Offtopic

Ma da al u fazonu nije crkva kriva što ima idolopokloničkih ljudi kao što nisu kladionice krive što ima kockara, krivi su ljudi što su ljudi 😂

što se tiče svekrva, one su generalno... 😩

Nisu popovi posrednici, već više duhovni vodiči, koji imaju ponekad različita tumačenja kako i šta bi trebalo biti. Smatra se da vernici mogu imati direktnu vezu sa Bogom, kroz molitve i uz pomoć crkve uopšteno, ne nužno preko sveštenog lica, osim u slučaju ispovesti.

Pa SPC, kao i ostale institucije u ovoj zemlji, je puna podobnih ljudi sa margine drustva i civilizacije koji se medjusobno stite i pokrivaju. Tako da ne razumem zasto se SPC izdvaja kao poseban problem kao vidimo kakva nam je drustvena elita generalno.

SPC je institucija. Ti možeš ispunjavati duhovne potrebe i bez posredstva institucije, napraviš molitveni prostor u svom stanu i eto ti. Možda ne ako si monah, ali kao običan smrtnik da.

SPC ima uticaj na one koji žele da ima uticaj. Generalno mi je premisa da crkva sad utiče na nečiji svakodnevni život (pogotovu nekog ko nije vernik) malo izlizana, da ne kažem floskula. Utiče možda u smislu što razni nazovi-vernici imaju potrebu da iskazuju svoje stavove drugima iako ih niko ne pita poput ovog što osuđuje dete što hekla, ali sad da utiče na nečiji život je preterano.
Pa nije floskula, SPC ima veliki uticaj mozda ne na nas licno kao pojedince ali na drustvo u celini i te kako

Pa jel mislis da se AV slucajno svako malo slika i posecuje sa raznim patrijarsima i ostalim svestenim licima

Kao i to da je masa religijskih lidera vrlo kriticna prema studentima i svima koji nisu SNS

To je tačno, al takođe ima i ljudi pri crkvi koji su protiv naprednjaka, recimo Grigorije. Studenti bogoslovije su takođe u velikoj meri bili aktivni tokom prošlogodišnjih protesta i često su njihova obeležja bila u prvim redovima. Tako da ima i ovih i onih, sve zavisi kome se svako od njih nakloni.

Naš režimski tapšač Marko Đurić je upravo u Izrealu da završi posao oko izgradnje zajedničke fabrike dronova u Srbiji.

Molimo za jedan zasluženi aplauz! Bravo, Srbija nikad neće i ne sme da stane👏👏👏
S' obzirom na prevrtljivu evropsku politiku ovi koraci mogu (a nadam se, i da hoće) da koštaju SNS bandu glave.

SPC ima uticaj na one koji žele da ima uticaj. Generalno mi je premisa da crkva sad utiče na nečiji svakodnevni život (pogotovu nekog ko nije vernik) malo izlizana, da ne kažem floskula. Utiče možda u smislu što razni nazovi-vernici imaju potrebu da iskazuju svoje stavove drugima iako ih niko ne pita poput ovog što osuđuje dete što hekla, ali sad da utiče na nečiji život je preterano.

Ovo je u najmanju ruku izvrtanje cinjenica. Pogledaj problematicne izjave SPC ‘velikodostojnika’ godinama - najvise se pominju zene, abortus i homoseksualnost. Logicno je da ce se verska organizacija oglasiti negativno o stvarima koji su protiv njenog ucenja i vere medjutim jedno je negativno se izjasniti o tome a drugo je siriti mrznju, cak i npr tokom bozicne poslanice. Takodje ne zaboravljamo i njihove izjave za vreme Prajda, pogotovo 2010. godine gde su ucesnici nazvani smradom i otrovom pa i skorije (2022.) - zlom a neki clanovi SPC u nizoj hijerarhiji pozivali na borbu protiv ucesnika oruzjem. Ovo su samo neki od primera. Ako jedna institucija ima znacajno poverenje u drustvu kako onda to ne afektuje zivot ljudi koji su bili predmet govora mrznje? Pogotovo kad to rade ljudi od dna pa do vrha hijerarhije. A da ne pricam sto se crkva zalaze protiv zakona o istopolnim zajednicama, kamo li o gej brakovima… cak se i pozivali na sastanke za diskusiju oko predloga zakona. Ja ne mogu da imam ista prava zato sto neka verska organizacija tvrdi da je brak iskljucivo izmedju muskarca i zene iako je brak postojao i pre hriscanstva, dok u isto vreme placam porez i imam iste obaveze kao i drugi za razliku od te iste SPC koja ne placa sve poreze a gradi stambene zgrade i ubira profit.

Back