ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Cinjenica je kao sto je kvalitet muzike danas pao u svetu, to se desilo i sa ESCom. ESC prati trendove i sto je normalno. Kriza svega…i nismo subjektivni, sam pokazatelj koliko su ti hitovi i dan danas popularni, govori da pisemo objektivno. Sto se ne moze reci za neke skorasnje godine, gde su vecina pesama instant, koje traju par meseci ili godinu najvise i to je kraj. Tako je i danas sa muzikom, ona se gleda i rok trajanja je kraci od kesice majoneza.
Kako je činjenica da je kvalitet muzike pao u svetu? U čemu je ta izjava utemeljena?

• Like
Reactions: FFM
2008. je imala sjajnih pjesama, ajde ako vam Ukrajina, Grčka, Jermenija nisu bile po mjeri jer je taj klasični prizvuk evrovizijski bio prisutan, ali Srbija, Turska, Izrael, Portugal, San Marino, pa Island dobar eurodens zvuk, Bosna gotivnu pjesmu imala... Naravno da je bilo i loših pjesama ali kao da takvih nema svake godine, ja evo ove jedno 10 pjesama ne želim da čujem uopšte.

I nekako mi je draže da se pamti 4-5 jakih pjesama iz 2004. ili 2008. nego da se u narodu ne pamti NIJEDNA bukvalno iz tipa 2011, 2013, 2014, 2016, 2017... (osim srpskih naravno)
Svaka ti čast da pomeneš 🇸🇲 debut - Miodio - "Complice" 🥺👍👏

Hahah a sta to znaci klasicni evrovizijski zvuk? To je nesto sto je bilo najjace na ESCu. Kad je to nestalo, kada se danas svaka drzava trudi da se usteka u moderan zvuk, da glume Tejlor Svift, da glume Rijane, da glume Vasington u Evropi, vidimo koliko je danas to zanimljivo…ne kazem da treba da se fura samo etno, ali da svaka zemlja posalje nesto sto ce je razlikovati od ostale…Grcka, Holandija, Svajcarska,meni je to danas sve isto, i ne samo te zemlje, danas u skoro svakoj pesmi, vidis istu produkciju, isti stil proizvodnje kompozicije, sve je nekako klonirano, kao sto je i muzika danas u svetu vestacka i klonirana, znaci fali stari ESC.
A "najameričkija" pesma 🇺🇸 i moj broj 1, 2006. godine je zapravo 🇨🇾 - Annet Artani - "Why the angels cry". 🤍💛
Pa onda 🇩🇪 2006 - Texas Lightning - "No no never", ne može više 🇺🇸! 🤭

Moj trenutni top 10, abecednim redom:

:at: Austrija
:fi: Finska
:hr: Hrvatska
:it: Italija
:ie: Irska (da, Irska)
:il: Izrael
:si: Slovenija
:rs: Srbija
:es: Španija
:se: Švedska

Okolo mi se motaju još i Gruzija, Island, Jermenija, Litvanija, Norveška.

Na poslednjim mestima zacementirani: Albanija, Azerbejdžan i Češka (ubedljivo najveći downgrade u odnosu na 2022.)

Meni je 2008. bila godina ekstrema. Bilo je dosta bas dobrih ali i bas losih pesama. U proseku mi je npr. 2007. bila jaca ali preferiram favorite iz 2008.
Ja sam toliko puta gledao snimak Evrovizije 2008. da mislim da ga znam napamet. Ono što mi je tad i sad bilo krivo je što neke druge zemlje nisu prošle u finale - Švajcarska, Mađarska, Belgija, Holandija, Moldavija, Češka (moj guilty pleasure), San Marino (zaista kvalitetna kompozicija koju je žiri "morao" da spasi a ne da završi poslednja u polufinalu - što je i logično ako se uzme u obzir da je televoting tada odlučivao 9 finalista). Letonija i Hrvatska su mi najviše "smetale" u finalu, negde i Gruzija i Azerbejdžan i naravno Švedska koju je žiri tako providno progurao u finale. Sećam se da sam navijao za Ukrajinu i Jermeniju - pobednik mi se nikako nije dopao. Možda jer smo bili domaćinii meni je to pored 2004. najdraži Evrosong (vizuelni identitet, logo, razglednice, slogan). Pritom meni najdraža albanska pesma i ujedno jedna od mojih top 3 pesama modernih Evrovizija je upravo Zemrën E Lamë Peng, Izrael brutalno dobar glas i pesma, Norveška sjajna, Turska, Finska... Jeste se o ovome piše svake godine, ali ja uvek volim da se setim 2008 - toliko emocija i prisustvovanje samo probama nažalost... ali dobro - lepo je bilo doživeti bar deo te atmosfere uživo.

