Offtopic

Što se tiče ''pomirenja'' sa Albancima - o kakvom ''pomirenju'' pišete lol, narod koji puca na srpsku djecu za vrijeme Božića hoće pomirenje?!
Uopšte nije tačno da samo oni Srbi koji nikada Albanca nisu vidjeli u životu imaju loše mišljenje o tom narodu - uglavnom je suprotno, većina ljudi koja ih upozna zažali zbog toga, na kraju krajeva pitajte Srbe koji i dan-danas žive pored njih na Kosovu i koji ih i više nego dobro poznaju šta zapravo misle o njima, samo domaći autošovinisti i albanofili (iz sebi znanih razloga) koji žive van KiM imaju lijepe riječi za njih. :censored:
Takođe, imao sam priliku pretprošlo ljeto par dana da provedem u Ulcinju, tačnije na Pinješu jer nam je bilo usputno u povratku sa Ade Bojane pa smo se svratili kod rođake od drugarice koja je iz mješovitog braka - majka bosanska Srpkinja a otac Albanac katolik tu iz Ulcinja (inače je totalno prosrpski nastrojena, dečko joj Srbin iz Podgorice). Sa njom smo izašli jedno veče u neki klub na otvorenom gdje se isključivo albanska muzika pušta (pokoju srpsku stvar puste, tipa Stojana ili Teodoru) i za jednu pjesmu koja je treštala nam je rekla da se u njoj podsmijevaju NATO bombardovanju Srbije i ubijenim Srbima a upravo uz tu stvar okupljena rulja je najglasnije urlala u glas, isto kaže da su velikoalbanske provokacije upućene Srbima gotovo svakodnevne (naročito ljeti), ali ih naravno crnogorska policija zataškava zarad očuvanja reda i mira... Na ulici i po lokalima te doslovno strijeljaju pogledom ako čuju jezik koji nije albanski, pri tom mi pričamo ijekavicu na osnovu koje ne možeš zaključiti šta je ko po nacionalnosti pa je opet bilo snuždenih faca ako im se obratiš na jeziku koji nije njihov, ne mogu reći da sam doživio neku neprijatnost ali svakako sam se osjećao kao da tu ne pripadam. Mahom su im turisti Kosovari i tzv. ''Sandžaklije'' ali ima i onih iz Albanije, sve je prljavo i urbanistički neukusno po samom gradu, ne prijaju mi njihov jezik ni mentalitet ni muzika pa tako da sve i da smo u odličnim istorijskim odnosima sa njima ja bih svakako imao negativan stav po pitanju njih.
Jedno je voljeti Albaniju u kontekstu Evrovizije i biti povezan sa albanskim fanicama po društvenim mrežama (iako malo-malo pa po fejsbuk fan grupama isti ti albanski fanovi rado opljuju po Srbiji i Srbima, iz čista mira tek onako da podbodu), a skroz druga stvar je živjeti pored njih i imati bilo kakvog posla sa Albancima.

I to se na koji nacin razlikuje od uobicajenog folklora ostalih nacija na Balkanu? Ni na koji.

Ista je prica u HR, SRB, BiH i ostaloj boraniji, iako se neki tripuju da su na visem civilizacijskom stupnju od ostatka regiona ili da istom ne pripadaju. Mi smo vrlo skoro imali sukobe, neki su izgubili clanove porodice i imovinu, sistemski se netrepeljivost podstice, nemamo razresene sporove (u sta sumnjam da ce se ikad desiti, jer je Kosovo kulturno znacajna teritorija za obe nacije). Na to dodaj zatucanost i zatvorenost male sredine, maltene plemensku organizaciju u nekim planinskim delovima Balkana, i sveopste siromastvo.

Osudjeni smo jedni na druge jer ne mozemo medjusobno da se istrebimo i kad tad cemo morati poceti da saradjujemo, na neki nacin. A generalizacije ovog tipa su ksenofobicne i prosto pogresne. Ni Albanci nisu homogeni kao sto se ovde pokusava predstaviti, iako imaju jaci nacionalni naboj od recimo Srba u Srbiji jer su kasnije krenuli u proces izgradnje nacije i drzave i realno isle su i idu im medjunarodne okolnosti na ruku. Uzmi da citas razne izvore sta su Srbi radili u 19. i pocetkom 20. veka dok su sirili svoju drzavu. To je prica gotovo svake nacije i drzave, nasilje i jos nasilja.

Razumem potrebu za kohezijom tokom perioda sukoba sa drugom stranom, ali ako cemo bar da se pretvaramo da smo iole pluralisticko drustvo, hajde onda da ne diskreditujemo sagovornike nazivajuci ih autosovinistima samo zato sto imaju drugaciji stav i iskustvo. Nisu svi korisni idioti.

Apropo licnih iskustava, znam gomilu ljudi koji su imali izuzetno pozitivna iskustva na letovanjima u Albaniji (Kosovo-CG je jasan animozitet prema Srbima zbog svih desavanja), dok s druge strane ima dosta onih Srba iz Srpske koji tvrde da kvaziliberalni Novosadjani (opet, Srbi) zaziru od njih i odbijaju bilo kakav kontakt i imaju otvorene predrasude (mentalitetske). U istom gradu su kamenovali i palili pekare Gorancima (nemaju pojma ko su Goranci naravno), kamenovali kolone automobila Hrvatima i napadali ih na centralnom trgu. Grupu prijatelja i mene je jedna grupa "navijaca" pratila jer je jedan od drugova nosio majicu sa zastavom Tunisa, a oni su resili da se razracunaju sa balijama (dok nismo progovorili srpski sa severnjackim naglaskom).

U prevodu - dobili smo priliku da živimo u scenariju gde svi Srbi (ne računajući ekonomske migracije) žive u istoj zemlji, kao i Hrvati, Muslimani takođe. Pokazalo se da ta priča ne može da prođe, i svako razmišljanje o Velikoj *dopuni* je iluzorna iz prostog razloga što svako svakom kači teritoriju.

A Balkan ostade jedan od najređe naseljenih delova Evrope. Vrlo lako može da nam se dogodi supstitucija stanovništva.

Smešno mi je što svaka balkanska zemlja ima tu veliku verziju. :D

Sjetih se kad su Željko Samardžić i Knez uručivali nagradu nekome pa se zbunili.

Back