Ja sam uzeo da na miru preslušam pesme koje su se izdvojile i onda su mi se izdvojili neki patterni:
Pesme koje su krenule sa dobrom idejom, ali nisu baš stigle dotle
Džipsi - Ovo je skuupoooo i prva trećina je fenomenalna, ali kao da se posle sve zagubilo i utanjilo od overprodukcije. Tačno kada je pesma trebalo da počne da se razvija i oslobađa, ona kao da se dodatno povlači u sebe i implodira na kraju.
Anđa - Tri glavne celine (Zimi, Zami i Zum - osnovne čakre) glas, muzika i tekst mi se ne uklapaju. Vidi se da je pisano za nekog drugog i sa tom drugom pevačicom bi verovatno grmelo, a sa druge strane malo mi je previše hladno i "kompjuterizovano" za tako senzualan tekst.
Savo - Pre svega u ovoj kući se uvek ceni pošten Power Bottom. Ne mogu da procenim da li su oni napravili pesmu za koju su shvatili da im nešto nedostaje pa su počeli da random ubacuju bespotrebne momente ili je on napravio dobar balkanski hit koji je neko krenuo da "evrovizuje" i tako je usro. U svakom slučaju može se bukvalno ići na delete na par bespotrebnih delova, doraditi kraj i eto ga hitčina.
Pesme koje su krenule sa lošom idejom i tako su i nastavile
Italijani - Što više slušam pesmu, sve me više iritira. Glas one devojke je predivan, ali ja i dalje ne mogu da verujem da to nije
parodija. Mislim, bukvalno lupaju nepovezane evrovizijske floskule, ChatGTP bi to bolje sročio.
Pesme koje želim da ogrnem ćebetom, dam im topli kakao i kažem da su sjajne bez da moraju da dostignu nerealne želje svojih roditelja
Hurricane - Klasičan Antonićev evrovizijski problem, hoće da ubaci sve što je ikada igde video i čuo i imaš osećaj da će izvođači da kolabiraju ili dobiju epileptični napad. Pa njihovi vokali ne zvuče dobro u studijskoj verziji, kako će jadne to čudo uživo da izvedu. Šteta, da se pesma malo opere i očisti, bila bi vrhunska.
Filip - Čovek ima najveći benger PZEa, bilo bi lepo samo da dozvoli publici dana miru uživa u sjajnim ritmovima i tekstu. Baš se oseti osveženje kada par puta na pola sekunde niko ne peva ništa, odmah prodiše pesma.
Pesme koje znaju gde su krenule i gde će da završe i koje nas super vode kroz to putovanje
Princ - Jedina zamerka je što nema nikakvog iznenađenja na ovom putovanju. Toliko se ukalupio da je sve nekako očekivano i po formuli. Ali super urađeno,
Stefan Shy - Srski Ed Širan, totalno sam za Shykaču. Veoma u duhu naše muzike, a u skladu sa trendovima - od beata, teksta, do čak i pomalo trepa u izgovoru, sve je savršeno uklopio. Više je za lokalnu upotrebu nego za svetsku scenu, ali meni vrhunski.
Nađa - Vratila mi je sva ona divna sećanja odrastanja kao devojčica u Kaliforniji ranih 2000ih koja nikad nisam bio. Pesma je odrađena i otpevana Dizni preciznošću, neverovatno.
Zejna - Dajte ovoj ženi sve što hoće. Pesma se savršeno razvija i vozi, ja je već vidim u fullu kako trese arenu, a pogotovo kada izađu oni muški vokali obučeni u Žan Pol Gotje mornarske informe i igraju oko nje koja je u S&M flamenko haljini. GORI.
Luka - Po meni ovo stvarno može top 3 na Evroviziji. Mi smo u 2023oj, a dečko je u 2323oj. Izvoza te pesma, razbaca te, ubaci u depru, a ti gledaš otvorenih očiju i vilice.