Offtopic

Mi tu i nemamo nekog izbora, sa Vucicem ili bez njega, nase okruzenje ce diktirati nasu politiku.

On je svestan gde se Srbija nalazi i svestan je sta se mora desavati, a sad otreznjenje od godina lutanja, tumaranja, cekanja promene okolnosti u svetu(pa se one promene na nasu štetu lol), rusofilije, putinofilije, .... sve se to sada polako zavrsava.

Amerikanci hoce ovu rupu na karti EU da zacepe i to je to. Neke ce malo da boli ali ce posle da nam bude lepo.

Jos je cudnije kako Kosovo moze da aplicira za clanstvo u EU, ako je ni cela EU ne priznaje odnosno onih pet zemalja. Mislim da ce sve to sustinski biti nebitno ako Srbija i Kosovo postignu takav dogovor, da se medjusobno priznaju i razgranice. Samo sto sumnjam da bi nasa drzava bila spremna na takav potpis iz milion razloga, i subjektivnih i objektivnih. Pre mi je izvesnije da ce se promeniti vlast i da cemo se opet vrteti u krug sa Kosovom.

Pa ovim sporazumom se to pitanje resava.

Srbija priznaje pravo Kosova da se integriše u EU samostalno.

Pa oni na svojoj teritoriji bukvalno imaju državu koju priznaje samo Turska, pa su ušli u EU. Kako su oni rešili pitanje granica i dobrosusedskih odnosa?
Upravo ta činjenica da samo Turska priznaje govori da je Kipar ipak jedinstven, samo sa određenim unutrašnjim problemom. Ostatak sveta ne prepoznaje Severni Kipar kao državu niti se primoravaju da priznaju samoopredeljenje. Sa druge strane skoro polovina država članica UN tretiraju Kosovo kao nezavisno i vrši se pritisak da to i mi sami učinimo. Dakle, pitanje granice (u smislu graničnih prelaza) se rešava tako da je uopšte nema ili ako je ima, ima je sa susednom zemljom. Imamo prilično jedinstven unutrašnji problem koji se rešava na čudan način.

Član 5

Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji.

Srbi ce dobiti neku autonomiju kroz ZSO naravno u okviru sistema Kosova i SPC ce dobiti poseban status.

A dobitak za Albance je mnogo veci, otvara im se put clanstva u svim medjunarodnim organizacijama i da Srbija to nece blokirati niti nagovarati druge da blokiraju.

To svejedno znaci da od UN za sada ipak nema nista jer ce ih blokirati Rusija, ali ce uci u Savet Evrope, OEBS, dobiti kandidaturu za EU, integraciju u NATO i sl.

Srbiji se obecavaju neke silne pare plus članstvo u EU do 2030. ali to je sve maglovito i neodređeno po meni.

Ali mi koji smo osuđeni da u susednim zemljama imamo Republike Srpske. :(
Sve je to lepo, kratko i koncizno sumirao moj istoricar u srednjoj: *parafraziram*

Da smo bili iole pametni, da ne jurili svoje 'bratstvo-jedinstvo' shi+ofrene deluzije, vec bi nakon celog pakla koji je Veliki rat bio lepo sve sto je iole nase pripojili u Kraljevinu SRBIJU/'Veliku' Srbiju - a ne da spasavamo Katolike/Hrvate po Dalmaciji nego da ih ostavimo na milost i nemilost italijanskoj cizmi pa nek se snalaze.

Sami sebi smo sve ovo napravili misleci vazda na druge - do samih sebe.

I to je tako.

Pa ne bih isao tako daleko u prošlost jer i sa svim tim je moglo pre 30-ak godina drugacije da smo odmah hteli na Zapad.

Sada moze na Zapad ali bez Kosova a za 30 godina pitaj boga.

Po meni ovo je daj sta das, cena tumaranja, lutanja i mitologije.

Jugoslovenstvo je definitivno nešto najgore što se desilo ovom narodu nakon Turaka i raznih pokolja/genocida.
Turci + jugoslovenstvo + komunizam = tri pošasti koje su uzrok svih nasih problema danas.

Jugoslovenstvo je definitivno nešto najgore što se desilo ovom narodu nakon Turaka i raznih pokolja/genocida.
Usudio bih se reci cak i najgore, zasto - pitas se:

Sagledavam malo stvari iz pato-psiholoske perspektive i filozofije:

Po meni covek najgore stvari po sebe jedino moze sam sebi uraditi, a da jedino kad se sve sabere i oduzme kao krivca moze uperiti prst samo u sebe. Kad neko tebe ubije to je ubistvo: nemas tu nikakvu odluku niti dikrecionu presudu do osobe koja je odlucila lisiti te zivota.

