Poslovi

I da, za referendum se zatvaro DKP birački spisak 31.12. u ponoć... da ne pričamo o vremenskoj razlici sa SAD, Kanadom, Australijom, Kinom....tako da MENI LIČNO nemoj pričati o dežurstvima za praznike NIŠTA! FUUUJ!

Ovo je poslednje što ću reći tebi na ovu temu. TAČKA. ne želim da me u usta uzmeš na ovaj način više...

Last edited:
I da, za referendum se zatvaro DKP birački spisak 31.12. u ponoć... da ne pričamo o vremenskoj razlici sa SAD, Kanadom, Australijom, Kinom....tako da MENI LIČNO nemoj pričati o dežurstvima za praznike NIŠTA! FUUUJ!

Ovo je poslednje što ću reći tebi na ovu temu. TAČKA. ne želim da me u usta uzmeš na ovaj način više...
Strašno. Jadni ti. Treba ti ozbiljan odmor.Hajde da skupimo nešto novca na forumu pa da Mrma pošaljemo na sajam ljubičica u magični Kuopavogir, da dušu odmori.

• Angry
Reactions: Mrm
Premijerka je podvukla da mi i dalje imamo realan rast plata, a ne nominalan, objasnivši da plate i penzije u ovom trenutku rastu brže od inflacije. Šta kažete na to? :unsure:

Što, pa ne treba nam, imamo za hleb, mleko, da platmo račune, ma šta će nam više.... 😌

Uskrs i 1. Maj se poklapaju, pih...

Jako kul sajt za pregled neradnih dana i ideja za odmor, naročito ako ne radite državne praznike: https://neradni-dani.rs/index.html
Nije im tačno za januar 2024. Samo su neradni 1. i 2. januar, tj. ponedeljak i utorak. Kakav treći januar... Takođe radi se i 8. januara, jer je Božić u nedelju, a verski praznik ako padne u nedelju, ne prenosi se na prvi radni dan, to važi samo za državne praznike.

Što se tiče 1. maja, ne poklapa se, već je sve spojeno, 1. i 2. maj su sreda i četvrtak, a onda idu Usrkšnji praznici, pa su neradni petak 3. maj. i ponedeljak, 6. maj. Može se na neki duži odmor.

A i sad u novembru nemamo ništa od Dana primirja, jer pada u subotu, a to je ionako neradni dan.

Da, zbog toga u novembru sam i proveravao, ponadao sam se da će biti neradan petak nekom magijom haha

Ovo u maju je genijalno, pokušaću da ugrabim nedelju nakon prvomajskih i uskršnih praznika, pa da imam 2 nedelje slobodno.

Ok je i za Novu godinu, ponedeljak i utorak, i za Sretenje četvrtak i petak, tako da u oba slučaja sa vikendom spojeno bude po 4 neradna dana.

Primetio sam da se najviše žale klijenti koji najmanje plaćaju tj. korisnici su najmanjeg paketa koji nudi naša agencija. Izludeću poslednje dve nedelje od jednog takvog koji se žali na sve što mu pošaljem. Petar snapped. Ali stvarno, rekle su mi i kolege koje rade duže, u 99% slučajeva se žale ti što plaćaju najmanje, vrlo retko se desi da klijenti sa skupih paketa imaju neke zamerke.
Isto u turizmu, najveće glavobolje od baba iz Nei Porija u maju/septembru. Zato klijenti koji idu na egzotične i elitne destinacije, sa druge strane, su jako zahvalni.

Otkazao danas saradnju taj klijent. Lik je bukvalno teletabis.

sorry not sorry brandi GIF

Malo ipak jesmo banana država 😭

Eurostat: Prosečna radna nedelja u Srbiji najduža u Evropi – 42,1 radni sat
https://www.podunavlje.info/dir/202...edelja-u-srbiji-najduza-u-evropi-421-sat/amp/

