Imam malo vremena pa da prokomentarišem detaljno ovih 16 želja koje je OGAE izdvojio:
1. Zorja
Mislim da je opšti konsenzus da ova devojka zaslužuje šansu na ESC. Progresivna je, ima viziju, mislim da bismo se lepo plasirali hipotetički sa oba njena pokušaja, i smatram da se granice njenog potencijala još ni ne naziru. Sa njom bismo ZAPRAVO stavili žiri na test i mislim da se uklapa u koncepciju moderne Evrovizije. Nadam se da će se pojaviti neko ko će obezbediti i veći budžet, jer mislim da ima malo izvođača u zemlji (ako ih uopšte i ima) koji se uklapaju u ono šta se traži na ESC od Zorje. Dobra stvar što nije otišla dosad na ESC je isključivo zato što se čini da može još bolje, i to znatno. Ono što joj je objektivni nedostatak - nema visok nivo popularnosti i nema stabilnu fan bazu koja bi garantovala glasove pa će se njen ESC put, izvesno, osloniti na podršku žirija i na eventualno slabiju konkurenciju, jer teško je očekivati da će izgraditi momentum među publikom i generisati interesovanje kao Teya Dora vs Breskvica, ma koliko pesma bila kvalitetna i prijemčiva za Evroviziju. Svakako, moja želja broj 1.
2. Harem Girls
Ove godine smo imali osveženje u vidu Haremki i nekako vlada konsenzus da bi bile najbolji izbor za 2025. Lepo što su potvrdile prijavu. U ovih godinu dana je sigurno bilo prostora za napredak na vokalnom scenskom-planu i verujem da su to vreme maksimalno iskoristile. Ono što je pitanje - da li će uspeti da generišu toliko interesovanje naroda drugu godinu zaredom, jer je sam koncept koji je ponuđen bilo nešto potpuno novo domaćem mejnstrimu? O motivaciji neću da pričam, teško da će iko ozbiljnije pristupiti celoj priči od Haremki.
3. Konstrakta
Jedan od retkih povratnika koje priželjkujem. Krivo mi je što neće učestvovati, ali ujedno mi je na neki način i drago što će možda otvoriti prostor nekom za odlazak na ESC (Zorji, Haremkama?) i nadam se da će svakako trilogija biti završena u nekom trenutku i da ćemo imati priliku da je još jednom vidimo na ESC. Zaslužujemo i mi da se još jednom provozamo tom stazom, a ako ona ima želju - verujem da ćemo imati priliku da je opet gledamo na ESC. Njen opus je fantastičan i drago mi je da su ljudi zahvaljujući ESC dobili priliku da vide kakav kvalitet ima.
4. Sara Jo
Ako pristup bude ozbiljan kao 2022. onda može, a ako bude kao 90 % pesama iz njene diskografije - nisam za. Pogotovo zato što mislim da se ne bi ni proslavila na PZE sa nekom prosečnom pesmom. Svakako, donela bi hajp pre svega nama fanovima. Mislim da se i njoj, kao Zorji, mora poklopiti nešto slabija konkurencija. Dobra pesma se podrazumeva.
5. Zejna
Pokazala je zanimljiv opus i širinu. Verujem da će se sigurno vratiti u nekom trenutku. Nema te - može, uz bolju produkciju. Rumba - nikako. Najbolja - nešto što je na tragu onog što ESC traži. Svakako mislim da je dobro da još malo sačeka, da je se narod zaželi. Ne valja kad neko stekne reputaciju enterijera nacionalnog finala.
6. Sanja Vučić
Ne bih voleo. Imala je dve prilike a pritom je otišla u žanr koji, na stranu moje nesimpatije prema njemu, služi samo za lokalnu upotrebu.
7. Milica Pavlović
Evrovizija je stvar momentuma. Ljudi koji su do juče bili niko i ništa, preko noći postaju evropske i svetske zvezde preko ESC. Kad god je neko previše čekao i odmeravao situaciju da se prijavi, služeći se argumentima poput ,,čekam pravu pesmu ili čekam pravi trenutak da mogu skroz da se posvetim" obično je odustajao od ideje prijave, ili to radio sa nekom znatno lošijom pesmom od svog standarda. Mislim da, uz sav njen potencijal, brak između MP i ESC, pitanje koliko bi bio srećan. Ili možda samo ne želi?
8. Tea Tairović
Ima trenutnu popularnost, trgla bi apstinente i ljude koji ne prate ESC da se uključe. Verujem da bismo dobili atmosferu sličnu onoj iz 2021. što uprkos osrednjem plasmanu, je ipak pozitivan pomak. Nakon niza dosadnih sezona u domaćem fandomu, Tea bi zasigurno svojom popularnošću, pojavom i nastupom zamaskirala neke objektivne nedostatke poput vokala. Svakako bi bilo ozbiljno osveženje.
9. Mirna Radulović
Ne znam odakle ona ovde. Svakako, karijera joj je nepostojeća nakon PGS i ESC, a tome će punih 13 godina uskoro. Vokal ima, ostalo doslovno ne postoji.
10. Jelena Tomašević
Kapacitet da napravi nešto dobro svakako ima. Prosto, mislim da je problem motivacija, jer ona već duže vreme jedva da izbacuje pesme. Prosto je vidljivo da ima druge prioritete u životu, koji verovatno i nisu vezani za muzičku karijeru.
11. Nucci
Kao producent - može. Kao izvođač, nisam siguran na šta bi to ličilo. Za razliku od TT, žanr mu je mnogo rizičniji za ESC i mislim da nema scenski kapacitet da to iznese. Pitanje je i koliko mu je koncept Evrovizije blizak.
12. Filip Mitrović
Vidim da je počeo da se sve više pojavljuje i reklamira, ali čini mi se da prosto nije kapacitet za poduhvat zvani Evrovizija. Deluje mi da nakon PGS i nema neko preterano iskustvo sa televizijskim programom.
13. Saša Kovačević
Isto kao za JT. Čitao sam da valjda čeka bebu, pa mu misli sigurno nisu usmerene na muziku. Skrasio se u svom žanru, nije više komercijalan kao ranije i verovatno nije motivisan. Privatno volim da ga slušam pa bih voleo da ga vidim isključivo iz tog razloga. Svakako je polovinom prošle decenije bio najbolji pik za ESC i šteta što tad nije otišao.
14. Jelena Karleuša
Suvišno je ovo uopšte komentarisati, i muzički i ljudski.
15. Maja Nikolić
Kako ESC ide u nekom ludom smeru, čini se da će možda čak u jednom trenutku da se Majino ludilo poklopi sa tim. Svakako smatram da nema kapacitet da pobedi na PZE, ali svakako je uvek zanimljivo kada je i ona tu. Na ESC bi se pogubila, pogotovo kad bi joj fanovi izvukli neke detalje iz prošlosti.
16. Princ
Imao je svoju šansu.