rs Srbija 2025: Princ - Mila

Da smo bili 11-i i sa malom razlikom poena u odnosu na desetoplasiranog to bi značilo da bi prošli samo da su išli na strejtaški koncept nastupa, međutim sasvim očekivano 14. mjesto u vidu najgoreg srpskog rezultata u polufinalu ikada i pristigli bodovi iz isključivo dijasporskih zemalja + mizerni 1 bod iz Grčke pokazuju da se ljudima jednostavno pjesma nije svidjela i da nas nikakvo dubljenje na trepavicama po sceni ne bi spasilo ispadanja. 🫴 Impresivan je podatak da se nije uspjela animirati naša dijaspora ni na Malti, ni u Njemačkoj, Francuskoj ni u Luksemburgu barem za poneki poen, čak ni fejsbuk grupe nisu uspjele spriječiti totalni fijasko ovaj put hahah!

Nekako mi se nameće sam zaključak da ove godine niko od kandidata sa PZE-a ne bi mogao prismrditi finalu osim eventualno Mimi koja bi morala iz korijena mijenjati sve da dopre do tog magičnog 10. mjesta - jednostavno nam je bila pretanka ponuda bez ijedne konkurentne pjesme iza koje bi stajao iskusan izvođač koji vlada scenom, Vuky i Tamy su imale najevrovizičnije pjesme ali bi ih ona bazelska scenetina pojela čim bi kročile na istu i bile bi sitne ribe u moru ajkula oko njih u vidu Erike, Miriane, Sissal i ostalih izrazito ekscentričnih i harizmatičnih ženskih izvođača te bi bile izgubljene u konkurenciji.

Princa (as I said before) ni najmanje mi nije žao jer je svjesno ušao u ovaj projekat sa takvom pjesmom i nastupom a pri tom sa vrlo nadmenim stavom, donekle bih imao razumijevanja da je bio nagovoren od strane kompozitora da se prijavi sa Milom protiv svoje volje, međutim druže ti se javno hvališ da je pjesma tvoj lični izbor a istovremeno navodiš da si fan takmičenja i da je ona baš prava za to, očigledno nije gledao u zadnjih 20 godine čim nije znao šta se danas traži.

Sve u svemu, godina za zaborav u svakom smislu te riječi i za neponoviti, nažalost!

Ma ne bih imao razumevanja ni da je podlegao pritisku od strane kompozitora, uvek treba imati kičmu i svoj stav kada je u pitanju tvoja karijera, pogotovo kada se je ESC u pitanju i kada se radi o prezentaciji tvoje zemlje, tu kompromisa nema

Meni nije Princa žao meni je nas žao 😭 Ne vidim nam perspektivu evrovizijsku nikakvu sa ovako kreativno siromašnim kompozitorima i izvođačima. Ja imam neku aplikaciju na telefonu za komponovanje majke mi sve mi bolje zvuči tu što sama nabodem i isemplujem nego ovogodišnje pze pesme zajedno.

Ne znam da li ćemo naredne godine ići interno ili opet kroz PZE, odustajanje ne očekujem, ali iskreno – gore pesme od onih koje smo imali na PZE '25 teško da možemo dobiti. Ako se prijave Džordži i Bojana Stamenov, što realno i očekujem, imaćemo sigurno bar dvoje odličnih, harizmatičnih izvođača. Nadam se i da će doneti dve jake, konkurentne pesme. Možda se izrodi još jedna-dve kvalitetne stvari, i to je već lepa baza. Ostalo, fileri. Ne znam zašto alibintuitivno sam optimista sam kada je kvalitet pesama za narednu sezonu u pitanju – to me i ne brine najviše.

Ali ono što jeste problem – i to OGROMAN – jeste da RTS ne zna šta da radi sa tim pesmama kad jednom dođu na veliku ESC scenu. Jednostavno, ne zna.
Već tri godine gledamo potpuno nestručan pristup, a kad uz to dodamo i njihovu samohvalu, jasno je da promene ne planiraju. I to je zapravo suština problema – kadrovi.

Gledao sam Dejana Kukrića, bivšeg šefa bosanske delegacije. Taj čovek odiše znanjem i u deset minuta, direktno i između redova, je objasnio bar deo našeg problema. A onda pogledamo našeg šefa delegacije – Uroša Markovića – koji deluje totalno nerečito, potpuno izgubljeno i nezainteresovano za ESC, a jako je zainteresovan za onu staru „Hvalite me, usta, da niste pusta“. Bože ima li te !!! 😪

I onda famozna – Milica Soldatović. Šta reći, a da već nije rečeno? Ta žena je vrh piramide našeg problema, i glavni krivac za režiju i kadriranje koje nas srozava već tri godine. Žena ne da ne zna svoj posao, već nema pojma šta treba da radi !

Može RTS i da kupi odličnu pesmu, i da nađe talentovanog izvođača, i da fanovi dignu hajp na maksimum, ali sve to pada u vodu onog trenutka kada kročimo na ESC scenu – jer onda dolaze neznanje, nestručnost, zaostalost, nekreativnost i nesposobnost da se materijal isprati na adekvatan način.

Riba smrdi od glave. Bez kadrovskih promena u muzičko-zabavnom programu RTS-a – nema progresa po pitanju nas i našeg učešća i u to sam ubedjen. Pesme će izvlačiti dobar deo pladmana kao i izvodjači, ali RTS ekipa oko njih je mrtvo more. Klopka je još i najmanja šteta u celoj priči.

Ne znam ko je ova, ali ako misli da je Qele Qele idealna pesma za 2026. bolje da se ne prijavljuje 💀 Ionako svake godine na PZE imamo 30 pesama koje je pregazilo vreme.

Iskreno i ja se nakostrešim kada god neki mejnstrim izvođač krene da priča o ESC, uvek pominje pesme od pre 20 godina💀💀💀

Tada znam da nisu baš u toku sa vremenom, ali videćemo šta ona želi da ponudi. To što je popularna ne znači da će i pobediti (do sada je tako bilo već 3 puta zaredom na PZE)

Previše oni razmišljaju i po ugledu na neke druge pesme rade i svoje, što je pogrešan pristup. Samo radi ono što inače radiš i prepoznaćeš potencijal, a ne da pratiš formulu.

Kod Teodore ne vidim apsolutno nikakav potencijal za ESC. Nijednu pesmu ne mogu da zamislim na ESC. Bar ne u ovo moderno doba kada je nastup na nivou svemirskog broda koji Srbija ne može da dotakne. Ona bi se provela kao Hurricane u najboljem slučaju.

I ja se nadam nekoj avangardnoj podrumari. Ali ako ne bude ni njih, jbg, neka ide Tea. Do juče smo kmečali kako nam je Princ najveći promašaj do sada, ko god dođe posle njega ne može biti gori💀

Nemam problem sa bilo kojim izvođačem sve dok je u stanju da ponudi nešto konkurentno ili out of the box. Nažalost, sa takvima smo u debelom deficitu. Džehva je ok ako želimo neki hajp tipa Hurikanki, ona pesma Čuka joj nije loša ako će se ići u tom smeru. Ipak, džaba sve ako se izvođačima i autorima ne probudi svest o tome što je ESC danas i da nikako ne može da se povlači paralela sa nekim pesmama od pre 20 godina.

Back