ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

A sta ces, ne mogu svi da budu patriJote i to po standardima raznih beckovica, kovica, antonica, cirjakovica, djurkovica.... mora neko da bude i ''autosovinista'', citaj OBJEKTIVAN.
Ahaha, pa vi autošovinisti (kako si sam sebe nazvao) ste sve samo ne objektivni... :alien: Da je 2008. godina najlošija evrovizijska godina nikako ne može biti objektivnost već samo loša namjera i želja za provokacijom, s obzirom da i prije i poslije nje je bilo prilično gorih edicija... Pri tom, odmah skačete k'o opareni i lupate etiketu ''patriJote'', samo ne znam odakle više izvlačite taj izraz od prije nove ere za koji sam zaboravio i da postoji lol.

Stvarno ne razumem ovaj mentalitet.

Taj period sam nazvao ,,mračni vek” jer mi je muzika iz tog perioda Evrovizije najlošija i kič. Nemam nostalgiju za tim periodom jer nisam pratio Evroviziju ni približno blisko kao sad.

Teorija da određene države ne mogu da pobede zbog politike ili ,,hiperprodukcije” ne pije vodu. Dovoljno je poslati kvalitetnu i konkurentnu pesmu i to je ono što pobeđuje na Evroviziji. Ukrajina je siromašna država kao i Srbija, ali jednostavno šalju jake pesme iz godine u godinu. Italija nema nikakvu hiperproduckiju, štaviše, nastupi su im uvek prilično oskudni, ali šalju jake pesme svake godine. Sa druge strane, Moldavija uvek dobro prođe na Evroviziji bez obzira na budžet, zato što šalje harizmatične i iskusne izvođače koji umeju da naprave atmosferu i izvuku maksimum iz obično očajnih pesama.

I mi bismo konstantno beležili dobre rezultate kada bismo konstantno slali dobre pesme. Nije toliko komplikovano. Zašto bih uzdizao u nebesa period Evrovizije koji mi se lično ne dopada samo zato što smo imali 3-4 dobra rezultata kada su ostale pesme bile loše (po mom mišljenju i ukusu)?
Moraš prvo dobro pročitati post pa onda dati repliku... Na zapadnu i sjevernu Evropu sam mislio kada sam spomenuo hiperprodukciju a ne na Italiju i Ukrajinu (još dodaješ i Moldaviju koju nisam uopšte ni naveo lol). Napisao sam u kontekstu rezultata da se sve vrti oko Italije, Ukrajine i Švedske već godinama unazad (Italija šta god da pošalje dobro će proći, Evropljani svršavaju na njihov jezik a uglavnom igraju na kartu safe muških baladetina, Ukrajina mahom dobija poene na sažaljenje i kod žirija i kod publike a pobjeđuju sa pjesmama koje nisu uspjele da odnesu pobjedu ni na njihovim domaćim izborima, Švedska isto uvijek igra na siguricu ali jednostavno su maheri u ovom poslu pa se i ne bunim jer i jesu najbolji), dok u to vrijeme je svake godine više različitih država bilo u igri za pobjedu i rezultati su bili raznovrsniji... U vrhu se sada iznova i iznova nalaze Skandinavci + Italija + Ukrajina (i Rusija dok je učestvovala) pa je sve postalo jednolično i rijetko ko od manjih zemalja onako stidljivo uspije da se domogne veličanstvenog top 5 što je sve veća rijetkost (Island pretprošle, Srbija prošle godine + Kipar i Moldavija u periodu od prije 5-6 godina).
Uopšte ne moraš da razumiješ moj mentalitet, ne razumijem ni ja tvoj (niti želim), samo konstatujem da nije istina da su sve pjesme iz tog perioda odron a ove sada masterpiece jer to nije objektivnost pošto sa objektivnošću veze nema, to se zove pristrasnost jer kako si i sam rekao - tada nisi pratio takmičenje (ili samo površno) a sada ga pratiš pomno kao fan i logično je da ti je ovaj period bolji i draži po svemu.

