rs Srbija 2025: Princ - Mila

Glasanje od sada samo preko euprave, molim lepo.
Mislim da to nije moguće zakonski. Da daš sve lične podatke radi glasanja na RTS-u, euprava je za neke stvari, gde državni organi svakako već imaju tvoje podatke pa su umreženi. Dakle skupština treba da usvoji zakon da može to da se desi. A ne verujem da bi išta menjali zbog PZE-a.

• Sad
Reactions: FFM
Ja sam glasao i 2009. i 2010. kod Španaca 😂
Bio sam tim Soraja a ne Melodi pve godine, a druge za Koral koja se borila sa šegačinom od Džona Kobre ali na kraju ni on ni ona nisu osvojili. Tako da, volio bih da se to proba i kod nas, trajao bi hajp mnogo duže.

Glasa se npr. preko mejla, pošalju ti kod na telefon da potvrdiš glas i ćao. Neka i bude malo glasova na sajtu, bar znamo da će biti pošteni. Da li jednom dnevno da može da se glasa tih 15 dana ili kako, to već treba da se vidi šta je najbolje

A nisam znala da je i 2009. bio taj sistem. 😃 Mislila sam da je tad bilo ono klasično sa polufinalima samo. Tad sam bila za Mirelu, zato je 2010. bila legendarna. 🤣🤣

Mislim da to nije moguće zakonski. Da daš sve lične podatke radi glasanja na RTS-u, euprava je za neke stvari, gde državni organi svakako već imaju tvoje podatke pa su umreženi. Dakle skupština treba da usvoji zakon da može to da se desi. A ne verujem da bi išta menjali zbog PZE-a.
Možeš ti lične podatke dati i Miljani Kulić ako želiš. Uostalom, RTS-u nisu ni potrebni podaci o svakom glasaču posebno, te podatke može komotno Kancelarija za IT i eUpravu zadržati za sebe i proveravati kao što je sada slučaj, a da samo ukupne brojke prosleđuje RTS-u. Ni sad RTS nema podatke o pojedinačnim brojevima sa kojih se glasalo i količini glasova koja je stizala sa svakog broja ponaosob.

Ne postoji zakonska zapreka, a mislim da se ni Kancelarija ne bi bunila, jer gledano iz ugla struke to bi bila savršena prilika da se eUprava dodatno popularizuje i da se isprobavaju neke nove mogućnosti, pogotovo jer je novim Zakonom o referendumu predviđeno da se organizuju i elektronski referendumi, a sistem glasanja za PzE može biti neka vrsta live testa za takvu funkcionalnost.

Opet se sve svodi na želju cirkuzanata iz Takovske. Oni ni glasanje putem poziva ne umeju da uvedu, večito SMS i večito biraju Comtrade za PzE i NTH za ESC, tako je godinama unazad.

Mislim da je ambiciozno nadati se bilo kakvim promenama od strane RTS-a, naročito nakon jednog NQ. Nadam se da grešim. Mi živimo u državi u kojoj smo navikli da nam je loše, pa se promene vrlo sporo dešavaju na svakom nivou, pa čak i kad je “trivijalni” muzički festival u pitanju.

Ja nikako ne bih želeo da se PZE ukine, jer
obožavam da ga pratim i pored same Evrovizije mi je PZE hajlajt svake evrovizijske sezone. Ali da moraju da se menjaju stvari, moraju.

1. Da se broj pesama smanji. Idealno bi bilo da to bude 10 pesama u jednom finalu. Ako baš insistiraju na tome da imamo tri večeri i dva polufinala, onda nek bude 16 pesama ukupno sa dva polufinala u kojima nastupa po 8 takmičara, od kojih polovina prolazi u finale. U finalu bi onda bilo 8 pesama, što je sasvim dovoljno. Mislim da se većina ljudi slaže da je potpuno nepotrebno da imamo 30 filer pesama i 6 takmičarskih.

2. Da se ukine SMS glasanje i da se uvede proporcionalni sistem. Bojana i njen odvratni i pohlepni megaloman od oca su potpuno obesmislili glasanje i RTS MORA da osigura da se tako nešto više nikad ne desi. U suprotnom, koja je uopšte poenta takmičenja? Znači da se uvede glasanje preko aplikacije na kojoj se glasa na osnovu JMBG-a i da se maksimalni broj glasova smanji na 3.

3. Da se broj članova u žiriju poveća na 8 ili na 10. Osim toga, neophodno je da sastav bude bar koliko-toliko raznolik i da u žiriju ne sedi više ljudi koji su u osmoj deceniji i koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Evrovizijom. Totalni nonsens je da Sedlar zamalo pobedi kod žirija sa potpuno nekonkurentnom pesmom.

