OGAE Song Contest 2026: Srpski izbor

Pobedila pesma kojoj sam i u superfinalu i u grupnoj fazi dao 1 poen. :confused:

Inače na ovom takmičenju nema pravila kad smo poslali Favorito od Hurricane ili Cafe od Lene Kovačević zauzimali smo pozicije pri dnu, prošle godine sa Milicom Pavlović smo bili na sredini tabele 14. od 29. takmičara, tako da nema pravila.
Zar nije i Cafe od Lene Kovačević bila na 14. mestu od 29 pesama (isto kao Milica prošle godine)? Što nije baš dno (a dođe i malo bolje od Prijovićkinog 15. mesta od ukupno 24 pesme 2024).

da su forumaši bili ravnopravni sa članovima OGAE Srbije bilo bi 29 glasača i onda bi Aleksandra Prijović sa pesmom "Kababa" takođe pobedila, sa još malo većom razlikom
Definitivno treba da razmislite o tome da bodovanje u superfinalu ne bude 1-5, nego da postoji izraženija diferencijacija, posebno za prvorangiranog, u svačijem setu glasova. Ne (samo) zbog Kababe, nego i generalno, kao što se ovde pominjalo i pre rezultata.

Btw kod mene lično Kababa nije bila ni za jedan bod ni u onoj konkurenciji od 15 pesama u finalu, tamo je dobila nulu, a u superfinalu jelte na silu 1 bod.
Inače mi je čak i među Prijovićkinim viđenijim pesmama jedna od njenih maloumnijih :LOL:

Zar nije i Cafe od Lene Kovačević bila na 14. mestu od 29 pesama (isto kao Milica prošle godine)? Što nije baš dno (a dođe i malo bolje od Prijovićkinog 15. mesta od ukupno 24 pesme 2024).

Definitivno treba da razmislite o tome da bodovanje u superfinalu ne bude 1-5, nego da postoji izraženija diferencijacija, posebno za prvorangiranog, u svačijem setu glasova. Ne (samo) zbog Kababe, nego i generalno, kao što se ovde pominjalo i pre rezultata.

Btw kod mene lično Kababa nije bila ni za jedan bod ni u onoj konkurenciji od 15 pesama u finalu, tamo je dobila nulu, a u superfinalu jelte na silu 1 bod.
Inače mi je čak i među Prijovićkinim viđenijim pesmama jedna od njenih maloumnijih :LOL:

Nije, pesma Cafe bila je 24. mesto sa 14 poena nažalost :(

Prebacivao sam sa razlikom u poenima, rezultat bi bio isti, bar u ovom slučaju.

Kako god, ostaje nam da vidimo kako će Evropa reagovati na Kababu

A sad gledam istoriju našu na takmičenju, 2008. smo poslali Aspirin od Seke Aleksić i osvojili visoko 9. mesto u konkurenciji od 27 pesama. Tako da i turbo-folk može dobro da prodje :D

Nije, pesma Cafe bila je 24. mesto sa 14 poena nažalost :(
Onda se na internetu konstantno nalaze pogrešni podaci o istoriji plasmana, posebno tom konkretnom.

Kako god, ostaje nam da vidimo kako će Evropa reagovati na Kababu
Istina, nikad se ne zna.
Pozitivno (kod mene jedino) što vidim je što pesma ima taj neki diskretan a poslednjih par godina komercijalno aktuelan afrobeats momenat, možda se to raznima svidi 🤷‍♂️

Onda se na internetu konstantno nalaze pogrešni podaci o istoriji plasmana, posebno tom konkretnom.

Istina, nikad se ne zna.
Pozitivno (kod mene jedino) što vidim je što pesma ima taj neki diskretan a poslednjih par godina komercijalno aktuelan afrobeats momenat, možda se to raznima svidi 🤷‍♂️

Mislim da pogrešno gledaš tabelu hehe :) Na našem sajtu su tačni rezultati, i evo proverio sam, ispravno piše

Mislim da pogrešno gledaš tabelu hehe :) Na našem sajtu su tačni rezultati, i evo proverio sam, ispravno piše
Drugi sajt je bio u pitanju, sa tekstualno navedenim plasmanima, nije mi gugl izbacio OGAE sajt pri pretrazi, ali dobro je znati (y)

2008. smo poslali Aspirin od Seke Aleksić i osvojili visoko 9. mesto u konkurenciji od 27 pesama. Tako da i turbo-folk može dobro da prodje
Ne čudi me, jer pesma je iz te ere kad nam je taj estradni folk bio mnogo manje orijentalan i mnogo više pop-folk, i konkretno ta pesma je možda čak i nešto više pop nego folk. I baš je dobar primer za poređenje, i Prijović i Tairović su sada u većini pesama MNOGO orijentalnije od toga.

