Pesma za Evroviziju 23: Učesnici i kompozicije

Status
Not open for further replies.
Pa valjda RTS jedini ima lektore i pravilni akcenat.

To je do naših lingvista, što ne dozvoljavaju policentrični standard, nego se drže Vukovih akcenata k'o pijan plota, koje otprilike samo zapadna Srbija razlikuje...
Mi ostali svi pričamo nepravilno...
Znaci pravilno se izgovara kontInent, AUstralija, KOpaonik i sta sve ne?

Dvojnik princa iz Vranje:

Screenshot_20230114_132519_Instagram.webp
Samo bez dugu kosu.

Znaci pravilno se izgovara kontInent, AUstralija, KOpaonik i sta sve ne?
Da.

Standard su 4 akcenta.
(Onda po tome mora malo da se peva kao u zapadnoj Srbiji :LOL:...)

Beogradski koristi otprilike 2 i mi generalno ni ne razlikujemo sva 4...:LOL:

https://www.telegraf.rs/pop-i-kultu...ontinent-ako-je-i-akcenat-tacan-meni-para-usi

(Tu sad ima i šira diskusija šta je to srpski jezik...
Srbija se generalno širila tako što je jug Srbije osvajala vojno, a zapad Srbije kulturološki proglasivši za jezičku normu standard zapadne Srbije i Hercegovine...
Tako smo došli do toga da nam je normiran standard kojim govori uski pojas Srbije, a većini zemlje para uši...)

Ispravno bi bilo uvesti policentričnu normu, i dozvoliti i beogradski akcenat koji se odomaćio, a po meni i niški dijalekat bez padeža kojim govori više od trećine Srbije...

Last edited:
Lukin nastup u Sarenici mislim da je deo koreografije za polufinale i deluje mi psihodelicno... bice to efektno, zanimljivo, ali ne za svacije oci i usi. On može dobiti 12 poena od publike jer će ga glasati vecina ESC fanova koji zele da nas predstavlja neko drugaciji i ne zele da vide neku blamazu u Liverpulu. Budimo realni, nema ove godine jakih igraca kao sto su bile Sara Jo, Konstrakta... Kod zirija ce biti neizvesno. Sve zavisi ko ce biti pozvan. Kako stvari stoje, Luka je moj jedini kandidat za Liverpul.

PZE 2023 CHODINE REAKCIJE #6: Tijana Dapcević, Chegi & Braća Bluz Bend, Milan Bujaković, Doris Milošević

Status
Not open for further replies.
Back