I to se na koji nacin razlikuje od uobicajenog folklora ostalih nacija na Balkanu? Ni na koji.
Ista je prica u HR, SRB, BiH i ostaloj boraniji, iako se neki tripuju da su na visem civilizacijskom stupnju od ostatka regiona ili da istom ne pripadaju. Mi smo vrlo skoro imali sukobe, neki su izgubili clanove porodice i imovinu, sistemski se netrepeljivost podstice, nemamo razresene sporove (u sta sumnjam da ce se ikad desiti, jer je Kosovo kulturno znacajna teritorija za obe nacije). Na to dodaj zatucanost i zatvorenost male sredine, maltene plemensku organizaciju u nekim planinskim delovima Balkana, i sveopste siromastvo.
Osudjeni smo jedni na druge jer ne mozemo medjusobno da se istrebimo i kad tad cemo morati poceti da saradjujemo, na neki nacin. A generalizacije ovog tipa su ksenofobicne i prosto pogresne. Ni Albanci nisu homogeni kao sto se ovde pokusava predstaviti, iako imaju jaci nacionalni naboj od recimo Srba u Srbiji jer su kasnije krenuli u proces izgradnje nacije i drzave i realno isle su i idu im medjunarodne okolnosti na ruku. Uzmi da citas razne izvore sta su Srbi radili u 19. i pocetkom 20. veka dok su sirili svoju drzavu. To je prica gotovo svake nacije i drzave, nasilje i jos nasilja.
Razumem potrebu za kohezijom tokom perioda sukoba sa drugom stranom, ali ako cemo bar da se pretvaramo da smo iole pluralisticko drustvo, hajde onda da ne diskreditujemo sagovornike nazivajuci ih autosovinistima samo zato sto imaju drugaciji stav i iskustvo. Nisu svi korisni idioti.
Apropo licnih iskustava, znam gomilu ljudi koji su imali izuzetno pozitivna iskustva na letovanjima u Albaniji (Kosovo-CG je jasan animozitet prema Srbima zbog svih desavanja), dok s druge strane ima dosta onih Srba iz Srpske koji tvrde da kvaziliberalni Novosadjani (opet, Srbi) zaziru od njih i odbijaju bilo kakav kontakt i imaju otvorene predrasude (mentalitetske). U istom gradu su kamenovali i palili pekare Gorancima (nemaju pojma ko su Goranci naravno), kamenovali kolone automobila Hrvatima i napadali ih na centralnom trgu. Grupu prijatelja i mene je jedna grupa "navijaca" pratila jer je jedan od drugova nosio majicu sa zastavom Tunisa, a oni su resili da se razracunaju sa balijama (dok nismo progovorili srpski sa severnjackim naglaskom).