rs Srbija 2025: Princ - Mila

Čudno da nema Ivana na temi.Možda bi on znao nešto više reći o samom prenosu ESC.

A i žiri koji glasa iz studija RTS-a gleda uživo probe.Dobro to vjerovatno može i iz nekog drugog studija.

Last edited:
Svakako će se oni snaći, ne brinem ja za njih. Ali daleko je Evrovizija i 15. maj, ne mislim da će ovi na vlasti dozvoliti blokadu RTS-a mesec dana. Mada u ovoj zemlji je aspolutno sve moguće pa ko zna.

Ako ne nađu nikoga za žiri pozvaće Olivera OGAE fanove, možda je to i najbolja opcija.😍

Ne mogu fanovi da budu u žiriju za Evroviziju, već samo muzički profesionalci, i to oni koji nisu bili u žiriju prethodne dve godine.

Fanovi mogu eventualno za PZE.

Svakako je ovo i u istoriji ESC po prvi put da zgrada nekog javnog servisa bude blokirano.Bilo je ratova, ali ovoga nije.

Tako da pretpodstavljam da već sada razrađuju plan šta i kako ako i tada RTS bude u blokadi.

Nisam znao za to da fanovi ne mogu u žiri na Evroviziji. Naravno svaka čast svakom muzički školovanom čoveku i profesionalcu ali fanovi su po meni često objektivniji, realniji, prate trendove i znaju šta današnja Evrovizija traži. Ocenili bi učesnike bolje nego velika većina muzičara, čast izuzecima.

Uf, ajde za domaći izbor mi je okej da budu fanovi uključeni, ali baš za finale Evrovizije, ne bih to dopuštao. Jedino da je tipa 15 članova žirija, pa jedan fan, pa ajde, ali od 5 da bude 1..

Mada, nije da su mnogi stručnjaci glasali nešto stručnije nego što bi neki fan 😂

Pa ako RTS ne bude prenosio dobiće penale za plaćanje. Kada su prošle godine na kratko bili prebacili live na RTS 2 dok je dolazio predsednik Kine neki su odmah tražili da nas EBU sankcioniše. Srećom nije. A kakav je to sitan prekršaj u odnosu na neemitovanje prenosa.

Sjetio sam se da na kraju finalne večeri se u svakoj zemlji objave glasovi publike te zemlje, tako da se to sve emituje iz zemlje domaćina.

Svi glasovi pristigli putem SMS poruka, odnosno telefona ili preko zvanične Eurovision aplikacije, koja samo vrši redirekciju ka SMS/telefonskim pozicima, procesuiraju domaći telekomunikacioni operateri i automatski te podatke šalju centralizovanom EBU-ovom partneru Once Germany GmbH (bivši digame GmbH), i u njihovom sedištu u Kelnu taj proces u realnom vremenu nadgleda oko 70 obučenih stručnjaka, te po potrebi filtriraju pristigle glasove, ako uoče neku vrstu zloupotrebe, a tačne metode za to su poverljive i sa njima su samo upoznati izvršni supervizor Pesme Evrovizije, predsednik Referentne grupe, revizorska kuća Ernst & Young i Once.​

U zavisnosti od zemlje porekla, sledeći podaci se prikupljaju tokom glasanja publike:
  • broj mobilnog telefona (MSISDN – Mobile Station Integrated Services Digital Network Number) ili broj fiksnog telefona (CLI – Caller Line Identification);
  • datum i vreme kada je glasač učestvovao u Teleglasanju;
  • broj pesme za koju je glasao;
  • ime pružaoca usluga fiksne ili mobilne telefonije;
  • tip ugovora koji glasač ima sa pružaocem mrežne usluge (pripejd, ugovor);
  • izabrani način i poreklo plaćanja;
  • SIM kartica (za otkrivanje lažnih/neregularnih glasova).

Da, to sam znao da se glasovi broje u Njemačkoj. A ovo za objavljivanje glasova na kraju večeri ne mogu se sjetiti da li imena zemalja pišu na engleskom ili na našem.Ako je na našem onda to rade domaći servisi tj ispišu glasove koje im EBU proslijedi.

Last edited:
Pa ako RTS ne bude prenosio dobiće penale za plaćanje. Kada su prošle godine na kratko bili prebacili live na RTS 2 dok je dolazio predsednik Kine neki su odmah tražili da nas EBU sankcioniše. Srećom nije. A kakav je to sitan prekršaj u odnosu na neemitovanje prenosa.

Ali vjerovatno postoji slučaj za vanredne okolnosti ako emiter nije u mogućnosti da prenosi.Znam da Holandija nije prenosila ESC 2000 jer je imala neku tragediju taj dan.

Verovatno, ali to je drugo, ne mislim da bi EBU interesovalo to što je naš javni servis potencijalno mesec dana u blokadi. Ne bi oni to smatrali vanrednim okolnostima, već bi bili u fazonu nas ne interesuju vaši unutrašnji problemi, čemu vam služi policija, neka obezbedi uslove za rad. Samo bi ispostavili kaznu i račun za plaćanje u slučaju neemitovanja prenosa.

Pa treba neko iz režije i da pusti taj signal, pušta reklame kad je vreme, uspostavi i emituje vezu sa Duškom, uključi se iz studija i pročita naše poene. Nije to sve baš tako jednostavno kako nam se čini. Desetine ljudi radi to veče na realizaciji tog prenosa i live programa.

Da, vjerovatno onda u ovakvim okolnostima RTS neće moći da realizuje prenos.

I tu dolazimo do problema. Skoro svake godine bude neki skandal na ESC-u i ono što je prošle godine bila diskvalifikacija Holandije,to će verovatno ove godine biti naš prenos.

Back