Offtopic

Decko koji je postao poznat na instagramu po svom heklanju, sto je prava retkost za nekoga tako mladog da radi nesto korisno, je izvredjan od strane svestenika. Nadam se da ce doci dan kada ce ovakvi ljudi postati nebitni i u ovom drustvu, da ih gledamo posprdno kao Miroljuba Petrovica. Do tada, zalosno je sto ce takvi crkveni ‘velikodostojnici’ nazalost imati uticaj na druge pa ce se i drugi izrugavati svakome ko je drugaciji

A doticnog obozava velika caci ana bekuta koja mu salje srca

Lepo je rekla vendi, ana bekuta je jedan jevandjeljski primer kako bogatstvo moze samo da steti coveku

Ovde izgleda postalo popularno da se kače samo negativni primeri vezano za religiju, tradiciju itd. Niko da okači recimo primer gde je jedan sveštenik donirao bubreg za jedno dete iz drugog kraja države. Primer gde je jedan hodža jednoj pravoslavnoj porodici kupio sve da mogu da proslave Uskrs. Primere gde se ppziva na poštovanje drugih, na bratsku ljubav i slično.

Ali ćemo zato da citiramo raznorazne patologije i da izolovane slučajeve predstavljamo kao normativ cele jedne grupe.

Našem narodu više smeta kad si autentičan i radiš nešto svoje, šta su se okomili na jadno dete što hekla. Bolje da se pozabave silnim jutjuberima, prostitutkama i ostali degenerisanim profilima ličnosti da se sklone iz javne sfere zbog neprimerenog uticaja na mlade. Wow moš mislit, dete hekla kakav skandal, a da je zajebao sistem za neke pare onda bi ga poštovali ko što poštuju onu ženu sociopatu iz Pink Pantera.

Blam i bezobrazluk da se svešteno lice ovako obraća jednom detetu, neverovatno da ga nije sramota. A, ako već govori o nekakvim 'lažnim idolima i uzorima', neka krene od sopstvenih redova i toga sa kojim strahopoštovanjem i divljenjem Crkva gleda u Vučića i postaje još jedan instrument i megafon nakaradne vlasti. Neka prvo počiste svoje dvorište od pohlepnih, mafijaša i seksualnih zlostavljača i svih ostalih koji svojim ponašanjem ruše autoritet i krše hrišćanska načela, pa onda neka drugima daju moralne smernice.

Ovde izgleda postalo popularno da se kače samo negativni primeri vezano za religiju, tradiciju itd. Niko da okači recimo primer gde je jedan sveštenik donirao bubreg za jedno dete iz drugog kraja države. Primer gde je jedan hodža jednoj pravoslavnoj porodici kupio sve da mogu da proslave Uskrs. Primere gde se ppziva na poštovanje drugih, na bratsku ljubav i slično.

Ali ćemo zato da citiramo raznorazne patologije i da izolovane slučajeve predstavljamo kao normativ cele jedne grupe.

Ne znam sta je pisano na prethodnim stranicama jer sam relativno nov ovde, ali ako po tvojim recima ima mnogo primera koji se ovde pominju znaci da to nije retkost i da zapravo postoji odredjen problem. Zanimljivo je da si ti od cele price zapravo na kraju izvukao to kao zakljucak.

Ne mozemo mi da budemo PRovi SPC i njenih ljudi, ako oni sami sebi odmazu. Isto je i sa drugim verskim zajednicama. Da znam neko crkveno lice koje neguje toleranciju a ne moralise i ne prati dogmu verujem da bih ga pomenuo. Mada generalno zivimo u takvom drustvu, gde se radi svasta a propoveda drugo. Selektivno postovanje religioznih pravila je kod nas uobicajeno.

Ja nisam konkretno mislio na sveštenstvo i crkvena lica, već generalno na celo društvo. Kao da se svi utrkuju ko će što lošiju stvar i što veći društveni šljam da promoviše. A pozitivni primeri, pa nije se desilo. Dovoljno je pročitati samo naslove u medijima, sve sami senzacionalizam bez ikakvog osnova.

U demokratskim društvima svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj stav. I većina koja sad obde nešto morališe na drugim temama po ovom forumu baca kletve na pojedine jutjubere jer se eto njihovi stavovi ne poklapaju sa dotičnim.