4. Da se kazne svi oni koji pokušavaju da manipulišu glasanjem na bilo koji način. Bilo da je u pitanju kupovina pregleda ili sim kartica. Takvim ljudima treba zabraniti da se takmiče zauvek, dakle Bojana i David, Princ, Zejna i ostali.

Finale je gledalo 1.142.000 gledalaca. Peto po gledanosti tog dana...
To je lepa brojka kada uzmemo u obzir da našeg predstavnika nije bilo u finalu + jedan deo ljudi konstantno bojkotuje program RTS-a.

Pa nije nešto lepa, to je otprilike najmanja gledanost otkako se takmičimo, čak nešto slabije nego 2014. kada nas nije bilo. To je ukupan broj gledalaca, a ne prosečan, tj. to se ne odnosi na rejting. U proseku je finale gledalo ugrubo oko 350.000 (svakako, između 300 i 400 hiljada), polufinala ugrubo 400-550 hiljada u proseku. Solidno je kada je rejting recimo 15%, odnosno kada u proseku gleda više od milion ljudi, a ne ukupno toliko. Na rezultate sigurno utiče i to što sve manje ljudi gleda tv, a utiče i to da li imamo atraktivnog predstavnika, da li smo u finalu itd.​

Isto tako je potrebna figura kreativnog direktora koji bi radio nastupe onima koji nemaju team ili mogucnosti. Mogu cak uraditi jednokratan ugovor 3 meseca. Da smo imali takvu osobu Zorja bi imala pristojan nastup, ovde govorim ne o ulaganju velikih sredstava vec o ideji, kreativnosti, animacijama na Ledu, kadriranju.

Last edited:
Ja sam prvi put gledao preko YT sve do glasanja, i moram da priznam da je mnogo lepše bez komentatora, pogotovo pojedini delovi kada su reklame na RTS-u.

Pa nije nešto lepa, to je otprilike najmanja gledanost otkako se takmičimo, čak nešto slabije nego 2014. kada nas nije bilo. To je ukupan broj gledalaca, a ne prosečan, tj. to se ne odnosi na rejting. U proseku je finale gledalo ugrubo oko 350.000 (svakako, između 300 i 400 hiljada), polufinala ugrubo 400-550 hiljada u proseku. Solidno je kada je rejting recimo 15%, odnosno kada u proseku gleda više od milion ljudi, a ne ukupno toliko. Na rezultate sigurno utiče i to što sve manje ljudi gleda tv, a utiče i to da li imamo atraktivnog predstavnika, da li smo u finalu itd.​
Pa vecim delom i zbog situacije u zemlji. RTS je do skoro bio blokirana televizija. Tako da mnogim ljudima Evrovizija nije bila ni u malom mozgu. I mislim ako se ne promeni nesto u zemlji, sledece godine bolje i da ne ucestvujemo, ako ce PZE da izgleda kao i ove po programu i pesmama.

Sad će neki da se hvataju za glavu... Ali moram reći.
Mi za početak, festival NEMAMO.
Festivalom se ne može zvati nešto što nema publiku. Kakav im je to festival? To treba da bude manifestacija gde će prosečan čovek imati priliku i mogućnost da bude deo toga i oseća se uključeno. Oni fejk aplauzi su toliko krindž. Pored svega što je @Regulus naveo.

Znam. Neki će reći da je pitanje hoćemo li uopšte imati izbor čija je sudbina pod znakom pitanja, ali žao mi je, ako ovako neozbiljno organizuju i shvataju sve oko nacionalnog izbora, koja je onda fora? Čemu da se nadamo?

Itekako sve to ima veze, jer se sve to odražava na zainteresovanost publike i u krajnjem ishodu, samih izvođača.

Bio bi fazon jedne godine da objave sve pristigle pjesme na sajt, kao Španci nekada, pa da se glasa 15-ak dana i publika izabere top 12, recimo, a žiri doda još 8 sa liste, i eto 2 polufinala sa po 10 pjesama. Taman.

Super predlozi i ideje se često izrode među fanovima, ovo je samo jedan u nizu, ali u praksi naiđu na zid. Ako govorimo o javnom servisu, većina prijavljenih pesama se i dalje prihvata u formi demo snimaka ili radne verzije, koji su osnova prilikom selekcije za nacionalni izbor. I to im je „standard“.

Švedski možda?
Verujem da ne.