Za radnu nedelju od 45 sati izgleda da Scooby ili mora stalno da ima 5 sati plaćenog prekovremenog (pretpostavljam plaćenih više u odnosu na regularan sat), ili tokom drugih 6 meseci godišnje mora da ima radnu nedelju od 35 sati:
U Zakonu o radu u Srbiji, jasno stoji da radna nedelja može da traje 40 sati.
Mogućnost prekovremenog rada postoji, ali taj dopunski rad ne bi smeo da prelazi 48 sati nedeljno i trebalo bi da bude plaćen kao takav, objašnjava profesor Bojan Urdarević.
„Nad zakonom, međutim, nema inspekcijskog nadzora, a zakon bez nadzora je samo mrtvo slovo na papiru", kaže on.
Kako ne bi platili prekovremeni rad, poslodavci pokušavaju da ga prikriju.
„Izdaju se usmeni nalozi, nema pisanih tragova i teško ga je dokazati", kaže profesor.
Zakon u Srbiji dozvoljava i takozvanu preraspodelu radnog vremena.
To znači da radnici mogu šest meseci da rade po 60 sati nedeljno, a da preostalih pola godine rade 20 sati, da bi u konačnom proseku godišnje imali radnu nedelju od 40 sati.
https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-66337688

Svejedno, sramota je da Srbija nema ograničenje prekovremenog i na godišnjem nivou 😭

A tragično mi je da zaposleni, umesto da vode kampanju za osnovna prava radnika u privatnom sektoru kao drugde u Evropi, vode kampanju protiv radnika u malo normalnijem položaju u državnom sektoru 😭😭😭

Pa ne treba državni sektor da dođe na nivo Ugande i Mozambika, nego valjda privatni na nivo Evrope 😭

Jako kul sajt za pregled neradnih dana i ideja za odmor, naročito ako ne radite državne praznike: https://neradni-dani.rs/index.html
Sad gledam ovaj kalendar i vidim da praznik u novembru pada u subotu :cry:

Definitivno nam treba jos par dana praznika ili neki novi praznici koji bi bili u periodu od aprila-maja do kraja godine. Ne znam da li se igde obelezava Nova godina i Prvi maj dva dana zaredom kao Ivkova slava...

Pa dobro, ko da nam ugodi :LOL: Mislim da ljudima uglavnom odgovara da imaju više spojenih dana, kao to u januaru i maju, nego da imaju po jedan dan, pre svega ako bi negde da otputuju.

@Milica Svakako bi radna prava u Srbiji trebalo da budu bolja, ali što se tiče te statistike, dosta je tu faktora koje treba uzeti u obzir. Npr. normalna radna nedelja je 40 sati, toliko i jeste meni, 5 dana po 8 sati i u to radno vreme uključena je i pauza od 30 minuta. U prethodnoj firmi imao sam kolege iz Italije, njima je praksa bila da prave pauzu od sat vremena, obično između 13 i 14h, nisam siguran da li su pre toga i posle toga radili po 4 sata, budući da je IT sektor i nešto fleksibilniji, često se radi i od kuće, pa ne mora biti striktno, ali generalno, koliko sam upoznat i u Italiji se pod normalnim radnim vremenom podrazumeva 40 sati nedeljno, jedino možda tamo bude više ugovora i sa kraćim radnim vremenom nego u Srbiji pa se dođe do tog proseka? Ili malo utiču i ti državni i verski praznici, našta u Srbiji ode 8-9 dana godišnje, a tamo malo više? I ta pauza za ručak je negde upitna, da li je uključena u radne sate ili nije. Npr. drug je radio u jednoj nemačkoj firmi u Beogradu, i tamo se radi 8 sati plus 1 sat pauze, tj. rade od 9-13h, pa prave pauzu koja nije plaćena, i onda još 4 sata od 14 do 18h, tako da si praktično zbog odlaska na posao zauzet 9 sati bez vremena provedenog u prevozu, dok si u Srbiji uobičajeno uglavnom 8 pod normalnim okolnostima, odnosno ako striktno gledamo, ovde je pola sata uključeno u radno vreme, pa bi matematički gledano ispalo da se radi 37,5 sati nedeljno, dok u Nemačkoj 40. Meni se taj koncept sa pauzom na polovini radnog vremena uglavnom ne dopada. Može biti super za ljude koji žive blizu posla i generalno su im aktivnosti skocentrisane u bližoj okolini, ali je pakao za one koji putuju i možda žure ne bi li više vremena proveli sa decom kod kuće. Evo ovde neki putuju po 2 sata do posla ako su na periferiji, i nazad toliko, dakle i do 4 sata ode na prevoz, i ako treba da rade 8 sati plus 1 sat te pauze za ručak, sve zajedno bude 13 sati, npr. od 7 do 20h, bukvalno ceo dan ti ode. Zato je pitanje koliko sve to uzimaju u obzir u statistici i može li se tako lako porediti.​

Last edited:
Back