I u periodu 2000-2008 je bilo jako dobrih numera, kao i što je kasnije bilo loših, i obratno... A naravno vredi li ponavljati priču o ukusima, subjektivnosti? 😒😏🙄

Ako je 🇷🇺 2001 - Mumiy Troll - "Lady Alpine Blue", 🇧🇪 2003 - Urban Trad - "Sanomi", 🇹🇷 2004 - Athena - "For real", Švajcarska 2005 - Vanilla Ninja - "Cool vibes", 🇸🇯 2006 - Christine Guldbrandsen - "Alvedansen", 🇷🇸 2007 - Marija Šerifović - "Molitva", 🇳🇱 2007 Edsilia Rombley - "On Top of the World", 🇸🇯 2008 - Maria Haukaas Storeng - "Hold on, be strong" itd, itd, kič, onda ne znam...

Znaci mi koji kazemo da je 2008. bila ispodprosecna po pesmama smo provokatori je li? Znaci po tebi su pesme iz Estonije, Irske, Malte, Belgije i Spanije te godine remek dela?

Ako hocete zaista katastrofalnu godinu po bukvalno SVEMU, idite pogledajte Kopenhagen 2001.

Bilo je pre neke 2013. godine otprilike pesama koje bi bolje prošle da su se takmičile nakon 2013. kad se ESC "uozbiljio".

Za 2001. se slazem. Bilo svega par odlicnih pesama. Bar da je Grcka, Antique, pobedila, bilo bi im oprosteno.

Ja znam ljude koji obožavaju Sirusho, Ani Lorak, Kalomiru 2008, više od svega posle, ali baš vole pesme ne zbog domaćina ESC ili slično, ljudi iz 🇷🇸, a i iz inostranstva.. Ne bih ulazio u to kome se šta i zašto dopada... Totalno je suludo, bljutavo..

A 2006. godina je meni odlična bila..
Bilo je jako dobrih numera tada..
Morao sam sad da pogledam po ko zna koji put 🇸🇯 2006 - Christine Guldbrandsen - "Alvedansen", pa to je nešto izvrsno, classy kostimi, fantastičan vokal, pravi nordijski etno elementi, interpretacija vrhunska, za 10+ i još tekst na posebnom norveškom jeziku, jednom dijalektu iz centralne Norveške (ali gravitira severnijem delu) koji se dosta razlikuje od standardizovanog norveškog jezika i sve manje upotrebljava, baš suženo.. E to je prava stvar na ESC... ❤️👌

Znaci mi koji kazemo da je 2008. bila ispodprosecna po pesmama smo provokatori je li? Znaci po tebi su pesme iz Estonije, Irske, Malte, Belgije i Spanije te godine remek dela?

Ako hocete zaista katastrofalnu godinu po bukvalno SVEMU, idite pogledajte Kopenhagen 2001.
Da, 2000, 2001. i 2002. su bile koma po svemu. Cak su i scene 2001. i 2022. bile horor.

I to je banalizovano, i po meni potpuno netačno, 2001. je bilo barem 5 kvalitetnih numera, reći za Natashu St-Pier, koja i dan danas ima pesme koje su u charts u Francuskoj i Belgiji, Mumiy Troll iz Rusije, čuveni duo Flame iz Švedske, Skamp iz Litvanije, Antique iz Grčke, vokal Nuše Derende iz Slovenije, a da ne pričam Vannin vokal (🇭🇷) da ne valja uopšte je zaista više nego pogrešno.. 🙄

Last edited:
Ahaha, pa vi autošovinisti (kako si sam sebe nazvao) ste sve samo ne objektivni... :alien: Da je 2008. godina najlošija evrovizijska godina nikako ne može biti objektivnost već samo loša namjera i želja za provokacijom, s obzirom da i prije i poslije nje je bilo prilično gorih edicija... Pri tom, odmah skačete k'o opareni i lupate etiketu ''patriJote'', samo ne znam odakle više izvlačite taj izraz od prije nove ere za koji sam zaboravio i da postoji lol.

