rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene

Gde se Kipar mnogo bolje kotirao? Oni i mi zauzeli 18. i 19. mesto kod žirija, sa sličnim brojem poena. Može se reći blago bolje, i to verovatno najviše zbog pesme koja je daleko više u evrovizijskom duhu od naše. Rekao bih da je loše prošla pre svega zbog pevanja. Nije realno ni da sad svaki fan smatra svoje mišljenje objektivnim. Naša pesma je uglavnom bila takva da se može ili voleti ili "mrzeti", i na kraju je preovladao taj drugi stav na našu žalost. Rezultati su takvi da su više za dublju i ozbiljnu analizu, pre svega od strane RTS-a, nego za dizanje nosa u oblake, što od strane nekih fanova, što nekih članova delegacije, iz godine u godinu.

Videh na nekom portalu piskaranje gluposti, kako smo verovatno završili tu gde smo završili jer nije bilo vokalnog klimaksa, šok efekta niti viralnog trenutka. Kao da smo gledali dva različita nastupa. Meni Lavina nije bila u najužem krugu favorita na PZE-u, ali video sam određeni potencijal, i uprkos tome što sam smatrao da može bolje, o čemu sam i pisao ovde (previše drmanja kamerom, bendovski nastup, kreativniji vizuali), nikako se ne mogu složiti sa takvim zaključcima. Ja sam sve te elemente primetio. Druga stvar je da li se meni ili nekom drugom dopada vokal, vrisak itd.

Svake godine iste teme i isti sentiemnti i pre i nakon evrovizije. Mozda treba da se zapitamo zasto je to tako umesto sto analiziramo svaki slucaj ponaosob, a nikada se nista novo ne sazna.

Mene samo cudi sto Lavina nije bila vise u hajpu kod nas, po trendingu, po komentarima, generalno po popularnosti, s obzirom da je Lavina ubedljivi pobednik od strane gledalaca na PZEu. To mi je malo cudno. Ocigledno da mi nismo “metal” narod.

Da bi se ponešto saznalo, treba više analizirati, ali ni to nije za širu javnost, kao što se dalo videti po reakcijama na matematičku analizu rezultata srpskog žirija. Pojedinci će izvrtati stvari u nedogled ako su tako zacrtali.

Ukratko, treba mnogo kockica da se složi kako bi se stiglo do uspeha na Evroviziji. Razne su ideje, ali ne postoji siguran recept za uspeh, inače bi ga svi upražnjavali. Na prvom mestu, potrebna je bolja muzička ponuda na PZE-u i to najviše zavisi od izvođača i autora, a ne RTS-a koji je tu samo da realizuje i plasira široj publici. Zatim, promocija u današnje vreme zahteva više truda i kreativnosti. Ona bez pesme ne može da napravi čudo (videti primer rezultata Malte kod publike ove godine), ali može postići određeni efekat u vezi sa interesovanjem, kako domaće, tako i strane javnosti. Ja oduvek mislim da je nešto i do reputacije zemlje, ali ne presudno. Rezultati kod publike u polufinalu su bili vrlo dobri, pa treba ispitati gde je moglo da zapne u finalu, osim što je manje povoljna pozicija bila i veća konkurencija itd.

Mene samo cudi sto Lavina nije bila vise u hajpu kod nas, po trendingu, po komentarima, generalno po popularnosti, s obzirom da je Lavina ubedljivi pobednik od strane gledala na PZEu. To mi je malo cudno. Ocigledno da mi nismo “metal” narod.
Dobro zapažanje. Moj utisak je da je dosta ljudi bilo izuzetno zagrejano za Lavinu i da su glasali i po 20 puta, te da broj pojedinaca koji je glasao nije tako veliki kao što se na prvu da naslutiti. To ne možemo znati jer podatke nemamo, ali mi zvuči kao realna mogućnost.

I malo je nasih predstavnika koji nisu bili u trendingu kod nas tokom same Evrovizije, nazalost Lavina spada medju njih.

Moja uža familija i ja imali smo juče zanimljivu diskusiju/polemiku, nakon što je naš nastup sa ESC-a slučajno iskočio na TV Prva. 😁

Evo prvo sasvim iskrenog, kežual mišljenja jednog ESC nefana, tj. mog rođenog brata. 🫣 Evroviziju prati samo usputno sa suprugom, uglavnom finale, ponekad i polufinale.

Kaže da su mu pesme ove godine na ESC-u generalno sasvim dobre kada se gledaju kao celina.

Hrvatska – njemu sasvim ok. Kaže da je možda malo previše tradicionalna i mračna da bi imala neki širi apel pri glasanju, ali generalno solidna pesma. Imam utisak da je njemu Hrvatska čak više legla nego meni.

