Zašto je jednom dijelu ljudi i dalje tako teško shvatiti da drugi dio ljudi naprosto nije zadovoljan i da ima pravo biti kritičan prema Princu i njegovoj pjesmi? I još bolje, zašto mislite da bi netko iz Srbije pošto-poto trebao podržavati srpskog predstavnika ako smatra da to ne zaslužuje i da pjesma/izvođač nisu ono najbolje što se nudilo?
Meni je ove godine pjesma moje države ništa posebno, čak među slabijima, i baš me živo briga hoće li proći u finale ili ne. Fokusiram se na svoje ostale favorite i ne pada mi na pamet da uzdižem Marka ma koliko god bio predstavnik moje države, jer polazim od toga da pjesma nije dovoljno dobra. Ista stvar je bila i kad smo slali tipa Roka i Miu Dimšić, pjesme su im bile loše i uopće me nije potreslo kad su ispali, štoviše, bilo bi žalosno da su prošli umjesto neke druge i bolje pjesme. Nek su sto puta "moji", ali ako nisu isporučili, jednostavno nisu isporučili i nema tog imena države ili zastave koja bi to trebala zamaskirati.
Nije nužno pljuvanje i omalovažavanje predstavnika ako je netko kritičan, ima zamjerke i generalno nije zadovoljan. Ako je bilo polarizirajućih mišljenja i stavova za kudikamo bolje srpske ESC pjesme, gdje neće biti za Milu. Sve je to normalno.
Pozzz...
Pošto me „nas“ pomalo perfidno prozivaš, red bi bio da ti direktno odgovorim na „prozivku“, jer nemam problem sa direktnošću da bih nekom kulturno replicirao ili ga pitao ako mi nešto nije jasno. Takođe, nemam problem ako neko postom na moj post direktno replicira ili me konstruktivno demantuje – to mi je više OK od množine i onog „vi“. Ali da nastavim...
Kao prvo, niko nije napadnut u mom postu da bi ti morao tim povodom odmah da se oglašavaš, štitiš „jedan deo od drugog“, dokazuješ ili pokazuješ bilo šta. Mi se ovde ne svađamo, niti ima potrebe za tim. Kulturno ,,bockanje", zdravo je u meri u kojoj nije uvredljivo i bolesno. Mnogo dragih likova, tj. forumaša ima ovde sa kojima sam godinama delio mišljenja i koje lično rado čitam i gotivim, a na stranu što ove godine dijametralno različito mislimo i apsolutno ne delimo mišljenje u ovom konkretnom slučaju. Potreba za tvojom ili bilo čijom zaštitom nekog od nekih – totalno bez. Ali, sa druge strane, opet OK – tvoje je pravo, jer verovatno smatraš da je nekima zaštita potrebna, tako da mi ne smeta. Samo mislim da je to konkretno totalno bespotrebno, jer ipak smo dovoljno odrasli da se individualno, a ne grupno, štitimo ili napadamo.
Što se tiče toga da imaš utisak da „neki“ po svaku cenu se trude da nametnu da, pošto-poto, treba podržati Princa u ovom slučaju, a samo zato što je iz Srbije – takođe si me, ali totalno pogrešno protumačio, a verujem i druge kojih ovde ima, a kojima se i pesma i predstavnik Srbije ove godine baš sviđaju i, poput mene, sagledavaju da paket nismo imali za neki visok plasman na ESC-u kao vi prošle godine, recimo, pa smo ga baš sad ispustili.
Ispalo je kako je ispalo na kraju, a ima i nas kojima se tek nakon rewampa pesma baš dopala, a bila je korektna i nakon PZE-a.
Ono što prezirem, i zbog čega Princ ima moju dodatnu podršku, jesu mnoge lažne optužbe na njegov račun, jesu javna vređanja na osnovu njegove visine od pomenutih 175 cm, recimo... Navodim to kao banalan primer vređanja po fizičkoj osnovi jer se toga setih upravo, jesu i njegova kvazi-dopisivanja sa maloletnicama i još mnoge izrečene nebuloze, gde su se i ovde i šire, pre svega fanovi, utrkivali – ko će više, ko će jače i ko će dalje.
Ne sećam se da si se tada oglašavao da kažeš: „Ljudi, preterali ste ga, je l’ imate dokaze, činjenice za to?“ Ako si baš tako, konkretno, i na to reagovao, onda – moj respekt, ali se ne sećam.
Mene, koji ima empatiju, baš takve stvari su iritirale i danima se nisam u ovoj temi oglašavao. Zašto? Pa eto, mene je bolelo, jer mogu da „obujem tuđe cipele“ i saosećam se sa tim nekim od 175 cm i masne kose pritom. Ljudsko je biće ako ništa drugo.
A što se tiče predstavnika Hrvatske prošle godine, među glasnijima sam bio u podršci Baby Lasanji, prognozirao mu top 3 pa i pobedu od početka, a mnogi su mi se smejali kada sam prognozirao to odmah nakon objave vaših pesama, ne tek nakon Dore i gledanja kladionica... mnogi su bili u fazonu, preteruješ, top 15 je ok za HR, nema ona glasačko telo... Naravno, zadrška mi je bila jedina, kako će to prezentovati vizuelno na Dori. BL je servirao vrhunsku stvar u kontekstu ESC-a i srcem sam bio za njega, ali i glasanjem, time i uz Hrvatsku.
Ove godine u vašoj temi se nisam oglašavao skoro pa nikako, a razlog je jako jednostavan i da se prepoznati. Ono što smatram da ne zavređuje moju pažnju i nije po mom ukusu uopšte – niti slušam, niti pratim, niti me zanima iskreno. Ali svakako, bilo kakvo pljuvanje po Marku danas, jer nije ni izbliza ponudio stvar kao što je to bila pesma „Moli za nas“, ne podržavam.
I Marko i Princ su imali potencijal za mnogo više i mnogo bolje pesme, a sad – što se meni jedna stvar sviđa i igrom slučaja dolazi iz moje matične zemlje, a druga ne sviđa, nema nikakve veze sa tim „podržavanje po svaku cenu“ ili da će neko zbog mene ili nekog drugog nešto na silu da zavoli. Pa prvi nisam takav da bih to od nekog drugog očekivao.
Elem, predstavljaće nas momci najbolje što mogu i onim u šta oni veruju, a da li će to biti dovoljno za finale ili neki viši plasman – to ne znaju sa sigurnošću ni fanovi, niti bilo ko drugi. Mislim da naslućujem šta će se desiti, no' nebitno je, to je ipak lično mišljenje. Princa nisam video ni dvogledom pre PZE-a i lobirao sam za Mimi i B&D, opet u manjini bio, ali nakon polufinala i onog što sam čuo i video – promenio mišljenje.
Sve u svemu, lep pozdrav tebi i ostalim forumašima.