Pesma za Evroviziju 2025: Učesnici i kompozicije

Status
Not open for further replies.
Ne uspevaju da mi se baš toliko svide ni Vukayla ni Haremke, sve pokušavam jer vidim ovde neke dobre komentare za njih, okej su mi, ali ne vredi...
(Što naravno ne znači da obe pesme nisu svetlosnim godinama bolje od polovine festivala i da ne zaslužuju top 10 u finalu u ovakvoj konkurenciji, posebno što oba nastupa obećavaju na solidno).

stavio sam crtu za pesme na 250 da se pokaže koliko ovde ima pesama za koje nije bilo potrebe
Ne bih se uopšte bunio da je i RTS tu povukao crtu.

Preslušao i ja. Sigurno sam među najstarijim forumašima ovde. Ima li još koga sa 4 banke? :-)

Ovako, nisam možda kompetentan jer sam staromodan. Ja trep ne volim. Ni eksperimentalnu elektroniku.
Aj ajd ipak da izdvojim 10 koje mi se dopadaju u ovom vrlo, vrlo slabom izdanju srpskog izbora.
Maltene najslabijoj godini sa izuzetkom Marko Konove 2009.

Dušan Kurtić - Boginja - 1 bod. (Mada bi mogao i Iskaz da dobije taj poen) Na ovakve folk balade smo navikli od njega, a ovog puta je instrumental pozitivno iznenađenje.
Ivana Štrbac - La la la - 2 poena. Ispunila je standardne. Tekst je, ako se ne varam, i lezbejski ,,Ona voli me''. Što da ne?
Maršali - Po policama sećanja - 3 poena. Vrlo simpatično.
Mimi Mercedes - Turbo žurka - 4 boda ; Dovoljno moderno da bih izbodovao. Ima i naleta etna. Biće sigurno visoko plasirana.
Tanja Banjanin - Ja sam bolja - 5 bodova; Potpuno pristojna pesma. Melodična i skladna. Za nas u srednjim godinama baš fina.
Harem Girls - Aladin - 6 poena. Dobro je upakovano ovo. Refren ima smisla i pevljiv je.
Biber - Da mi se vratiš - 7 bodova; U nedostatku boljeg izbora, lepo otpevan etno, nešto je šta su navikli od Srbije. Pesma skladna, fina.
Tam - Darum darum - 8 bodova; Spoj modernog i etna. Nešto mi je više prijala od Mercedeskinjine.
Vampiri - Tebi treba neko kao ja - 10 poena; Zaista preslatko. Kad nešto prija uhu, onda po meni nema tajminga. Dobro u 1980-im, dobro i danas.
i na kraju,
Maja Nikolić - Žali srce moje - 12 poena. Jedina pesma koja mi je ustala u ušima. Jedina koju sam vratio da odslušam još jednom.

E sad, znam da sam staromodan i svestan sam da one pesme koje su meni prijale, neće pobediti, zato trijumf prognoziram za Tam.

Komentari nakon prvog slušanja, da ne bude posle kuku meni što me nagrdi.

Prvo polufinale

new-york-new-york-pollard.gif

1. Bojana i David – Šesto čulo – 8/10 – Uptempo pesmica sa potencijalom za neki super nastup.
2. Igor Simić – Ne mogu – 7/10 – Njegov najslabiji pokušaj, kombinacija sa ovim drum’n’bass mi nikako ne ide. Njegov glas odličan i to vadi stvar.
3. Vampiri – Tebi treba neko kao ja – 2/10 – Daj deda, odjebi od maloletnica.
4. Nataša Kojić Keba – 6/10 – Jao Bože kakav je ovo tekst? Outdated aranžman koji bi kao trebalo da bude neki retro vibe, ali je samo outdated. Prazno i dosadno.
5. Tropiko bend – Al – 6/10 – Ovo je ok pesmica ali za radio, nikako za festival. Izbacite engleski, molim vas. Daje mi neki vibe pokušaja Take that/ Coldplay.
6. Jelena i Alen – Kameleon – 4/10 – Možemo i dalje. Radijski festival 2005. godine, sve je to s tobom već viđeno.
7. Fileri – Meet and greet – 3/10 – Velikodušan sam, zaista.
8. Kruz Roudi – Sve i odmah – 3/10 – Ne sviđa mi se, sorry, niste loši momci ali….
9. Milan Nikolić feat. Caka - Storia del amor – 4/10 – O čemu se ovde radi? Jako se osjećam loše.
10. Ana & The Changes – Brinem – 4/10 – Brinem i ja, iskreno. Ne znam stvarno šta dalje reći. Brinem se.
11. Iskaz – Trendseter – 5/10 – Ovo još ispada zabavno. Super reciklaža, samo lagano.
12. Harem Girls – Aladin – 2/10 – Harem girls pa Aladin. Wow, kak kreativno. Etno jodl i šizofreni aranžman. Girl bye.
13. Biber – Da se vratiš – 6/10 – Ovo dođe kao melem za uši u redosledu. Tipičan Biber, ali mi nekako treba veći kick.
14. MILA – GAIA – 8/10 – Ovo ima neki vajb, nije loše. Može ići na gore.
15. Anton – U grad – 6/10 – Ovo isto ima neki cool vibe, iako je oblektivno vrv sranjce, ali mene ovo vozi, šta ću.

