Offtopic

Ma mislim sporazum je potpuna kapitulacija Srbije ili bolje receno i formalizacija otimacine tj kapitulacije iz 1999. ali ko je očekivao nesto drugacije pao je s Marsa.

I Ukrajina nece iz ovog rata izaci bez odricanja od dela teritorije, to je tako kad se kacis sa velikom silom.

To svakako sledi, sad pitanje je kada, da li ove godine ili sledece.

Vidi se ta suptilna promena. Npr. RTS konacno ima izvestaca iz Kijeva sto nisu imali do sada, sto je blamcina.

Kosovo je bio glavni temelj spoticanja u odnosima Srbije sa Zapadom, sad ce to otpasti i mnogi procesi ce se brze dešavati.

Ju, je l' moguće da bi to moglo da se razvuče do sledeće godine?

Pa u sustini sankcije Srbije su cisto simbilicka stvar. Nasi kontakti sa Rusima su ionako svedeni na minimum. Ako su Amerikanci procenili da im je ova godina bitna da se ovo sada potpise i sprovede nece smarati sa sankcijama Rusiji.

Nece Srbija resiti rat u Ukrajini plus sto Vucicu treba sad kao taj patriotski boost nakon ovoga pa neuvodjenja sankcija Rusiji dobro dodje za to.

Tacno se vidi kad sledi neka kapitulacija oko Kosova kako krenu price o ulaganjima u vojsku pa crkva Dodik i ostalo da ono njegovo stado ovaca misli da je on nacionalista lol

Nikad mi nije bila jasna pomama da posto-poto se cuva i zadrzi Kosovo radi lirskog kolektivnog sentimenta i nekoliko hiljada km2 vise u statistici, dok imamo jug Srbije kome i aparati polako isisavaju poslednje kilovat sate iz agregata.

Prioriteti i srpski mentalitet zauvek dva posvadjana pojma.

Salu na stranu, one garniture koje su pokrenule rat na Kosovu sada su ironicno nosioci sporazuma o normalizaciji, Dacic u Vasingtonu, Vucko u Briselu itd. Ne verujem da ce Srbija ikada formalno priznati jednostrano proglasenje nezavisnosti, jer nijedna zemlja to ne bi uradila da ima isti problem, nema to veze sa mentalitetom, kao sto se Ukrajina sa pravom nikada nece odreci krimskog poluostrva. Normaliazcija odnosa i laksi zivot za oba naroda na Kosmetu su svakako imperativ.

Pa formalno mislim da ni Juzna Koreja nije priznala Severnu Koreju ali odnosi neki postoje. Kao i sa Izraelom koji nije priznat od dobrog dela arapskog sveta.

Nece ni Ukrajina nikada priznati da su Donbas i Krim deo Rusije ali ce biti granicnih prelaza i neke vrste faktičkog tolerisanja.

Znam da dve Koreje imaju kao neki dokument u kom teže ujedinjenju, ali to je samo mrtvo slovo na papiru.

Svašta je tu nejasno. Pre ulaska u EU mora se znati gde su nam granice, a eventualno suštinsko prihvatanje njihove nezavisnosti bez eksplicitnog potpisa na dokument koji to potvrđuje je besmisleno ako sa druge strane pristanemo da budu zaseban entitet u međunarodnim institucijama poput UN-a. Ne može se reći eto mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu republiku jer je po Ustavu to nemoguće, ali suštinski priznajemo. Kakva bi to normalizacija odnosa bila? Ili se eksplicitno mora reći da je to AP Kosovo i Metohija, ili je nezavisna država, trećeg nema iako bi neki najradije izmislili treće stanje. I mi definitivno ne bismo imali dokument da težimo ujedinjenju, već smo ili u zajednici ili nismo i nećemo biti.

Pa oni na svojoj teritoriji bukvalno imaju državu koju priznaje samo Turska, pa su ušli u EU. Kako su oni rešili pitanje granica i dobrosusedskih odnosa?

Isto vazi i za Jermeniju i Azerbejdzan koje se od raspada SSSR nikada nisu medjusobno priznale a obe su clanice UN. Cak se i po tom pitanju nesto menja i dve zemlje bi isto uskoro mogle da krenu u normalizaciju i ekonomsku saradnju. Do danas ne postoje nikakvi putevi niti granicni prelazi izmedju te dve zemlje

Svašta je tu nejasno. Pre ulaska u EU mora se znati gde su nam granice, a eventualno suštinsko prihvatanje njihove nezavisnosti bez eksplicitnog potpisa na dokument koji to potvrđuje je besmisleno ako sa druge strane pristanemo da budu zaseban entitet u međunarodnim institucijama poput UN-a. Ne može se reći eto mi ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu republiku jer je po Ustavu to nemoguće, ali suštinski priznajemo. Kakva bi to normalizacija odnosa bila? Ili se eksplicitno mora reći da je to AP Kosovo i Metohija, ili je nezavisna država, trećeg nema iako bi neki najradije izmislili treće stanje. I mi definitivno ne bismo imali dokument da težimo ujedinjenju, već smo ili u zajednici ili nismo i nećemo biti.
Ovo je tacno. Plan je da Srbija pred sam ulazak u EU i formalno prizna Kosovo a sada samo ovo fakticko priznanje.

Pa oni na svojoj teritoriji bukvalno imaju državu koju priznaje samo Turska, pa su ušli u EU. Kako su oni rešili pitanje granica i dobrosusedskih odnosa?
Pa kljuc je da tu drzavu priznaje samo Turska a Kosovo priznaje najmocnija sila na planeti koja je jos tu instalirala jednu od svojih najvećih baza.

Plus naravno sve američke kučkice iz Evrope, Kanada, Japan,Australija i sl. U sustini tzv. Zapadni svet to priznaje.

Srbija je ekonomski, kulturno, politicki i na svaki drugu nacin zavisna od tog sveta plus je deo tog sveta jer su sada sa ratom u Ukrajini granice zapada tamo gde se budu iscrtale u Ukrajini.

Pa kljuc je da tu drzavu priznaje samo Turska a Kosovo priznaje najmocnija sila na planeti koja je jos tu instalirala jednu od svojih najvećih baza.

Plus naravno sve američke kučkice iz Evrope, Kanada, Japan,Australija i sl. U sustini tzv. Zapadni svet to priznaje.

Srbija je ekonomski, kulturno, politicki i na svaki drugu nacin zavisna od tog sveta plus je deo tog sveta jer su sada sa ratom u Ukrajini granice zapada tamo gde se budu iscrtale u Ukrajini.
Joj, istina, Kosovo je školski projekat zapadnih sila, zabole ih za tursku imaginarnu državu na Kipru...

Back