rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene

Mislim da jednostavni nisu hteli ni da mu daju sansu i da pogledaju od pocetka do kraja - moj neki utisak.

Znam ja koliki sam ``baksuz`` i nesto ne zelim ni da cujem da postoji - meni je dugo trebalo da pogledam Italiju ove godine i bila sam ubedjena da mi se nece svideti uopste 🙈 iako mi je posle bila favorit :ROFLMAO:

Meni je prosto neverovatno da su nas Austrija, Svica i Nemacka toliko izignorisale, ajde Austrija, verovatno nasa dijaspora nije dosla do izrazaja jer je dosta ljudi pratilo i glasalo, ali Svajcarska i Nemacka mi bas nisu jasne 😔 i toliko zemalja gde smo 11-14, running order nam nije prijao nazalost, bilo bi nam bolje samo 1 mesto napred odnosno da smo bili izmedju Malte i Ceske

Ovo je prvi put da Srbija na tvt nije dobila bodove iz Švicarske, a drugi put da nije dobila od Austrije.

Али Њемачка је дала само Констри и Хурикејн поене, прије тога мислим да је Бојана последња која је од њемачке публике нешто добила, ако је и она шта добила

А будући да је Хрватска, која је била 15, била на 44 поена од Србије, чак и да је добила фине поене од Швице и Аустрије, Србија не би ишла више од 16. мјеста

Ima i dijaspore kojoj nije prijala pesma. Kako su Albanci izvukli poene os svoje dijaspore, a nisu ništa brojniji od Srba? Ima onih koji jesu glasali, onih koji nisu (nisu se konektovali sa pesmom) ali i onih koji nisu glasali zbog aktuelne političke situacije u Srbiji...

Па Хрватска је добила фине поене од Швице и Аустрије, што значи да је екс-Ју дијаспори више 'легла' хрватска пјесма, као што је некада српска а не хрватска (Сања прошла много боље од Нине код дијаспоре у финалу)

Очигледно дијаспоре сад гласају само ако постоји хајп + близак звук том народу

Ima i dijaspore kojoj nije prijala pesma. Kako su Albanci izvukli poene os svoje dijaspore, a nisu ništa brojniji od Srba? Ima onih koji jesu glasali, onih koji nisu (nisu se konektovali sa pesmom) ali i onih koji nisu glasali zbog aktuelne političke situacije u Srbiji...
Osim mentaliteta i pesme, Albanci jesu brojniji u Italiji i to znatno, na drugom mestu su posle rumunske dijaspore, i u Švajcarskoj ih ima više nego Srba. Takođe, brojni su u Grčkoj i Crnoj Gori, i od svih tih zemalja su uzeli veliki broj poena.

Kako li smo uspeli da izvučemo 3 poena od publike u Ukrajini?
Ove godine smo se solidno kotirali na istoku, pa verovatno je do žanra koji smo poslali. U baltičkim zemljama 10, 12. i 13. što je prilično dobro kako nas inače rangiraju. Eto kod Ukrajinaca i bolje.

Zanimljivost: poslednja 3 puta, kad je na PZE/Beoviziji pobeđivao pobednik publike, to se dešavalo i na ESC (2018, 2022, 2026. godine). To su ujedno i mundijalske godine.

Imali smo i pobedu favorita na Beoviziji 2020. ali tad Evrovizija nije održana, dok 2021. godine favorit publike je pobedio na Evroviziji ali Srbija nije imala nacionalno finale, ali se na neki način može računati kao zajednička sezona, jer je većina izvođača ponovljena, uključujući i Uraganke :)

Mlađa dijaspora sa Malte i iz Češke nije izdala, oni uvek udele neki poen.

A rezultat Lavine dokazuje da ne moramo samo na takve glasove da se oslanjamo, imamo kapacitet da animiramo glasače iz bilo koje zemlje. Može to uvek bolje (trebao bi nam i više taktički nacionalni izbor umesto festivalskih večeri), ali super što smo konačno nakon Konstre delimično primećeni.

Pa normalno da su Albanci bolje prošli kada su poslali magnet za gastose od pesme

Možda Prljavi inspektor Blaža da napravi novu verziju "Srbijo" pa da i mi odeljemo TVT na račun gastosa :)

Za Lavinu nije glasala isključivo dijaspora, uglavnom su glasali ljudi koji istinski vole tu pesmu.

Mislim da je dobar deo glasova naše dijaspore pokupila Hrvatska

Dobro je Strahinja Ćalović napisao za vrijeme hrvatskog nastupa, srpske babe u dijaspori su vjerovatno mislile da je ovo srpska pjesma

Tako da da, pokupile su Lelek bodove dijaspore i ima smisla

Pa draže mi je da vidim 1 bod iz Litvanije, 3 iz Finske, iz Ukrajine, Gruzije itd. Države koje nikada ne glasaju za Srbiju, nego samo komšijsko i dijasporsko glasanje sa 12icama. To znači da nas je Evropa bar delimično detektovala i primetila. Momci su prikupili simpatije fanova širom Evrope koji su radi čak da dođu u septembru u Beograd samo zbog njihovog koncerta. Oni su za sebe iz ove priče izašli kao pobednici.

Fanovi su baš omanuli u proceni da će se srpska pesma ili baš voleti ili mrzeti. U praksi, samo 22 od 238 članova žirija nas stavilo u top 5, od čega polovina dolazi iz Crne Gore i Hrvatske, dok nas 32 stavilo na poslednje mesto, a o 21, 22, 23. mestu i da ne pričamo.

Inače, mnogo ljudi se okomilo na Aleksandru Kovač i njeno 23. mesto za Hrvatsku, a niko ne komentariše što je jedan član hrvatskog žirija stavio Srbiju na 17. mesto, drugi na 15. Realnost je da niti je ona direktno uticala da Hrvatska ostane bez poena, niti je ovo dvoje Hrvata uticalo da Srbija ne dobije 12 poena.

Da je na snazi linearni model, Srbija bi hrvatskom žiriju bila na 4. mestu i dobila 7 poena (ispred nas bi bili Danska, Australija i Finska).

Neki su govorili kako nije toliko problem što je Srbija ostavila Hrvatsku bez poena, koliko to što su nama oni dali 12. Iz ove analize proističe da niti je postojala kolektivna namera srpskog žirija da susede ostavi bez poena, niti je hrvatski imao jasnu nameru da nas stavi na prvo mesto. Ovo je dobar primer gde se vide prednosti eksponencijalnog težinskog sistema.​

Kovač kada ih je stavljala na 23. mesto nije mogla znati da će to biti nebitno. Taj ti je argument bez ikakvog osnova u ovoj raspravi a vidim da ga već 5 puta potežeš. Ali je ona pokazala svoju stručnost stavljajući ih na to mesto. Što reče jedna žena u komentaru "Bolje kažite da su vas naterali nego što pričate da ste glasali stručno" :)

rs Srbija 2026: LAVINA - Kraj mene
Back