Moraš prvo dobro pročitati post pa onda dati repliku... Na zapadnu i sjevernu Evropu sam mislio kada sam spomenuo hiperprodukciju a ne na Italiju i Ukrajinu (još dodaješ i Moldaviju koju nisam uopšte ni naveo lol). Napisao sam u kontekstu rezultata da se sve vrti oko Italije, Ukrajine i Švedske već godinama unazad (Italija šta god da pošalje dobro će proći, Evropljani svršavaju na njihov jezik a uglavnom igraju na kartu safe muških baladetina, Ukrajina mahom dobija poene na sažaljenje i kod žirija i kod publike a pobjeđuju sa pjesmama koje nisu uspjele da odnesu pobjedu ni na njihovim domaćim izborima, Švedska isto uvijek igra na siguricu ali jednostavno su maheri u ovom poslu pa se i ne bunim jer i jesu najbolji), dok u to vrijeme je svake godine više različitih država bilo u igri za pobjedu i rezultati su bili raznovrsniji... U vrhu se sada iznova i iznova nalaze Skandinavci + Italija + Ukrajina (i Rusija dok je učestvovala) pa je sve postalo jednolično i rijetko ko od manjih zemalja onako stidljivo uspije da se domogne veličanstvenog top 5 što je sve veća rijetkost (Island pretprošle, Srbija prošle godine + Kipar i Moldavija u periodu od prije 5-6 godina).
Uopšte ne moraš da razumiješ moj mentalitet, ne razumijem ni ja tvoj (niti želim), samo konstatujem da nije istina da su sve pjesme iz tog perioda odron a ove sada masterpiece jer to nije objektivnost pošto sa objektivnošću veze nema, to se zove pristrasnost jer kako si i sam rekao - tada nisi pratio takmičenje (ili samo površno) a sada ga pratiš pomno kao fan i logično je da ti je ovaj period bolji i draži po svemu.

Malo je degutantno na ovaj nacin ocenjivati neciji patriotizam, a citam da kako mi sto smatramo da je noviji period kvalitetniji od starog kako valjda vise volimo zapad od Srbije, izgleda da treba preko muzickog ukusa da se dokazujemo. Zapad je doneo zdravu konkurenciju, digao nivo komercijalnosti i produkcije na visi nivo. To je cinjenica, sve ostalo je licni ukus i lepa secanja.

Dankan, Maneskin i Rosa Lin su se desili 3 ESC-a zaredom. Rosa Lin je od strimova zaradila oko 2 miliona evra na primer. Samo od strimova.

A to za ponavljanje visokih plasmana, ajmo da vidimo taj hvaljeni period 2004-2008.

Ukrajina: 3x top 5, 1x top 10
Srbija/SCG: 2x top 5, 2x top 10
Rusija: 3x top 5
Grcka: 3x top 5, 2x top 10
Turska: 2x top 5, 1x top 10
Rumunija: 2x top 5
Jermenija: 1x top 5, 2x top 10 (ucestvuju od 2006.)

Primera radi, 2007. je prvih 16(!) pesama bilo iz istocne Evrope.

Da se razumemo, krivim apsolutno zapadne zemlje zbog uzasnih pesama koje su slali, i tek kad su malo ozbiljnije shvatili ESC, komercijalnost i priznatost ESC-a su krenuli navise.

U poslednjih 5 godina, samo su Svedska, Italija i Ukrajina bili u top 5 vise od jednom. Pored toga, neke zemlje koje ranije nisu bile ni redovne u finalu su sad pocele da beleze visoke rezultate. Portugal, Kipar, Svajcarska, Holandija. Big 5 se digao, svake godine bar poneko zavrsi jako visoko. Uostalom, samo uporedimo nivo performansa izmedju treceplasiranih pesama, Sakisa i Kalomire sa jedne strane i Chanel sa druge. Cist primer jedan.