Drugi sajt je bio u pitanju, sa tekstualno navedenim plasmanima, nije mi gugl izbacio OGAE sajt pri pretrazi, ali dobro je znati (y)

Ne čudi me, jer ta pesma je iz te ere kad nam je taj estradni folk bio mnogo manje orijentalan i mnogo više pop-folk, i konkretno ta pesma je možda čak i nešto više pop nego folk. I baš je dobar primer za poređenje, i Prijović i Tairović su sada u većini pesama MNOGO orijentalnije od toga.

Da, imamo problem sa pronalaženjem našeg sajta, ali nadamo se da će se od jeseni to promeniti :)

evo linka - http://www.evropesma.org/istorija/ogae-song-contest/

A sad gledam istoriju našu na takmičenju, 2008. smo poslali Aspirin od Seke Aleksić i osvojili visoko 9. mesto u konkurenciji od 27 pesama. Tako da i turbo-folk može dobro da prodje :D
Pa može ako je dobar. Koliko znam, ta pesma je veliki hit i sluša se dan danas.
Sada imamo Aleksandru sa anemičnom turbofolk pesmom "Kao baba", a poređenje sa "Aspirinom" u bilo kom smislu mi ne deluje realno, naročito zbog vremenske distance. 🤨

Doduše, ćini mi se da je bitnost ovog takmičenja otprilike na nivou forumskog FSC-a, kada bismo imali samo još neko međunarodno finale više foruma iz svake evropske zemlje. :D

Ni meni se ne dopada kada pjevači sa naših prostora ubacuju orijentalni melos u pjesme, prosto djeluje neprirodno i kičasto. Jedino mi se svidjelo u Teodorinoj pjesmi (Polumesec).

Obožavam što je ova Prijovićkina pesma bila u jednom stranom kontestu i završila u bottom 3, a srpski fanovi su u fazonu to je to, ovo treba da nas predstavlja. 😂 Pored žive Zorje.

Sad čitam komentare od prošle godine za Milicu, isto joj predviđano da će biti bottom 5, 10, a ona napravila jedan od najboljih rezultata poslednjih 10 godina :D tako da pustimo da nas ocene OGAE-ovci širom Evrope :D

Od ovih svih mi je najbolji Hilton Hotel Barca, ostale ne bih pustio drugi put (dobro bih Konstry, al nema smisla slati nekoga ko je već bio na ESC). Izbor OGAE očaj kao i uvek. Valjda je želja za tim bitnarama velika i frustracije što se ne prijavljuju na PZE postoje u tim nekim krugovima, lično mnogo bolje kad imamo samo alt podrumare al svakome po nahođenju. Bolje na nebitnom takmičenju na internetu nego na izboru za ESC 🙏

Mislim da nas ne zanima plasman koliko nam je žao što smo jadni i što bi se po ovoj selekciji moglo pomisliti da smo muzički siromašniji nego što jesmo.
Valjda je želja za tim bitnarama velika i frustracije što se ne prijavljuju na PZE postoje u tim nekim krugovima, lično mnogo bolje kad imamo samo alt podrumare al svakome po nahođenju. Bolje na nebitnom takmičenju na internetu nego na izboru za ESC
Sve isto mislim.

Ja ne znam gdje su svi ti kad krene glasanje na PZE-u lol
Pa (srećom) na PZE više i nemaju za koga takvog da glasaju, ili eventualno ponekad dođe neko takav ali blago zaboravljen sa osrednjom ili nikakvom pesmom i nastupom, pa ih ne inspiriše. Ali festival se većinski profilisao tako kako se profilisao, kao poslednji aparat pop i alt muzike u Srbiji, i platforma za promociju manje afirmisanih i neafirmisanih izvođača.
Ko očekuje estradu, verovatno se razočara čim zvanično izađe spisak (svake godine na X masovno ide "ko su ovi ljudi, kakav je ovo spisak" tip kuknjave) i smori ga da se udubljuje i prati. A probudi se tiho mnoštvo onih koji baš vole ono što PZE nudi, i oni uživaju i (iz)glasaju.

Zato je OGAE SC izgleda platforma za promociju lokalne estrade, najpopularnijih imena, njihovih novih albuma, i valjda su onda i oni prvi i generalno onda svi zadovoljni 🙏
I ja bih takođe ovaj izbor preformulisao da ima ponudu sličniju PZE, jer utisak mi je da se ovako manje bira pesma a više ime, i jer ne vidim nikakvu vrednost u "ovo smo mi jer se ovo kod nas najviše sluša pa zato to treba da nas predstavlja" argumentaciji, pošto nije u pitanju smotra i revija, nego kakvo-takvo (makar i stvarno nebitno onlajn) takmičenje. Ali opet, ako su stvarno neki ljudi usrećeni ovom koncepcijom, onda neka i ovako 🙏

OGAE Song Contest 2026: Srpski izbor
Back