Srbija – totalno nekonvencionalno, previše mračno, i po njemu potpuno pogrešan izbor i loša pesma. Ujeo me za srce taj baksuz! 🤧
Tu se nas dvojica potpuno razilazimo u mišljenju. 😤

Kad sam ga pitao kako to da ga je onda Konstrakta 2022. oduševila, iako je takođe bila avangardna, kaže da te dve pesme ne mogu da se porede i da su nam praktično sve pesme posle Konstrakte bile težak promašaj. 🥲

Za Konstraktu kaže da je imala tu mračnu estetiku, ali i izuzetno zarazan i pamtljiv refren koji čoveku probudi neku veselost i tera ga da ponovo obrati pažnju na nastup. Uz to dodaje da je strana publika, ako ne odmah, onda na kraja pesme shvatila poruku i celu poentu sa pranjem ruku.

A za „Lavinu“, na moju žalost, kaže da je jedva čekao da se pesma završi. 😤

Za žiri i Konstraktu još dodaje: „A šta je žiri tu realno imao da oceni"? Više priča nego što peva. Gluma i act da, ali pevanja nema.“ I kaže da je sličan problem video i kod svih naših nastupa nakon Konstrakte ,,Nema tu kvalitetnog pevanja brate, više pričaju, šapuću".

Usput je potpuno zaboravio da je Princ učestvovao i pevao jer mu je, citiram, „bio dosadan“, prošle godine. 😁

Snajki se pored Bugarske, zanimljivo najviše svidjala Poljska. 🤢
Inače ona je veliki fan ,,Jugoslavije" i Zejna joj je bila favorit PZE-a sve do kraja, pa čak i nakon polufinala. Za razliku od mene, koji sam se posle PF nastupa razočarao baš, baš.

„Lavina“ nije za nju, ne voli ni pesmu ni celu priču i tu počinje i završava diskusiju.

Moja majka je, za razliku od njih, mnogo više bila na mojoj strani. Kaže: „Australija i Srbija su bile najbolje, samo šteta što su pevale jedna uz drugu.“ I iskreno, i ja to mislim.

Onda je dodala bratu i snajki: „Vas dvoje pojma nemate.“ 😁
Za Australiju kaže: „Žena peva, ne šali se.“
A za Srbiju: „Nikad lepši nastup nismo imali, a momak (Luka) je oduvao scenu. Ali nas ne vole (Srbiju), zato nas žiri baš uvek zalepi za dno. Ove godine nismo bili za dno ali Srbiju ne vole, ja kad vam kažem...“
Moja teoretičarka zavere.😉😁

Keva generalno voli Evroviziju, ali joj više leže naše vesele pesme ili klasične power balade tipa ,,Molitva". Više je za kliše i mainstream fazon kao i ovo dvoje, ali njoj se „Lavina“, a posebno Luka, baš dopadaju. Iskreno, čak je i mene time prijatno iznenadila. 🥰

Kežual mišljenja jesu ali su takva kakva su, nepristrasna i verovatno realnija od mog.

Objasni nam molim te na osnovu cega je onakvo rangiranje Lavine od strane zirija opravdano.
To je pitanje za žiri, a ne za mene. Moje viđenje je da im nije legla, najviše žanrovski, a da je manje zavisilo od pozicije i reputacije koja nam nije na zavidnom nivou. Dodatno, bilo je i solidne konkurencije, i možda su zamerili na onom na čemu sam i ja, na vizuelizaciji i bendovskom pristupu, ali ne bi trebalo da je od toga zavisilo u većoj meri. Kao što rekoh, iako sam imao neke zamerke, lično smatram da je u nastupu bilo i vokalnog klimaksa, kako to neki zovu, i šok efekta (šok u ovom žanru prilično dovoljan) i sa tom vatrenom završnicom, viralnih momenata. Ono što može biti problem je vrisak. I ne toliko da li je dobro izveden, koliko nekima ne prija, a to smo mogli čuti i od nekih članova žirija npr. u emisiji norveškog NRK-a pre Evrovizije. Neki su na tom zamerali, i nekako se zalomilo da je u evrovizijskom žiriju bilo mnogo takvih ljudi. I na kulminaciju se predugo čeka.

Meni i dalje stoji da smo imali odlicnu pesmu, odlican (mozda nikad bolji) nastup (na to mislim TV prezentaciju) i i dalje stoji da sam odusevljena...
Ono sto sam primetila da je uzasno u stvari pocelo da mi smeta sto je sve usredsredjeno na taj vizuelni momenat (kako ce sve izgledati kao spot na TVu) i sto u stvari nema te nekeprave interakcije sa publikom kada ce pevaci moci da se usredsrede na pesmu i uz nju usput na performans a ne non stop da i vode racuna gde ce da stanu, kako ce da p[ogledaju, naprave korak i sl...
(sve kapiram sta je i kako je - ali eto nesto sam onako razmisljala 🙈 )

Ima malo i toga. Konstrakta je plenila harizmom i teško će je neko nadmašiti u tom segmentu u skorije vreme. Što se tiče nastupa Lavine, sve su to sitnice da bi previše uticale na ishod. Sama pesma nije za svakoga, mračna je, nekog možda pre obuzme strah nego emocija i sl. Dogodine bez šaputanja (imali smo ga dovoljno i u Samo mi se spava i Ramondi i Kraj mene), nešto življe, veselijih boja, ali skladno, i možda bude bolje.