Steta sto Italija te godine nije ucestvovala sa Luce (Tramonti a Nord Est), mislim da bi pobedilo kao od sale, mada mozda i ne bi kad se setim koji su rendomi pobedjivali tih godina

Znaci po tebi su pesme iz Estonije, Irske, Malte, Belgije i Spanije te godine remek dela?
A ko je spomenuo da su te pjesme remek-djela lol?! :oops: Vi ste ti koji govorite da su ove sadašnje pjesme Bogom dane a za tu godinu govorite da je najgora zbog 5 joke entry-ja od 43 pjesme koliko ih se takmičilo... Ja sam i sam spomenuo da su današnja izdanja kvalitetnija u svakom segmentu jer se i podrazumijeva da moraju biti savremenija kako vrijeme odmiče a ne obrnuto, kao što se 1993. i 2008. ne mogu porediti tako se ne može praviti komparacija ni između 2008. i 2023. godine.

@Choda
Na pogrešnu adresu si se obratio, nisam ja prvi ocjenivao nečiji patriotizam već dotični koji je dao spomenute etikete...
Pa meni je Švedska na 1. mjestu ove godine, Italija na 5-om, stvar je u tome što vi današnjicu idealizujete i poredite nešto što se ne poredi jer je veliki razmak u pitanju a svako vrijeme nosi svoje breme... Rasprava je i počela jer se krenulo sa nipodaštavanjem te ''naše'' godine kao nečega najgoreg i najsablasnijeg i onda kao ae da je uporedimo sa ovom, da vidimo koliko je ta bila gadna hehe... Rekoh već, 2008-a se može porediti sa godinama oko sebe, sa današnjicom nikako.

Ukrajina je poslala najbolju pesmu 2008. godine i kriminal je sto nije Lorak pobedila. Grcka savrsena, o Jermeniji da ne govorim, Norveska odlicna, cuvena Sarlota i divna Svedska. Onda magicni Izrael, veoma dobri Portugalci, Bosna sjajna…i tako dalje i tako dalje…2008 godina je sjajna godina!

2008. je imala sjajnih pjesama, ajde ako vam Ukrajina, Grčka, Jermenija nisu bile po mjeri jer je taj klasični prizvuk evrovizijski bio prisutan, ali Srbija, Turska, Izrael, Portugal, San Marino, pa Island dobar eurodens zvuk, Bosna gotivnu pjesmu imala... Naravno da je bilo i loših pjesama ali kao da takvih nema svake godine, ja evo ove jedno 10 pjesama ne želim da čujem uopšte.

I nekako mi je draže da se pamti 4-5 jakih pjesama iz 2004. ili 2008. nego da se u narodu ne pamti NIJEDNA bukvalno iz tipa 2011, 2013, 2014, 2016, 2017... (osim srpskih naravno)

Hahah a sta to znaci klasicni evrovizijski zvuk? To je nesto sto je bilo najjace na ESCu. Kad je to nestalo, kada se danas svaka drzava trudi da se usteka u moderan zvuk, da glume Tejlor Svift, da glume Rijane, da glume Vasington u Evropi, vidimo koliko je danas to zanimljivo…ne kazem da treba da se fura samo etno, ali da svaka zemlja posalje nesto sto ce je razlikovati od ostale…Grcka, Holandija, Svajcarska,meni je to danas sve isto, i ne samo te zemlje, danas u skoro svakoj pesmi, vidis istu produkciju, isti stil proizvodnje kompozicije, sve je nekako klonirano, kao sto je i muzika danas u svetu vestacka i klonirana, znaci fali stari ESC.

Previse ste subjektivni kad je 2008. u pitanju. Savetovao bih vas da obavezno pogledate sva takmicenja pre 2004. da shvatite da ESC nije samo period od 2004. do danas.

Cinjenica je kao sto je kvalitet muzike danas pao u svetu, to se desilo i sa ESCom. ESC prati trendove i sto je normalno. Kriza svega…i nismo subjektivni, sam pokazatelj koliko su ti hitovi i dan danas popularni, govori da pisemo objektivno. Sto se ne moze reci za neke skorasnje godine, gde su vecina pesama instant, koje traju par meseci ili godinu najvise i to je kraj. Tako je i danas sa muzikom, ona se gleda i rok trajanja je kraci od kesice majoneza.

Meni je 2008. bila godina ekstrema. Bilo je dosta bas dobrih ali i bas losih pesama. U proseku mi je npr. 2007. bila jaca ali preferiram favorite iz 2008.

Back