ali ja uvek volim da se setim 2008 - toliko emocija i prisustvovanje samo probama nažalost... ali dobro - lepo je bilo doživeti bar deo te atmosfere uživo.

Kad se setim poluprazne arene za prvo polufinale, i čitam ovo, ne mogu da verujem da nije pušten slobodan ulaz i ovakvim fanovima, nisu ponuđene ulaznice za live show..čak se i na TV vidi da je bilo gomila praznih mesta. A da ne pričam za Arenu.. 😡🤬😠

Kakva ti je 🇵🇱 lepa 2008.?❤️

Last edited:
Ja sam taj koji je kačio skrinšot poluprazne arene u prvom polufinalu na ovom forumu - sad me sramota toga :mad: - kasnije sam zapazio da se to nije samo u BG dešavalo. Bitno da je za finale sve bilo krcato.

Meni je 2008. bila jedna od lošijih godina, iskreno. Norveška, Srbija, Ukrajina, Danska, Island, Poljska i eventualno Švedska su jedine pesme koje i dan danas poslušam. A u lošem sećanju mi je ostala gomila prosečnih i nezanimljivih pesama i joke entrija poput Estonije, Letonije, Irske i Španije.

Ja sam taj koji je kačio skrinšot poluprazne arene u prvom polufinalu na ovom forumu - sad me sramota toga :mad: - kasnije sam zapazio da se to nije samo u BG dešavalo. Bitno da je za finale sve bilo krcato.

A što te sramota?

Ne znam koliko se dešavalo tako kasnije.. 🤔 Svugde kada vide da nije prodato nešto, podeliš ulaznice...

U Helsinkiju mislim da je isto tako bilo prazno, dobro to je ranije, ali ovo sad sa green room-om pored bine ponekad deluje da je isto tako poluprazno - drago mi je da Britanci vraćaju publiku do bine ili sam pogrešno skapirao sa one animacije.

• Like
Reactions: Mrm
U Helsinkiju mislim da je isto tako bilo prazno, dobro to je ranije, ali ovo sad sa green room-om pored bine ponekad deluje da je isto tako poluprazno - drago mi je da Britanci vraćaju publiku do bine ili sam pogrešno skapirao sa one animacije.
Vrćaju, ima opet "standing tickets", posle nekoliko godina..

Meni je 2008. bila jedna od lošijih godina, iskreno. Norveška, Srbija, Ukrajina, Danska, Island, Poljska i eventualno Švedska su jedine pesme koje i dan danas poslušam. A u lošem sećanju mi je ostala gomila prosečnih i nezanimljivih pesama i joke entrija poput Estonije, Letonije, Irske i Španije.
Meni je posle Aminate, Letonija 2008 najbolja, tako jedna pozitivna, leprsava pesma.

• Haha
Reactions: Mrm
Da li će negde biti prenos poljskog pre partyja? Ne znam gde da postavim ovo pitanje. 😁

U ovoj temi uglavnom i diskutujemo o tome, tako da nisi pogrešila.

Izvodjaci 2023 po polovima:

2023.webp

Muska bivsa Juga ove godine. Da su Slovenci poslali zenskog izvodjaca prosle godine, imali bi smo zensku bivsu Jugu,

Back