Naravno da niko neće pričati o svešteniku koji je uradio nešto što i nije toliko iznenađujuće za jednog sveštenika i generalno nekog ko sebe naziva hrišćaninom. Da je npr Karleuša to uradila, onda bi se pričalo mnogo, jer se od nje to baš ne očekuje.

I nije samo do stavova koji se kose kad su pojedini jutjuberi u pitanju, već je i do njihovih dela. Ako misliš da bi u nekom normalnijem i demokratskom društvu ovakvo nešto prošlo samo kao "različit stav", onda stvarno nemamo o čemu više da pričamo lol

Sad ispada da je veći problem to što mi ovde komentarišemo ispad i ''morališemo'', a ne način na koji svešteno lice ismeva dečaka. Njegova služba ga ipak obavezuje na malo veću širinu i razumevanje, a ne na targetiranje deteta koje je uzelo da hekla. Isti taj pop je sada suočen sa reakcijama krenuo da se pravda kako njegova objava nema veze sa detetom i kako su, naravno, drugi krivi jer je sve eskaliralo, a on eto ni kriv ni dužan.

Pa ako neka institucija kao što je SPC u društvu kao što je naše (gde crkva generalno ima ogroman uticaj), isključivo propoveda homofobiju, klerofasizam, klecanje pred autoritetom i slepo pracenje vodja, o da apsolutno cu ih kritikovati. Sorry ali apsolutno mi je nebitno to što su deci udelili paketice (link), kada je šteta koju godinama nanose ovom društvu nemerljiva. Svašta.

Ovim skretanjem sa teme to mi je momenat kao kada ljudi krenu da pričaju za Vučića pa nije on toliko loš, otvorio je fabriku i sagradio puteve.

Ili kada neki narkodiler ulozi simbolicnih 10000 € u centar za odvikavanje narkomana.

Last edited by a moderator:
SPC ima uticaj na one koji žele da ima uticaj. Generalno mi je premisa da crkva sad utiče na nečiji svakodnevni život (pogotovu nekog ko nije vernik) malo izlizana, da ne kažem floskula. Utiče možda u smislu što razni nazovi-vernici imaju potrebu da iskazuju svoje stavove drugima iako ih niko ne pita poput ovog što osuđuje dete što hekla, ali sad da utiče na nečiji život je preterano.

Sve je to do neznanja. Mene je zanimala religija ali kroz teoriju i filozofiju a ne kroz praksu, pa sam svašta čitala i slušala i nisu sva sveštena lica ista kao ni što svi ljudi koji su vernici nisu u tom stereoritopnom smislu. Ima divnih sveštenika, đakona, monaha, koji bi protuvrečili ovom popu, ali možda nemaju društvene mreže, niti publicitet kao neki koji se guraju javno. Najglasniji od tih 'vernika' koji nisu nikad ni pročitali Bibliju niti ikad razmišljali o njoj, istu doživljaju jako bukvalno, i ne znaju da naprave razliku da je to pre svega jedno književno delo, i da se ne shvata sve bukvalno, nego da ima puno metafora stilskih figura, prenesnih značenja, al avaj. Tužno je što su takvi samo najglasniji, ali to izaziva i najviše buke. 'Pop pohvalio dete koje hekla' nema nikakav medijski potencijal, ali 'Pop i Ana Bekuta ismejavaju dete koje hekla' je skandal i medijski naslov.

Iju da upoznaš svekrvu moje sestre, začudio bi se koliko neki ljudi dopuštaju da im lokalni pop diktira živote.
Nećemo da vređamo familiju Drkoslavije, ali verovatno ima malo i do kognitivne inteligencije i kritičkog razmišljanja 😂

Generalno ko god ima idole čije ponašanje oponaša (a da nije maloletan) je upitnog moždanog kapaciteta.

Crkva je samo laka u toj ulozi pošto se njoj ljudi u muci priklone po difoltu, u fazonu ne može mi niko drugi pomoći osim boga, a posrednik sa bogom je pop znači pop je taj koga treba da slušam kako bi se približio bogu. Uzročno posledična logika, ali sa jedno 10 falinki lol

Back