Prosečna ocena prvog pf – 4.93/10 a pri tom sam bio baš velikodušan sa ocenama.

Drugo polufinale

tiffany-pollard-point.gif

1. Ivana Štrbac – La la la – 6/10 - Narodnjački ukrasi i ovaj beat nikako ne idu. Ne poznajem gospođicu/gospođu ali najbolji deo pesme je kurjak.
2. Jett Vega – Rolerkoster – 4/10 – Pesma je krenula obećavajuće a završila se kao pomija.
3. Prinč – Mila – 4/10 - Jako koliko je on meni iritantan. Kerbera i večera baš lepa rima. Pesma je baš dosadna. Ovo kao Majin Titanik.
4. Maršali - Po policama sećanja – 3/10 – Ja pomislio krenuo džingl reklama za majonez ili margarin, kad ono pesma. Mladi ste i vrv puni entuzijazma, ali ovo prosto nije dovoljno. Napred mladi, biće bolje.
5. Dušan Kurtić – Boginja – 4/10 – E ova pesma da se spoji sa Alibaba damama iz prvog pf i voila. Šalu na stranu, Dušan dosta loš.
6. Tanja Banjanin – Ja sam bolja – 5/10 - A šta očekivati od Tanje Banjanin. Classy ali dosadno.
7. Tam – Durum durum – 7/10 - Tamica lepotica, ima mnogo boljih pesama od ovoga. Ša znam, može biti ok uz neki nadrkan nastup.
8. GIFTS & ROSES - Do kraja vremena – 5/10 – Dosadna mi je ova priča Majo, dosta je zaista.
9. Lensy – Hvala ti – 6/10 - Hmmm, pa šta znam. Ne iritira ali ne ostavlja neki dojam.
10. Sedlar – Oči boje zemlje – 3/10 – Daj Sale, odjebi sa ovim.
11. Maja Nikolić – Žali srce moje – 2/10 - Žalim i ja što sam ovo slušao. Ona je jako šizofrena, prenosi dijagnozu na muziku koju izvodi. Kolektivna psihijatrija posle ovoga. Kontam biće mimova od nje i njenog nastupa, a o izjavama kojim će nas podariti neću ni da pričam.
12. Mimi Mercedez – Turbo žurka – 8/10 - Vozi ovo, ima dobar instrumental sa trubama. Ne mogu reći da sam nešto drugo i očekivao od nje. Ne znam koliko je ovo za Evropu ali neka kida guda iz huda.
13. Oxajo – MaMa – 4/10 – Dosadno u najmanju ruku. Ima ok akordsku melodiju ali jako je sve loše realizovano.
14. Vukayla – MASK – 8/10 Ovo skroz dobro zvuči. Ne znam samo da li je ovo za scenu ili ne, ali ima nečega. Super vokal.
15. AltCtrl – Mamurna jutra – 5/10 – Nemam šta revolucionarno reć o ovome.

Prosečna ocena drugog pf - 4.93. U decimalu ista ocena oba polufinala.

Primetan je veliki uticaj turcizma i orijenta u pesmama, zabrinjavajuće veliki uticaj. Takođe, primetan je manjak balada, svega par od kojih jedna valja. Suma sumarum, prosek proseka. Nikoga ne bih nešto izdvojio posle prvog slušanja, najveće sam ocene dao za Vukaylu, Mimi, Tam, Milu, Bojanu i Davida i Simića.

