Serije

Evo službeno sam The 100 pogledo sedmi put. Tek sam kontam sestu sezonu, al bez obz na to, dobra je za usoavanku. Pogotovo kad cujem Klark i Lexu

Serija 1899 odlična! Pogledajte! Do samoga kraja drži napetost i garantiram da nećete pogoditi kraj.
Meni je bas predvidljiv kraj bio😂 ali su seriju prebrutalno uradili.

Ako je iko gledao Dark onda ce voleti i ovo

Konačno sam našao vremena za 5. sezonu The Crown i prvi i do sada najjači utisak mi je da se Elizabeth Debicki jezivo dobro snašla u ulozi Dajane. Glas, pokreti, sve vizuelno...neverovatna je.

Btw, ko voli takve period, kostimirane i dvorske drame, ima preporuku za Netflixovu Die Kaiserin (The Empress) o životu austrougarske carice Elizabete, tzv. Sisi. Serija je na nemačkom, sjajno je urađena, lokacije i kostimi fantazija, priča je lagana, ali zanimljiva. Snimljena je samo jedna sezona, a nadam se i nastavku.

Inače, Sisi je, naročito poslednjih godina, postala prilično popularna za ekranizaciju i snimljeno je nekoliko filmova i još jedna nemačka serija (skoro je izašao još jedan nemački naslov). Najpoznatiji filmovi su iz sada već prastare trilogije iz pedesetih sa Romy Schneider. To je više onako slobodniji i romantični take na prilično teška dešavanja koja su je pratila kroz život. Iako ta tri filma nisu baš verni prikaz njenog dvorskog života, mogu da ih preporučim za neko lagano popodne.​

I meni se dopalo kako je Debicki izbela ulogu, mada za nijansu mi se više sviđa Ema Korin iz 4. sezone.
Najzanimljivija epizoda mi je bila ona o razvojnom putu El Fajedovih jer o njima nisam puno znala sem mekih optepoznatih stvari.
Mohamedov uspon od uličnig prodavca koka kole, to koliko su se trudili da se infiltriraju u aristokratsko društvo i da su posedivali zamak abdiciranog kralja, Edvarda.

Što se tiče Carice, tj. Sisi, evo udaram se po prstima da je ne pustim jer je skoro u Vulkanu izašla knjiga pa bi radije da je prvo pročitam, a tu drugu verziju sam gledala na Epik drami i baš mi se dopala. Ono što sam čula od ljudi koji su gledali obe je da je prethodna bolja u smislu vernosti prikaza duha vremena. Staru verziju da Romi nikad nisam gledala nekim čudom, a toliko sam čitala o Romi i to joj je bila uloga života.

E sada, Nemci tj. njihove serije. Dark sam odgledala tek pre par meseci, iako mi je godinama na listi za gledanje. Bila sam oduševljena 1.sezonom, druga mi je bila dobra, treća je postala totalna konfuzija mislim da više nisu znali gde udaraju i kako da komplikuju, mada mi je rasplet bio zadovoljavajuć i priča kao celina mi je bila dobra i zaokružena.
Sa velikim očekivanjima sam krenula u gledanje 1899 i možda zato mislim da je lošija od prethodnice. Nije mi se dopao rasplet.
Imala sam teoriju da su svi zapravo u nekoj bolnici i da se nad njima vrši neki eksperiment, iz razloga što su se brojevi bolničkih soba iz flešbekova iz bolnice i kabine podudarale, i možda bi to bila bolja ideja nego da su likovi zapravo u svemirskom brodu. Prosto se pitam u kom smeru će sada ići a da priča bude dobra.
Ono što mi se dopalo je da bez obzira što je malo sporija serija drži pažnju i ima dobru dozu misterije, i vizuelno je odlična.
Suma sumarum, Vavilon Berlin mi ostaje kao njihova najbolja serija i generalno imam utisak da HBO ima kvalitetnije serije, dok Netflix nudi vizuelno dobru zabavu, a malo slabije priče.

Za preporuku sa Netfliksa pomenula bih Ne veruj svojim očima tj. Behind her eyes, psiho triler koji mi je bio totalno blow mind, rasplet porpuno neočekivan i šokantan.
Nisam ljubitelj klasičnih horora, ali od mene preporuke za dve, mogu svrstati više kao soft horor/misterija, i od istih su autora:
* The hounting of the Hill House, koja mi je za nijansu bolja i priča je kompleksnija sa bolje razrađenim likovima, verovatno iz razloga jer je snimljena po knjizi (Kuća na ukletom brdu - Širli Džekson). Ocena na IMDb potpuno zaslužena. Glumci su mi gotovo svi osim Timoti Hatona bili nepoznati ali su me svi redom oduševili glumom.
Druga, nastala na temelju uspeha prve možda za nijansu slabija ali svakako za preporuku The hounting od Bly manor. Autori su angažovali čak tri glumca iz prethodne serije ć, ali je kasting takav da igraju totalno drugačije likove. Glavni lik, mlada dadilja koja dokazi na zlosutno imanje, je toliko drugačija (ofarbana plavo, odeća 80ih) da u prvoj epizodi nisam ni shvatila da sam je već gledala. Deca glumci fenomenalni, pogotovo malecka sa njenom uzrečicom "perfectly splendid"☺️