U međuvremenu, čak i zemlje poput Moldavije — koje nisu poznate po velikim budžetima — odlučuju da radije odustanu od učešća ako nemaju dovoljno kvalitetnih pesama, bez oobzira na već plaćenu kotizaciju. Ne podržavam takvu odluku naravno, jer interno, verujem, može se uvek nešto izabrati. Ali princip cenim !!!

Uz to, od proseka i pesme koja je u bottom 3-5-10, ma nebitno, po objavi kladionica, nastupom je podignu na 239 poena publike!
E to se zove uspeh, rad, trud, posvećenost.
Pritom standard, najniži u celoj Evropi ne treba zaboraviti.

Ovi ,,naši", nisu spremni da se odreknu "besplatne", i debelo podmazane evrovizijske ekskurzije — RTS-takvu priliku ni u snu ne bi propustio a i zašto bi realno?

Suma sumarum: nekad smo gradili nastup i pesmu, danas krpimo demo snimke i nadamo se čudu.
Ma evo saće' ... 😂

Да им не буде изговор "ко ће преслушати 200 пјесама па гласати", ако може комисија, можемо и ми.

Ево само на форуму можемо наћи 50-100 људи који ће преслушати све (укључујем себе у то наравно), а има још маса људи са стране који би преслушали све.

Лијепо све на РТС планету окаче нпр, траже ти да направиш профил, и рецимо можеш за 3 пјесме дневно да гласаш у тих 15 дана.
Шпанци су имали и приказан број гласова, па да се види да ли неко преко ноћи добије 10 хиљада ниоткуда или иде све уредно.

Ne bi imalo to smisla. Profil je najlakše napraviti, ali tu u startu prednost imaju oni koji su vešti u prikupljanju podrške na društvenim mrežama (to se kasnije ne odrazi uvek na podršku na SMS glasanju), dok bi za neka nova lica, potencijalno kvalitetna, bez mase pratilaca, bila nemoguća misija. Više ima smisla da se tako odabere neki "wild card", jedan ili najviše tri, a nikako 12.

Ne bi imalo to smisla. Profil je najlakše napraviti, ali tu u startu prednost imaju oni koji su vešti u prikupljanju podrške na društvenim mrežama (to se kasnije ne odrazi uvek na podršku na SMS glasanju), dok bi za neka nova lica, potencijalno kvalitetna, bez mase pratilaca, bila nemoguća misija. Više ima smisla da se tako odabere neki "wild card", jedan ili najviše tri, a nikako 12.
Па добро, зато има комисија за те непознатије, ако их публика не препозна.

Са друге стране, Вукајла је генерално непозната па ју је публика препознала и подигла међу фаворите, вјероватно би се тако десило и да је било на платформи.

А и комисија можда изабере неке слабије у топ 20 па остане 10 одличних од којих треба да се изабере само једна за најужи круг, иако свих 10 имају потенцијал за добар наступ.

Мислим, од овога нема ништа сигурно, али бар да имамо нешто да дискутујемо ових дана 😂

• Haha
Reactions: FFM
Slušam ove njihove intervjue danas i ne verujem. 💀 Umesto što traži krivce u svemu osim u njemu samom, Princ bi prvo trebalo da se zapita zašto se njegova pesma nije "primila" kod domaće publike i zašto gotovo uopšte da nije puštana niti forsirana na radio stanicama, pa onda da nastavi sa svim ostalim faktorima koji su uticali na ovaj debakl. Jednostavno ne postoji drugi krivac osim njega jer je poslao pesmu kakvu je poslao, pa onda i ta rediteljka nastupa koja je uništila i poslednju šansu da se minimalizmom makar ublaži ovaj potop. To su činjenice, a tu SNS matru koju su danas prosipali, mogu da prosipaju ćacijima i ljudima koje ESC ne zanima. O Duškinim glupostima je izlišno pričati, ako je njoj glat prolaz nekoliko poena od ispadanja, onda smo zaista solidno i prolazili ako uzmemo u obzir ko je sve godinama mešao (nestručne) prste u ESC projekat.

Da, ja definitivno ne bih bio za odabir izvodjaca od strane publike, zajebi ti to, odmah ce neka prevara.

Ja ne vidim razlog da bude vise od 10 ucesnika. Takodje nema ni potrebe za dva PFa - neka se dobro pripreme za finale i to je to. Na probama treba da se isprobava, ne u javnom programu.

Ja nisam čuo da je on nekoga krivio što nije prošao.Jedino što je rekao da nije bilo interesovanja u Srbiji na ESC zbog političke situacije i ovo što je rekao da su dali maksimum na sceni.Dobro ovo za twiteraše ga je neki novinar pitao.

Back