Pa da tri godine smo slali nesto alternativnije, eksperimentisali smo, i nazalost sve tri pesme nisu postale nesto sto se mnogo slusa kod nas, niti je zazivelo, niti se pricalo mnogo o Luki, Teodori, pa i Lavini. Princ je za zaborav, to samo da kazem. Njega sam iskljucio skroz, nema potrebe njega komentarisati.

Mojim roditeljima recimo nije baš legla pjesma, mama je branila od ljudi koji su vikali da je sAtAnIstIčkA i kaže lijep je tekst ali prosto previše je sve mračno za njen ukus

I to je sve ok, pjesma nije za svakoga i to se znalo odmah, meni jedino žao što se nije 'prelilo' još tvt bodova iz polufinala u finale, ali ima mi smisla i zašto nije, a i da je bilo još 40p publike, ne bi bilo više od 15. mjesta, a dva mjesta gore dole, kao da se iko sjeća poslije ako nije top 10 ili posljednje mjesto

Eto nakon svega, ja (lično) i dalje nemam neku veliku zamerku. Ali neko sam ko je više otvoren ka alternativnijim pesmama i muzici inače. Ne čudi me što nije "eksplodiralo" (a i ne bi me čudilo i da jeste) u tvt i to što ste vi naveli da vam je smetalo je skroz legitimno, a verni ste fanovi Evrovizije u odnosu na kežualce koji su verovatno mnogo manje prihvatili ovo.

Ono što ne mogu da razumem je baš ovoliko nerazumevanje profesionalaca za ovaj tip muzike i nastupa. Luka je jedini izvođač/performer koji je pored pevanja servirao i glumu, deo pesme gde on maltene plačućim glasom peva, uz prateću mimiku i scenski pokret, savršeno predstavlja atmosferu i tekst pesme, za mene je čista umetnost i kvalitet. Ispravite me ako je iko osim njega to uradio. I šta god ko rekao, ove pesme trebaju imati prostora na ESC a i samom PZE.

Što se tiče budućih predstavnika, ko dođe i servira najbolji nastup i koncept treba pobediti. Nije niko izgurao Lavinu samo na osnovu toga što je alternativa, već su ljudi prosto pokidali konkurenciju. Možda sledeće godine niko ne bude "šaputao" i imamo navalu bopova, nikad se ne zna.

PZE nije Melodifestivalen ili UMK pa da sad mi možemo da vagamo koji top paket smo propustili da sa njim ubodemo bolji plasman. Nažalost, naše nacionalno finale, iako reformisano i dosta bolje u odnosu na Beovizije, Beosongove itd. nažalost je još uvek neozbiljno i nema takav kvalitet da ja sad mogu da žalim za nečim drugim što nismo poslali. Ovde mi imamo sreće ako se kojim slučajem zadesi jedan kršten nastup koji bez problema može u takvom obliku kakvom je, ući u finale. Jer je tamo (na ESC) neminovan downgrade, izuzev Lavine, koji mislim da su imali dosta bolji nastup nego kod nas. Videli smo kako to izgleda prošle godine, gde mislim da nam je ispadanje bilo suđeno sa kim god jer je svakome falilo nešto.

Ove godine smo imali sreću sa Lavinom, osim njih možda bi se Pelin provukao na konto dijaspore, a tamo takođe 17/18. mesto za gospodina u finalu.

@Miloš , kasnije sam se uključila na forum pa si verovatno negde još kada se odvijalo domaće takmičenje naveo šta ti se više dopalo od Lavine. Možeš li mi samo reći koji bi to kandidati možda bolje prošli i šta je to vizuelno i vokalno bilo interesantnije za evropskog slušaoca i žiri?

Inače, kad se pogledaju pobednici nekih predjašnjih evrovizija, itekako ima i mračnih tekstova, i pozadina, i neefekata a opet su dobro prošle. Mislim da jednostavno nismo "legli" finalnom žiriju ali da smo kod publike solidno prošli. To samo govori da nije problem u pesmi, niti nastupu. Jednostavno nismo bili dovoljno atraktivni u toj površnosti i ritmičnosti koja je u najvećem broju slučajeva uslov primećivanja i boljeg ocenjivanja.

Mislim da smo uvek birali pretstavnika koje je bio bar u top 3 u svojoj godini po rezultatskom potencijalu na esc-u. Mozda prosle godine ne, ali i to je diskutabilno buduci da su svi koji su imali dobre pesme bili krs uzivo.

rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene
Back