Što se tiče Carice, tj. Sisi, evo udaram se po prstima da je ne pustim jer je skoro u Vulkanu izašla knjiga pa bi radije da je prvo pročitam, a tu drugu verziju sam gledala na Epik drami i baš mi se dopala. Ono što sam čula od ljudi koji su gledali obe je da je prethodna bolja u smislu vernosti prikaza duha vremena. Staru verziju da Romi nikad nisam gledala nekim čudom, a toliko sam čitala o Romi i to joj je bila uloga života.
Netflixovu seriju svakako preporučujem, iako je prekratka (samo je 6 epizoda u sezoni). Vidim da su potvrdili da je u planu druga sezona. :love:

Lepi su i filmovi iz trilogije, ali nisu uopšte verni prikaz dešavanja/njenog života. Planiran je čak i četvrti deo, međutim Romi je odbila. Možda bi se tako malo više razvila priča, jer se prva tri dela bave pretežno početkom njene vladavine, tj. vladavine njenog muža i isključivo se fokusiraju na njihov odnos.

Ne zna se još tačno, treba uskoro da počne snimanje druge sezone a emitivanje sledeće godine.

Bkte kad pogledam hrvatsku i srpsku kinematografiju, vi ste 3 svjetlosne godine naprijed. Ne znam kad sam zadnji put pogledao nešto hrvatsko, a da mi se svidjelo.

Druga sezona The White Lotus je SAVRŠENA, podjednako mi je jaka kao i prva (možda čak i malo bolja).

Ekipa, Sicilija, priča, Jennifer Coolidge na koksu uz LRDL Ciao, Ciao 🥰. Obožavam!

Definitivno opet preporuka (finale druge sezone je sledeće nedelje).

Ove godine sam pogledao dosta domaćih serija koje prije nisam gledao: Vratiće se rode (prije sam možda pogledao po neku epizodu pomalo) onda Dug moru,Jedini izlaz,Kalkanski krugovi,Tajkun,Močvaru.A gledao sam o seriju Kotlinu (mada to skoro paralerno sa prikazivanjem na tv).

Meni je 2. sezona White Lotus puno bolja. Prva većinom dosadna.
Elite propao. Dead To Me isto ništa. No, Wednesday mi se baš sviđa.

Pa jeste druga interesantnija, ali potpuno je drugačiji vajb, barem meni. Prva je više bila satira i forsira ismejavanje woke elite, društveni status i sl. a i snimana je tokom lockdowna, pa je logično više statična. Ova tekuća je razgranata i bogatija pričama, isključivo se bavi prirodom međuljudskih odnosa i u startu je sve intrigantnije. Kako god, meni definitivno nešto najdraže što je HBO izbacio u poslednje vreme.​

Druga sezona The White Lotus je SAVRŠENA, podjednako mi je jaka kao i prva (možda čak i malo bolja).

Ekipa, Sicilija, priča, Jennifer Coolidge na koksu uz LRDL Ciao, Ciao 🥰. Obožavam!

Definitivno opet preporuka (finale druge sezone je sledeće nedelje).

Poslednja epizoda😍 sa Ciao ciao. Sezona je savrsena zato i stoji JC tu gde jeste.

Ne mogu da docekam finale a i trecu posto su najavili

Ne znam jesam li o toj seriji što rekao, no preporučujem The Patient.

Finale brutalno!
Iskreno se nadam da nisu ubili Jennifer, bas cu se razocarari ako stvarno to bude tacno🙄

Dobro mi je finale, mada užasno mi je krivo zbog Jennifer, nisam očekivao 😭 Bio sam ubeđen da će skočiti sa jahte i otplivati kao Milena Dravić u Nije lako sa muškarcima 😂 Realno ona je svoje odradila, nosila je obe sezone, ali sumnjam da će se vratiti. Možda odrade neki flashback, jer mi ne deluje da će se ovde završiti priča o mužu i asistentkinji. Ili da je vrate kao davno izgubljenu sestru bliznakinju lol.

Čitao sam negde da je Connie Briton (Nicole iz prve sezone) izjavila da je bilo nekih ideja da se ponovo pojavi u drugoj, ili možda trećoj sezoni. Jedino ne bih želeo da vidim ovog Ethana...odlično je glumac dočarao lik, ali previše mi je mračna pojava.​

Last edited:
Nekako mislim da nece je ubiti. Ipak je nosila obe sezone, reditelj rekao da bi je opet zvao i sve mi deluje da ce mozda nastaviti malo u smislu povezanosti sezona. Sada je samo Tanya bila 1 i 2 sezona a sada mozda naprave da bude kao povezane sezone

Back