Offtopic

I ja spadam u generaciju koja je dobijala batine i iz ove perspektive smatram da sam ih svaki put i zaslužio. Naravno da nijedno dete ne treba da bude žrtva porodičnog nasilja i da trpi da se neko nad njim iživljava bez ikakvog razloga, ali neki autoriteti u toku odrastanja moraju da postoje.
Ne može svako dete da se vaspitava samo razgovorom ili kažnjavanjem, već svaki roditelj mora da nađe individualni pristup svom detetu.
Sada smo došli do toga da deca maltretiraju nastavnike. Ne kažem da toga nije bilo i ranije, ali ne u ovoj meri. A i kada bi se otkrilo takvo ponašanje postojale su drastične sankcije.

Realno svi smo ovde iz generacije gde smo dobijali batine :D

Ja mislim da samo do odredjene vozrasti batine mogu sluziti kao disciplinska merka (naravno pod ovo mislim neki blaži šamar, cvrga, vucenje za uši), ali nakon odredjene vozrasti to postaje velika trauma i frustracija za dete.

E sad koja je tacno ta vozrast, ne bi znao.

Mene je ugl keva lemačila. Tata baš i nije, a ova kad krene da čupa ...
Najjače mi bilo kad je tata pričao kako je njega moja baba tukla. Krene da mu udari šamar i on joj uhvati ruku. Krene drugom rukom da ga ošamari , on uhvati i drugu. I sad kako joj drži obe ruke njemu to smešno , a baba mu onda pljune šlajmaru po sred face i on joj onda mahinalno pusti ruke da zaštiti lice. I onda ga ova prebije ko vola u kupusu.

Pa, u mom slučaju to je bilo mnogo više od šamara i črvge, i to su vrlo često bile batine za svaku sitnicu pa mi zato ta tema stvara nelagodu jer se svega toga nerado sećam i zato imam takav stav prema tome. Ali dobro, svakako, blažu disciplinsku ćušku ne računam pod batine.

Last edited:
Pa, u mom slučaju to je bilo mnogo više od šamara i črvge, i to su vrlo često bile batine za svaku sitnicu pa mi zato ta tema stvara nelagodu jer se svega toga nerado sećam i zato imam takav stav prema tome. Ali dobro, svakako, blažu disciplinsku ćušku ne računam pod batine.
Ne znam, mene su tukli kao volinu pa nemam neke preterane traume.

Kasnije sam ja uspostavio autoritet pa nije moglo više tako :D

Zapravo ako pričaš sa psiholozima i pedagozima, reći će ti da su pretnja (i razgovor) uglavnom efikasniji od samih batina za većinu dece...

I da su batine najčešće najmanje efikasne baš kod najnestašnije dece...
Za najnestasniju decu bukvalno nema leka. Obrni okreni, bude isto. Sve dok im iz dupeta ne dodje u glavu ili im se nesto u zivotu desi, pa da ih promeni. Neka situacija, licni dozivljaj ili bilo sta trece.

Ne znam, mene su tukli kao volinu pa nemam neke preterane traume.

Kasnije sam ja uspostavio autoritet pa nije moglo više tako :D
Pa dobro svako je drugačiji. Meni je to uvek bio miks ukidanja slobode i batina.

A ovo za uspostavljanje autoriteta ista situacija, te je došlo do toga da se moj otac plaši šta ću ja njemu reći već u nekim ranim tinejdžerkim godinama, te sam mu morao držati i predavanja u vezi nekih stvari, ali ne bih previše ovde ulazio u detalje u vezi toga.

399874_maja-i-vendi_f.webp

Ćale nas skoro nikada nije lemao,ali zato nas je mati mlavila samo tako. Mada i ja i brat smo bili ne daj bože nikome klinci, nema šta nismo radili.

Ja svome sinu danas tu i tamo opalim neku plesku pi guzi, i bogami deluje. Sada kad zagalamim na njega on se smiri

Ja svome sinu danas tu i tamo opalim neku plesku pi guzi, i bogami deluje. Sada kad zagalamim na njega on se smiri
Izem ti dokaz efikasnosti batina, pa većina dece se umiri i kad samo zagalamiš 😅

Zanimljivo mi je da se među drugarima mog sina tačno vidi koga roditelji tuku, i ti posle pokušavaju da biju slabije od sebe, ako mogu... Imitiraju odrasle...

Čemu to generalizovanje i zaključivanje da oni koje roditelji tuku postaju nasilnici?

Kolko nas je dobijalo batine, pa nismo digli ruku ni na koga.

Ne znam gde si video generalizovanje?
Jasno se opažanje odnosilo na određenu grupu dece, i da mi je to bilo zanimljivo.

Pa mene baš nerviraju generalizovanja šta i kako treba, na temu kako "mali Đokica" zamišlja pedagogiju i psihologiju, na osnovu nekog anegdodskog primera...

A određen procenat dece koja su tučena to postaje prema drugoj manjoj deci, jer deca uglavnom imitiraju ono što radimo mi odrasli.

Izem ti dokaz efikasnosti batina, pa većina dece se umiri i kad samo zagalamiš 😅

Zanimljivo mi je da se među drugarima mog sina tačno vidi koga roditelji tuku, i ti posle pokušavaju da biju slabije od sebe, ako mogu... Imitiraju odrasle...
Umiri se malo sutra samo kad zagalamiš ako zna da od te galame neće biti ništa. Moj kad je prohodao glavna zanimacija mu je bilo vađenje zemlje iz cveća, penjanje na sto i trpanje prstića u utičnice. Ovo zadnje je već opasno. Galama jednostavno nije imala efekta. Ali zato batinice jesu. I sada kad hoće da radi neko sranje ja samo podignem ruku i kažem ne, a on odmah odustaje od namere i viče ne ne, tata ne.

Da se razumemo nije to prebijanje, više par pljuskica po dupetu

Back