ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Slegli su mi se utisci o jučerašnjem finalu, pa želim da podelim svoje mišljenje u vezi sa nekim stvarima:

- Čestitke Švedskoj na (po mom mišljenju) zasluženoj pobedi. Lorin je izvanredan umetnik i izvođač i drago mi je da su ljudi ponovo prepoznali njen talenat i uložen trud. Najiskrenije me je dirnula podrška koju je dobila od samih Šveđana i možda mi je pobeda na Melodifestivalenu još draža od pobede na Evroviziji.

- Sa druge strane, duboko sam uznemiren količinom ogorčenosti nezanemarljivog dela evrovizijske zajednice (uključujući i pojedince na ovom forumu), koja se graniči sa kolektivnom psihozom i koja se protivi svim evrovizijskim vrednostima. Mislim da bi i sam Karija bio razočaran stvarima koje ljudi koji govore u njegovu odbranu pišu.

- Ljudima koji se žale kako je takmičenje namešteno mogu samo da poručim da se hitno dozovu pameti. Ljudima koji se žale da je pobedila generic pesma na EVROVIZIJI, takmičenju generic muzike, make it make sense 😭 Pravila su jasna i transparentna svima i shodno tome ne vidim ni najmanji problem da pobedi neko ko je pobedio u glasovima žirija i bio drugi u glasovima publike. Pritom, žiri je rangirao Finsku prilično visoko. Četvrto mesto za onakav vokal je izuzetan uspeh, čak je i Konstrakta koja je imala stabilnije vokale bila 11. Da nije bio toliki miljenik publike, ko zna kako bi ispalo. Tattoo je komercijalno najuspešnija evrovziijska pesma ove godine i žiri, koji je sačinjen od profesionalnih muzičara (od kojih su mnogi i sami nastupali na Evroviziji) je očigledno prepoznao kvalitet i potencijal ove pesme. Nemojte se iznenaditi ako Tattoo ispadne neuporedivo veći hit od Cha Cha Cha. Na kraju dana, nijedan pobednik nije bio univerzalno prihvaćen otkad postoji novi sistem i mišljenja su uvek podeljena. Čak je i Salvador prilično omražen a jedini je pobedio i kod žirija i kod publike.

- Što se tiče našeg plasmana, razočaran sam (ne u Luku već u publiku), ali ne i iznenađen. Pre proba sam prognozirao neko 21-22. mesto, ali na kraju je ispalo još lošije. Ipak, ponosan sam na Luku, jer mislim da je ovo jedna od najboljih pesama koje smo ikad poslali na Evroviziju sa svakako konceptualno najprofesionalnijim i najambicioznijim nastupom. Njegovo 24. mesto mi je neuporedivo draže od 18. mesta Nevene Božović, 19. mesta Balkanike i 15. mesta Uraganki sa pomalo bajatim dinosaurus pesmama (ne hejtujem).

- Sad kad su se slegli utisci, mogu sa sigurnošću da kažem da je po mom mišljenju bila prilično slaba godina. Po prvi put otkad ozbiljnije pratim Evroviziju su mi rezultati potpuno neshvatljivi. Abnormalne razlike u poenima i plasmanima država između polufinala i finala su esej za sebe. Ne razumem kojim čudom su se Estonija, Belgija, Australija (iako mi je grower), Litvanija i Kipar našle u top 12??? Nemam komentar na činjenicu da je Poljska bila 8. kod publike i Albanija 10, dok su Španija, Francuska i Slovenija potpuno patosirane i ignorisane. Bilo je nekoliko prijatnih iznenađenja poput visokog plasmana Australije i Ukrajine, ali znatno više negativnih.

Sve u svemu, još jedna evrovizijska sezona je gotova i pobednicom sam prezadovoljan (za razliku od prethodne dve godine 👀). Ostalim rezultatima i nisam baš, ali to je što je. Ne želim da zagađujem internet negativnom energijom, a i vama preporučujem isto. Ako je nešto trebalo da naučimo iz ovog teškog perioda za našu državu, to je da smo najjači kad se volimo a najslabiji kada smo zavađeni. Kako Lorin kaže u mom verovatno omiljenom evrovizijskom stihu ove godine - All I care about is love.

Last edited:
A vidim ja poznato mi nešto :D

Pisaću u ovoj temi jer je generalni utisak, a to je da se previše pažnje daje ljudima koji prate probe (ne mislim na naše sa foruma jer su uvijek umjereni i kažu i dobre i vidno loše stvari), ali ovo uzdizanje stranaca koji su ništa drugo nego fanovi kao i svi drugi koji eto vode ili rade za neki portal i onda se ljudi prave kao da imaju treće oko i znaju šta će i kako biti. E, on je rekao, ona je rekla da će biti ovo ili ono... mišljenje kao i svako drugo na ovom forumu, samo bez video reakcije.