Sam sebi kad nesto radis nema trece do da ili samog sebe okrivis ili provedes ostatak male vecnosti upiruci prstom, kmececi i cmizdreci na druge spoljne faktore koji te okruzuju.

Srbi, niko vas ne moze voleti do vi i ja sa vama sami sebe: i zato budimo pametni!

Jako je bitno da sačuvamo Srbiju u ovim granicama u kojim je sad bez Kosova i da tako uđemo u EU. Kad se to bude desilo sigurno se nećemo pitati na šta će ličiti zemlja za 30 godina.

Jako je bitno da sačuvamo Srbiju u ovim granicama u kojim je sad bez Kosova i da tako uđemo u EU. Kad se to bude desilo sigurno se nećemo pitati na šta će ličiti zemlja za 30 godina.
Pa o tome i pricam na prethodnoj ili strani 106. Bitnije mi je kako zive (a zive da ne kazem kako) obicni ljudi u Surdulici i Gornjem Bunibrodu (Odakle je moja Micy Pavlovic umetnitza omiljena) - nego kako neka familja Kelmendi obitava i prezivljava u Uroshevcu/Ferizaju ili kako god ga zovu posle Jutarnjeg Programa na RTK od danas.

Lako je meni za tamo neku 'familju Kelmendi' koja je na platnom spisku 5 sirih rodjackih porodicnih zajednica koje mlate pare po 🇨🇭 Lucernu i 🇸🇪 Vekshju.

Pa onda nismo sačuvali ako u istu rečenicu dodamo to "bez". Utisak je da bi Kosovo dobilo štošta, a mi skoro ništa, već samo bi nam motivacija bila da ne izgubimo još nešto (uglavnom investicije). Uopšte se ne nazire neka jasna perspektiva u EU u bližoj budućnosti. Nekad se govorilo eto nas tamo za 5 godina, a ispade nije dovoljno ni 30. Jasno je da se moraju ispuniti određeni uslovi za članstvo, mada nisu ih u dovoljnoj meri ispunjavale ni Rumunija, Bugarska i Hrvatska pa su ih primili. Samo se u našem slučaju insistira na svemu, jer su uvideli greške sa drugima. Na kraju nek raspišu referendum uz uslov da 66% glasa za Srbiju bez Kosova, bez medijske kampanje za bilo koju od opcija,i ako uspe referendum, bar bismo znali da smo većinski za takvu državu i možemo krenuti dalje...

Život definitivno nije fer, meni nije jasno kako se desilo da iz svih ratova izađemo kao pobednici, uvek na dobroj strani istorije i onda odjednom smetamo svima i svi traže nešto od nas. :D Ili su nas u školi učili neku istoriju koja je previše naklonjena Srbiji i neobjektivna. :)

Sve je to lepo, kratko i koncizno sumirao moj istoricar u srednjoj: *parafraziram*

Da smo bili iole pametni, da ne jurili svoje 'bratstvo-jedinstvo' shi+ofrene deluzije, vec bi nakon celog pakla koji je Veliki rat bio lepo sve sto je iole nase pripojili u Kraljevinu SRBIJU/'Veliku' Srbiju - a ne da spasavamo Katolike/Hrvate po Dalmaciji nego da ih ostavimo na milost i nemilost italijanskoj cizmi pa nek se snalaze.

Sami sebi smo sve ovo napravili misleci vazda na druge - do samih sebe.

I to je tako.
Ne mislim da je kralju Aleksandru uopšte zapravo i ponuđena opcija Srbije u nekim razumnim granicama, nego su strane sile (Engleska pre svega, to se vidi po Londonskom miru nakon I B.R. i Londonskim ugovorom (doduše indirektno), zatim Niška i Krfska deklaracija kojim je to jugoslovenstvo proklamovano).

Mi sad imamo gomilu malih zemalja na balkanu gde praktično svaki narod ima neku veliku bazu stanovništva razbijenu u više država.

Srbi - BiH (RS) i Crna Gora, sever Kosova koji nije defakto pod našom kontrolom
Albanci - Srbija (Kosovo, Preševska dolina), Makedonija (zapad), Crna Gora (istok)
Bošnjaci - Sever Crne Gore, Raška oblast u Srbiji
Hrvati - BiH (Zapadna Hercegovina)

Fascinantno mi je da ove AVNOJ granice iz 1944. nikako se ne diraju nikad

Pa ne bih isao tako daleko u prošlost jer i sa svim tim je moglo pre 30-ak godina drugacije da smo odmah hteli na Zapad.

Sada moze na Zapad ali bez Kosova a za 30 godina pitaj boga.

Po meni ovo je daj sta das, cena tumaranja, lutanja i mitologije.
Složila bih se, ali nisam sigurna koliko je jak ruski element da ovo prođe tako glatko...

Back