Bojana x David - Ne sumnjam da će oni nastup odraditi profesionalno, ali mene pesma ne hvata na prvu. Nema hitičnosti niti melodičnosti koja je konkretna, osim dobrog dropa. Ipak, u ovako očajnoj konkurenciji, ističu se kao jedni od boljih.
Igor Simić - Na šta lik troši svoj talenat, jezivo. Pesma ni glave, ni repa, nepovezane dinamičke promene u ritmu. Fijasko.
Vampiri - Imamo i nazovi kantri, predivno. 💀 Interesuje me koje halucinogene droge je koristila komisija koja je ovo pustila na izbor.
Nataša Kojić - Ženo, džabe si prevalila hiljade kilometara. Možeš slobodno nazad. Vuče mi nešto na Kajli Minog, ali sa temua.
Tropico - Neironično, zaista zvuči kao Coldplay, u tom smislu mi se sviđa, ali je činjenično stanje da je ovako nešto u ESC kontekstu NQ kao kuća.
Jelena Aleen - Skala abitnosti eksplodirala, pesma nedostojna komentara.
Filarri - U smislu hitičnosti, reklo bi se da mu je ovo možda najbolji pokušaj, ali je ovo daleko od konkurentne pesme. Da li je naučio da peva uživo, ostaje pitanje.
Kruz Roudi - Uvreda za pank i rok.
Milan Nikolić feat. Caka - Nadam se da će ispuniti dato obećanje i da će se samodiskvalifikovati.
Ana & Changes - Brinem - Nikada neću moći dovoljno da se načudim tome da se neko sa ovako nečim u 2025. pojavi na takmičenju za Pesmu za Evroviziju.
Trendseter - Začuđujuće, ali ovo mi ima nekog šmeka i recimo da mislim da bi uz odgovarajući nastup ovo možda i mogao da zamislim na ESC sceni.
Harem girls - Interesantan spoj svega i svačega, ali poprilično mi deluje siromašno produkcijski i bez konkretnog prelaznog momenta.
Biber - Između žute i zelene kategorije, presudio je isključivo vokal. Pesmi kao pesmi je potreban mnogo konkretniji aranžman.
Mila - Instrumentalne deonice vade pesmu, sviđa mi se to koketiranje sa trubačima, pesma mi se do kraja razvodni.
Anton - Filer, ali za razliku od nekih još i pristojno zvuči. Fanki vajb mi je ok ovde.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ivana Štrbac - Slatkast vokal, pesma nije ni za Sunčane skale.
Jett Vega - Najmisterioznije PZE lice ove godine nam je serviralo skoro pa ništa. Dobar glas ima doduše, ali džaba.
Princ - Habibi vrati se, sve ti je oprošteno. Zaje**o sam se, ovo čak nije ni BG proleće, već neki pokojni Sunflower festival.
Maršali - Gospode Bože.
Dušan Kurtić - Nisam voleo ni onaj krindž od prošle godine, ali je imao neki šmek. Ovo je na granici slušljivosti.
Tanja Banjanin - Vokalni kvalitet stoji, ali ženo... 2025 godina, alo. Izgubljeno u vremenu i prostoru.
Tam - Dopada mi se vajb, ali nije konkretizovano do kraja. I neka joj neko javi da je mogla iskoristiti još 30 sekundi pesme.
Gifts and Roses - Atentat na mozak.
Lensy - Solidna pesma, nekonkurentna naravno. Frapantno je da je upala kao treća rezerva, u odnosu na pojedine.
Sedlar - Nadao sam se nečem nakon uvodnog etno instrumenatala, a dobio sam potpuni disbalans svega, strofe i refren ne postoje.
Maja Nikolić - Žao mi je, ali ovu personu ne mogu da shvatim ozbiljno, nikada. Izgleda da je i glas poput lica, provlačila kroz 100 filtera. Pesma jezivo loša.
Mimi Mercedes - Meni je ovo flopčina. Njeno repovanje je samo po sebi amatersko, jednostavno nema nikakvog vokalnog kvaliteta, instrumentalno je ok, ali mnogo toga nedostaje da bi pesma bila zaokružena celina. Poslednji minut raspad, nepostojeći.
Oxajo - Još jedna piš pauza, super.
Vukayla - Nešto što možda najviše zvuči svetski, ali kakva će biti realizacija u vidu nastupa, videćemo. Ipak, ESC finale sa ovim mi je vrlo upitno.
AltCtrl - Još jedna za recycle bin.

Ne pamtim ovako loš PZE. Stvarno je jezivo koliko se iz godine u godinu sve više pokazuje kriza autorstva kod nas. Prošle godine smo mogli da se uhvatimo direkt za par pesama i kažemo otprilike to je to, ovo možemo slati. Ove godine takve pesme nema i to je tužno činjenično stanje. Neki pozivaju na pozitivu, ali nijedan jedini povod nam nije dat za takvo razmišljanje, naprotiv. Vrlo je realno da će trend prolaska u finale ove godine biti prekinut. Rekao bih da su Bojana i David najsigurnija opcija za finale i tamo bottom 5, Trendseter bi isto možda imao šanse, a Tam i Vukayla zavisno od nastupa. Mimi samo pod uslovom da odradi jedan dobar revamp. Sve ostalo bukvalno nije moralo uopšte da se dogodi.

Nepopularno mišljenje, ali meni Igor Simić ima baš lepu pesmu. Ne za esc naravno, ali fina za radio. Slušaće se u ovoj kući.

Status
Not open for further replies.
Back