Čitam neki dan, jedan piše Norvežanka užasna na probi za žiri (vrisnula), drugi piše najbolji nastup do sada, isto za Loreen, jedan kaže užasno i najlošije do sad, drugi e ovo je top i pobjeda. Gledao sam reakcije jednog španskog portala na probe iz prvog polufinala i lik pun samopouzdanja priča kako je Noa ništa posebno, da nastup nije odrađen dobro, da ona ne zna da komunicira sa kamerom i da im nije uspio taj pokušaj (lol), te kamera je užasno snima, ništa naročito i da ne očekuje dobar plasman.

I onda pogledaš nastup i skapiraš da je djevojka bukvalno zavela i kamermane i sve nas koji smo gledali, da je svaki detalj smišljen, ona se kreće vrhunski, svjetla, koreografija, dance break, pjeva dobro, izgleda kao boginja... nebo i zemlja sa onim što je on pričao.

Isto tako i za mnoge druge zemlje, naravno. Iskreno me ne čudi što su zatvorili press za prve probe, zamišljam Nou koja se satrala na sceni i onda dođe neko ko radi tipa u Burger Kingu inače (bez omalovažavanja, ali hoću da kažem - nije ekspert, kao što nisam ni ja) i napiše 'bezuspješno pokušava, nije ovo dobro, moguće ispadanje' i onda to podijeli na stotine ljudi i dođe do nje taj negativni vajb. Pa de
Imao sam akreditaciju prosle i pretprosle godine i slazem se sa ovim. Poceli su da dele akreditacije i sakom i kapom svakojakim fanovima takoreci, koji sahrane i uzdignu svaku pesmu po nekoliko puta, pa se taj tocak obrce ukrug. Skroz sam za to da se probe potpuno zatvore. Sire narodne mase ne zanimaju probe svakako i sluze kao zanimacija za fanove, koja nema nikakvu svrhu.

Na kraju dana, nijedan pobednik nije bio univerzalno prihvaćen otkad postoji novi sistem i mišljenja su uvek podeljena. Čak je i Salvador prilično omražen a jedini je pobedio i kod žirija i kod publike.
Nijedan pobednik nije doziveo da u toku glasanja cela arena skandira ime drugoplasirane pesme i pita se gde su bodovi za tu pesmu.

To je skroz tačno, jer je prošle godine drug koji ima ESC yt kanal od 5k pratioca dobio akreditaciju, prošle godine su dali malte ne svima koji su se prijavi, ove godine su ipak bili malo stroži po tom pitanju ja bih rekao.

Zar nije bila kuknjava da su i prošle godine skresali akreditacije pa je tipa prvi wiwiblogs kukao na to a Cinana morala da usvoji naša delegacija?

Mislim i meni je super ako progresivno smanjuju broj akreditacija već treću godinu, i 2021. je zbog kovida beše bio taj potez isto(?), deluje mi da postepeno napreduju u tome i podržavam.
Nije da ne volim da bacim oko na probe, ali kao preživeću bez toga, a znači i izvođačima i fanovima da ih ne udare u glavu tako neke prve rendom ekstremne reakcije.

Mene zivo zanima koliko sms poruka dobije npr iz Srbije zemlja koja dobije 1 poen.
Kad smo kod toga, jedan moj drug hteo da glasa za Letoniju u prvom polufinalu i da pošalje 5 glasova jer mu se baš dopala pesma i to je nešto što on inače sluša...međutim, par minuta pred glasanje ga pozove devojka na telefon i on ode u sobu., pa kad se vratio posle glasanje je već bilo završeno i trebalo je da počne već proglašavanje finalista...tako da videvši ovu tvoju objavi a znajući kakva je bila gledanost u prvom polufinalu jer je išao prenos na RTS3, mislim u sebi ,, Jbt, ovaj je možda mogao (da je glasao) još i da nas lično izbaci iz trke za finale" odn. da ispadnemo zbog njegovog postupka...

Nijedan pobednik nije doziveo da u toku glasanja cela arena skandira ime drugoplasirane pesme i pita se gde su bodovi za tu pesmu.
Pa to više govori o nekulturi ljudi u areni nego o Lorin ili žiriju a i svakako ne demantuje argument da su mišljenja o pobedniku podeljena svake godine.

Rezultati nigde logike 😅
Skandiranje publike, najjača stvar sinoć 😄
Ako vidim Mansa da su stavili za voditelja, raskidam sa Evrovizijom 😅

PS. Ne verujem da ću pustiti više od 2 pesme od ove godine, ovako da slušam

Pa to više govori o nekulturi ljudi u areni nego o Lorin ili žiriju a i svakako ne demantuje argument da su mišljenja o pobedniku podeljena svake godine.
vesna-rivas.gif

PS. Ne verujem da ću pustiti više od 2 pesme od ove godine, ovako da slušam
Ja nemam cak ni zelju da ogledam reprizu, a inace gledam svake godine bez komentara nakon zavrsetka takmicenja.

A i moj licni utisak je da zaista treba da smanje trajanje finala, jer preko 4 sata je vec zaista previse.

Back