Offtopic

Najbolje bi bilo naći neki balans. Nisam pobornik batina kao konkretne mere za vaspitavanje, ali detetu se mora usaditi neki osećaj autoriteta, pogotovo u današnje vreme. Neka ćuška, čvrga kao disciplinska mera mi je ok. Ja sam batine bogami dobijao, ne mnogo, ali pamtim par ekstremnijih situacija. :D

Šta bi bila emotivna ucena? Tipa da zabrane da ide negde, uskrati mu se da nešto dobije što bi voleo? To su recimo danas veoma blage mere za dobar deo dece, naročito imajući u vidu da su roditelji popustljiviji.

Fizičko nasilje nad decom ne podržavam. Nije potrebno maltretirati dete da bi ono bilo vaspitano, a ako ti kao roditelj smatraš da je potrebno onda nisi uspeo kao roditelj. Kao mali redovno sam dobijao batine i kad sam kriv i kad nisam lol i to kakve batine. Oprostio sam sve to, ali setim ih se uvek kroz neku traumicu koja mi je ostala.

I ja sam pripadao generaciji koja je dobijala batine, te nisam bio izuzetak. Svakako od starta roditelji treba da se pozabave vaspitavanjem, pa poneki nestašluk se može oprostiti. Ipak, čini mi se da su batine imale veći uticaj da se smirim nego ako bi se to samo "rešilo" verbalno.

Ima jedan mali sad, majka mu moja školska drugarica iz osnovne, koji je baš mangup, i čini se da je to stanje nepopravljivo kod njega. Malo malo, pa ukrade nekom iz razreda užinu, gurne nekog, tuče itd, i kada se to saopšti njegovoj majci, ona kaže pa eto ne znam šta da radim, pričaću sa njim. E sad da li išta priča i šta, ali on se ne popravlja. Inače, ima 3-4 dece, i koliko znam, ne radi nigde, nego je kao posvećena njihovom odgajanju, u kom očigledno ima propusta.​

Pa retko koja generacija je idealna, nisam ni ja za takve metode, ali se nešto mora menjati. Danas deca imaju ogromna prava koja doprinose tome da svaka nova generacija bude generalno gora i što se tiče ponašanja i sticanja znanja.

Šta bi bila emotivna ucena? Tipa da zabrane da ide negde, uskrati mu se da nešto dobije što bi voleo? To su recimo danas veoma blage mere za dobar deo dece, naročito imajući u vidu da su roditelji popustljiviji.
Pa tako nekako, zabrana da rade ono što najviše vole, da zavrede nagradu i teranje da idu na likovne, muzičke, dramske sekcije, sport, da ispucaju energiju i kreativni bes. Redovna terapija kod psihoterapeuta.

Mrzela bi me sopstvena deca, valjda ih neću imati. 😁

Bahati, bezobrazni i nevaspitani klinci se moraju lemati, za njih je batina iz raja izašla. Fina i kulturna deca svakako neće ni zaslužiti batine niti ih dobiti. Sve po zasluzi.

Obožavam generalizovanja na osnovu anegdotskih, najčešće ličnih, primera... 😅

I samoprozvane psihologe i pedagoge...

Pa tako nekako, zabrana da rade ono što najviše vole, da zavrede nagradu i teranje da idu na likovne, muzičke, dramske sekcije, sport, da ispucaju energiju i kreativni bes. Redovna terapija kod psihoterapeuta.
Ok da ide na sekciju koja ga zanima, a teranje da ide na neku koja ga ne interesuje, ne vidim kako bi mogla biti svrsishodna u bilo kom smislu. Često roditelji upisuju decu u školice sportova koji su im odbojni, samo zato što misle da to tako treba, nevezano da li kao vid kazne ili čisto eto da ispune svoju želju misleći da to mora biti i želja deteta, a i to je loše samo po sebi. Za psihoterapeuta ok, mada ne mogu svi to da priušte, neki finansijski, a neki vremenski. Valjda bi trebalo deci davati što više pozitivnih primera i učiti ih šta je dobro, a šta loše, pa da oni to vremenom usvoje, a ako bi se akcenat stavio na samo ispravljanje lošeg ponašanja, to bude pomalo dockan.​

Pa sad smo otišli malo u hipotetički kakvo bi dete bilo, s toga sam i zamislio najgoru verziju pa šta bih sa tim radio. 😆 jasno da ne treba decu terati da rade ono što ne žele, al ako mi urniše iz hira tek okrečenu kuću vala ima da ore njivu da ispuca svu tu hiperaktivnost.

Ranije su se roditelji mnogo više bavili decom i njihovim potrebama. Ja se sećam da me je majka večito preslišavala šta sam učio i radila samnom domaće zadatke do četvrtog osnovne. :ROFLMAO: Danas to nije slučaj, roditelji stalno hrle za novcem i poslom i u svom tom haosu zaborave na suštinsko vaspitavanje dece.

Zavisi od deteta i zavisi od roditelja.

Svakako mislim da je malo batina bolje nego kažnjavati decu da ne mogu izlaziti napolje recimo. Naravno sve u umerenoj dozi.

Moje dete ne bih nikada tukao, ali razumem i roditelje kojima prekipi i koji nisu dovoljno velik autoritet na rečima pa posegnu za ovim merama. Činjenica je da nekada "psihološki aurotitet" ne radi posao s obzirom da deca često više upijaju sa strane i od svojih drugara iz školice nego od svojih roditelja.

Last edited:
Pa deca sad po ceo dan drže telefone u rukama, a na netu naravno sve i svašta vide, pa otuda i neka druga interesovanja. Pita me sestrić pre neko veče da mu objasnim kako se poručuje preko neta, rekoh ne treba to sad da znaš, vidi sa mamom. Nekad mi na Viber prosledi neke gluposti koje nađe po stranim sajtovima, i pita kako to da se kupi. Zatim prate neke Jutjubere koji imaju kao neki sadržaj za decu, ne znam ni sam šta sve prate, ali telefoni se retko ispuštaju iz ruke, osim kada mora da se uradi domaći.​

To je sve faza, svako dete u nekoj meri mora proći kroz period bahaćenja i upijanja sadržaja sa interneta.

Do srednje škole se sve to (u većoj meri) iskoreni kod onih iole inteligentnijih.

Spadam u generacije gde su batine bile vaspitne mere.
Slazem se sa Milicom da generalizujemo stvari onako kako smo doziveli.
Sto se mene tice, jesam da deca dobijaju batine. To ne podrazumeva da rec "batine" znaci podliv na oku, masnice na telu, ogrebotine, oderotine, prelome, nagnjecenja, cupanje pramenove kose, besomucno samaranje...
Batine sam dobijao, ali retko. Bas kad preteram. U sustini sam bio dobro dete, ali kada bih hteo neki nestasluk (malo veci) da napravi, setim se mame i njenog pruta od ljeske, koji je tanak, ali boli. Za mene i bracu, pretnja prutom je bilo dovoljno da razmislimo o svojim buducim postupcima.

Znaci, ove ekstremne slucajeve, gde se dobijalo batina za svaku sitnicu ili nisam raspolozen pa ajde da se malo ispucam, da mi bude lakse i da pokazem neku vrstu dominacije, kad vec ne mogu na poslu .... Nisam za to.

Koliko sam samo šamara preko usta dobijao jer sam bio lajavac, rekao strini da jede go*vna i otkinuo joj minđušu sa uveta.
Iako se godinama kasnije ispostavlja da strina jeste bila takva nisam baš smeo tako.

Back