvih emisija vec i dobro poznate cinjenice oko izostanka BiH već 9 godina, 10 do Austrije iduce godine.

Voditelji bh eurosonga 2005 su bili Maja Tatic (BiH predstavnik 2002) i Deen (2004 i duetu sa Dalal 2016).
Glasove publike je u prostorijama BH telecoms saopštila Maja Miralem (tada Cengic), i danas zaposlena na BHRT, dugogodisnja saradnica sefa bh delegacije i komentatora samog esc-a Dejana Kukrica.

Te godine navodno jedna od 3 članice grupe Feminem nije imala bh drzavljanstvo za vrijeme bh eurosonga kao ni u periodu podnošenja prijave prije toga, te je to izazvalo sumnju u regularnost samog takmičenja.

Čitam nedavni intervju Tinke koja kaze da bi rado predstavljala BiH na Eurosongu. Tada da je pobjjedila, potpisala bi ugovor sa nekom njemackom producentskom kucom a čuveni njemački kompozitor Ralf Siegel je zelio da radi sa njom. On je kasnije nju i predložio svajcarskom javnom servisu za esc 2006.

Jao, hvala ti, Albatrose, na ovom divnom podsećanju! :D Ja ovo takmičenje nisam gledao i pratio, ali se sećam da sam tada imao neki narezan CD sa pesmama sa "BH Eurosonga" 2005. i baš su mi se sviđale pesme, pa sam ih jedno vreme često slušao.
Najviše su mi se, mislim, svideli Unplugged Plug, a zarazio sam bio baš ovom pesmom Mije Martine. :ROFLMAO: Verovatno je nastala tada kao inspiracija na Ruslaninu pesmu. Nisam znao da je imala ovako užasan autfit koji nikako ne ideuz pesmu. Igor Vukojević je isto odličan i zasluženo visoko. Sećam se i fine pesme Ružice Čavić, a i ono "Baš me briga što će mama reći" i "Groznica me trese zbog tebe" su mi ostali u glavi. Marije Šestić se, recimo, ne sećam da je učestvovala ovde. Nikita je pobedila svojom šminkom. :LOL: Tinkina pesma mi je bez veze. Dobro je što nije pobedila, a Feminnem ("Call me" ili "Zovi") su mi uvek bile guilty pleasure - pesma koja slavi 50 godina Evrovizije.
Šteta je što nema Bosne i nadam se da će za koju godinu doći trenutak kada će moći da se vrati na ovo takmičenje.

Bijenale je opet ove godine? Bio je i prethodne. Da nisu stavili dve godine zaredom zato sto su jedan festival pauzirali zbog korone pa da vrate na neparnu godinu?

Back